Battle Beast

Unholy Savior

Nuclear Blast (2015)
Από τον Θοδωρή Μηνιάτη, 30/01/2015
Καλοπαιγμένο heavy / power metal μόνο για φανατικούς οπαδούς
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Έχω ξαναγράψει στο παρελθόν ότι όλα τα σχήματα τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της ευκολίας που υπάρχει να ηχογραφούν άλμπουμ αλλά και της πληθώρας αριθμού αυτών, κρίνονται πάντα εκ του αποτελέσματος, είτε έχουν γνωστά ονόματα στην σύνθεσή τους είτε όχι. Αυτό που μετράει είναι το συγκρότημα να έχει τραγούδια που θα σε ξεσηκώσουν και θα σε διασκεδάσουν. Ένα από αυτά, οι Battle Beast, έχουν καταφέρει μέσα σε τέσσερα χρόνια να κάνουν το όνομά τους πολύ γνωστό στους metal κύκλους, χαροποιώντας σαφώς τους οπαδούς που αρέσκονται στο ευρωπαϊκό power metal με αναφορές στον κλασικό heavy metal ήχο.

Εκ του αποτελέσματος λοιπόν των ήδη δυο επίσημων δουλειών τους, το συμπέρασμα ήταν άμεσο. Χωρίς να είναι ένα υπερ-σχήμα με καταπληκτικές συνθέσεις που σε άφηναν αποσβολωμένο, είχαν αυτό το «κάτι» που δεν μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητοι από κανέναν οπαδό του είδους. Αναφέρω «οπαδό» γιατί η μουσική τους έχει τέτοια δομή που δύσκολα θα αρέσει πολύ σε κάποιον που δεν έχει πρώτη προτίμηση το ευρωπαϊκό power metal. Έτσι, δεν σας κρύβω ότι περίμενα με αρκετή ανυπομονησία την νέα προσπάθειά τους. Ο κυριότερος λόγος ήταν επειδή ήθελα να δω αν θα μπορούσαν να ξαναδώσουν στο κοινό ένα πολύ καλό άλμπουμ όπως το προ διετίας "Battle Beast", μια δουλειά που σαφώς τους έβαλε στο μουσικό χάρτη. Σημειώστε επίσης ότι και οι δύο προσπάθειές τους κυκλοφόρησαν αμφότερες σε βινύλιο, και έχουν ήδη εξαφανιστεί από τα μαγαζιά και πουλιούνται μόνο μέσω διαδικτυακών δημοπρασιών σε ακριβότερες τιμές. Παρόλο που η καθεμία «κόπηκε» σε 350 κόπιες, η εξάντλησή τους δηλώνει ενδιαφέρον από τον κόσμο προς αυτούς.

Η τρίτη δουλειά τους, "Unholy Savior", παίρνει τη σκυτάλη από εκεί ακριβώς που σταμάτησε η προηγούμενη και σαφώς θα παρατείνει την πολύ καλή άποψη που έχει ήδη κάποιος για αυτούς. Για ακόμα μια στούντιο προσπάθεια, τα τραγούδια τους βασίζονται αφενός στην γερμανική heavy metal φόρμουλα συγκροτημάτων όπως οι Grave Digger και οι Accept, και αφετέρου στην νεότερη ευρωπαϊκή power metal σκηνή. Αν δεν τους έχετε ξανακούσει και σας αρέσουν σχήματα όπως οι Nightwish, Hammerfall, Sabaton και συναφή συγγενικών μουσικών, θα ανακαλύψετε άλλη μια μπάντα που θα ικανοποιήσει τα γούστα σας. Οι Battle Beast θα σας θυμίσουν όλα τα προαναφερθέντα σχήματα, αλλά προσπαθούν, όσο γίνεται, να βάλουν και τα δικά τους στοιχεία στα τραγούδια. Δεν πρωτοτυπούν μουσικά, απλά δείχνουν από την πρώτη στιγμή τις επιρροές τους. Ο οπαδός που θα ασχοληθεί μαζί τους θα ακούσει έναν καλοπαιγμένο, ξεσηκωτικό και αν μη τι άλλο καλοδουλεμένο heavy metal δίσκο. Οι συνθέσεις και στην νέα δουλειά είναι γεμάτες μελωδία, ωραία εναλλασσόμενες lead και ρυθμικές κιθάρες με αρκετά πομπώδη και συμφωνικά μέρη. Η frontwoman Noora Louhimo για δεύτερο συνεχόμενο άλμπουμ είναι έτοιμη να βγάλει τα σωθικά της από το μικρόφωνο. Σε αντίθεση με τις τραγουδίστριες άλλων female fronted σχημάτων που ηχούν πιο «αιθέριες», εκείνη θα σου φέρει στο μυαλό αμέσως την Yvonne Durand, τραγουδίστρια των Zed Yago, μιας και οι ομοιότητες είναι αρκετές.

Όπως και στην προηγούμενη δουλειά τους, έτσι και τώρα ο οπαδός θα αναγνωρίσει εύκολα μια μπάντα που δείχνει πια να πατάει γερά στα πόδια της και να προσφέρει μόνο ικανοποίηση. Ένα συγκρότημα που έχει συνδέσει αρμονικά τα cyber ηλεκτρονικά σε αρκετά σημεία πλήκτρα, με κοφτά κιθαριστικά riff που ανά σύνθεση, είτε είναι σε mid tempo mood είτε σε πιο γρήγορο. Όλο το ηχητικό αποτέλεσμα όμως σε κάνει να είσαι συνεχώς σε κίνηση καθ' όλη τη διάρκεια που ακούς το άλμπουμ. Σταματάς μόνο στις δύο μπαλάντες που εμπεριέχονται στον δίσκο. Όταν τελειώσει όλο το άλμπουμ, σίγουρα θα πατήσεις το repeat. Είτε για να ξανακούσεις όλο τον δίσκο είτε για μεμονωμένα τραγούδια. Αυτό είναι ένα από τα ατού του σχήματος. Το "Unholy Savior" θα σε διασκεδάσει σε κάθε δευτερόλεπτο που θα ασχοληθείς μαζί του. Αν δε είσαι από αυτούς που ακόμα γράφουν συλλογές σε CD για το αμάξι τους, τότε σίγουρα θα διαλέξεις τραγούδια τους. Αν πάλι είσαι και συλλέκτης, μην αμελήσεις να ψάξεις τις περιορισμένες εκδόσεις του άλμπουμ. Στην γιαπωνέζικη έκδοση θα ακούσεις και διασκευασμένο το "Wild Child" των Wasp, μια άκρως ενδιαφέρουσα εκτέλεση που δηλώνει σαφώς δείγμα αγάπης του σχήματος για το παλιό heavy metal.

Μετά και την ακρόαση του άλμπουμ, το «εν κατακλείδι» είναι ότι οι Battle Beast δεν θα αλλάξουν τον ρου της μουσικής ιστορίας, ούτε θα δώσουν στον οπαδό νέα στοιχεία. Σίγουρα όμως θα του χαρίσουν πολλά χαμόγελα και θα του προσφέρουν άπλετη διασκέδαση. Όντας η τάση της μουσικής να έχει πιο άγρια ηχητικά και φωνητικά μέρη σχετικά με το παρελθόν, υπάρχουν σχήματα όπως αυτοί που αρέσκονται να παίζουν παραδοσιακό metal με σύγχρονη παραγωγή. Άλλωστε αφού πια σχεδόν κανείς δεν γίνεται να παίξει κάτι καινοτόμο, αυτοί διατηρούν ευλαβικά και με άπλετο σεβασμό το πνεύμα και την ηχητική που είχε το heavy metal πολλά χρόνια πίσω. Έστω και αν θυμίζουν πολλά άλλα σχήματα. Το γεγονός ότι το κάνουν καλά, σβήνει τις όποιες αμφιβολίες.

Η νέα τους δουλειά είναι ένα κλικ πιο κάτω σε ποσότητα τραγουδιών που θα τραβήξουν άμεσα την προσοχή του οπαδού σε σχέση με την προηγούμενη δουλειά τους, αλλά και πάλι αυτό που θέλουν το καταφέρνουν. Να έχουν τραγούδια που θα αποτελούν την ιδανική συντροφιά για μπύρες με φίλους ή για ένα ευχάριστο διάλειμμα από την όποια πίεση της καθημερινότητας. Άλλωστε αυτός δεν είναι ο σκοπός του παραδοσιακού heavy metal, ειδικά τώρα πια που λόγω μουσικού ρεύματος είναι πια μειοψηφία στην υφήλιο;
  • SHARE
  • TWEET