Nightwish, Amorphis, Amaranthe, Sonata Arctica κ.ά. διακόπτουν τη συνεργασία τους με τον ατζέντη John Finberg

Τα συγκροτήματα αντιδρούν στις κατηγορίες εναντίον του Finberg περί σεξουαλικής παρενόχλησης που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας

30/09/2020 @ 13:54

Μια σειρά από συγκροτήματα της metal σκηνής που συνεργάζονταν με τον επιφανή ατζέντη John Finberg, ανακοίνωσαν την παύση κάθε επαγγελματικής σχέσης που είχαν συνάψει μαζί του.

Οι τοποθετήσεις, καλλιτεχνών όπως οι Nightwish, Amorphis, Amaranthe, Sonata Arctica, Delain, Swallow The Sun, Battle Beast, έρχονται ως απόρροια της εκτενούς άρθρου του ιστότοπου MetalSucks.

Το εν λόγω άρθρο, ποιόν έρευνας και καταγραφής μαρτυριών, διάρκειας κοντά ενός χρόνου, από θύματα, που διατήρησαν την ανωνυμία τους κατά τις αποκαλύψεις, φέρνει στο φως καταγγελίες γύρω από πρακτικές του Finberg, κατά τη διάρκεια προηγούμενων ετών, που κυμαίνονταν από bullying και ρατσιστικές προσβολές μέχρι σεξουαλική παρενόχληση.

Συγκεκριμένα αποσπάσματα των μαρτυριών, αναφέρουν μεταξύ άλλων:

Η μάρτυρας με το ψευδώνυμο "Rachel" δήλωσε πως αποδεχόμενη ένα αίτημα φιλίας του Finberg, επικεφαλής του agency First Row Talent, στην αναζήτηση της μπάντας της για ένα συμβόλαιο και μελλοντική σταδιοδρομία, συνέβη το εξής:

Σε μια συναυλία των Nightwish πριν δύο χρόνια, αυτός «ακούμπησε το χέρι του χαμηλά στην πλάτη της λέγοντας της πως είναι όμορφη». Ο ίδιος ανακάλεσε το συμβάν με μήνυμά του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου της είπε πως «την θυμόταν».

Σε άλλη περίσταση, σε δήθεν επαγγελματικό δείπνο που είχαν βγει οι δυό τους, αυτός τοποθέτησε το χέρι του στα πόδια της και της είπε πως «δεν έχει σημασία το ταλέντο εκτός αν βρείς τους κατάλληλους ανθρώπους, και πίστεψε με, εσύ τους έχεις βρει».

Σε άλλη συναυλία που είχαν παρευρεθεί, έπειτα από αίτημά του, αυτός τοποθέτησε το χέρι του ανάμεσα στα πόδια της κοπέλας, με αυτή να του λέει «όχι». «Μου είπε πως του το χρωστάω αυτό, πως το επιζητούσα από την στιγμή που επικοινωνήσαμε, αφού κανονίστηκε και δείπνο σημαίνει πως το ήθελα». Όταν αυτός έκανε κίνηση να την φιλήσει, αυτή κλαίγοντας τον έσπρωξε και έτρεξε στο πλήθος αναζητώντας μια φίλη της.

Την επόμενη μέρα, ο Finberg της έστειλε mail ζητώντας εξηγήσεις για τον τρόπο που του φέρθηκε. Η ίδια, απάντησε πως: «Κοίτα, δεν προσπαθώ να παίξω κάποιο παιχνίδι, νόμιζα πως ενδιαφέρεσαι να βοηθήσεις την μπάντα μου, δεν κατάλαβα πως νόμιζες πως αυτό είναι κάτι παραπάνω». Η απάντηση που εξέλαβε ήταν πως «θέλω να βοηθήσω την μπάντα σου αλλά θέλω περισσότερα ως αντάλλαγμα».

Έπειτα από διαδοχικές αρνήσεις, η μάρτυρας δηλώνει πως ο Finberg προχώρησε σε απειλές, συγκεκριμένα πως θα την αποκλείσει από την μουσική βιομηχανία, καθιστώντας σαφές πως η μπάντα της δεν θα υπογράψει κανένα συμβόλαιο και πως δεν θα περιοδεύσει πουθενά στις Η.Π.Α..

Το MetalSucks υπογραμμίζει πως αρκετός κόσμος ακόμη και σήμερα δεν επιθυμούσε να μιλήσει για τα περιστατικά, εκτός αν διασφαλιζόταν η ανωνυμία του.

Μια άλλη γυναίκα σχολιάζει πως «ο κόσμος δεν θέλει να μιλήσει για αυτό, δεν θέλει να ανακατευθεί και δεν θέλει να ξέρει. Δεν θέλουν να τον δείξουν με το δάκτυλο γιατί φοβούνται».

Διάφοροι managers γνωστών συγκροτημάτων σχολίασαν περιστατικά στα οποία ήταν μάρτυρες της επιθετικής συμπεριφοράς του Finberg, κατηγορώντας τον πως πρόκειται για μια «τοξική προσωπικότητα».

Μάλιστα, ο Steph Mellul, στέλεχος του Continental Touring, δήλωσε πως ο Finberg επανειλλημένα τον είχε αποκαλέσει "Sand N***er" εξαιτίας της καταγωγής του από το Μαρόκο, ενώ δήλωσε πως ρατσιστικές δηλώσεις είχε κάνει και εναντίον του Mike Smith όταν είχε εισέλθει το 2003 στους Suffocation, καταλήγοντας πως σε κάθε του συζήτηση υπήρχαν ρατσιστικές προεκτάσεις.

Μπορείτε να διαβάσετε εκτενώς, το ογκοδέστατο πλήθος καταγγελιών και μαρτυριών εναντίον του ατζέντη, στο αποκαλυπτικό άρθρο του MetalSucks εδώ.

Παρακάτω, μπορείτε να δείτε τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι προαναφερθείσες μπάντες.

Δείτε και αυτό:

Μπάντες και προσωπικό της Holy Roar Records αντιδρούν στις καταγγελίες περί βιασμού εναντίον του ιδρυτή της

  • SHARE
  • TWEET