Mayhem

Daemon

Season Of Mist (2019)
Από τον Νικόλα Ρώσση, 11/10/2019
To «αληθινό» νορβηγικό black metal του "Daemon" είναι το επιστέγασμα μιας πορείας 35 ετών
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Οι πρώτες επαφές και εντυπώσεις συχνά δεν κάνουν λάθος και στο "Daemon", τον διάδοχο του «Esoteric Warfare» από το 2014, διαμορφώνονται πολύ γρήγορα με το "The Dying False King", το οποίο παραπέμπει άμεσα προς "De Mysteriis Dom Sathanas" ή το ΕΡ "Wolf’s Lair Abyss". Βέβαια μας είχε υποψιάσει και προετοιμάσει κατάλληλα και το χιτάκι "Worthless Abominations Destroyed" ήδη από το τέλος Αυγούστου που πρωτοείδε το φως της δημοσιότητας.

Οι Mayhem δίχως να αποποιούνται ολοκληρωτικά τα στοιχεία με τα οποία εμπλούτισαν τον ήχο τους από το 2000 και μετά, στο "Daemon" δίνουν περισσότερο βάρος στο να αναβιώσουν την ατμόσφαιρα και την γενικότερη προσέγγιση του «ένδοξου» παρελθόντος. Ίσως να συνηγορεί και το γεγονός ότι το line-up παρέμεινε ίδιο από το "Esoteric Warfare" και ότι πέρασαν αρκετό μαζί στο δρόμο να παίζουν το ιστορικό "De Mysteriis Dom Sathanas" στην ολότητα του.

Tο "Daemon" διαθέτει την καθαρότερη και πιο σύγχρονη παραγωγή που έχουμε ακούσει ποτέ από τους Mayhem

Μπορεί όμως η παλιά φρουρά με τον γερο-Necrobutcher, τον Attila και τον Hellhammer, μαζί με τους ακόμα «νέους» στο μυαλό μου Ghul και Teloch να ταράξουν τα νερά από το πυθμένα και να αναβιώσουν τον μύθο του παρελθόντος; Σαφώς και όχι.

Μπορούν όμως να κάνουν κάτι πολύ πιο ενδιαφέρον. Το "Daemon" δεν αναμασά, δεν επιστρέφει απλά προς στις ρίζες τους, δεν είναι συμπίλημα, αλλά συγκεντρώνει ότι αντιπροσωπεύει η μπάντα από το 1994 και μετά, ενώ αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κάθε μέλους ξεχωριστά.

Βασική διαφορά, σε σχέση με το παρελθόν, είναι όμως ότι το "Daemon" διαθέτει την καθαρότερη και πιο σύγχρονη παραγωγή που έχουμε ακούσει ποτέ από τους Mayhem, γεγονός που καθιστά αυτόματα το άλμπουμ πιο προσιτό σε σχέση με το black metal απαύγασμα των '90s. Η παραγωγή επίσης έχει δώσει αρκετό χώρο στο μπάσο, το οποίο είναι ευδιάκριτο με πιο ξεκάθαρο ρόλο από ποτέ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα στο "Bad Blood" ή στο "Agenda Ignis" και στο "Daemon Spawn", δύο τραγούδια τα οποία μάλιστα λοξοκοιτούν και προς το "Grand Declaration Of War".

O Teloch και ο Ghul δεν είναι αντικαταστάτες, αλλά συνεχιστές…

Ο Attila από τον πλευρά του, ίσως να μην φέρνει στο τραπέζι νέους τρόπους να στοιχειώσει τους εφιάλτες μου, αλλά σίγουρα o Ούγγρος επαναπροσδιορίζει τις ερμηνείες του για τις οποίες έχει αποκτήσει το cult status ως frontman των Mayhem. Στο αρχικά Sabbath-ικά αργόσυρτο και γεμάτο σκαμπανεβάσματα "Malum", οι χαρακτηριστικοί λαρυγγισμοί του Attila είναι συνεχώς στην πρώτη γραμμή, αν και σε μερικά σημεία η «αβανγκαρντίλα» του ομολογώ με παρέπεμψε αρκετά προς τους συντοπίτες τους Ved Buens Ende.

Ο Hellhammer από την άλλη δεν χρησιμοποιεί αποκλειστικά το "Daemon" ως πλατφόρμα για να απογειώσει το υπερηχητικό του παίξιμο και παραδόξως εκχωρεί στο δίσκο μια συνετή ποικιλομορφία, όπως για παράδειγμα στο mid-tempo "Falsified And Hated", στο οποίο έχει προσθέσει ένα ιδιότροπο groove, ενώ τα περιοδικά πλήκτρα που το πλαισιώνουν του προσδίδουν μια ρυπαρή ψυχρότητα που μου αναμόχλευσε την ύπαρξη των Burzum.

...θα μπορούσε να είναι κάλλιστα το τελευταίο άλμπουμ τους

Πολύ σημαντικό όμως είναι και το γεγονός ότι οι δύο κιθαρίστες, Teloch και Ghul, αν και έχουν δυσκολευτεί να πείσουν τους πιο σκληροπυρηνικούς οπαδούς των Νορβηγών για την αξία τους ως βασικοί συνθέτες, κάνουν πλέον ξεκάθαρο ότι δεν είναι αντικαταστάτες, αλλά συνεχιστές και προφανώς διαθέτουν ακριβώς αυτό που χρειάζεται για να βρίσκονται σε μια τόσο εμβληματική μπάντα όπως οι Mayhem. Ναι, μόνο βαρύγδουπες ατάκες αυτό το ριβγιού.

Οι Mayhem βρίσκονται σε ένα εμπορικό και δημιουργικό ζενίθ

Το "Daemon" μας δείχνει πώς ακούγεται το «αληθινό» Νορβηγικό black metal το 2019 και θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το τελευταίο άλμπουμ των Mayhem, αφού λειτουργεί σαν το επιστέγασμα που καλύπτει με τον ιδανικότερο τρόπο ολόκληρη την 35χρόνη πορεία των Νορβηγών. Οι Mayhem βρίσκονται σε ένα εμπορικό και δημιουργικό ζενίθ, ας το διασκεδάσουμε.

  • SHARE
  • TWEET