Anneke Van Giersbergen & Arstidir

Verloren Verleden

Agua (2016)
Από τον Γιάννη Βόλκα, 11/03/2016
Στροφή στην ποιότητα από την Anneke
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Ανέκαθεν ήταν εργασιομανής η Anneke Van Giersbergen και έτσι δεν μας ξαφνιάζει με την φετινή δισκογραφική της παρουσία. Εδώ και χρόνια μας απασχολεί, σχεδόν πάντα ευχάριστα, με κάποιο τρόπο, δισκογραφικό ή συναυλιακό, μόνη της ή με διάφορους συνεργάτες. Πέρσι ήταν η συνεργασία της με τον Arjen Lucassen στους Gentle Storm. Φέτος έχουμε άλλη μια σύμπραξη, αυτή την φορά με τους Ισλανδούς Arstidir.

Οι Ισλανδοί κατάφεραν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να ζήσουν μια πολυτάραχη καριέρα. Δημιουργήθηκαν το 2008, στην εποχή της χρεοκοπίας της χώρας τους κατάφεραν έξι μήνες μετά την κυκλοφορία του ντεμπούτου τους να βρεθούν στην κορυφή των εγχώριων charts. Προβλήματα συνάντησαν και το 2010 αφού η περιοδεία τους συνέπεσε με την ηφαιστειακή έκρηξη στην χώρα τους, γεγονός που επηρέασε τις πτήσεις σε όλη την Ευρώπη. Το 2012, εκτός από την βράβευση στο Plauen της Γερμανίας (European Folk Music Award), κέρδισαν τεράστια δημοσιότητα με την ιδέα τους να τραγουδήσουν ισλανδικό ύμνο a capella στον σταθμό του Wuppertal. Το συγκεκριμένο βίντεο ξεπερνά σήμερα τα πέντε εκατομμύρια views και συντέλεσε τα μέγιστα στην παγκόσμια αναγνώριση του συγκροτήματος. Το κοινό έδειξε επίσης να ενδιαφέρεται για τους Arstidir όταν με την καμπάνια τους προσπαθούσαν να χρηματοδοτήσουν την κυκλοφορία του τρίτου τους δίσκου "Hvel". Είκοσι χιλιάδες ευρώ ήταν ο στόχος, εβδομήντα χιλιάδες συγκεντρώθηκαν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα με το συγκρότημα να ευχαριστεί τους συμμετέχοντες με κάθε δυνατό τρόπο.

Το "Verloren Verleden" (χαμένο παρελθόν σε ελεύθερη μετάφραση) αποτελεί μια συλλογή κλασικών και παραδοσιακών μουσικών θεμάτων προσαρμοσμένων στο ύφος των Arstidir και της Anneke. Έχουμε να κάνουμε κυρίως με έναν σύγχρονο δίσκο κλασικής μουσικής, γεγονός που δημιουργεί μεγάλο ενδιαφέρον αφού ακόμα και η Anneke που έχει ασχοληθεί με τόσα ετερόκλιτα projects δεν έχει επιχειρήσει κάτι αντίστοιχο. Εξαίρεση αποτελεί ίσως το "Passengers In Time: The Musical History Tour", όπου οι Gathering είχαν μελοποιήσει την ιδέα του καθηγητή Wim Kratsborn. Η Anneke Van Giersbergen φυσικά και ανταποκρίνεται επάξια και σε αυτό της τον ρόλο χωρίς όμως με τις ερμηνείες της να προσπαθεί να υποσκελίσει τους μουσικούς με τους οποίους συνεργάζεται. Αντίθετα δείχνει τον απαραίτητο σεβασμό που απαιτούν οι ίδιες οι συνθέσεις.

Δυστυχώς δεν θα μπω στην διαδικασία να συγκρίνω μουσικά το "Verloren Verleden" με τις πρωτότυπες συνθέσεις διότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε γνώσεις άλλων μουσικών ειδών και σπουδές ετών πάνω σε κλασικούς συνθέτες και παραδοσιακή μουσική διαφόρων λαών του πλανήτη. Για να φέρω όμως τα πράγματα στα μέτρα μας, έχουμε να κάνουμε με έναν πραγματικά ατμοσφαιρικό δίσκο που θα ταίριαζε απολύτα για soundtrack κάποιας ποιοτικής κινηματογραφικής ταινίας ή ενός θεατρικού έργου. Επίσης ο δίσκος αυτός αποτελεί μια ευκαιρία για όσους ενδιαφέρονται να εντρυφήσουν στην κλασική μουσική, αφού οι συνθέτες που συναντούμε δεν είναι ευρύτερα γνωστοί.

Συμπερασματικά, η Anneke Van Giersbergen έρχεται να ξαφνιάσει με τη φετινή της επιλογή, αλλά και να εντυπωσιάσει με την άνεσή της να προσαρμόζεται ανάλογα με την περίσταση. Μια ευχάριστη ποιοτική στροφή τελείως διαφορετική από ό,τι έχει ασχοληθεί στο παρελθόν.

  • SHARE
  • TWEET