Slowdive, Afformance @ Fuzz Club, 09/09/17

Μια ήρεμη, ονειρική pop βουτιά στα ζεστά νερά του shoegaze που κατάφερε να μαγέψει

Με έναν υπέροχο δίσκο στις αποσκευές τους οι Slowdive προσέλκυσαν κόσμο κάθε ηλικίας και ανέβασαν την θερμοκρασία και την υγρασία στον χώρο επικίνδυνα. Μακάρι ένα τόσο όμορφο βράδυ Σεπτεμβρίου να βλέπαμε και να ακούγαμε αυτές τις μπάντες σε μια όμορφη σκηνή πλάι στην θάλασσα. Ο κλειστός χώρος φάνηκε μέχρι και αποπνικτικός σε σημεία αλλά οι μουσικές μας έκαναν να ξεχάσουμε τα πάντα.  

Σε ένα γεμάτο λοιπόν και σίγουρα ασφυκτικά ζεστό Fuzz, οι Afformance κλήθηκαν να ανοίξουν τη βραδιά στο σχεδόν τριανταπεντάλεπτο set τους, παίζοντας συνολικά τέσσερα κομμάτια, ένα εκ των οποίων από την επερχόμενη διπλή(!) δισκογραφική τους κυκλοφορία που αναμένεται τον Οκτώβρη.

Τριανταπέντε λεπτά ήταν αρκετά για να δημιουργήσουν μια ταξιδιάρικη ατμόσφαιρα, έχοντας για σύμμαχό τους τόσο τον εξαιρετικό ήχο όσο και την προσθήκη πλήκτρων που γέμιζε ακόμη περισσότερο το σύνολο. Η απόδοση αλλά και η σκηνική τους παρουσία δείχνει μια μπάντα που είναι αναμφίβολα δουλεμένη και νιώθει αυτό που κάνει. Προσωπικά ξεχώρισα το "Lugano" με τις όμορφες μελωδίες του, ενώ το σχεδόν doomy κλείσιμο με το "Christmas Truce" έδωσε την απαραίτητη ένταση για να ξεσηκώσει τον κόσμο που είχε πλέον γεμίσει το Fuzz και περίμενε να δει τους Slowdive στη σκηνή. Σίγουρα θα έχει ενδιαφέρον να τους ξαναδούμε με ένα set βασισμένο στο καινούριο υλικό σύντομα.

Afformance

Αμέσως μετά, στην ώρα τους πάνω στην σκηνή οι Slowdive ξεκίνησαν υποτονικά με το εναρκτήριο κομμάτι του φετινού τους δίσκου και το εναρκτήριο και ομώνυμο του πρώτου τους, προ είκοσιεπτά ετών, EP. Κάπως έτσι έδωσαν στον κόσμο μια ήρεμη αλλά πάρα πολύ γλυκιά αρχή. Ο ήχος ήθελε λίγο παραπάνω ένταση. Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε στην συνέχεια και το υπέροχο "Catch The Breeze" του πρώτου τους δίσκου το οποίο προς το κλείσιμο του έφερε τον θόρυβο που όλοι περιμέναμε και ανέβασε την ένταση εκεί που έπρεπε. Η ζέστη στον χώρο και ο ιδρώτας ανέβαζαν την υγρασία και έφτιαχναν μια εν μέρει ζόρικη ατμόσφαιρα. Η μπάντα όμως φρόντιζε να μας δροσίζει και να μας επιβάλει να κινηθούμε στον ονειρικό ρυθμό της, όπως στο χορευτικό post-rock χτίσιμο του "Star Roving" που ξεχείλωσε ευχάριστα στ' αυτιά μας.

Slowdive

Μετά το πέρας του υπνωτικού "Machine Gun" που μας ψιλοκοίμησε ήρθε η αρχή του "Souvlaki Space Station" η οποία δεν μπήκε όπως θα έπρεπε. Ένα εξαιρετικό κομμάτι ξεκίνησε κάπως φτωχά, αλλά ευτυχώς εξελίχθηκε όμορφα και προσέφερε στον κόσμο που τόσο το περίμενε μια γλυκιά ανάμνηση και μια έντονη ανατριχίλα στο ατμοσφαιρικό του τελείωμα. Από τις καλύτερες στιγμές της εμφάνισης τους ήρθε στο "When The Sun Hits" το οποίο παρότι ακολούθησε ένα θηρίο της δισκογραφίας τους κατάφερε να φανεί ακόμα μεγαλύτερο και σαν τέρας αποκάλυψε τα δόντια του μέσα από την ήρεμη αλλά τόσο υπέροχα δυναμική εξέλιξή του που σε έπεισε να κλείσεις τα μάτια και να ταξιδέψεις. Μετά το ευχάριστο pop εντελώς βρετανικό διάλειμμα με το "Alison" ήρθε η πιο όμορφη φετινή τους σύνθεση, το "Sugar For The Pill" δένει όλη την πορεία τους με εξαιρετική κιθάρα και συγκινητικά φωνητικά.

Slowdive

Το κλείσιμο της εμφάνισης, μετά το "No Longer Making Time" που θύμισε Low στιγμές, έγινε με μια εξαιρετική διασκευή στο "Golden Hair" του Syd Barrett. Ο θόρυβος και το shoegaze παραλήρημα στο τελείωμα του ήταν άκρως ενθουσιαστικά και καθολικά ανατριχιαστικά. Και οι τρεις στα έγχορδα κοίταγαν επίμονα τα παπούτσια τους, αφού έτσι πρέπει και αφέθηκαν στην βρωμιά που παρήγαγαν. Μακάρι όλη η εμφάνιση να είχε αυτή την ένταση και αυτό τον θόρυβο. Όλοι απολαύσαμε όσο δεν πάει αυτόν τον επίλογο και ήμασταν σχεδόν ικανοποιημένοι από το σύνολο της μουσικής πανδαισίας των Άγγλων.

Slowdive

Μέτα τις φωνές και τα ρυθμικά παλαμάκια του κόσμου η πεντάδα ξαναβγήκε στην σκηνή και συνέχισε με το παντελώς αδιάφορο για encore "Blue Skied Αn' Clear". Γενικότερα τα κομμάτια του δίσκου "Pygmalion" δεν μπορούν να δώσουν κάτι παραπάνω από αμηχανία επί σκηνής καθώς είναι καθόλα ατμοσφαιρικά και άνευρα. Η βραδιά όμως έκλεισε με δύο κομμάτια από τη δισκάρα "Souvlaki". Τα "Dagger" και "40 Days" έκαναν το τέλος ευχάριστο και μας θύμισαν γιατί αγαπάμε ακόμα τις μουσικές αυτού του συγκροτήματος.

Slowdive

Μια εμφάνιση μιας μπάντας που επέστρεψε τόσο δυναμικά είναι πάντα ενδιαφέρουσα. Οι Slowdive ήταν καλοί. Σε φάσεις υποτονικοί με σκόρπια αρκετά φάλτσα της Rachel, αλλά στο σύνολο αρκετά συναισθηματικοί. Χωρίς αμφιβολία προσέφεραν ένα αποτέλεσμα τουλάχιστον ευχάριστο και σε σημεία απολαυστικό. Η παρέα από το Reading με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μας μάγεψε για πάνω από μιάμιση ώρα.

Φωτογραφίες: Μαρίζα Καψαμπέλη

SETLIST

Slomo
Slowdive
Catch The Breeze
Crazy For You
Star Roving
Avalyn
Machine Gun
Souvlaki Space Station
When The Sun Hits
Alison
Sugar For The Pill
No Longer Making Time
Golden Hair (Διασκευή Syd Barrett)

Encore:

Blue Skied An' Clear
Dagger
40 Days

  • SHARE
  • TWEET