Anneke van Giersbergen @ Frida Bar 'n' Stage, Πάτρα, 04/10/22

Αναθέρμανση σχέσεων με μια διαχρονική αγάπη

Από τον Παντελή Κουρέλη, 10/10/2022 @ 20:25

Εκτός από το όποιο κεφάλαιο αποτελούν για την ευρύτερη μουσική οι Gathering, στον μικρόκοσμο κάποιων κατέχουν εξέχουσα θέση για προσωπικούς λόγους που εκτείνονται πέραν των μουσικών. Η διαχειρίσιμη απόσταση σε συνδυασμό με την εκλεκτή παρέα και τις εξίσου εκλεκτές αναμνήσεις προσφερόταν για αυθημερόν ταξίδι. Δεδομένου ότι μόλις την προηγούμενη μέρα από τη συναυλία είχε ξεκινήσει το ακαδημαϊκό έτος για τους νέους φοιτητές, τα σκαλάκια της Γεροκωστοπούλου κυριολεκτικά έσφυζαν από ζωή. Περνώντας ανάμεσα σε χαρούμενα και ανέμελα πρόσωπα μπήκαμε στο Frida Bar n’ Stage, έναν μακρόστενο χώρο με μια σχετικά ευρύχωρη σκηνή στο βάθος. Στο πίσω μέρος δεσπόζει ένα καλλιτεχνικό δημιούργημα με τη μορφή της Frida Kahlo, νονάς του μαγαζιού.

Anneke Van Giersbergen

Η Anneke έχει αποχωρήσει εδώ και 15 χρόνια από τους Gathering. Εκτός από φυσικά, έχει αποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και μουσικά από εκείνη την περίοδο της καριέρας και της ζωής της. Πλέον έχει κυκλοφορήσει αρκετούς προσωπικούς δίσκους, είτε υπό το δικό της όνομα, είτε υπό το όνομα των Agua De Annique, αλλά συμμετέχει και σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών όποτε της ζητηθεί. Από καιρού εις καιρόν δισκογραφεί και περιοδεύει και με συγκροτήματα, όπως ας πούμε με τους Gentle Storm.

Από το solo υλικό που αποφάσισε να μας παίξει, η βαρύτητά της δόθηκε σε τεράστιο βαθμό στο πλέον πρόσφατο "The Darkest Skies Are The Brightest", έναν δίσκο με πολύ προσωπικό ύφος που έγραψε και ηχογράφησε εν μέσω της πρώτης καραντίνας. Έτσι, ακούσαμε έξι τραγούδια από τον συγκεκριμένο δίσκο. Από αυτά, το "I Saw A Car" έβγαλε όντως ένα χαρούμενο συναίσθημα, όπως προλόγισε και η ίδια ότι της συνέβη όταν το έγραψε. Ευτυχώς εδώ δε βρέθηκε κάποιος να διορθώσει την προφορά του "Agape", μιας όλοι ήμασταν Έλληνες στο κοινό. Το "Hurricane" το έπαιξε τελευταίο και μπορώ να πω ότι η συγκεκριμένη εκτέλεση ταίριαζε πολύ ως κλείσιμο.

Anneke Van Giersbergen

Στο "My Mother Said" από το "Drive" μας παρέθεσε τον κύκλο της ζωής και το πώς τώρα που έχει 17χρονο παιδί καταλαβαίνει τις ανησυχίες και τις νουθεσίες των γονιών της όταν η ίδια ήταν σε αυτή την ηλικία. Πολύ ωραίο ήταν επίσης και το "Circles" από το "Everything Is Changing", αλλά και το "Valley Of The Queens" των Ayreon, στην ηχογράφηση του οποίου συμμετείχε κιόλας. Από Gathering έπαιξε μόνο το "Saturnine", επιβεβαιώνοντας αυτό που λέγαμε και πριν περί αποχώρησής της από εκείνη την εποχή. Οι ανατριχίλες πάντως, παραμένουν σχεδόν το ίδιο δυνατές ακούγοντας τη μαγική της φωνή να σε υπνωτίζει.

Οι διασκευές που επέλεξε να παίξει ήταν όλες μία και μία. Μεγαλύτερη έκπληξη αποτέλεσε το "I Want To Know What Love Is" των Foreigner, το οποίο με τα γυναικεία φωνητικά της απέκτησε λίγο διαφορετική διάσταση. Το "Wish You Were Here" είναι ίσως το κλασσικότερο των κλασσικότερων για τέτοιες εμφανίσεις, Το "Songbird" από Fleetwood Mac ήταν επίσης μη αναμενόμενο, αλλά τελικά προσφερόταν για τη βραδιά. Η δηλωμένη της αγάπη στην Kate Bush εκδηλώθηκε με το προβλεπόμενο "Running Up That Hill (A Deal With God)", που έχει φέρει τη Βρετανή ξανά στην επικαιρότητα μέσω της δημοφιλούς σειράς "Stranger Things".

Anneke Van Giersbergen

Η καλύτερη διασκευή πάντως ήταν η καταπληκτική απόδοση του "Like A Stone" των Audioslave, με συγκινητικό πρόλογο της Anneke για τον αδικοχαμένο Chris Cornell. Μετά το τέλος του "Wasted Years", κατά τη διάρκεια του οποίου μας είχε προσκαλέσει και προκαλέσει σε sing-along στο οποίο άξια ανταποκριθήκαμε, η Anneke έκανε και evil horns έχοντας ένα παιχνιδιάρικο και ναζιάρικο ύφος. Το ύφος ακριβώς ενός κουταβιού που χαίρεται με το παραμικρό και που έχει γίνει μία από τις αιτίες να την αγαπήσουμε. Ανεξάρτητα με το τι έχει ο καθένας μας στο κεφάλι του, η ίδια φαίνεται να κάνει κάτι που τη γεμίζει προσωπικά.

Ακουστική solo εμφάνιση σημαίνει κάτι απογυμνωμένο και κάτι στο οποίο δεν μπορείς να «κοροϊδέψεις» το κοινό που έχει έρθει να σε δει. Υπό αυτές τις συνθήκες μάλιστα, η απαράλλακτη, ουράνια φωνή της Anneke μπορούσε να ακουστεί σε όλο της το μεγαλείο. Όπως μας είπε και όταν μιλήσαμε, διασκεδάζει πολύ με τις ακουστικές περιοδείες που κάνει, γιατί της δίνεται η ευκαιρία να έρθει σε στενή επαφή με τον κόσμο που την αγαπά, αλλά και να παίξει ένα setlist που επιλέγει η ίδια και που μπορεί να διαμορφώνει αναλόγως με τις περιστάσεις. Ακριβώς αυτό συνέβη και στο Frida Stage n’ Bar στην Πάτρα. Επόμενη στάση, Αθήνα!

Anneke Van Giersbergen

Φωτογραφίες: Μιχάλης Κουρής

SETLIST

(Με μικρή επιφύλαξη)

Beautiful One (Agua De Annique song)
Love You Like I Love You
Agape
My Mother Said
Losing You
Running Up That Hill (A Deal With God) (διασκευή Kate Bush)
Saturnine (διασκευή The Gathering)
Lo And Behold
Wish You Were Here (διασκευή Pink Floyd)
Songbird (διασκευή Fleetwood Mac)
Valley Of The Queens (διασκευή Ayreon)
I Saw A Car
Circles
I Want To Know What Love Is (διασκευή Foreigner)
Wasted Years (διασκευή Iron Maiden)
Like A Stone (διασκευή Audioslave)
Hurricane

  • SHARE
  • TWEET