1914

Where Fear And Weapons Meet

Napalm Records (2021)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 20/12/2021
Στην κορυφαία και πιο μελωδική στιγμή τους, οι Ουκρανοί extreme metallers βρίσκουν την ιδανική ισορροπία ανάμεσα σε ακρότητα και προσβασιμότητα
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Αν ρίξατε μια ματιά στην ανασκόπηση μας για το extreme metal του 2021, πιθανώς να παρατηρήσατε πως για ακόμη μια χρονιά ξεχωρίσαμε την ηχητική πρόταση των 1914. Η ουκρανική black/death/doom metal μηχανή επέστρεψε τρία χρόνια με τον διάδοχο του φοβερού και τρομερού "The Blind Leading The Blind". Όπως και τότε, έτσι και φέτος, ο δίσκος του συγκροτήματος δημιούργησε αίσθηση στη σκηνή και το ιδίωμά του, για λόγους που υπερβαίνουν τους προβλέψιμους.

Το "Where Fear And Weapons Meet", αποτελεί την πιο εξωστρεφή στιγμή στη δισκογραφία της μπάντας. Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να διασαφηνίσω δύο τινά. Πρώτον, είναι άμεσα αντιληπτό και στους πιο περιστασιακούς ακροατές, πως η σύνδεση πολεμικών θεματικών και (extreme) metal, είναι όσο παλιά όσο το ιδίωμα. Υπάρχει, όπως μας εξήγησε και η μπάντα στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, μια εσωτερική σύνδεση, η οποία γίνεται αντιληπτή μόλις αφήσεις τα συναισθήματα αυτών των ήχων να σε παρασύρουν. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, η οπτική των Ουκρανών, αν και εμφανώς επηρεασμένη από κτήνη όπως οι Bolt Thrower, Hail Of Bullets, God Dethroned, κλπ, έχει, μέσα σε όλους τους περιορισμούς της, μια ανανεωτική πινελιά.

Όπως γίνεται και ξεκάθαρο όσο ποτέ στο νέο άλμπουμ των 1914, ο ήχος τους δεν βασίζεται σε φθηνές τεχνοτροπίες. Στον πυρήνα των συνθέσεων βρίσκονται ουσιώδη και ποιοτικά riffs και μνημονικά black metal leads. Άκου το trademark εναρκτήριο ξέσπασμα του "Don’t Tread On Me (Harlem Hellfighters)" και θα καταλάβεις για τι μιλάω. Πέραν αυτών, τα φωνητικά του σχήματος, επηρεασμένα από την Γκετεμποργκ-ική σχολή, δημιουργούν γραμμές που μπορείς να αντιληφθείς και να ταυτιστείς. Σε συνδυασμό με τη σεμιναριακή και εκρητική παραγωγή, το αποτέλεσμα είναι κυκλοφορίες που συνεπαίρνουν εξίσου λόγω της μουσικότητας όσο και της αφοσίωσης στις θεματικές τους.

Οι 1914 συνθέτουν δίσκους αφοσιωμένους στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, πράγμα σαφές και από το όνομά τους. Δεν υμνούν όμως την βιαιότητα, ή τα μεγαλεία και τα επεκτατικά οράματα. Δεν περιγράφουν απαθώς τις φρικαλεότητες, επιλογή ασφαλής για αυτή την προσέγγιση στο metal. Δίνουν βάση στον άνθρωπο-στρατιώτη, το υποκείμενο και θύμα αυτής της παράλογης κατάστασης. Τα χαρακώματα που στήνουν οι Ουκρανοί είναι επιβλητικά γιατί, αναδύονται από ελκυστικές συνθέσεις, εξίσου τεχνικές όσο και άμεσες. Η ικανότητα του σχήματος να φιλτράρει τις επιρροές του, του δίνει τη δυνατότητα να μην επιτρέψει σε έναν άκρως επιθετικό δίσκο διάρκειας μιας ώρας να καταστεί κορεσμένος.

Καθοριστικός παράγοντας για αυτό, είναι η εσωτερική διαφοροποίηση των κομματιών. Πέραν του άριστα τοποθετημένου "Coward" στα μέσα του άλμπουμ, όπου με τη συμμετοχή του Sasha Boole (Me And That Man) η folk μπαλάντα εντείνει τη δραματουργία, τα τραγούδια ακροβατούν μεταξύ αργόσυρτων επών ["Pillars Of Fire (The Battle Of Messines)"] και υψηλών ταχυτήτων ("Mit Gott für König Und Vaterland"). Όταν δε συνδυαστούν όπως στο εξαιρετικό, με τη συμμετοχή του Nick Holmes (Paradise Lost, Bloodbath), "…And A Cross Now Marks His Place", τότε καθίσταται σαφές πως οι 1914 μπορούν να προσεγγίσουν ετερόκλητο metal κοινό.

Σε μια εποχή που ελάχιστες μπάντες του σύγχρονου underground μπορούν να συσπειρώσουν οπαδούς και να αναδειχθούν, οι 1914, φαντάζουν ως μια σεβάσμια σταθερά, μόλις στον τρίτο τους δίσκο σε έξι χρόνια. Το "Where Fear And Weapons Meet" είναι η απάντηση στην απαξίωση περί ομοιομορφία και κορεσμό που μπορεί να προκαλεί το αχανές τοποίο πανομοιότυπων αισθητικά και ηχητικά δίσκων. Η κληρονομιά αυτού του μονοπατιού του ακραίου ήχου βρίσκει μια σύγχρονη προσέγγιση και δίχως καμία ποιοτική έκπτωση, οι 1914 εδραιώνονται ανάμεσα στις πλέον αξιοσημείωτες και άξιες προσοχής μπάντες της σύγχρονης extreme metal σκηνής, έχοντας ως πρωτεύον όπλο την μουσική την ίδια. Τα ψευδώνυμα, τα samples, τα κοστούμια και λοιπά, είναι το κερασάκι στην μολυβδένια τούρτα.

Bandcamp
Youtube

  • SHARE
  • TWEET