​I Built The Sky

The Zenith Rise

Self Released (2019)
Από τον Δημήτρη Μωυσίδη, 08/11/2019
​Instrumental prog-djent γεμάτο μελωδία και απαράμιλλη τεχνική από τον ουρανό της Αυστραλίας
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Αν δεν μπορείτε να ακούσετε ούτε για ένα λεπτό instrumental progressive-djent τότε μπορείτε να διαβάσετε ένα άλλο άρθρο του Rocking αυτή τη στιγμή. Αλλά αν θέλετε να εισέλθετε στον μαγικό κόσμο του νεαρού Rohan Stevenson από τη μακρινή progressive-μάνα Μελβούρνη τότε παρακαλώ προσδεθείτε και ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον ουρανό, στα αστέρια, σε μαύρες τρύπες και σε άλλες ηχητικές διαστάσεις.

Τα τελευταία χρόνια ο χώρος αυτός βλέπει μερικούς εξαιρετικά βιρτουόζους κιθαρίστες να παράγουν συνεχώς και με ολοένα αυξημένη ποιότητα, φανταστική μουσική, εξαιρετικούς δίσκους και γενικά υπάρχει ένα ρεύμα προς τα επιτηδευμένα ριφς, την επίδειξη υψηλής τεχνικής και ταχύτητας. Το υπο-είδος αυτό της υψηλής τεχνικής έχει να επιδείξει συγκροτήματα όπως οι Plini, Animals As Leaders, Intervals, Modern Day Babylon και άλλους. Επάξια θέση σε αυτό το χώρο και μάλιστα με ιδιαίτερες δάφνες ποιότητας κερδίζουν οι I Built The Sky που ουσιαστικά είναι το μουσικό alter ego του Rohan Stevenson ενός νεαρού πλακατζή από την Μελβούρνη ο οποίος είναι εκπληκτικός χαβαλές όπως θα διαπιστώσετε από το βιντεάκι της (ο Θεός να τη κάνει) προώθησης του άλμπουμ του στους δρόμους της Μελβούρνης όπου παραλίγο να φάει και ξύλο! O Rohan λοιπόν έχοντας ήδη δυο άλμπουμ στο ενεργητικό του και με παρακαταθήκη το φανταστικό “The Sky Is Not The Limit” του 2016 μας παρουσιάζει το τρίτο (και καλυτερο;) “The Zenith Rise”.

Αναρωτήθηκα πριν την ακρόαση αν όντως ο Rohan σιγά-σιγά ανεβαίνει επίπεδο αφού και παραγωγή video clip βλέπουμε (ημι-επαγγελματικό μεν, εντυπωσιακό δε) στο “Up Into The Ether” και εξώφυλλο επαγγελματικό και γενικά να συμμετέχει σε ολοένα και περισσότερα φεστιβάλ παγκοσμίως. Στο Zenith λοιπόν της έμπνευσης του ο Rohan βροντοφωνάζει παρών και εντάξει ξέρουμε -και φαίνεται- ότι είναι ένας απίστευτα καλός κιθαρίστας αλλά αυτόν που τον κάνει ξεχωριστό από τους μυριάδες καλούς τεχνίτες εκεί έξω είναι αφενός η συνέπεια των παραγωγών του και αφετέρου το αποτέλεσμα του Zenith είναι δέκα φρέσκα, ενδιαφέροντα, ποικίλα κομμάτια ατσαλένιου, ατόφιου djent-progressive μεταλ με μια clean αισθητική που δεν κουράζει αλλά σε ταξιδεύει σε μια ονειρική διάσταση. Είναι πολύ δύσκολο ένας instrumental δίσκος να σε κάνει να νιώσεις έτσι όμως όπως και ο Sithu Aye έτσι και ο Rohan το καταφέρνει με εντυπωσιακό τρόπο. Εκτός του πολύ προσωπικού “Up Into The Ether” που βασικά από το βίντεο καταλαβαίνεις την μουσική επιλογή που κάνει για τη ζωή του ο Rohan, στο άλμπουμ θα βρείς επικά κομμάτια όλα σε σχέση με τον ουρανό κατά κάποιο τρόπο  “Journey To Aurora”, “Wormhole Traveller”), κλασικές djent εκφάνσεις (“Light Pillars”), κινηματογραφικές στιγμές (“The Only Way Is Up”) αλλά και δύο ακουστικά διαμάντια που αποκλείεται να μην φέρουν ένα χαμόγελο στα χείλη σου (“Diamond Dust”, “Moonbow”).

Είναι από τους δύσκολα να σε προσεγγίσουν καλλιτέχνες και είδη το instrumental. Αλλά όταν αυτό γίνεται τόσο αψεγάδιαστα και εντυπωσιακά όπως με τους I Built The Sky τότε αξίζει την προσοχή όλων μας. Ο Rohan μεταδίδει την αγάπη του για την κιθάρα και το djent με κορυφαίες μελωδίες και ρυθμούς ταξιδιάρικους και αν υπήρχε κατηγορία Instrumental τότε το “The Zenith Rise” θα ήταν άνετα στις κορυφαίες επιλογές της χρονιάς. Μαγική μουσική.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET