ProgSession #22: Grobschnitt

Από τον Πάνο Παπάζογλου, 15/01/2013 @ 12:40
Όση χαρά προσφέρει στους απανταχού μουσικόφιλους η παρακολούθηση της επικαιρότητας και η βιωματική συναίσθηση του παρόντος, άλλο τόσο, και ίσως και περισσότερο, ενδιαφέρον έχει η ενασχόληση με το άγνωστο παρελθόν, με το σκάλισμα της Ιστορίας, με τις πιο αφώτιστες γωνιές της. Στα πλαίσια αυτής της διαστροφής, το Rocking.gr κάθε μήνα θα παρουσιάζει, μέσω μίας στήλης που καθόλου τυχαία επέλεξε να παίξει με τις λέξεις progress και obsession, ένα δίσκο από το ευρύτατο φάσμα και την κληρονομιά του progressive rock, που δεν κατάφερε ποτέ να ξεφύγει ενός cult συλλεκτικού επιπέδου.

Days of progressive past Vol. 22:

Grobschnitt - GrobschnittGrobschnitt - Grobschnitt
Brain Records
1972

Συνήθως όταν αναφερόμαστε στην μοναδικής προσφοράς γερμανική progressive rock σκηνή της δεκαετίας του 1970, οι πρώτοι λογικοί συνειρμοί που γίνονται φυσικά είναι περί Kraut ήχου και περιπτώσεις συγκροτημάτων που έφτασαν την ψυχεδέλεια σε διαγαλαξιακά ταξίδια με βάση τις επιταγές πρωτοπόρων σαν τους Ash Ra Tempel φερ' ειπείν. Παρόλα αυτά, στις αρχές τις δεκαετίας και ενώ η ανάπτυξη των ηχητικών δομών της ήχου άρχισε να παρασέρνει όλο και περισσότερους μουσικούς να παντρέψουν τον συμφωνικό κλασικό ήχο με την ψυχεδέλεια των 60s και τις jazz καταβολές, εμφανίστηκε ένα συγκρότημα στην γερμανική σκηνή που επρόκειτο να θεωρηθούν εν καιρώ μοναδικοί και επιδραστικοί για τη γενιά τους. Οι Grobschnitt λοιπόν, από το ντεμπούτο τους κιόλας καταφέρνουν να επιδείξουν μια αξιοσημείωτη προοδευτική διάθεση με περισσότερη βρετανική χροιά στον ήχο τους, παρά κεντρικοευρωπαϊκή.

Η διαφορετικότητα των Grobschnitt και η ιδιόμορφη ιδιοσυγκρασία τους φάνηκε από το γεγονός ότι δεν χρησιμοποίησαν τα ονόματά τους εξαρχής, αλλά παρατσούκλια από τον χώρο της φαντασίας, ενώ οι ζωντανές εμφανίσεις τους έχουν αφεθεί στο πλαίσιο του μυθικού κάνοντας λόγο για τετράωρα  δρώμενα με μια πλήρη θεατρική διάθεση (Αργότερα, το 1978, η ζωντανή ηχογράφηση του "Solar Music" θα αποτελέσει ντοκουμέντο της εμπνευσμένης εποχής του συγκροτήματος. Το πρώτο, ομότιτλό τους άλμπουμ θα κυκλοφορήσει μετά από προσθαφαιρέσεις στο lineup, αλλά πάντα με ένα βασικό πυρήνα γύρω από τις κιθάρες και τον drummer. Έτσι λοιπόν, λίγα χρόνια μετά τη δημιουργία τους, οι Γερμανοί κυκλοφορούν το 1972 το πρώτο τους άλμπουμ και ξεκινούν μια καριέρα, που εν καιρώ θα αποτελέσει παράλληλα με τόσα άλλα συγκροτήματα που δεν έτυχαν ευρείας αποδοχής στον καιρό τους, σημείο αναφοράς για μεταγενέστερες μπάντες και οπαδούς του ήχου.

Το "Grobschnitt", λοιπόν, πολυποίκιλο, περιπετειώδες, πολύπλοκο και προσεγγίσιμο ταυτόχρονα, αποτελεί την πρώτη σοβαρή δήλωση ενός συγκροτήματος αποφασισμένου να κάνει τη διαφορά. Και εν τέλει τα καταφέρνει, μέσα σε μια εποχή που προσφέρει ως επί το πλείστον αριστουργήματα στον χώρο να αφήσει το στίγμα του και να δημιουργήσει μια σειρά επερχόμενων αξιολογότατων δίσκων και πάντα με γνώμονα το χιούμορ. Συμφωνικό progressive στο έπακρο όσον αφορά το μεγαλύτερο μέρος του άλμπουμ, αλλά με μπόλικη διάθεση για jamming, ατμοσφαιρικά περάσματα και ευχάριστες ηχητικές διαβαθμίσεις μεταξύ των εντάσεων των κομματιών. Πολύπλοκο στην προοδευτικότητα του, αλλά και πρωτοπόρο που τέσσερις δεκαετίες μετά ακούγεται ακόμα φρέσκο. Με μόλις τέσσερις συνθέσεις να διανθίζουν το άλμπουμ, το συγκρότημα παρουσιάζεται με το "Symphony", μια παραδοσιακή prog suite σε τρία μέρη και 13 περίπου λεπτα η οποία εξελίσσεται διαμέσω μια ευχάριστης μελωδίας, σε έντονα κιθαριστικά μέρη, γκρουβάτο ρυθμό και τελικά παραδοσιακή prog συμφωνική άποψη. Η συνέχεια, με τα "Travelling" και "Wonderful Music" να γκρουβάρουν και να δημιουργούν μια ακουστική φολκλόρ γέφυρα αντίστοιχα, οδηγεί τελικά στο μεγάλο φινάλε του άλμπουμ με το καταπληκτικό "Sun Trip" να αποτελεί δικαιωματικά την επική στιγμή του. Δεκαοκτώ λεπτά μαγευτικής και ταξιδιάρικης συνθετικής ορμής με μια υφέρπουσα διάθεση φρενήρους τζαμαρίσματος αλλά και παραδοσιακές γερμανικές kraut πινελιές και space rock με ολίγη από Amon Duul. Καταπληκτικά κιθαριστικά σόλο και γενικά ένα κομμάτι που αποτελεί το τέλειο παράδειγμα της γερμανικής σχολής των αρχών της δεκαετίας του '70.

Η μεταγενέστερη επανακυκλοφορία περιλαμβάνει σαν επιπρόσθετο υλικό μια εκπληκτική διαφοροποιημένη εκτέλεση του "Symphony" που διαρκεί περί τα 30 λεπτά και προσθέτει κάτι ακόμα στη μαγεία του πρώτου δίσκου και της όρεξης της μπάντας να δημιουργήσει νέες σταθερές σε μια εποχή που το γερμανικό prog προσπαθούσε να συναγωνιστεί του βρετανούς. Και οι Grobschnitt βρίσκονται στο ενδιάμεσο συνδυάζοντας επιρροές και αναμειγνύοντας τα υλικά προσφέροντας τελικά μια σειρά δίσκων άλμπουμ καταφεραν να βρίσκονται μαζί με τους υπόλοιπους της γερμανικής σχολής που έχουν κερδίσει σε υστεροφημία και σεβασμό.

Για μερικούς δίσκους ακόμα και μέχρι το εκπληκτικό live άλμπουμ, "Solar Music" (1978) οι Γερμανοί παρέμειναν σε υψηλότατο ποιοτικό και συνθετικό επίπεδο και συνέχισαν να ηχογραφούν μέχρι τα τέλη της επόμενης δεκαετίας και έπειτα ακολούθησε μια επανασύνδεση με λίγες live εμφανίσεις.

Τον επόμενο μήνα το ProgSession θα σας ξυπνήσει εκτός εστίασης.
  • SHARE
  • TWEET