Ποιήματα, εμβόλια, τα πάντα όλα

Ο Νίκος Παπαδογιάννης έχει έρωτα για το βροχερό Λονδίνο και για το τρίπτυχο ταξίδι-συναυλία-μπάλα

Από τον Νίκο Παπαδογιάννη, 14/10/2015 @ 11:19
Το συναυλιακό τριήμερο που εντόπισα στο Λονδίνο είναι μούρλια, για όποιον ψάχνει διαμάντια μακριά από τα λαμπερά φώτα: 20-22 Νοεμβρίου, με μάξιμουμ περπάτημα 10 λεπτά από τον κοντινότερο σταθμό του μετρό.

Παρασκευή βράδυ στο Brixton Academy, οι Everything Everything, που κατά τη γνώμη μου έβγαλαν τον δίσκο της χρονιάς για το 2015, ονόματι "Get To Heaven". Ο indie Τύπος τους έχει φλομώσει στις 5άστερες κριτικές και νομίζω ότι έχει δίκιο. Πρόκειται για το art rock του 21ου αιώνα, χωρίς την κουραστική μελαγχολία των Radiohead, με περίτεχνα τακουνάκια και ανάποδα ψαλίδια, τα πάντα όλα. Everything everything, λέμε!. Βεβαίως, τα εισιτήρια για το live έγιναν ανάρπαστα και παραμένουν άφοβα. Αν πάω, θα πρέπει να δώσω μάχη. Οι μάχες είναι για τους τολμηρούς και για τους έμπειρους.

Σάββατο βράδυ, στο Shepherd's Bush Empire (όπου ξέρω τα κατατόπια γιατί κάποτε είδα τους Κlaxons), παίζει ο ποιητής-φάντασμα που ακούει στο όνομα Ghostpoet. Μου τον έμαθε ο φίλος Παναγιώτης Μένεγος στη Λιλ, σε ένα διάλειμμα του Ευρωμπάσκετ, όταν συγκρίναμε σημειώσεις για τις μουσικές που μας κρατούσαν συντροφιά στο 20ήμερο της πορτοκαλί μπάλας. Ετσι θα έπαιζε ο Τricky, αν ήταν σήμερα 32 ετών, όπως ο τραγουδοποιός από το Κόβεντρυ, με την παράξενη φωνή. Το πραγματικό του όνομα: Ομπάρο Ετζιμίγουε, εμιγκρές από τη Νιγηρία. Όπως λέμε, Γιάννης Αντετοκούνμπο. Το "Shedding Skin" είναι, και αυτό, στο δικό μου Τop-5 για το σωτήριον έτος 2015.

Και βράδυ Κυριακής, επιστροφή στο Μπρίξτον, για Vaccines και Palma Violets. Μαζί. Δεν θα αλλάξουν τον κόσμο, αλλά θα σηκώσουν το Ο2 στον αέρα για ένα τρίωρο γεμάτο τρίλεπτα κιθαριστικά ξεσπάσματα, άφθονη μπύρα, ποταμούς ιδρώτα και ξέφρενο κωλοπαιδισμό. Τους Vaccines («Εμβόλια») τους πέτυχα μέρα μεσημέρι στο Werchter, αλλά παραήταν νωρίς για να τους ευχαριστηθώ. Οι Palma Violets θα είχαν παίξει στο Ejekt του 2013, αλλά το 'σκασαν την παραμονή του φεστιβάλ λόγω «κόπωσης», μαζί με τους Happy Mondays. Έτσι, μας άφησαν να περιμένουμε άδικα το λεωφορείο «14» για το Putney Heath.

Μισό λεπτό τώρα, να τα βάλω κάτω. Το εισιτήριο για τους Everything Everything, εάν βρω, κοστίζει 20 λίρες. Για τον Ghostpoet, ακόμα καλύτερα, μόλις 15. Για το σουαρέ των Vaccines, Palma Violets, Sunflower Beans, 31 λίρες. Το όλον, για πλήρες πακέτο τριημέρου, 90 ευρώ σκάρτα.

Μήπως θέλει κάποιος να μου θυμίσει πόσο κόστιζαν τα μπροστινά εισιτήρια για τον Robbie Williams στο Terra Vibe; 80 ευρώ, είπατε; Και 98 τα VIP; Και άλλα 10 για διόδια-βενζίνες στη Μαλακάσα; Και με πάρκινγκ πάνω στην εθνική οδό;

Όχι. Το αποφάσισα, θα βάλω χέρι στον κουμπαρά και θα πάω Λονδίνο, συνδυάζοντας τις συναυλίες με το ετήσιο προσκύνημα στο White Hart Lane. Εάν δεν αρκούν για ταξιδιωτικό επιχείρημα τρεις κανονικές συναυλίες, προσθέτω στις μάρκες μου ένα δίωρο με κανονικό ποδόσφαιρο και ποντάρω τα ρέστα μου.
  • SHARE
  • TWEET