Οι The Jesus & Mary Chain κατέθεσαν μήνυση εναντίον την Warner Music Group

Οι αδερφοί Reid ισχυρίζονται πως η δισκογραφική αρνείται να παραχωρήσει τα δικαιώματα μέρους της δισκογραφίας της μπάντας

15/06/2021 @ 14:13

Οι The Jesus And Mary Chain υπέγραψαν μήνυση εναντίον της Warner Music Group, κατηγορώντας την για καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, οι αδερφοί Reid αξιώνουν αποζημίωση του ύψους των 2,5 εκατομμυρίων δολλαρίων, ισχυριζόμενοι στο έγγραφο πως η Warner αρνείται να εγκαταλείψει την ιδιοκτησία της πρώιμης δισκογραφίας της μπάντας, συμπεριλαμβανομένου και του κλασικού άλμπουμ "Psychocandy".

Οι Jim και William Reid, βασιζόμενοι πάνω στην παράγραφο 203 του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας του 1976, που επιτρέπει στον συνθέτη να τερματίζει την παροχή πνευματικών δικαιωμάτων μόλις παρέλθουν 35 χρόνια από την έκδοση ενός μουσικού έργου, επιστρέφοντας την ιδιοκτησία του στον δημιουργό, απέστειλαν αίτημα τον Ιανουάριο του 2019 για ανάκτηση των "Psychocandy", "Darklands" (1987), "Automatic" (1988), "Honey's Dead" (1992), της συλλογής "Barbed Wire Kisses" (1988) καθώς και διάφορων singles και EPa.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η συγκεκριμένη διάταξη, είναι αυτή που επέτρεψε στους Gang Of Four να ανακτήσουν τα δικαιώματα για το σύνολο της δισκογραφίας τους, την οποία και επανακυκλοφόρησαν νωρίτερα μες την χρονιά.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, νομικός εκπρόσωπος της δισκογραφικής, απάντησε στους ισχυρισμούς της μπάντας, αναφέροντας πως η WMG απέκτησε τα δικαιώματα μέσω της Noticed Works, η οποία πλέον δεν υφίσταται για να τα ανακτήσει. Επιπρόσθετα, εξήγησε πως οι αδερφοί Reid, μαζί με τον Douglas Hart, πρώην μέλος του σχήματος, είχαν συμφωνήσει εξαρχής πως οι δίσκοι ήταν δημιουργία της Noticed Works, με αποτέλεσμα να μην τα είχαν ποτέ στην κυριότητά τους για να τα διεκδικήσουν.

Η μήνυση όμως, την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ, δηλώνει πως, ανεξαρτήτως αρχικής κυριότητας, ο νόμος επιτρέπει μια δεύτερη ευκαιρία σε Αμερικανούς καλλιτέχνες να κατοχυρώσουν τα πνευματικά τους έργα, με τη WMG να αγνοεί επιδεικτικά τα νόμιμα δικαιώματα του συγκροτήματος, ενώ συνεχίζει να εκμεταλλεύεται εμπορικά τις ηχογραφήσεις, ζημιώνοντας τους The Jesus And Mary Chain, χαρακτηρίζοντας την διαμάχη ως θέμα μείζονος σημασίας για τη μουσική βιομηχανία.

  • SHARE
  • TWEET