Λύθηκε το μυστήριο με το εξώφυλλο του "Led Zeppelin IV"

Αποκαλύφθηκε η προέλευση της περίφημης φωτογραφίας στην επέτειο των 52 ετών από την κυκλοφορία του δίσκου

08/11/2023 @ 14:39

Σαν σήμερα, 8 Νοεμβρίου, κυκλοφόρησε το 1971 το θρυλικό "Led Zeppelin IV".

Ο τέταρτος δίσκος του εμβληματικού συγκροτήματος, πέραν των ιστορικών συνθέσεων που περιλαμβάνει, έμεινε επίσης στην ιστορία για το χαρακτηριστικό του εξώφυλλο.

Συχνά αναφερόμενη ως "Ο Ερημίτης", η προέλευση της  φωτογραφίαςπου αποτυπώθηκε στον πίνακα που κοσμεί του τέταρτου άλμπουμ των Led Zeppelin, ήταν ένα ζήτημα που απασχόλησε διαχρονικά τη rock κοινότητα και όχι μόνο.

Η αυθεντική ιστορία, αναφέρει πως ο Robert Plant είχε βρει τον πίνακα σε ένα κατάστημα με μεταχειρισμένα στο Reading, την περίοδο των ηχογραφήσεων του άλμπουμ.

Ο Jimmy Page με τη σειρά του, σε σχετικές ερωτήσεις ήταν ιδιαίτερα αινιγματικός, αφού δεν αποκάλυπτε περισσότερες πληροφορίες, έχοντας όμως δηλώσει πως το εικονιζόμενο άτομο του θύμιζε τον αποκρυφιστή "Old George" Pickingill, μέντορα του Aleister Crowley.

Πλέον, ανήμερα της επετείου της κυκλοφορίας του δίσκου, το μυστήριο αποτελεί και επίσημα παρελθόν, αφού εντοπίστηκε και ταυτοποιήθηκε η αυθεντική φωτογραφία.

Συγκεκριμένα, στα πλαίσια προεργασιών για επερχόμενη έκθεση στο Wiltshire Museum, o ερευνητής Brian Edwards, όντας οπαδός του συγκροτήματος, την αναγνώρισε μονομιάς σε άλμπουμ με τίτλο "Αναμνήσεις μιας επίσκεψης στο Shaftesbury" από το 1892.

Την λήψη υπογράφει ο φωτογράφος Ernest Howard Farmer (1856 - 1944), που είχε διατελέσει διευθυντής Σχολής Φωτογραφίας και καθηγητής φωτογραφίας από το 1882.

Η εικονιζόμενη φιγούρα, φέρεται να είναι ο Lot Long, επίσης γνωστός ως Lot Longyear (1823 - 1893), κατασκευαστής αχυροσκεπών, που πέρασε τη ζωή του στη μικρή πόλη του Mere.

Σημειώνεται πως η έκθεση με τίτλο "Wiltshire Thatcher: a Photographic Journey through Victorian Wessex" θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2024, με σκοπό να αναδείξει τη ζωή των κατοίκων της επαρχίας σε σχέση με αυτή του τότε Λονδίνου.

  • SHARE
  • TWEET