Νέος δίσκος και single για τους Protomartyr
O Iggy Pop χαρακτηρίζει το άλμπουμ ως Βαγκνερικό και παρομοιάζει το σχήμα με τον Ιησού
Οι Protomartyr ανακοίνωσαν τη δισκογραφική τους επιστροφή.
Τρία χρόνια μετά το "Formal Growth In The Desert", οι Protomartyr θα κυκλοφορήσουν το άλμπουμ "Hotel Usona", που θα είναι διαθέσιμο στις 25 Σεπτεμβρίου μέσω της Domino.
Το άλμπουμ, προλογίζεται από το ολοκαίνουριο single "Sounds We Cannot Hear", το οποίο μπορείτε να ακούσετε εδώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως το σχετικό βιογραφικό για το post-punk σχήμα από το Detroit και τον επικείμενο έβδομο δίσκο τους έγραψε ο Iggy Pop, ο οποίος προχωρεί σε μερικούς ενδιαφέροντες συνειρμούς.
IGGY POP ΓΙΑ ΤΟΥΣ PROTOMARTYR / HOTEL USONA:
«Τι είναι ένας Πρωτομάρτυρας; Δεν το ξέρω πραγματικά, αλλά φαντάζομαι ότι μπορεί να αναφέρεται σε ένα επίγειο ον που θέλει από τη ζωή κάτι λίγο περισσότερο από τα συνηθισμένα σκατά. Ένα άτομο ή άτομα που θέλουν να αποτελούν μέρος κάποιου όμορφου και ενδιαφέροντος πράγματος, με την κατανόηση ότι μπορεί να πληρώσεις ένα τίμημα γι’ αυτό και ότι οι άλλοι που θα έρθουν μετά θα έχουν ευκολότερο δρόμο. Κάπως σαν τον Ιησού.
Και μετά υπάρχει το συγκρότημα Protomartyr. Τέσσερις τύποι που είναι πολύ, πολύ ικανοί μουσικοί και δημιουργοί, και υποψιάζομαι ότι θα ήταν εντελώς γαμημένοι χωρίς την παρέμβαση των ταλέντων τους, τα οποία είναι σημαντικά. Για να το θέσω χοντροκομμένα, είναι ένα είδος ροκ συγκροτήματος από το Ντιτρόιτ. Αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο γνωρίζω κάτι. Και έχουν φτιάξει ένα καινούργιο άλμπουμ. Είναι έντονα θεματικό και συμφωνικό ως προς την εμβέλειά του. Θα μπορούσα να το αποκαλέσω ένα είδος drive-through Sgt. Pepper’s, αλλά αυτό θα αστοχούσε. Αυτός ο δίσκος είναι βαγκνερικός· μου θυμίζει πάρα πολύ την όπερα Τριστάνος και Ιζόλδη του Ρίχαρντ Βάγκνερ. Μουσικά, ακούγεται τροπικός και κάπως χρωματικός, όπως φαντάζομαι ότι μπορεί να ακούγονταν τα κελτικά πολεμικά κέρατα σε κάποια ξεχασμένη μάχη. Ο τραγουδιστής, ο Joe Casey, είναι ευλογημένος με μια όμορφη φωνή που θέλεις να ακούς, αλλά παραμένει αρκετά διεστραμμένος ώστε να κρατά τα πράγματα ενδιαφέροντα όταν θέλει να γίνει γκρινιάρης ή λίγο κακιασμένος.
Μία από τις αγαπημένες μου στιγμές στον δίσκο είναι όταν απλώς ανακοινώνει, ολομόναχος: «Μας έκαναν μια κακή κριτική». Και αυτό προεδρεύει μιας εξαγριωμένης έκρηξης από ολόκληρο το συγκρότημα. Ουάου! Μακάρι να το είχα σκεφτεί εγώ! Και πόσο σχετικό είναι με τον σημερινό κόσμο! Ποιος δεν έχει πάρει μια κακή κριτική; Υδραυλικοί, πωλητές παπουτσιών, και ούτω καθεξής, και ούτω καθεξής, μέχρι και τους Influencers. Όλα αξιολογούνται…
Προσπαθώ σκληρά να μην αφήσω αυτή την απόπειρα βιογραφίας να μετατραπεί σε κριτική, αλλά, τέλος πάντων, ακούω αυτούς τους τύπους εδώ και αρκετό καιρό τώρα και έχω την αίσθηση ότι είναι ένα είδος αργά αναπτυσσόμενου προϊόντος, κάτι που αποκτά οπαδούς, ακροατές και σεβασμό λίγο-λίγο, σε βάθος χρόνου. Υπάρχει πολύ περιεχόμενο εδώ. Οι τέσσερις τους μπορούν να μετατοπίζουν ρυθμούς και αρμονίες πολύ, πολύ ομαλά, με έναν τρόπο που μοιάζει αβίαστος. Αυτό είναι το σημάδι των καλών τεχνών μέσα σε ένα δημοφιλές συγκρότημα».
Υπενθυμίζεται πως το "Formal Growth In The Desert" αναδείχθηκε ένα από τα 30 καλύτερα άλμπουμ του 2023 σύμφωνα με το Rocking.

1. The Old Hotel
2. Sounds We Cannot Hear
3. Converts
4. Exalted Eagles
5. The Knife Dream
6. Feed the Sewer
7. Lavender – Gospel
8. Third Country
9. Checking Out
