Έρευνα: Η μουσική ακούγεται πιο καταθλιπτική σε mp3!

Νέα μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ψηφιοποίηση της μουσικής μπορεί να αλλοιώσει τον συναισθηματικό χαρακτήρα ενός τραγουδιού

13/12/2016 @ 11:57

Νέα έρευνα που μελετά τον τρόπο που ακούμε μουσική, καταλήγει ότι το να καταφεύγεις σε χαμηλής ποιότητας ψηφιακές μορφές μπορεί να έχει επίδραση στο συναισθηματικό αντίκτυπο που θα έχει πάνω σου η μουσική.

Σύμφωνα με την μελέτη που διεξήγαγε η Audio Engineering Library, τα mp3 και άλλες ψηφιακές μορφές μουσικής χαμηλής ποιότητας επηρεάζουν ειδικά την «χροιά και τα συναισθηματικά χαρακτηριστικά» των ήχων από τα όργανα που εμπλέκονται στην εκάστοτε ηχογράφηση

Οι ερευνητές συνέκριναν τις αντιδράσεις σε συμπιεσμένη και μη μουσική και διαχώρισαν πάνω από δέκα συναισθηματικές καταστάσεις με βάση τον καρδιακό παλμό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συμπίεση που πρέπει να υποστεί η ηχογραφημένη μουσική για να γίνει mp3 συνδέεται με μια τάση προς τα ουδέτερα ή και αρνητικά συναισθηματικά χαρακτηριστικά ενός τραγουδιού, τα οποία η ίδια η μελέτη προσδιορίζει ως «μυστηριώδη, ντροπαλά, τρομακτικά και θλιβερά».

Από την άλλη, τα mp3 μπορεί επίσης να αμβλύνουν τα θετικά συναισθηματικά χαρακτηριστικά, τα προσδιοριζόμενα ως «χαρούμενα, ρομαντικά ή γαλήνια». Άλλο ένα παράδοξο είναι ότι δεν έδειξαν να επηρεάζουν καθόλου τραγούδια που συνολικά θα χαρακτηρίζονταν «οργισμένα»!

Η Audio Engineering Library προτείνει ότι ο θόρυβος υποβάθρου που προστίθεται στην χαμηλής ποιότητας συμπίεση μπορεί να είναι ο λόγος που γίνονται πιο έντονα τα αρνητικά συναισθήματα του ακροατή.

Η έρευνα εντόπισε επίσης ότι ορισμένα όργανα είναι πιο «ευαίσθητα» στην ψηφιοποίηση από άλλα, με τις τρομπέτες να έχουν τον υψηλότερο βαθμό ευπάθειας και το κόρνο τον χαμηλότερο. Άρα δεν έχει να κάνει μόνο με τα πνευστά...

Τα διαφωτιστικά αυτά νέα έρχονται λίγο αφότου οι πωλήσεις δίσκων βινυλίου ξεπέρασαν για πρώτη φορά στην ιστορία το μουσικό downloading.

Τον Μάιο, είχαμε κι άλλη μια ένδειξη της ενστικτώδους στροφής του μουσικόφιλου κοινού προς τις αναλογικές μορφές, όταν στην Μεγάλη Βρετανία σημειώθηκε αύξηση στις πωλήσεις δίσκων για όγδοη συνεχόμενη χρονιά στην σειρά!

  • SHARE
  • TWEET