Πώς το διαδίκτυο άλλαξε τη μουσική όπως τη γνωρίζαμε

Η μουσική βιομηχανία οφείλει να επενδύσει στα οφέλη, παρά να θεωρεί το διαδίκτυο ως μία πηγή κακού την οποία θα πρέπει να πολεμήσει

29/03/2022 @ 09:10

Η εξέλιξη της τεχνολογίας είχε αναπόφευκτα πολύ μεγάλη επίδραση στον τομέα της μουσικής. Πολλά πράγματα άλλαξαν στη συγκεκριμένη βιομηχανία, κυρίως τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με τη μετάβαση στην ψηφιακή τεχνολογία. Σήμερα όλα σχεδόν τα συγκροτήματα και οι καλλιτέχνες διαθέτουν κάποιο λογαριασμό στο Spotify και σε παρόμοιες υπηρεσίες, ενώ τεράστιες είναι και οι αλλαγές όσον αφορά τη διάθεση των μουσικών κομματιών και τον τομέα των πωλήσεων.

Το διαδίκτυο δημιούργησε μία νέα καθημερινότητα
Δεν είναι, βέβαια, μόνο η μουσική που έχει επηρεαστεί από το διαδίκτυο. Είδαμε την τηλεόραση να μεταμορφώνεται από την παραδοσιακή μορφή της με τη δημιουργία ιστoτόπων όπως το YouTube και το Netflix, το πόκερ να κερδίζει τεράστια δημοτικότητα online μέσα από πλατφόρμες όπως αυτή της PokerStars, νέες ευκαιρίες απασχόλησης να δημιουργούνται με ιστότοπους όπως το Freelancer, λογισμικό βιντεοσυσκέψεων όπως το Webex να χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικούς λόγους κλπ.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ωστόσο, μας απασχολεί αποκλειστικά η μουσική. Στη συνέχεια θα δούμε κάποιες από αυτές τις αλλαγές, αλλά και πόσο πιο εύκολα και διαφορετικά έκανε τα πράγματα το διαδίκτυο.

Προώθηση παλιών και νέων καλλιτεχνών
Το διαδίκτυο μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και διάφορες εφαρμογές μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό μέσο για την προώθηση της δουλειάς παλιών και νέων καλλιτεχνών. Είναι ιδιαίτερο χρήσιμο στους ανεξάρτητους μουσικούς που -ούτως ή άλλως- δεν είχαν κάποιο τρόπο να αναδειχτούν και να δείξουν τη δουλειά τους.

Στο παρελθόν οι δισκογραφικές εταιρείες ήταν αυτές που έπαιρναν τις μεγάλες αποφάσεις και προσέφεραν ή αντίστοιχα στερούσαν την ευκαιρία από καλλιτέχνες να αναδειχθούν. Το μόνο που χρειάζεται κάνεις σήμερα είναι το διαδίκτυο και απλά μέσα, όπως ένα μικρόφωνο, μία κάμερα ή ένα έξυπνο κινητό.

Πρόσβαση στο περιεχόμενο μέσω live streaming
Το streaming μουσικής και βίντεο ακολούθησε την εξέλιξη του διαδικτύου. Αυτός ο τρόπος κάνει τη μουσική πολύ πιο εξατομικευμένη και προσβάσιμη σε όλον τον κόσμο. Υπάρχουν πάρα πολλές online υπηρεσίες streaming, αλλά οι κυρίαρχες είναι το Spotify και το Apple Music. Οι υπηρεσίες αυτές μας επιτρέπουν να ακούμε μουσική όπου κι αν βρισκόμαστε. Ορισμένες προσφέρουν, επίσης, τη δυνατότητα λήψης των κομματιών, ώστε να μπορούμε να τα ακούμε και εκτός σύνδεσης.

Κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στις υπηρεσίες streaming είναι το γεγονός πως μπορεί κανείς να εξατομικεύσει το περιεχόμενο. Δημιουργεί μία λίστα αναπαραγωγής με αγαπημένα τραγούδια και καλλιτέχνες. Οι υπηρεσίες αυτές προσφέρουν ακόμα και προτάσεις, ανάλογα με τα γούστα των χρηστών. Αυτό είναι καλό και για του άγνωστους καλλιτέχνες που μπορούν να βρουν πιο εύκολα κοινό.

Διαδικτυακές αγορές
Το διαδίκτυο βοήθησε τους καλλιτέχνες να προχωρήσουν σε πωλήσεις πολύ πιο εύκολα, ξεπερνώντας τα όποια εθνικά όρια και περιορισμούς. Μέσω των online αγορών, η μουσική είναι παντού διαθέσιμη και κανείς δε χρειάζεται να φύγει από το σπίτι του για να αγοράσει μουσική. Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές μπορούν να βρουν πληροφορίες στα ίδια τα online καταστήματα, αλλά και σε ιστότοπους που ασχολούνται με τη μουσική.

Για τους καλλιτέχνες είναι καλύτερα, γιατί δεν εμπλέκονται οι μεγάλες προμήθειες των δισκογραφικών εταιρειών, καθώς επίσης και το μεγάλο κόστος παραγωγής για δίσκους και CD, το κόστος αποθήκευσης και μεταφοράς στα διάφορα καταστήματα και φυσικά και τα λειτουργικά κόστη των φυσικών καταστημάτων. Το μικρότερο κόστος συνεπάγεται μεγαλύτερα κέρδη για τους καλλιτέχνες.

Εγγραφές μουσικής
Στις μέρες μας δεν είναι πλέον απαραίτητο να επισκεφτεί κανείς κάποιο στούντιο μουσικής για να ηχογραφήσει τις δημιουργίες του. Μία εφαρμογή και μόνο είναι αρκετή, εφόσον δεν υπάρχουν τα χρήματα. Μπορεί κανείς να βρει πολλές εφαρμογές αυτού του είδους για ερασιτέχνες καλλιτέχνες που θέλουν να αναδειχτούν.

Φυσικά ένα στούντιο προσφέρει πολύ υψηλότερη ποιότητα ήχου, όμως η δυνατότητα να ξεκινήσει κανείς με μηδαμινά μέσα είναι πολύτιμη. Τουλάχιστον προκειμένου να κάνει κάποιος νέος μία καλή αρχή, εφόσον φυσικά διαθέτει το ταλέντο και τη διάθεση για να δημιουργήσει.

Η μουσική και το μέλλον της
Στην τρέχουσα ψηφιακή εποχή, οι λάτρεις της μουσικής έχουν πλέον πρόσβαση σε πολλά κομμάτια που υπό άλλες συνθήκες δε θα γνώριζαν ποτέ. Πολλοί μουσικοί χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να προωθήσουν τις δημιουργίες τους και να κερδίσουν περισσότερα χρήματα, χωρίς την εξάρτηση από τις δισκογραφικές εταιρείες.

Παρότι το διαδίκτυο έχει τεράστια επίδραση στον τομέα της μουσικής τα τελευταία χρόνια, μπορεί κανείς να ανακαλύψει αρνητικά και θετικά στοιχεία, με τα οποία θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε και τα επόμενα χρόνια. Δεδομένου πως θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο για πολύ ακόμα, η μουσική βιομηχανία οφείλει να επενδύσει επάνω στα οφέλη, παρά να θεωρεί το διαδίκτυο ως μία πηγή κακού την οποία θα πρέπει να πολεμήσει.

  • SHARE
  • TWEET