Έφυγε από τη ζωή ο εφευρέτης της κασέτας, Lou Ottens

Η πρώτη πλαστική κασέτα έκανε την εμφάνισή της το 1963

11/03/2021 @ 11:28

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών ο Ολλανδός μηχανικός Lou Ottens, ευρύτερα γνωστός ως εφευρέτης της κασέτας.

Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή την Τρίτη μέσω της οικογένειάς του, με τα αίτια να παραμένουν άγνωστα.

O Ottens, ξεκίνησε να εργάζεται στην εταιρεία Phillips το 1952, αναλαμβάνοντας οκτώ χρόνια μετά επικεφαλής του τμήματος προϊόντων της εταιρείας. Εκείνη την περίοδο, με την ομάδα του, κατέληξαν στην δημιουργία του πρώτου φορητού μαγνητόφωνου. Η εξέλιξη της εν λόγω τεχνολογίας, τους ώθησε δύο χρόνια αργότερα, στην εφεύρεση της κασέτας, ως μικρογραφίας του μαγνητόφωνου, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω της εναλλαγής της μπομπίνας με κύλινδρο.

Η εν λόγω επινόηση, που ουσιαστικά ήταν η πρώτη πλαστική κασέτα, έκανε την επίσημη εμφάνισή της το 1963 σε έκθεση του Βερολίνου, και στη συνέχεια να διαδίδεται και να καθιερώνεται σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, το slogan υπό το οποίο παρουσιάστηκε, ήταν το «μικρότερη και από ένα πακέτο τσιγάρα»!

Το μέγεθοες της ήταν μια συνειδητή επιλογή του δημιουργού, αφού θεωρούσε τα άλλα μέσα αποθήκευσης και αναπαραγωγής ήχου «αχρείαστα μεγάλα».

Ο Ottens υπέγραψε έκτοτε μια συμφωνία για την πατέντα με την Phillips και τη Sony, με τις ιαπωνικές εταιρείες να αρχίζουν να αναπαράγουν τον μηχανισμό κατά εκατομμύρια σε διάφορα μεγέθη.

Ο Ottens, είχε επίσης ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη της τεχνολογίας πίσω από τα CD.

Έως σήμερα, έχουν πωληθεί συνολικά πάνω από 100 δισεκατομμύρια κασέτες παγκοσμίως, με τα τελευταία χρόνια μάλιστα, να υφίσταται μια διαρκής και θεαματική άνθιση των πωλήσεων.

  • SHARE
  • TWEET