Jimmy Page: «Δεν έκλεψα το "Stairway To Heaven"»

Αυτά δήλωσε στο δικαστήριο ο κιθαρίστας και συνθέτης των Led Zeppelin

01/03/2016 @ 11:31

To 2014 τα παιδιά του μουσικού Randy California από την μπάντα των Spirit, έκαναν αγωγή κατά των Led Zeppelin, αξιώνοντας πνευματικά δικαιώματα για το "Stairway To Heaven", ισχυριζόμενοι πως η θρυλική μπάντα αντέγραψε το "Taurus", μια σύνθεση του πατέρα τους.

Το ορχηστρικό "Taurus" (διάρκειας 2 λεπτών και 37 δευτερόλεπτων) κυκλοφόρησε το 1968 (το "Stairway To Heaven", το 1971) εποχή που οι Led Zeppelin άνοιγαν συναυλίες των Spirit και έπαιζαν σε ίδια φεστιβάλ. Σύμφωνα με το Hollywood Reporter, ο Jimmy Page σε δήλωσή του στο δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε: «Άκουσα το τραγούδι το 2014, όταν έγινε η αγωγή. Πριν δεν είχα ακούσει το κομμάτι ποτέ, ούτε καν το όνομα της μπάντας. Είμαι πολύ καλός στο να θυμάμαι τη μουσική και είμαι απόλυτα βέβαιος ότι δεν το είχα ακούσει μέχρι το 2014. Ναι, μοιραστήκαμε τη σκηνή πολλές φορές στο ξεκίνημά μας, αλλά δεν θυμάμαι να τους είχα δει να παίζουν».

Ο Page ισχυρίζεται πως στο ξεκίνημα του "Stairway To Heaven" υπάρχει ένα φθίνον χρωματικό ακόρντο πάνω στο οποίο παίζεται μια συνεχής γραμμή μελωδίας. «Αυτά τα μαθαίνει κάθε νέος κιθαρίστας, είναι βασικά πράγματα. Και σίγουρα τα ήξερα πολύ πριν το 1968. Έφτιαξα το "Stairway To Heaven" με σκοπό και στόχο να δημιουργήσω κάτι με πολλά μέρη, αυξανόμενο ρυθμό και ταχύτητα, πολυπλοκότητα και ένα σόλο που θα έφτανε το τραγούδι σε κρεσέντο και μια τελευταία στροφή αμέσως μετά».

Ακούστε το "Taurus" εδώ.

  • SHARE
  • TWEET