Sigur Ros @ 3Arena Dublin, Ιρλανδία, 17/11/22

Συγκλονιστικοί Sigur Ros σε ένα καλλιτεχνικό υπερθέαμα που νικάει τη βαρύτητα

Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 22/11/2022 @ 13:17

Συνήθως όταν είσαι στο δρόμο να συναντήσεις ένα όνειρο, αναρωτιέσαι αν θα είναι όσο «μεγάλο» για σένα όσο το έχεις φανταστεί ή αν θα προδοθείς από τις προσδοκίες σου. Αυτές ήταν οι σκέψεις μου ενώ κατευθυνόμουν στην επιβλητική 3Arena του Δουβλίνου όπου θα έβλεπα για πρώτη μου φορά τους Sigur Ros, σε ένα ραντεβού που άργησε πολύ να εκπληρωθεί. Με την μπάντα να είναι στο δρόμο εδώ και αρκετούς μήνες για την πρώτη της παγκόσμια περιοδεία από το 2017, οι πληροφορίες έλεγαν για μια φαντασμαγορική και πολύ συναισθηματική εμπειρία. Πληροφορίες που τελικά δικαιώθηκαν στο ακέραιο.

Sigur Ros

Η 3Arena είναι ένα πανέμορφο αμφιθέατρο συνολικής χωρητικότητας περίπου 13 χιλιάδων - χονδρικά χωράνε πέντε χιλιάδες θεατές στα καθίσματα στον εξώστη και οκτώ χιλιάδες όρθιοι. Μπαίνοντας στον χώρο διαπίστωσα ότι δεν ήταν ασφυκτικά γεμάτος, υπολογίζω ότι το κοινό πρέπει να ήταν κάπου στις 8-9 χιλιάδες. Παραδόξως - μοναδικό φαινόμενο στα live της 3Arena - δεν υπήρχε support καλλιτέχνης. Οι συνθήκες ήταν λοιπόν ιδανικές και ο κόσμος έτοιμος να μπει χωρίς χρονοτριβές στο κυρίως πιάτο.

Sigur Ros

Στις 20.15 ακριβώς, οι τέσσερις σκουροντυμένες μορφές λουσμένες σε ένα πορφυρό φως βάζουν αμέσως τους πάντες σε συνθήκες αντιβαρύτητας. Ο ήχος είναι κάτι το εκπληκτικό - τον τοποθετώ δίπλα στους καλύτερους που έχω ακούσει ποτέ δίπλα σε Nine Inch Nails, Bjork, Muse… - δίνοντας μας την ευκαιρία να απολαμβάνουμε κάθε λεπτομέρεια του κάθε εφφέ και τις out of this world δυναμικές των Sigur Ros. Από κοντά και τα εντυπωσιακά φώτα: οι αποχρώσεις αλλάζουν σε κάθε σύνθεση και η background οθόνη άλλοτε προβάλλει τυπικά post rock ασπρόμαυρα φιλμ ή εντυπωσιακά 3D μοτίβα. Το όλο show είναι άριστα σκηνοθετημένο. Κι ενώ όλα μοιάζουν αρκετά minimal, η συνολική οπτικοακουστική αίσθηση υποδηλώνει κάτι το υπερβατικό.

Sigur Ros

Φυσικά, όλη αυτή η αίσθηση παίρνει δύναμη από την ίδια την μουσική. Στα πρώτα έξι κομμάτια, η μπάντα έχει ήδη παραδώσει ένα μικρό best of εκτελώντας τα τρία πρώτα untitled tracks του αριστουργήματος που τιτλοφορείται "()" και τα "Svefn-g-Englar", "Ný Batteri" και "Rafmagrið Builð" από την "Agaetis Brujun" περίοδο. Ο Jónsi είναι φυσικά μια μυθική για το post-rock μορφή που γεμίζει όλη την σκηνή, κινούμενος ανάμεσα στο πιάνο ή στην κιθάρα του - την οποία παίζει αποκλειστικά με δοξάρι. Κάπου εκεί έρχεται η στιγμή για μια νέα σύνθεση, από το πολυαναμενόμενο επερχόμενο studio album τους: το "Gold 2" είναι μια μινιμαλιστική ambient σύνθεση που ζωντανά ακούγεται μαγική παρά τους ήπιους τόνους της. Επιστροφή στις «παρενθέσεις» για άλλα δύο τραγούδια και…intermission! Ναι, καλά διάβασες, η συναυλία είχε διάλειμμα ενός τετάρτου, δημιουργώντας έτσι ακόμα περισσότερο μια θεατρική/κινηματογραφική αίσθηση.

Sigur Ros

Ύστερα από τις μεταβαλλόμενες ambient διαθέσεις του πρώτου μέρους, το δεύτερο set ξεκινάει και διατηρείται σε πιο δυνατές εντάσεις. Το λατρεμένο "Takk" έχει την τιμητική του με τέσσερα κομμάτια, με τα "Glósoli" και "Sæglopur" να παρασέρνουν ολοκληρωτικά το κοινό και να αποτελούν highlights της συναυλίας. Κάπου εδώ έχει γίνει πια εντελώς εμφανές το εξής: η τέχνη των Sigur Ros είναι πολύ μελωδική, ονειρική, βαθιά συναισθηματική. Όταν όμως η μπάντα κάνει θόρυβο, όταν για λίγο οι εντάσεις ανεβαίνουν και οι δοξαριές πέφτουν με δύναμη στην ταστιέρα, οι Sigur Ros καταπίνουν πλανήτες. Νομίζω ότι από όσα post-rock live έχω δει ποτέ μου, οι Sigur Ros είναι ότι πιο αρχετυπικό γι αυτόν τον ήχο.

Sigur Ros

Οδεύοντας προς το φινάλε, η φωνή του Jónsi έχει αρχίσει να ακούγεται λίγο πιο βραχνή στα τελειώματα της, αν και ο άνθρωπος δεν έχασε πουθενά ούτε μία νότα. Αυτό δεν εμποδίζει το "Kveikur" να προσγειωθεί στα κεφάλια μας σαν τσιμεντένιο σύννεφο και να αποδείξει ότι αν και είναι πιο πρόσφατη σύνθεση, αξίζει μια θέση στις καλύτερες στιγμές της μπάντας. Το γκρουπ αποχωρεί χωρίς να έχει πει ούτε μια λέξη στο κοινό κι επιστρέφει μέσα σε βροντερή αποθέωση για το "Untitled #8", σηκώνοντας μας για λίγο ακόμα στον ουρανό. Υπόκλιση μέσα σε παρατεταμένο standing ovation και το όνειρο έληξε. Ή μήπως όχι;

Sigur Ros

Η συνολική διάρκεια του show ήταν χορταστική, υπερβαίνοντας τις 2 ώρες. Όμως αν μια αίσθηση ήταν αυτή που κυριάρχησε ήταν αυτή μιας μάλλον άχρονης εμπειρίας. Η μουσική των Sigur Ros δεν είναι ότι εύκολο για να παραδοθείς, αν και το απαιτεί. Αν όμως το καταφέρεις, είναι μια μουσική παραμυθένια και αγγελική, μια μουσική που ανυψώνει καρδιές. Κι αν αυτή η συναυλία μου απέδειξε κάτι είναι ότι σε live περιβάλλον, η μουσική αυτή έχει ακόμα μεγαλύτερη ισχύ. Οι Sigur Ros είναι ακόμα εδώ και ο καιρός για νέο άλμπουμ πλησιάζει.

Κι αν η μόνη σοβαρή μέτρησης για μια συναυλία είναι αν καταφέρνει να σε κάνει να συγκινηθείς, να ταξιδέψεις ή να δακρύσεις, τότε σε διαβεβαιώνω ότι οι Sigur Ros του 2022 δίνουν συγκλονιστικές συναυλίες.

Photo credits: Bignick, Colm Kelly

  • SHARE
  • TWEET