Madrugada, Luke Elliot @ Paok Sports Arena, Θεσσαλονίκη, 05/04/19

Θριαμβευτική επιστροφή των Madrugada

Από τον Γιάννη Βόλκα, 08/04/2019 @ 15:45

Η επανασύνδεση των Madrugada αποτέλεσε εξ αρχής μια χαρμόσυνη είδηση για τους πολυπληθείς οπαδούς τους στην χώρα μας. Από την ημέρα της ανακοίνωσης μέχρι την αντίστοιχη της συναυλίας η επικείμενη εμφάνισή τους μετατράπηκε στο συναυλιακό γεγονός της χρονιάς και για τη Θεσσαλονίκη μια από τις σημαντικότερες συναυλίες στην ιστορία της. Το άμεσο sold out έφερε την πρώτη αλλαγή χώρου και ξαφνικά η προπώληση μετατράπηκε σε «χιονοστιβάδα». Τα εισιτήρια πωλούνταν με ταχύτατους ρυθμούς και η δεύτερη αλλαγή χώρου έφερε τους Νορβηγούς στο «παλατάκι».

Luke Elliot

Η προσέλευση του κοινού πραγματοποιούταν με εύκολο τρόπο από τις πολλές εισόδους του γηπέδου, ο χώρος γέμιζε σταδιακά και ακριβώς στην ώρα του έκανε την εμφάνιση του ο Luke Elliot. Συνοδευόμενος από την μπάντα του και απέναντι σε ένα κοινό που ανυπομονούσε να δει τους headliners είχε πραγματικά ένα δύσκολο έργο. Τον έχουν συγκρίνει με τους μεγαλούς, κυρίως λόγω του μουσικού του ύφος αλλά ο αρκετά νέος ακόμα Luke έχει να «φάει πολλά ψωμιά» για να φτάσει τον Leonard Cohen, τον Springsteen ή τον Sinatra. Κατά πάσα πιθανότητα ούτε ο ίδιος πιστεύει κάτι τέτοιο για τον εαυτό του αλλά οι δημοσιογράφοι μερικές φορές πρέπει να προσέχουν την υπερβολή στις περιγραφές τους. Κατά τα άλλα ο Luke Elliot πραγματοποίησε ένα μικρό set το οποίο ίσως να είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε έναν πιο «μαζεμένο» χώρο και μπροστά σε ένα πιο προσηλωμένο κοινό. Παρ'όλα αυτά χειροκροτήθηκε από τις μπροστινές σειρές και αποχώρησε με σεμνότητα.

Madrugada

Το πρόγραμμα τηρήθηκε κατά γράμμα και οι Madrugada ανέβηκαν στη σκηνή, έντεκα χρόνια μετά την τελευταία τους εμφάνιση, στο κατάμεστο τότε Principal. Από το ένα γεμάτο venue στο άλλο όμως έχουμε μια αύξηση περίπου 800 %, αριθμός που δείχνει πολλά για την άνοδο της δημοτικότητας του συγκροτήματος μέσα στην τελευταία δεκαετία.Φυσικά σημαντικό ρόλο έπαιξε και  ο frontman Sivert Hoyem με τις απανωτές εμφανίσεις του στην χώρα μας οι οποίες δεν άφησαν τους Madrugada να ξεχαστούν.

Madrugada

Είκοσι χρόνια πέρασαν από το ντεμπούτο τους και ο επετειακός εορτασμός έμοιαζε σαν η κατάλληλη αφορμή. Η αρχή της συναυλίας με όλο το “Industrial Silence” ήταν το κερασάκι στην τούρτα ακόμα για τους παλιότερους οπαδούς  που τους είχαν παρακολουθήσει πολλές φορές στο παρελθόν. Θεωρώ όμως ότι η πλειοψηφία από τις 8000 περίπου των παρευρισκομένων έβλεπε για πρώτη φορά το αγαπημένο του συγκρότημα.

Madrugada

Αν ψάξει κανείς τη δισκογραφία των Madrugada, δύσκολο θα βρει μέτρια στιγμή και ακόμα πιο δύσκολη γίνεται η αναζήτηση αν ψάχνει κανείς μέσα στο “Industrial Silence”. Έτσι το πρώτο μέρος της συναυλίας κύλησε όμορφα και ομοιόμορφα με τον καθένα μας να έχει την δική του αγαπημένη στιγμή. Το "Strange Colour Blue" διανθίστηκε με το "State Trooper" του Spingsteen, ενώ στο "Norwegian Hammerworks Corp." ο Hoyem μεταμορφώθηκε σε μια ανθρώπινη ντισκομπάλα. Το τέλος του δίσκου για τις ανάγκες του live ήρθε με το πανέμορφο “Electric” και η μπάντα αποχώρησε για πρώτη φορά μέσα σε ξέφρενα χειροκροτήματα.

Madrugada

Το δεύτερο μέρος δεν ήταν τίποτα λιγότερο από ένα greatest hits του συγκροτήματος με μοναδικό απόντα το "Blood Shot Adult Commitment" το οποίο ίσως δεν ταίριαξε με την ατμόσφαιρα του υπόλοιπου setlist. Το συγκρότημα όμως πρόσφερε ως ανταμοιβή στο ελληνικό κοινό το αγαπημένο του "Honey Bee" το οποίο κατά πάσα πιθανότητα δεν ακούστηκε σε καμία άλλα φετινή εμφάνιση τους και μάλιστα χωρίς να αντικαταστήσει κάποιο από τα προγραμματισμένα κομμάτια.  Το "Black Mambo", το "Majesty", και το πραγματικά ανατριχιαστικό "What's On Your Mind?" ήταν μόνο μερικές στιγμές από ένα δίωρο το οποίο δεν έκανε «κοιλιά» σε κανένα χρονικό σημείο.

Madrugada

Πέρα από την αναμφισβήτητη αξία των τραγουδιών και την μαγευτική φωνή του Hoyem, όλα έδειχναν τέλεια επί σκηνής. Σκηνική παρουσία, ήχος και φώτα συμπλήρωναν το παζλ ενός απόλυτα επαγγελματικού και αψεγάδιαστου live. Το "If I Can Dream" του Elvis λειτούργησε ως outro με το συγκρότημα να παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα επί σκηνής και να υπόσχεται την επιστροφή του στην χώρα μας. Εμείς το μόνο που μπορούμε να ευχηθούμε είναι το κοινό της Θεσσαλονίκης να στηρίζει και άλλες συναυλίες όπως έκανε στην συγκεκριμένη περίπτωση και οι Madrugada να λάβουν ως κίνητρο την συγκεκριμένη βραδιά ώστε η επανασύνδεσή τους να μην σταματήσει μετά τη λήξη της περιοδείας.

Φωτογραφίες: Γιάννης Βόλκας

SETLIST
 

Vocal
Belladonna
Higher
Sirens
Shine
This Old House
Strange Colour Blue
Salt
Norwegian Hammerworks Corp.
Beautyproof
Quite Emotional
Terraplane
Electric

Encore:

Black Mambo
Hands Up - I Love You
Only When You're Gone
Honey Bee
What's On Your Mind?
Majesty
The Kids Are On High Street
Valley Of Deception

  • SHARE
  • TWEET