Long Beach Festival 2.0: Villagers Of Ioannina City, Rotting Christ, Planet Of Zeus, Naxatras, Bonzai @ Terra Republic, 25/07/20

Ζούμε μέρες απίστευτες!

Από τον Γιάννη Βόλκα, 29/07/2020 @ 12:57

Το 2020 θα μείνει στην ιστορία ως το πιο παράξενο έτος της γενιάς μας. Μια χρονιά κατά την οποία ο πλανήτης θρήνησε χιλιάδες νεκρούς, ζήσαμε ένα πρωτοφανές lockdown αλλά και μια τεράστια οικονομική ύφεση. Ως γνωστόν η συναυλιακή δραστηριότητα επηρεάστηκε τα μάλα, αφού ουσιαστικά ολόκληρη η χρονιά αναβλήθηκε, ενώ ακόμα κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά για το τι θα ακολουθήσει στους επόμενους μήνες.

Δυστυχώς η μετά-Covid εποχή δεν έχει έρθει ακόμα και όλοι μας ευχόμαστε να μη ζήσουμε το ανανεωμένο Covid 2.0. Μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας, οι πρώτες κινήσεις άρχισαν δειλά δειλά να πραγματοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα φτάνοντας έτσι στο Long Beach Festival, μια νέα διοργάνωση η οποία και αυτή αναγκάστηκε να ακυρώσει τις εμφανίσεις των εισαγόμενων ονομάτων της, αλλά τόλμησε να πραγματοποιήσει ένα διήμερο βασισμένο σε μερικά από τα κορυφαία συγκροτήματα της εγχώριας σκηνής.

Long Beach Festival

Νέα διοργάνωση και ουσιαστικά εγκαίνια του νέου χώρου για τον οποίο μάθαμε αρκετές λεπτομέρειες στην πλούσια, αποκλειστική συνέντευξη του Νίκου Λώρη στο Rocking.gr. Ένας χώρος εύκολα προσβάσιμος για το κοινό και κοντά στην Εθνική οδό. Φυσικά αν ο συγκεκριμένος χώρος, ο οποίος φημολογείται ότι έχει την ικανότητα να χωρέσει περίπου 70.000 κόσμο, γεμίσει, τότε σίγουρα θα υπάρχουν δυσκολίες στην αποχώρηση, γεγονός αναπόφευκτο για τόσο μεγάλες διοργανώσεις. Κατά τα άλλα, τα διαθέσιμα parking δείχνουν αρκετά μεγάλα και η ύπαρξη προσωπικού που βοηθούσε τους οδηγούς έκανε την υπόθεση-παρκάρισμα ακόμα πιο εύκολη. Τέλος, η υπάρξη δέντρων στα οποία αναφέρθηκε ο Νίκος Λώρης στην παραπάνω συνέντευξη θα δώσουν «οξυγόνο» με ποικίλους τρόπους. Από τη φυσική ομορφία και τη σκιά των παρευρισκομένων μέχρι τα έσοδα του διοργανωτή, όπως ο ίδιος σχεδιάζει. Συμπερασματικά έχουμε να κάνουμε με έναν χώρο ο οποίος, έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει μεγάλες διοργανώσεις και κατά πάσα πιθανότητα στα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει λύση τόσο για το κοινό της Βορείου Ελλάδος όσο και των γειτονικών χωρών.

Long Beach Festival

Όπως ήταν αναμενόμενο η εν λόγω συναυλία αποτέλεσε αφορμή για πολλές συζητήσεις όσον αφορά τα μέτρα που θα τηρηθούν, την ασφάλεια των παρευρισκομένων αλλά και κατά πόσο το κοινό μπορεί να απολαύσει μια rock/metal συναυλία όντας καθιστός σε μια καρέκλα. Μεγάλο ερώτημα αποτελούσε και το κατα πόσο το κοινό θα στήριζε την εν λόγω προσπάθεια. Οι συνθήκες, όμως, ήταν πολύ ιδιαίτερες για να μπορεί να κριθεί είτε θετικά είτε αρνητικά η προσέλευση του κόσμου. Πέρα όμως από τις προσωπικές μας απόψεις και ανησυχίες, όλοι μας οφείλουμε να αναλογιστούμε και την άλλη πλευρά του νομίσματος. Εκεί βρίσκουμε ορισμένους ανθρώπους οι οποίοι έχουν υποστεί μια αξιοπρόσεκτη οικονομική ζημία και ο μόνος τρόπος να καλύψουν το πρόβλημά είναι να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις ακόμα και υπό αντίξοες συνθήκες. Και επειδή πολλοί από εσάς ίσως να πιστεύετε ότι αναφέρομαι μόνο στους διοργανωτές, θέλω να τονίσω ότι στα γρανάζια της συναυλιακής βιομηχανίας εργάζονται αμέτρητοι άνθρωποι. Ξεκινώντας από τους μουσικούς, συνεχίζοντας με τους ηχολήπτες, φωτιστές και τις εταιρείες backline, μέχρι όλους (τεχνικούς και ανειδίκευτους εργάτες) όσους βάζουν το χέρι τους ώστε εμείς αργότερα να απολαύσουμε μια συναυλία.

Long Beach Festival

Στα πλαίσια της υποστήριξης μας στους καλλιτέχνες, οφείλουμε μια συγνώμη στους πολύ αξιόλογους Bonzai των οποίων την εμφάνιση δεν προλάβαμε να παρακολουθήσουμε. Το βορειοελλαδίτικο σχήμα όμως, έχει δείξει ότι είναι πολύ δραστήριο και έτσι σίγουρα θα βρουν τον τρόπο να μας απασχολήσουν με κάποιο τρόπο στον μέλλον και εμείς ελπίζουμε να έχουμε την ευκαιρία σύντομα να τους απολαύσουμε και συναυλιακά.

Naxatras

Κατά την άφιξή μας στον χώρο του Terra Republic στη σκηνή βρίσκονταν ήδη οι Naxatras. Μέχρι να προσαρμοστούμε, το μεγαλύτερο μέρος του σετ τους είχε ήδη περάσει, αλλά η ψυχεδελική μουσική τους έδειχνε να ταιριάζει απόλυτα τόσο με τη χαλαρή διάθεση που είχε το κοινό τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, όσο με το το φυσικό τοπίο που βρισκόμασταν. Ούτως ή άλλως οι Θεσσαλονικείς, με την τόσο ενεργή συναυλιακή δραστηριότητά τους, έχουν αποδείξει ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Ακόμα πιο φανερό είναι ότι έχουν μάθει να εκμεταλλεύονται σωστά τον χρόνο τους και έτσι ανάμεσα στα παλαιότερα κομμάτια τους μας παρουσίασαν για πρώτη φορά και δύο καινούργια. Είναι φανερό ότι οι Naxatras είναι από τις πιο δυναμικά ανερχόμενες ελληνικές μπάντες των τελευταίων ετών και οι ίδιοι δείχνουν ότι δεν έχουν καμία διάθεση να σταματήσουν ακόμα την ανοδική πορεία τους.

Planet Of Zeus

Το όλο συναυλιακό εγχείρημα δεν είχε ήδη αρκετές δυσκολίες και έτσι κατά την άνοδο των Planet Of Zeus στη σκηνή, μαύρα σύννεφα άρχισαν να μας καλύπτουν ενώ οι πρώτες σταγόνες άρχισαν να πέφτουν. Το "Macho Libre" όμως, σήκωσε για πρώτη φορά τον κόσμο από τις καρέκλες του ενώ ορισμένοι δεν δίστασαν να πλησιάζουν το αγαπημένο «κάγκελο» που χωρίζει το κοινό από το stage. Όταν έχεις να κάνεις με μια μπάντα που ανέκαθεν δείχνει ότι είναι γεννημένη για να βρίσκεται πάνω στη σκηνή, μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε την όρεξη των Planet να βρεθούν απέναντι από το κοινό τους. Αμφίδρομη σχέση, αφού οι παρευρισκόμενοι απολάμβαναν «πεινασμένοι» την κάθε στιγμή είτε ήταν τα πιο πρόσφατα κομμάτια του "Faith In Physics" είτε τα παλιότερα, κλασικά πλέον, όπως το "Leftovers". Υπό τους ήχους του "Loyal To The Pack" η ένταση της βροχής είχε φτάσει στο αποκορύφωμα της και το κοινό παρέμεινε στη θέση τους δείχνοντας έτσι έμπρακτα την πίστη για την οποία τραγουδούσε. Στη θέση τους και οι ίδιοι οι Planet, οι οποίοι παρά τις δυσκολίες και ορισμένα ηχητικά προβλήματα συνέχιζαν ακάθεκτοι το έργο τους. Ως γνωστόν έχουμε να κάνουμε με μια από τις καλύτερες μπάντες της σκηνής και ο βαρύς ήχος τους ήταν ο πλέον κατάλληλος να «δέσει» το ετερόκλητο κοινό των heavy rock συγκροτημάτων με αυτό των Rotting Christ.

Planet Of Zeus

SETLIST

Macho Libre
Gasoline
Man Vs God
All These Happy People
Leftovers
Loyal To The Pack
Revolution Cookbook
Them Nights
Your Song
Your Love Makes Me Wanna Hurt Myself
Woke Up Dead (William H. Booney)
Vigilante

Αν στους Planet Of Zeus το κοινό δυσκολευόταν να μείνει καθιστό, στους Rotting Christ οποιαδήποτε προσπάθεια χάθηκε από τις πρώτες νότες του ΧΞΣ. Φυσικά, χώρος υπήρχε υπεραρκετός και ορισμένοι προτίμησαν να κρατήσουν μια απόσταση από τη σκηνή. Πράττω κατά τον δαίμονα εαυτού με απλά και επίκαιρα λόγια. Ο Σάκης Τόλης πάντως όφειλε και προέτρεψε, για πρώτη φορά στη μακρόχρονη καριέρα των Christ, το κοινό να μην τα κάνει πο**άνα όλα. Ορισμένες καρέκλες βρέθηκαν στον αέρα, αλλά αυτά ήταν μάλλον μεμονωμένα γεγονότα. Πάνω στη σκηνή, πάντως, τα μέλη της μπάντας αλώνιζαν, ενώ στο κέντρο αυτής ο Σάκης μας «ευλογούσε» με τον γνωστό επιβλητικό τρόπο του. Θεριό ανήμερο φυσικά και ο Θέμης, ο οποίος για άλλη μια φορά γκρέμισε τα πάντα στο πέρασμά του.

Rotting Christ

Όπως συμβαίνει συνήθως σε ένα live των Rotting Christ, το κοινό δεν έμεινε παραπονεμένο. Κατά τα άλλα όμως, όσο αξιόλογοι είναι οι δίσκοι της τελευταίας δεκαετίας των Αθηναίων, θεωρώ ότι ορισμένες φορές οι Christ παραμελούν αρκετά το ένδοξο παρελθόν της μπάντας. Ακούσαμε φυσικά το "King Of A Stellar War" και το κλασικό "Non Serviam", αλλά προσωπικά θα ήθελα κάτι παραπάνω. Από την άλλη πλευρά η δισκογραφία της μπάντας είναι πλέον τόσο μεγάλη που ίσως και οι ίδιοι να μην ξέρουν τι να πρωτοχωρέσουν σε ένα setlist.

Rotting Christ

Πέρα από τις προσωπικές μου γκρίνιες, το κοινό δείχνει να απολαμβάνει εξίσου (για να μην πω περισσότερο) τις νεότερες επιτυχίες της μπάντας. Όσο η βραδιά εξελισσόταν, τόσο γινόταν φανερό και από τις δυο πλευρές (μπάντα και κοινό) το πόσο έχουν λείψει σε όλους μας οι συναυλίες. Τη θετική ατμόσφαιρα πήγε να χαλάσει μια μικρή λογομαχία του Σάκη (με την υποστήριξη του αδερφού του) με έναν παρευρισκόμενο που δεν καταλάβαινε από παρατηρήσεις και ενοχλούσε με τη συμπεριφορά του σχεδόν σε ολόκληρη τη διάρκεια της εμφάνισης της μπάντας.

Rotting Christ

Κατά τα άλλα, όλα εξελίχθηκαν με τον ιδανικό τρόπο δεδομένων των συγκεκριμένων συνθηκών. Το μόνο που μένει είναι η μπάντα αλλά και οι πολυπληθείς οπαδοί των Rotting Christ να κάνουν υπομονή μέχρι την επόμενη φορά.

Rotting Christ

SETLIST

ΧΞΣ
Κατά Τον Δαίμονα Εαυτού
Fire God And Fear
Έλθε Κύριε
Άπαγε Σατανά
Dies Irae
King Of A Stellar War
Δαιμόνων Βρώσις
Nemecic
Athanati Este
Non Serviam
In Yumen- Xibalba
Grandis Spiritus Diavolos
Threnody

Τελευταία μπάντα της βραδιάς οι Villagers Of Ioannina City, ένα σχήμα του οποίου την ξέφρενη πορεία προσπάθησε να διακόψει η σύγχρονη πραγματικότητα. Μια μπάντα που μετά το πρωτοποριακό ξεκίνημά της επέστρεψε με το "Age Of Aquarius", έναν δίσκο που συζητήθηκε, αλλά επίσης λατρεύτηκε όσο λίγοι στην ελληνική σκηνή. Μια μπάντα που καλείται σήμερα να δείξει ότι έχει τη δύναμη να συνεχίσει από κει που σταμάτησε πριν μερικούς μήνες.

Villagers Of Ioannina City

Από τα πρώτα δευτερόλεπτα της μεγαλοπρεπούς εμφάνισής τους έγινε φανερό ότι οι VIC διαθέτουν όλο το κουράγιο, όλη τη δύναμη και όλη τη διάθεση ώστε να υποστηρίξουν αυτό που με ταλέντο και υπομονή έχτισαν. Και αυτό που έχτισαν είναι πολύ μεγάλο. Πέρα από τη δική τους μάχη, οι τζέδες ποτέ δεν αδιαφόρησαν για τους συνανθρώπους τους. Αυτό φαίνεται από τα θετικά μηνύματα που περνά ο frontman Αλέξης σε κάθε τους εμφάνιση. Αγάπη, δύναμη, υποστήριξη. Αν τα λόγια του δεν σε έπεισαν μάλλον δεν έχεις καταλάβει καλά για τι μιλάμε.

Villagers Of Ioannina City

Γύρω του, μια καταπληκτική ομάδα ανθρώπων, όλοι γρανάζια μιας καλοκουρδισμένης μηχανής. Μιας ανθρώπινης μηχανής έτοιμη να κατακτήσει το σύμπαν, έτοιμη να διεκδικήσει και στο τέλος να νικήσει! Όπως οι ίδιοι οι VIC έδειξαν τον σεβασμό τους προς όλες τις μπάντες που προηγήθηκαν, τον ίδιο σεβασμό οφείλω να δείξω και εγώ. Οφείλω επίσης να παραδεχτώ όμως, ότι κατά την εμφάνιση των Villagers η ανατριχίλα ήρθε, η συγκίνηση γέμισε την ψυχή φέρνοντας τη λύτρωση μετά από μήνες αποχής από τις συναυλίες, μήνες γεμάτες προβλήματα και άγχος.

Villagers Of Ioannina City

Μια εμφάνιση προσεγμένη σε όλα της τα σημεία. Από τον ήχο με τα γυναικεία φωνητικά και όλα τα παραδοσιακά όργανα που πλουτίζουν τις συνθέσεις τους μέχρι τα ψυχεδελικά visuals στο φόντο, όλα έδειχναν ότι οι Villagers έχουν τη στόφα μεγάλης μπάντας. Όταν αυτό δεν συνοδεύεται από ψεύτικα σταριλίκια, όπως συμβαίνει πάντα στην περίπτωση τους, το αποτέλεσμα αγγίζει την τελειότητα. Οι συνθέσεις του "Age Of Aquarius" έδεσαν απόλυτα με τις παλαιότερες επιτυχίες και δημιούργησαν ένα σύνολο το οποίο δεν έκανε «κοιλιά» σε κανένα σημείο. Μια εμφάνιση που έκλεισε με τον ιδανικό τρόπο το πρώτο Long Beach Festival.

Villagers Of Ioannina City

Στις συζητήσεις πριν τη συγκεκριμένη ημέρα, ακούστηκαν πολλές γκρίνιες. «Οι πλαστικές καρέκλες θυμίζουν πανηγύρι», «Γιατί οι Villagers πάνω από τους Rotting Christ», γιατί το ένα και γιατί το άλλο. Η υγιής αμφισβήτηση με επιχειρήματα μπορεί να φέρει τη βελτίωση και τη λύση πολλών προβλημάτων. Και σίγουρα σε κάθε διοργάνωση υπάρχουν λάθη και προβλήματα. Κατά τις πολλές ώρες που περάσαμε στο Terra Republic είδαμε όμως πολλά θετικά. Είδαμε τα πρώτα βήματα μιας νεας διοργάνωσης ή οποία, ειδικά για το κοινό της Βορείου Ελλάδος θα μπορέσει να αποτελέσει ιδανική επιλογή. Είδαμε μουσικούς διαφορετικών ειδών να αλληλοϋποστηρίζονται. Είδαμε οπαδούς ετερόκλητων συγκροτημάτων να παρακολουθούν με ενδιαφέρον κάτι άλλο πέρα από την αγαπημένη τους μπάντα. Τέλος, νιώσαμε ότι υπάρχει ελπίδα για το μέλλον, υπάρχει η δυνατότητα να ξεπεράσουμε όλα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και να προχωρήσουμε, να προχωρήσουμε πέρα από αυτές, τις απίστευτες μέρες.

Villagers Of Ioannina City

SETLIST

Age Of Aquarius
Dance Of Night
Skaros
Zvara
Father Sun
Millennium Blues
Ti Kako
Cosmic Soul
For The Innocent
Karakolia

Φωτογραφίες: Γιάννης Βόλκας, Τάσος Αγάπης

  • SHARE
  • TWEET