Beth Hart, Αλεξάνδρα Σιετή @ Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη, 04/06/22

Οι ζωντανές εμφανίσεις της θεάς των blues και της soul αποτελούν πλέον θεσμό - ευτυχώς και στην Ελλάδα

Από τον Αντώνη Μουστάκα, 08/06/2022 @ 14:12

Το 2019 επιβεβαιώθηκε αυτό που ξέρουμε πλέον οι περισσότεροι. Η Beth Hart έχει μεγάλο κοινό στην Ελλάδα. Χωρίς ιδιαίτερη παρουσία στο ραδιόφωνο, με ελάχιστα (αλλά σημαντικά) sites να την στηρίζουν έφτιαξε την δική της βάση οπαδών με τον πιο τίμιο και αυθεντικό τρόπο. Με τις συναυλίες της και τα τραγούδια της.

Για άλλη μια φορά λοιπόν πολύς κόσμος ανηφόρισε στον Βύρωνα δείχνοντας πόσο επιθυμούσε μια σπουδαία συναυλία μετά την άρση των μέτρων και το άνοιγμα των συναυλιών ξένων ονομάτων στην χώρα μας. Μπόνους για όλους ο δίσκος διασκευών στους Led Zeppelin ο οποίος κυκλοφόρησε λίγους μήνες πριν.

Την αρχή την έκανε φέτος (και πολύ ταιριαστά) η Αλεξάνδρα Σιετή με μια stripped down προσέγγιση (φωνή, πλήκτρα και ηλεκτρική κιθάρα) σε άγια τραγούδια blues και soul όπως το "I Just Want To Make Love To You" του Willie Dixon και το "Piece Of My Heart" (το οποίο ερμήνευσε πρώτη η Erma Franklin πριν η Janis Joplin το κάνει παγκόσμια επιτυχία) . To «τουριστικό» της πρόγραμμα ήταν ταιριαστό ως συμπλήρωμα της Beth Hart η οποία στηρίζεται κυρίως στις δικές της δυνάμεις και σε διασκευές μεν - όχι τόσο πολυπαιγμένες δε (με εξαιρέσεις).

Αλεξάνδρα Σιετή

Με μια υπέροχη φωνή και ένα κοινό το οποίο είχε ανηφορήσει έτοιμο για ποιοτική μουσική σε παρόμοιου τύπου ρεπερτόριο η Σιετή αγκαλιάστηκε από το κοινό. Ελπίζουμε την επόμενη φορά να την παρακολουθήσουμε και με ένα full σχήμα στα πρότυπα των Souled Out με τους οποίους δισκογραφεί.

Λίγο μετά τις 10 ήταν η σειρά της Beth Hart να πατήσει στην σκηνή επιβάλλοντας άμεσα την προσοχή μας και προσφέροντας μας τρεις καταπληκτικές εκτελέσεις από το ρεπερτόριο των Led Zeppelin και το αντίστοιχο άλμπουμ διασκευών που πρόσφατα κυκλοφόρησε όπως προαναφέραμε.

Beth Hart

Ξεκίνησε με το επιβλητικό και «γεμάτο» "Kashmir" στο οποίο έδειξε άμεσα τις δυνατότητες της όπως και το πόσο καλά «διάβασε» τον Robert Plant. Μετρημένη και «σοβαρή» στην ερμηνεία της, συνέχισε με το "Dancing Days" το οποίο ένωσε με το "When The Levee Breaks" (όπως και στο άλμπουμ της) προσφέροντας μας δυνατό συναίσθημα .

Από εκεί και πέρα η βραδιά συνεχίστηκε στα πρότυπα της εμφάνισης του 2019 (πότε πέρασαν τρία χρόνια;) με έναν συνδυασμό δικών της συνθέσεων από διάφορες φάσεις τις καριέρας της και διασκευών κυρίως από τα άλμπουμ με τον Joe Bonamassa. Τα τελευταία λειτουργούν ως ένα άτυπο American Songbook δίνοντας την ευκαιρία στην σπουδαία αυτή φωνή να γεμίσει το ρεπερτόριο της με σημαντικά τραγούδια ανεβάζοντας το status της ως καλλιτέχνιδα και ταυτόχρονα να διαδώσει τις συνθέσεις αυτές σε νεότερες γενιές.

Beth Hart

Σε πολλές συναυλίες γράφουμε για τις εκτελέσεις που ξεχώρισαν ή για της ερμηνείες που έβγαλαν περισσότερο συναίσθημα σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Η περίπτωση αυτής της τραγουδίστριας - και ο λόγος της μεγάλης της επιτυχίας στην χώρα μας - είναι ότι τα δίνει όλα σε κάθε τραγούδι. Δεν κάνει πίσω σε τίποτα και τραγουδά την ψυχή της κάθε φορά αφού έχει επιλέξει να στηθεί ως καλλιτέχνης ακριβώς όπως στη ζωή της: Χωρίς φίλτρα και συστολές και με απόλυτη ειλικρίνεια. Μια ειλικρίνεια που φαίνεται και στις επιλογές στο ρεπερτόριο της καθώς και στην σύνδεση της με κάθε στίχο - δικό της ή όχι.

Κάπως έτσι κύλησε ξανά η βραδιά μας. Με την Hart να εξομολογείται τα θέματα της να συγκινείται από την αγάπη της για τους ανθρώπους της ζωής της και φυσικά να μας παίρνει το μυαλό σε κάθε της ερμηνεία.

Beth Hart

Ο πόνος (και ο θρίαμβος) του "Love Is A Lie" δεν περίμενα πως θα μπορούσε να επαναληφθεί δεύτερη φορά.

Στο "Soulshine" του Warren Haynes και των Allman Brothers - ένα σπάνιο δώρο για το ελληνικό κοινό - το πάθος ξεχείλισε καθώς και η συγκίνηση της ίδιας για την επανεκκίνηση της ζωής της και της όρεξης της για την μουσική.

Φανερά παρασυρμένη από τα συναισθήματα της έπαιξε τραγούδια εκτός προγράμματος ("Am I The One?") και μοιράστηκε αρκετές από τις ιστορίες πίσω από τα τραγούδια της. Μάλιστα έδειξε ειλικρινή έκπληξη της όταν μετά από δύο ώρες ενημερώθηκε πως πρέπει να κλείσει το πρόγραμμα της για να μπορέσει ο χώρος να κλείσει στην ώρα του.

Beth Hart

Και έκλεισε απολύτως θριαμβευτικά με μια γεμάτη και ηλεκτρισμένη ερμηνεία του "I'd Rather Go Blind" (κάθε φορά λίγο διαφορετική - κάθε φορά άφθαστη) της Etta James η οποία ενθουσίασε τους πάντες.

Να είχαμε άλλες δύο ώρες ή και περισσότερο να απολαμβάναμε αυτή την δύναμη της φύσης, μια τεράστια φωνή του σήμερα η οποία προσφέρει το 100% κάθε στιγμή και κάθε λεπτό παρουσίας της στη σκηνή. Τα άλμπουμ της - είτε ηχογραφημένα στο στούντιο είτε ζωντανά - δεν μπορούν να πιάσουν παρά στο ελάχιστο την εμπειρία που προσφέρει στις συναυλίες της. Πρέπει να την δεις και να την ακούσεις ζωντανά.

Beth Hart

Χαίρομαι για την επιτυχία της - την οποία κέρδισε με αυτή ακριβώς την αξία της - και ενθουσιάζομαι για την προσέλευση του κόσμου σε κάθε συνθήκη (και φέτος και το 2019 είχε απέναντι της συναυλίες σημαντικών ονομάτων - δεν συζητάμε για το 2015 όταν είχε αντιμετωπίσει το μούδιασμα της ανακοίνωσης των capital controls και τη βροχή) .

Θα είμαστε όλοι εκεί και την επόμενη φορά.

Φωτογραφίες: Γιώργος Κρίκος

SETLIST

Kashmir
Dancing Days / When The Levee Breaks
Delicious Surprise
Rhymes 
Your Heart Is as Black as Night 
Love Gangster
Bang Bang Boom Boom
Love Is a Lie
I'll Take Care of You 
Soulshine 
War in My Mind
Hiding Under Water
Am I the One
Without Words in the Way
Sugar Shack
Baby Shot Me Down
I'd Rather Go Blind

  • SHARE
  • TWEET