Therapy?, Semen Of The Sun, Jaw Bones @ Block33 (Θεσσαλονίκη), 16/03/13

Από τον Γιάννη Βόλκα, 20/03/2013 @ 12:53
Υπήρχε μια εποχή που ορισμένοι θα ήταν πρόθυμοι να πουλήσουν και την ψυχή τους στον διάολο για να δουν τους Therapy? ζωντανά στην Ελλάδα. Πλέον όμως οι Ιρλανδοι είναι τακτικοί επισκέπτες είτε στην σκηνή του Rockwave Festival είτε στα μικρότερα venues της χώρας μας. Την παραμονή της ημέρας του Αγίου Πατρίκιου λοιπόν επέλεξαν για την φετινή τους επίσκεψη στην πόλη μας μετατρέποντας το συγκεκριμένο Σαββατοκύριακο σε διήμερο ιρλανδολατρείας.

Τη βραδιά άνοιξαν οι Jaw Bones με το πολύ δυναμικό και groovy heavy rock τους. Αν και το κοινό παρέμεινε μουδιασμένο στο πίσω μέρος του venue, οι Θεσσαλονικείς δεν το έβαλαν κάτω, έδειξαν ότι έχουν ήδη στο ενεργητικό τους μερικές πολύ ενδιαφέρουσες συνθέσεις και πολύ όρεξη για το μέλλον. Βρήκαμε και το mini CD τους και αναμένουμε την πρώτη τους ολοκληρωμένη κυκλοφορία.

Συνέχεια με τους Semen Of The Sun οι οποίοι επέστρεψαν την περσινή χρονιά με το δεύτερο άλμπουμ τους, "The Walk". Αν και είχα μείνει στο παρελθόν με τις καλύτερες αναμνήσεις, την συγκεκριμένη βραδιά μου φάνηκαν «χλιαροί» και άνευροι. Ορισμένα ενδιαφέροντα σημεία δεν κατάφεραν να άλλαξουν την γενική εικόνα και το σχετικά μικρό σετ του απλά αύξησε την ανυπομονησία για την συνέχεια. Πιστεύω όμως ότι η εμφάνισή τους αυτή ήταν απλά μια κακή στιγμή στην αξιοπρεπής, μέχρι στιγμής, καριέρα τους στην ελληνική alternative σκηνή.

Για να είμαι ειλικρινής, αν και είχα μεγάλη όρεξη να παρακολουθήσω ξανά τους Therapy? ζωντανά, φοβόμουν ότι θα είχαμε να κάνουμε με μια τυπική, επαγγελματική μεν, σύντομη δε συναυλία από αυτές που αφήνουν παράπονα και γρήγορα χάνονται στην λήθη του ανθρώπινου εγκεφάλου. Από τις πρώτες νότες του εναρκτήριου "Isolation" όμως, κάθε αμφιβολία εξανεμίστηκε, κάθε φόβος χάθηκε και μετατράπηκε σε σιγουριά ότι θα έχουμε να κάνουμε με μια αξιομνημόνευτη εμφάνιση. Αλήθεια, πόσοι κατάφεραν να διασκευάσουν ένα τόσο σημαντικό κομμάτι από μια τόσο ιδιαίτερη μπάντα και να την φέρουν στα μέτρα τους σε τέτοιο βαθμό ώστε να τολμούν να ανοίγουν τις συναυλίες τους με αυτό.

Therapy?

Εξίσου δυναμική η συνέχεια με το "Stories" και μετά ορισμένα κομμάτια από το περσινό "A Brief Crack Of Light". Αν και ο δίσκος αυτός περιέχει αρκετές ενδιαφέρουσες στιγμές δεν θα μπορούσε να σταθεί επί ίσοις όροις δίπλα σε ένα "Troublegum" ή ένα "Infernal Love". Αυτό απέδειξε άλλωστε περίτρανα και η ανταπόκριση του κόσμου σε κομμάτια όπως τα "Turn", "Stop It You're Killing Me" ή "Unbeliever".

Therapy?

Αίσθηση προκάλεσε η τρομερή όρεξη των μελών του συγκροτήματος και κυρίως του Andy Cairns που δεν ηρέμησε δευτερόλεπτο. Ανάμεσα στα τραγούδια ευχαρίστησε επανειλημμένα τις προηγούμενες μπάντες, αφιέρωσε το "Die Laughing" στους Kurt Cobain, Phil Lynott και Clive Burr και τα έβαλε με τους αστυνομικούς καθώς και με τις κυβερνήσεις των Ιρλανδών και Ελλήνων, δυο λαών με πολλά κοινά στοιχεία όπως μας υπενθυμίζουν συχνά οι ιρλανδικές μπάντες. Ευχάριστη έκπληξη η διασκευή στο "Where Eagles Dare" των Misfits, με ανεβασμένες ταχύτητες αλλά πάντα ανατριχιαστικό το "Diane", ξεσηκωτικό το "Screamager" και ιδανικό κλείσιμο του party με το medley "Potato Junkie"/"I Wanna Be Your Dog".

Therapy?

Με τέτοιες εμφανίσεις οι Therapy? αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να τα παρατήσουν. Μια εμφάνιση ικανή να πείσει τον καθένα ότι οι Ιρλανδοί που στο παρελθόν έχουν γράψει με χρυσά γράμματα το δικό τους κεφάλαιο στο εναλλακτικό rock συνεχίζουν εξίσου δυναμικά. Μπορεί δισκογραφικά να μην είναι το ίδιο πετυχημένοι αλλά πάνω στο συναυλιακό «σανίδι» δεν τους λείπει τίποτα σε σύγκριση με την δεκαετία του '90, τότε που κατακτούσαν μέσα σε μία νύχτα ολόκληρο τον πλανήτη.
SETLIST

Isolation
Stories
Living In The Shadow Of A Terrible Thing
Why Turbulence?
Exiles
Unbeliever
Misery
Rust
Teethgrinder
Epilepsy
Die Laughing
The Buzzing
Before You, With You, After You
Diane (Hüsker Dü cover)
Turn
Knives
Stop It You're Killing Me

Encore:
Little Tongues First
Nausea
Meat Abstract
Where Eagles Dare (Misfits cover)
Nowhere
Screamager
Potato Junkie/ I Wanna Be Your Dog (The Stooges cover)

Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν / www.livephotographs.com
  • SHARE
  • TWEET