Heavy Feather: «Hard rock χωρίς blues είναι σαν αμάξι δίχως ρόδες»

Μιλήσαμε με τον Matte Gustafsson για το καταπληκτικό δεύτερο άλμπουμ των Σουηδών, τα blues, το hard rock, την κονσόλα των Pink Floyd, τη φέτα και την κουδούνα

Από τον Θοδωρή Ξουρίδα, 27/04/2021 @ 13:12

Έχουν περάσει δύο εβδομάδες από την κυκλοφορία του καταπληκτικού δεύτερου άλμπουμ των Heavy Feather με τίτλο "Mountain Of Sugar" και οι πάμπολλες ακροάσεις του σε αυτό το διάστημα αποτελούν μία πρώτη ένδειξη ότι θα μας απασχολήσει ευχάριστα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.

Βαδίζοντας στον σωστό δρόμο τεράτων όπως οι Cream, Free, Mountain και Deep Purple, οι Σουηδοί συνδυάζουν ιδανικά τα blues και το hard rock των αρχών της δεκαετίας του '70, δίνοντας το δικό τους στίγμα με εξαιρετικής ωραιότητας συνθέσεις που αποδίδονται θαυμάσια.

Tο album release streamed concert μεταφέρθηκε εν τέλει από την Κυριακή του Πάσχα που ήταν προγραμματισμένο για τις 30 Μαΐου, οπότε οι Heavy Feather θα μας μιλήσουν για τη δημιουργία του άλμπουμ και θα αποδώσουν όλα τα τραγούδια χωρίς να βρισκόμαστε υπό την επήρεια παραισθησιογόνων λιπαρών ουσιών.

Συγχαρητήρια για το φανταστικό νέο άλμπουμ σας, το θεωρώ ήδη κλασικό, εφάμιλλο με πολλές σπουδαίες δουλειές από τη χρυσή εποχή!

Σ' ευχαριστούμε!

Για εμένα, ακούγεται ως ο τέλειος συνδυασμός μεταξύ των blues και του '70s hard rock. Ήταν αυτός ο στόχος σας;

Θέλαμε αυτή η μπάντα να παίζει και όλοι rock παλαιάς σχολής και όλοι προερχόμαστε από τα blues, οπότε νομίζω ότι είναι αδύνατο να μην ακουγόμαστε bluesy. Αυτή είναι η γλώσσα μας που δημιουργήσαμε από κοινού, οπότε δεν ακολουθήσαμε κάποιους κανόνες ώστε να ηχούμε όπως ακουγόμαστε!

Ως τίτλοι δίσκων, τι σημαίνουν τα "Débris & Rubble" και "Mountain Of Sugar";

"Débris & Rubble" είναι ό,τι έχει απομείνει μετά από έναν τυφώνα. Αφορά προσωπικά κάποιους από εμάς και εξηγεί τη συγκεκριμένη περίοδο με ειλικρινή τρόπο. Το "Mountain Of Sugar" είναι ένα παρατσούκλι που έχει η Lisa, έτσι την αποκαλούσε ένας promoter. Έχει όμως επίσης και ένα βαθύτερο νόημα.

Heavy Feather

Με ποιούς τρόπους διαφέρουν τα δύο άλμπουμ;

Και τα δύο άλμπουμ ηχογραφήθηκαν στο ίδιο στούντιο με τον Erik "Errka" Petersson ως παραγωγό. Το πρώτο άλμπουμ ηχογραφήθηκε κατά 80% ζωντανά, συμπεριλαμβανομένων των κιθαριστικών σόλο και των φωνητικών. Οπότε το κάναμε αρκετά γρήγορα, σε δυο-τρεις μέρες. Το "Mountain Of Sugar" ηχογραφήθηκε περισσότερο ως στούντιο άλμπουμ της παρούσας εποχής, και πάλι με live feeling, αλλά είναι πιο προσεκτικά ηχογραφημένο. Είχαμε τον χρόνο να δοκιμάσουμε πράγματα, να πειραματιστούμε και να δοκιμάσουμε διαφορετικά κοστούμια σε κάποια τραγούδια. Από άποψη ήχου, το "Mountain Of Sugar" είναι λίγο πιο ζόρικο και σκληρό. Με την καλή έννοια, και μια ανάπτυξη νομίζω προς τη σωστή κατεύθυνση.

Πιστεύω ότι βάζετε όση μουσικότητα απαιτείτε, ενώ ταυτόχρονα διαθέτετε μια μοναδική ικανότητα να γράφετε αξιομνημόνευτα τραγούδια. Ποιά είναι η προσέγγισή σας;

Μου αρέσει η keep it simple προσέγγιση, και σε επίπεδο μουσικής, και στιχουργικά. Πιστεύω στην καθαρότητα και κάποιες φορές νιώθω ότι στη rock μουσική σήμερα λείπει αυτό το κομμάτι. Εάν ακούσεις παλιό υλικό, τα περισσότερα τραγούδια είναι πολύ απλά, ακόμα και στις περισσότερο progressive μπάντες. Εάν λοιπόν είχαμε ένα κανόνα, ήταν αυτός: keep it simple χωρίς αποστάσεις μεταφοράς. Μου αρέσει όταν τα άλμπουμ αποτελούνται από μικρά σε διάρκεια κομμάτια που μετά μπορείς να τα απλώσεις ζωντανά, όταν ο κόσμος βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το ίδιο feeling που έχει χτιστεί από κοινού.

Εάν ακούσεις παλιό υλικό, τα περισσότερα τραγούδια είναι πολύ απλά, ακόμα και στις περισσότερο progressive μπάντες

Στο δελτίο Τύπου διαβάζω ότι ο παραγωγός Erik "Errka" Petersson έδωσε στα τραγούδια εντελώς νέες διαστάσεις με τη βοήθεια πρώην κονσόλας μίξης των Pink Floyd. Περί τίνος πρόκειται;!

Το στούντιο του Errka δανείστηκε αυτή την κονσόλα μίξης από έναν Σουηδό μουσικό που την είχε αγοράσει από το βρετανικό στούντιο όπου οι Pink Floyd ηχογράφησαν τον δίσκο "Animals". Ήταν σπουδαίο το συναίσθημα να ηχογραφήσουμε με αυτό το μηχάνημα.

Υπάρχει groove, θετική αύρα και η διάθεση των blues. Χάνω κάτι;

Ελπίζω πως όχι! Το σπουδαιότερο πράγμα θα πρέπει να 'ναι ότι το υλικό αποτελείται από καλά τραγούδια, εύχομαι να νομίζεις ότι έτσι είναι, χα χα!

Τί συνδέει εσένα και τη Lisa and Matte με τους Siena Root;

Ήμουν κανονικό μέλος των Siena Root από το 2013 αλλά παραιτήθηκα το 2020. Η Lisa (Lystam, φωνητικά) ήταν guest τραγουδίστρια σε περιοδεία και στο τελευταίο άλμπουμ τους με τίτλο "The Secret Οf Our Time".

Heavy Feather

Υπάρχουν επίσης οι The Lisa Lystam Family Band, που συμμετέχεις εσύ και προφανώς η Lisa, μετρώντας ήδη τρία άλμπουμ. Παρακαλώ σύστησέ μας την μπάντα.

Εγώ και η Lisa παίζουμε μαζί στους Lisa Lystam Family Band από το 2013. Ίσως μπορείς να τους περιγράψεις ως μια blues και americana μπάντα, Έχουμε ηχογραφήσει τρία άλμπουμ και έχουμε περιοδεύσει αρκετά στην blues σκηνή της Σκανδιναβίας τα προηγούμενα επτά χρόνια.

Πώς βρέθηκαν μαζί τα τέσσερα μέλη των Heavy Feather;

Οι Heavy Feather γεννήθηκαν στη Στοκχόλμη νομίζω το 2017. Εγώ η Lisa και ο Morgan (Korsmoe, μπάσο) θέλαμε να δημιουργήσουμε μία rock μπάντα που να παίζει old school υλικό, τον ήχο του '60s hard rock trio με έναν ερμηνευτή. Ο Ola (Göransson, τύμπανα) ήρθε σε μας και ξεκινήσαμε να γράφουμε το πρώτο άλμπουμ που ηχογραφήθηκε έναν χρόνο μετά.

'Ενα άλμπουμ που αντιπροσωπεύει την μπάντα συνολικά είναι μάλλον το "Fire and Water" των Free

Θα μπορούσες να αναφέρεις τέσσερα κλασικά άλμπουμ που αντιπροσωπεύουν το κάθε μέλος και ένα για την μπάντα συνολικά;

Εμένα με αντιπροσωπεύει το "Live at Fillmore East" των Allman Brothers Band. Ο Ola διαλέγει το ομώνυμο άλμπουμ των Beck, Bogart & Appice. Ο Morgan παίρνει το "Disreali Gears" των Cream και η Lisa το "Outskirt" του Σουηδού Daniel Norgren από το 2008. 'Ενα άλμπουμ που αντιπροσωπεύει την μπάντα συνολικά είναι μάλλον το "Fire and Water" των Free.

Τί σημαίνει το όνoμα Heavy Feather; Δεν έχει νόημα να πεις ότι ένα φτερό είναι βαρύ, αλλά φαντάζομαι ότι υπάρχουν φτερά βαρύτερα από άλλα! Κάποια σχέση με το "heavy weather";

Ήταν η σύζυγος του Ola που βρήκε το όνομα μετά από λίγο, είναι κάποιου είδους αναφορά στους Led Zeppelin ή τους Iron Butterfly. Είναι ίσως το νόημα του να έχεις βαριά riff και μπαλάντες ελαφριές σαν φτερά. Είναι δύσκολο να βρεις ένα καλό όνομα για μπάντα, είμαστε όμως όλοι περήφανοι για το δικό μας και άνετοι με αυτό. Δεν υπάρχει κάποια σύνδεση με το "heavy weather" πέραν του ότι πρόκειται για ένα καλό fusion άλμπουμ (των Weather Report).

Έχω δύο ερωτήσεις του ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Προτιμάς τα '60s ή τα '70s;

Θα έλεγα τα '60s. Τα τέλη των '60s και οι αρχές των '70s είναι όμως το ίδιο πράγμα για εμένα, οπότε σίγουρα τα '60s.

Το hard rock χωρίς blues είναι σαν αμάξι δίχως ρόδες

Και προτιμάς τα blues ή το hard rock;

Πρέπει να πω τα blues... αυτή η απάντηση όμως είναι δύσκολη. Το hard rock χωρίς blues είναι σαν αμάξι δίχως ρόδες. Ίσως όμως να ακούω περισσότερο rock μουσική σε σχέση με τα καθαρά, αυθεντικά blues. Οπότε θα προσπεράσω αυτή την ερώτηση, χα χα!

Αν δεν κάνω λάθος, έχετε περιοδεύει δύο φορές στην Ευρώπη. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία;

Κάναμε μία περιοδεία στην Ισπανία και δύο περιοδείες στη Γερμανία για τον πρώτο δίσκο. Η πρώτη περιοδεία στην Ισπανία ήταν πραγματικά πολύ σκληρή. Πήγαμε οδικώς από τη Σουηδία οπότε κάναμε εννιά χιλιάδες χιλιόμετρα για έντεκα εμφανίσεις, ήταν ζόρικο αλλά και πολύ διασκεδαστικό. Χρειαζόμασταν αυτή την περιοδεία για να μάθουμε να παίζουμε μαζί.

Heavy Feather

Πώς έχετε αντιμετωπίσει την κρίση της πανδημίας;

Είμαστε τυχεροί καθώς ολοκληρώσαμε την τελευταία περιοδεία για τον πρώτο δίσκο τον Φεβρουάριο του 2020, ακριβώς προτού η πανδημία χτυπήσει την Ευρώπη. Και ακριβώς μετά δουλέψαμε τις τελευταίες λεπτομέρειες για το "Mountain of Sugar". Οπότε νομίζω ότι επηρεαστήκαμε για πρώτη φορά το περασμένο καλοκαίρι και φθινόπωρο. Ακόμη όμως ελπίζουμε ότι μπορούμε να περιοδεύσουμε κάπως αυτή τη χρονιά. Όλοι στην μπάντα πρέπει να κάνουν κάτι άλλο. Να δουλέψουν σε άλλα πράγματα απλά για να πληρώσουν το νοίκι.

Πότε πιστεύετε ότι θα μπορέσουμε να διασκεδάσουμε σε συναυλίες όπως πριν ξεκινήσει αυτή η τρέλα;

Είναι δύσκολο να πούμε, αλλά εύχομαι πραγματικά ότι το πράγμα θα ξεκινήσει να ρολάρει το 2022. Ίσως μικρότερα πράγματα το φθινόπωρο του 2021, αλλά πραγματικές περιοδείες και φεστιβάλ δεν θα συμβούν πριν το 2022.

Τί έρχεται στο μυαλό σου όταν ακούς τη λέξη Ελλάδα;

Καλό φαγητό, τυρί φέτα, ούζο και Μύθος.

Πάντοτε όμως μπορείς να προσθέσεις περισσότερη κουδούνα!

Τελευταία ερώτηση: Πιστεύεις ότι μπορείτε να προσθέσετε περισσότερη κουδούνα;

Χα χα, πραγματικά ακούω τελευταία το άλμπουμ και μου φάνηκε πως έχει αρκετή κουδούνα. Πάντοτε όμως μπορείς να προσθέσεις περισσότερη, χα χα!

Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη, σας εύχομαι ολόψυχα τα καλύτερα, οφείλω να σας πω μία ακόμη φορά ότι το άλμπουμ είναι πραγματικά φανταστικό! Εύχομαι να σας δω κάποια στιγμή στην Ελλάδα!

Ευχαριστούμε πολύ! Ευχαρίστησή μας, εύχομαι να σε δούμε κάποια στιγμή στην Ελλάδα!

  • SHARE
  • TWEET