Sigur Ros @ Playhouse Theatre, Εδιμβούργο, Σκωτία, 15/08/16

Λίγη Ισλανδική μαγεία στη μουντή Σκωτία

Από τον Ιάσονα Τσιμπλάκο, 30/08/2016 @ 11:30

Δυσκολεύομαι λιγάκι να βρω τα λόγια να περιγράψω την εμφάνιση των Sigur Ros που παρακολούθησα. Δεν είναι ότι δεν μπορώ να μιλήσω για το show, την απόδοση, τη διάρκεια και το κοινό, αλλά νιώθω λίγο ότι χάνεται το νόημα. Πώς είναι δυνατόν να αποτυπώσεις κάτι που είναι στην ουσία περισσότερο βίωμα παρά live;

Το Fringe Festival το ξέρουμε; Είναι ένα τεράστιο φεστιβάλ που διαρκεί όλο τον Αύγουστο και στην ουσία κυριεύει την πόλη του Εδιμβούργου, προσφέροντας κυριολεκτικά εκατοντάδες παραστάσεις κάθε τύπου. Ο κόσμος συνήθως ξέρει μονάχα αυτό, αλλά την ίδια περίπου εποχή γίνονται και διάφορα άλλα φεστιβάλ στην πόλη, ένα από αυτά είναι το International Festival, στα πλαίσια του οποίου οργανώθηκαν οι δύο παράστασεις των Sigur Ros.

Sigur Ros

To Playhouse, το venue στο οποίο θα έπαιζαν, είναι στην ουσία μία θεατρική σκηνή, πράγμα μάλλον ιδανικό για το set των Ισλανδών. Καταλαβαίνεις από τα γραφόμενά μου πού το πάω - και όσοι το είδαν ιδίοις όμμασι τον Ιούνιο στην Πλατεία Νερού ξέρουν - ότι πρόκεται περί εμπειρίας αρκετά διαφορετικής από άλλα live γενικότερα, αλλά και από αυτά της post-rock σκηνής ειδικότερα.

Από τη στιγμή που το τρίο παίρνει τη σκηνή, ολόκληρο το θέατρο γεμίζει με το στοιχειωμένο μεν, οικείο δε, τόνο της μπάντας. Τα σχεδόν παρεμυθένια φωνητικά του Jónsi είναι απόκοσμα on point και το σχεδόν δίωρο ταξίδι αρχίζει. "Ovedur", "Staralfur" και "Saeglopur" αποτελούν την εναρκτήρια τριπλέτα, και από εκείνο το σημείο και μετά απλά παραδίνεσαι στην μπάντα.

Sigur Ros

Τα τραγούδια πιθανόν τα ξέρεις και τα αγαπάς, αλλά εκεί που κάθεσαι (καθήμενη ήταν η συναυλία, το είπα; Κρίμα λίγο.) δεν μπορείς καθόλου να περιμένεις την οπτική πανδαισία που συνοδεύει την μπάντα καθόλη τη διάρκεια του show. Δεν μπορώ να φέρω στον νου μου ομορφότερο οπτικοακουστικό συνδυασμό σε οποιοδήποτε live και να 'χω πάει, άντε να πεις του Roger Waters, αλλά εκεί μιλάς για άλλα πράματα.

Sigur Ros

Λέηζερ, προβολές, διπλές οθόνες, φως, χρώματα, χαμός. Πραγματικά τι ακριβώς να πάω να περιγράψω. Μόνο μειονέκτημα είναι πως τη μουσική τους συνηθίζω να την απολαμβάνω περισσότερο με κλειστά μάτια, αλλά ένιωθα πως θα έκανα περισσότερο κακό στον εαυτό μου αν αγνοούσα αυτά που προβάλονταν από πίσω από την μπάντα. Όλα αυτά με το γοερό μοιρολόγι του Jonsi να σου πετάει καρφίτσες στην καρδιά.

Sigur Ros

Τι να πεις και για την μπάντα; Από την αρχή μέχρι το τέλος, στητοί, ακριβείς και αψεγάδιαστοι. Ένα "thank you" είπαν σε κάποια φάση και ύστερα τίποτα, μόνο το μελετημένο τους show. Δεν τους αδικώ ούτε λίγο, αλλά δεν μπορώ να αδικήσω και τους παραδίπλα μου που κάπως ξένισαν με τη στάση τους. Ρομποτικούς τους είπε κάποιος αφελής. Αυτός, βέβαια, υπήρξε στη μειονότητα, γιατί το standing ovation που δέχτηκαν οι Ισλανδοί μετά το κλείσιμο με το "Popplagid" έδειξε με το παραπάνω το πόσο καλά πέρασε το κοινό. Τρεις φορές χρειάστηκε να μας χαιρετήσουν πριν ανοίξουν τα φώτα στο Playhouse Theatre.

Sigur Ros

Νιώθω ότι πολύ απλά δεν έγραψα τίποτα, αλλά και ότι τα έγραψα όλα. Μένω με τη σκέψη παρηγοριάς ότι οι περισσότεροι που το διαβάζετε αυτό πήγατε και στο live του Ιούνη, οπότε ξέρετε ακριβώς για το τι πράμα μιλάω. Δεν είχαμε μεις τις βροχές και τις αστραπές σας (πράγμα ειρωνικό, καθώς βρίσκομαι στη Σκωτία), αλλά η κατάνυξη και η παράδοση πνεύματος ήταν εκεί.

Λειτουργία.

ΥΓ. Ένα ευχαριστώ στην Feelgood, αλλά και το International Festival για τη φιλοξενία

ΥΓ2: Συγχωρέστε τις μέτριες φωτογραφιες. Δανεική κάμερα και μηδέν προνόηση για φωτογράφους το venue. 

SETLIST

Ovedur
Staralfur
Saeglopur
Glosoli
Vaka
Hrafntinna
Ny Batteri
Daudalagid
Festival
Yfirbord
Kveikur
Fljotavik
Popplagid
  • SHARE
  • TWEET