Moby, Monsieur Minimal @ Θέατρο Γης (Θεσσαλονίκη), 23/06/11

Από τον Γιάννη Βόλκα, 27/06/2011 @ 12:26
Ποτέ τα λόγια ενός δελτίου τύπου δεν αντικατόπτριζαν τόσο την πραγματικότητα. Ο Moby αρέσει σε όλους! Ίσως και όχι, αλλά με σιγουριά θα μπορούσε κανείς να δηλώσει ότι οι πάντες γνωρίζουν τον Moby. Αυτό αποδεικνύουν και οι 10.000.000 πωλήσεις του "Play", του πιο επιτυχημένου δίσκου του Αμερικανού μουσικού, συνθέτη και DJ, καθώς και οι αμέτρητες επιτυχίες του.



Το να ανοίγεις τη συναυλία ενός τόσο μεγάλου καλλιτέχνη είναι πάντα ένα ρίσκο. Από τη μια έχεις να αντιμετωπίσεις ένα ανυπόμονο κοινό, που πολύ συχνά δεν έχει τη διάθεση να παρακολουθήσει τίποτα πέρα από το είδωλό του, ενώ από την αντίθετη πλευρά έχεις τη μοναδική ευκαιρία να παρουσιάσεις το υλικό σου σε μια ευρύτερη ομάδα ατόμων. O Monsieur Minimal, κατά κόσμον Χρήστος Τσιτρούδης, επιλέχτηκε να ανοίξει τη συγκεκριμένη πολυαναμενόμενη βραδιά. Έχοντας σπάσει ήδη τα σύνορα της χώρας μας, εμφανίστηκε χωρίς άγχος επί σκηνής και κέρδιζε σταδιακά την ανταπόκριση του κοινού με κομμάτια από τους δύο indie pop δίσκους που έχει στο ενεργητικό του. Σαφέστατα έχει αποκτήσει ήδη το δικό του fanbase, αλλά, όπως προαναφέραμε, εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που του δόθηκε να κερδίσει μερίδιο από ένα πιο mainstream ακροατήριο.

Αρκετοί μπορεί να θεωρούν τον Moby ολίγον ξεπερασμένο, αλλά οι Θεσσαλονικείς δεν έχουν την ευκαιρία να τον παρακολουθούν κάθε βράδυ κι έτσι η εμφάνισή του, ακόμα και με τις υπάρχουσες οικονομικές δυσκολίες, έγινε sold-out μερικές μέρες πριν, με περισσότερες από 7.000 κόσμου να γεμίζουν ασφυκτικά το Θέατρο Γης.



Η αγάπη και ο ενθουσιασμός έγιναν ολοφάνερα από τις πρώτες νότες του εναρκτήριου "God Moving Over The Face Of The Waters" και το κοινό δεν ηρέμησε, παρά μόνο μετά το τέλος του "Feeling So Real", περίπου μιάμιση ώρα αργότερα. Φυσικά, το έργο του δεν ήταν και το πιο δύσκολο, αφού την επιτυχία των ζωντανών εμφανίσεών του την έχει εξασφαλίσει εκ των προτέρων με τη σύνθεση πασίγνωστων κομματιών. Ακόμα και οι βράχοι γύρω από το Θέατρο Γης γνωρίζουν κομμάτια όπως τα "We Are All Made Of Stars", "In My Heart" ή "Extreme Ways".



Το να παρακολουθείς τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη επί σκηνής έχει ένα διαφορετικό, ξεχωριστό ενδιαφέρον, αφού ακόμα και τα πιο ήρεμα και ατμοσφαιρικά κομμάτια του αποκτούν μεγαλύτερη ζωντάνια, ενώ με τη συμμετοχή και τη βοήθεια των μελών του συγκροτήματός του ο άνθρωπος που έχει συνδυάσει το όνομά του με όλα τα είδη ηλεκτρονικής μουσικής μεταμορφώνεται σε rock star. Έτσι, προτιμά να αλωνίζει τη σκηνή με την κιθάρα του και όχι να παραμένει κρυμμένος πίσω από την ασφάλεια των decks του.



Αν υπάρχει ένα άτομο το οποίο κατάφερε επάξια να τραβήξει την προσοχή και να αποσπάσει αρκετά βλέμματα, εκτός φυσικά από τον Moby, αυτή είναι η Joy Malcolm, η οποία εντυπωσίασε τόσο με την εκπληκτική φωνή της, όσο και με τη σκηνική της παρουσία. Τα κομμάτια στα οποία συμμετέχει αποτέλεσαν με διαφορά τα κορυφαία της βραδιάς, όπως και η ξεσηκωτική διασκευή στο "Whole Lotta Love".



Ο Moby ανήκει στην κατηγορία των καλλιτεχνών που λατρεύει το ελληνικό κοινό, στους καλλιτέχνες που εύκολα γεμίζουν οποιονδήποτε συναυλιακό χώρο. Έχει καταφέρει να αλλάξει σταδιακά το ύφος του, χωρίς ποτέ να φοβηθεί οποιαδήποτε κριτική. Καταφέρνει να ακούγεται mainstream, χωρίς όμως να υποβιβάζει την ποιότητα της μουσική του. Οι ζωντανές του εμφανίσεις έρχονται να επισφραγίσουν την επιτυχία αυτή και να αποδείξουν την αξία του.

Setlist:

God Moving Over The Face Of The Waters
In My Heart
Raining Again
Go
Why Does My Heart Feel So Bad
We Are All Made Of Stars
Beautiful
Bodyrock
Flowers
Porcelain
Lie Down In Darkness
In This World
Extreme Ways
Shot In The Back Of The Head
Disco Lies
The Stars
Natural Blues
Whole Lotta Love (Led Zeppelin cover)
Honey
Lift Me Up
Feeling So Real

Γιάννης Βόλκας
  • SHARE
  • TWEET