Alex Μaas: «Τελειώνουμε το νέο άλμπουμ με τους Black Angels»

O frontman της psych rock μπάντας μίλησε στη Ναϊρί Πελτεγιάν για το νέο σόλο άλμπουμ του, το Levitation Festival και τα μελλοντικά σχέδια

Από την Ναϊρί Πελτεγιάν, 11/01/2021 @ 14:14

Ερχόμενος από το Ώστιν του Τέξας και ιδρυτικό μέλος των Black Angels, αλλά και του Reverberation Appreciation Society και κατά συνέπεια του Levitation Festival (πρώην Austin Psych Fest) σε Τέξας, Γαλλία, Σικάγο και Βανκούβερ, ο Alex Maas έχοντας στο ιστορικό του μία σειρά από εξαιρετικά πρότζεκτς και συνεργασίες, κυκλοφόρησε πρόσφατα το πρώτο σόλο άλμπουμ του, το "Luca". Με αφορμή τον νέο του δίσκο, μίλησε στη Ναϊρί Πελτεγιάν για όλα τα παραπάνω αλλά και για τα μελλοντικά του σχέδια.

Alex Maas

Καλησπέρα Άλεξ, σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου και χρόνια πολλά, παρεμπιπτόντως. Πώς γιόρτασες τα γενέθλιά σου;

Ευχαριστώ πολύ! Τα γιόρτασα με την οικογένειά μου και τους γονείς μου και τώρα επιστρέψαμε στο Ώστιν.

Ωραία! Μεγάλο μέρος της μουσικής σου δραστηριότητας αυτήν την περίοδο ήταν στο Ώστιν. Με τον covid-19 να έχει τεράστιο αντίκτυπο στη μουσική βιομηχανία, πιστεύεις ότι αυτή η περίεργη κατάσταση ώθησε αρκετούς καλλιτέχνες να επιστρέψουν στις ρίζες τους κατά κάποιο τρόπο και να πραγματοποιήσουν εκεί κάποια νέα projects;

Ναι, ξέρω ότι πολλοί μουσικοί είναι τυχεροί που είναι μουσικοί αυτήν τη στιγμή, επειδή κατάφεραν να δημιουργήσουν κάτι και μπορούν να συνεχίζουν τελικά να κάνουν αυτό που κάνουν. Αν και δεν είναι σε θέση να περιοδεύσουν, κάτι που δεν είναι καλό, είναι σε θέση να συνεχίσουν να κάνουν μουσική και να διοχετεύσουν κάπου τη δημιουργικότητά τους. Είναι τυχεροί όσοι το έχουν αυτό. Θα ήταν πραγματικά δύσκολο για ανθρώπους που δεν μπορούν να εργαστούν και δεν έχουν τίποτα να κάνουν να αφήσουν τώρα αυτό που αγαπάνε.

Πρόσφατα κυκλοφόρησες το "Luca", το ντεμπούτο σόλο άλμπουμ σου. Πες μου γι' αυτό.

Ήταν μια υπέροχη εμπειρία. Ηχογράφησα το άλμπουμ στο Spaceflight Studios, το οποίο τρέχει ένας φίλος μου που περιόδευε με τους Black Angels για οκτώ χρόνια και ο οποίος με βοήθησε στη δημιουργία του δίσκου. Λέγεται Brett Orrison και έχει επίσης τη Spaceflight Records. Έκανα εκεί τις ηχογραφήσεις γιατί δένουμε πολύ μουσικά και το γεγονός ότι κάνουμε εκεί μουσική και για τηλεόραση, ταινίες και ντοκιμαντέρ, με κάνει να το νιώθω ένα υπέροχα οικείο μέρος για να κάνω το δίσκο. Ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε το άλμπουμ πριν από δυόμισι χρόνια και τελικά το τελειώσαμε.

Δεν ήταν λοιπόν "covid" άλμπουμ.

Όχι όχι, ήταν πριν από τον covid.

Και γιατί "Luca";

Luca είναι το όνομα του γιου μου. Δεν ήξερα από την αρχή πώς να το ονομάσω, οπότε άρχισα να σκέφτομαι τον δίσκο και τι σήμαινε για μένα, γιατί τον έφτιαξα και τι αφορούσε, και όλα οδηγούσαν πίσω στο σπίτι, την οικογένεια και την εμπειρία του να γίνεσαι γονιός. Όταν τελείωσε ο δίσκος δεν είχα καταλήξει σε όνομα, οπότε φαινόταν η τέλεια επιλογή, γιατί ήταν πραγματικά εμπνευσμένος από αυτές τις στιγμές. Το να αποκτάς παιδί για πρώτη φορά είναι κάτι απίστευτο.

Alex Maas - Luca

Μου άρεσε πολύ το άλμπουμ και ειδικά το κομμάτι "American Conquest".

Α, ναι ναι, σε ευχαριστώ.

Έχω την αίσθηση βέβαια ότι κάπου ανάμεσα στις ψυχεδελικές τάσεις του, μεταφέρεται σε ένα πιο προσωπικό επίπεδο, μέσα από χαμηλότερους τόνους από ό,τι έχουμε συνηθίσει.

Ακριβώς!

Πολλοί άνθρωποι βοήθησαν στη δημιουργία του δίσκου και πολλοί άνθρωποι δεν δημιούργησαν τον δίσκο

Πώς ήταν η μίξη και η ενορχήστρωση;

Τρία από τα τραγούδια στο δίσκο γράφτηκαν πριν οκτώ ή εννέα χρόνια περίπου και τα άλλα επτά γράφτηκαν την εποχή ακριβώς πριν από τη γέννηση του Luca. Όσον αφορά τα όργανα, έπαιξα τα περισσότερα στο δίσκο αλλά γενικά έφερα πολλά επιπλέον άτομα. Υπάρχουν πολλά όργανα στο δίσκο, γεγονός που φαίνεται και από τα credits, αλλά ξεκίνησα να δημιουργώ αυτά τα τραγούδια από το μηδέν. Έπαιζα μπάσο και αν το δικό μου μπάσο δεν «λειτουργούσε», δοκίμαζα να παίξει κάποιος άλλος, ίσως με διαφορετική κατεύθυνση. Αλλά ναι, απλά ζητήσαμε ανθρώπους από το Ώστιν, φίλους μου, αν ήθελαν να παίξουν στο δίσκο. Έτσι, πολλοί άνθρωποι βοήθησαν στη δημιουργία του δίσκου και πολλοί άνθρωποι δεν δημιούργησαν το δίσκο. Δεν λειτουργούν όλες οι ηχογραφήσεις, αυτό είναι προφανώς κάτι που συμβαίνει στη μουσική. Δοκιμάζεις πολλά πράγματα και ιδέες άλλων, και κάποια λειτουργούν ενώ άλλα όχι. Προσπάθησα να παίξω όσο περισσότερο γινόταν και αν κάποιος μπορούσε να παίξει κάτι καλύτερα από εμένα ή είχε κάποια καλύτερη ιδέα, τότε ακολουθούσα αυτό.

Ήμουν έτοιμη να σε ρωτήσω πώς ήταν η σόλο εμπειρία, αλλά στην πραγματικότητα ακούγεται σαν ομαδικό αποτέλεσμα.

Είναι υπέροχο να παίζεις μουσική με άλλους ανθρώπους. Έπαιξα τα περισσότερα όργανα στο δίσκο, αλλά ήταν πραγματικά πολύ ωραίο συναίσθημα να παίζω με ανθρώπους με τους οποίους δεν είχα παίξει ποτέ πριν στο παρελθόν. Αυτό είναι υπέροχο. Αν ακούσεις τον Paul Simon, έχει πάρα πολλά διαφορετικά όργανα και μουσικούς που παίζουν στους δίσκους του, οπότε νομίζω ότι αυτό δεν σημαίνει πολλά για έναν σόλο δίσκο. Είναι τραγούδια που εγώ έγραψα.

Εάν δεν μπορείς να κάνεις live εμφανίσεις, πρέπει να τις κάνεις online

Υπήρχαν κάποια live που είχαν ήδη προγραμματιστεί και τελικά μεταδόθηκαν ζωντανά μέσω ίντερνετ. Πώς βλέπεις την επιλογή του live streaming όσον αφορά τις συναυλίες; Πήρες μέρος σε αρκετά, αλλά κάνετε επίσης τα live sessions για το Levitation Festival, στο οποίο είσαι και ένας από τους ιδρυτές, σωστά;

Ναι ναι, σωστά! Και έχουμε κι άλλα πράγματα που έρχονται σύντομα. Εάν δεν μπορείς να κάνεις live εμφανίσεις, πρέπει να τις κάνεις online. Οπότε, δεδομένου ότι δεν μπορέσαμε να κάνουμε το Levitation Festival, μεταφέραμε τα πάντα διαδικτυακά και θα φιλοξενούμε όλα τα live εκεί, κάτι που είναι πολύ καλό και έχουμε λάβει πολύ θετική ανταπόκριση.

Παρακολούθησα κάποια από αυτά και έχετε κάνει πραγματικά πολύ καλή δουλειά.

Ναι, ανυπομονώ να κάνω περισσότερα. Θέλω να παίξω live το "Luca", ίσως να κάνω το release του στο Levitation, θα δούμε. Αλλά ναι, ήταν κάτι πολύ καλό και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και με τη συμμετοχή των Black Angels.

Τελειώνουμε τώρα το νέο άλμπουμ με τους Black Angels

Αυτή ήταν η επόμενη ερώτησή μου... Πώς ήταν η καραντίνα για τους Black Angels;

Οι ρυθμοί για το συγκρότημα είναι προφανώς πολύ αργοί, γράφουμε τραγούδια, αλλά δεν έχουμε περιοδεύσει καθόλου, όπως κανείς άλλωστε. Τελειώνουμε τώρα το νέο άλμπουμ με τους Black Angels. Ολοκληρώσαμε το βασικό tracking τον Μάρτιο, όταν ξεκίνησε ο covid. Από τότε, επιστρέφαμε στο στούντιο ο καθένας ξεχωριστά και κάναμε τα overdubs, το υπόλοιπο tracking και μίξη ουσιαστικά του δίσκου, ο οποίος τώρα είναι έτοιμος.

Alex Maas - Black Angels

Να ζητήσω κάποιο teaser; Όπως πχ, το όνομα του καινούριου άλμπουμ;

Έχουμε μερικά ονόματα που εξετάζουμε αυτήν τη στιγμή, αλλά δεν έχουμε κλειδώσει κάποιο. Υπάρχει ένα που θεωρούμε το πιο πιθανό, αλλά δεν είμαι σίγουρος εάν επιτρέπεται να το πω. Spoiler alert! (γέλια)

Ναι, καταλαβαίνω… Άξιζε την προσπάθεια! (γέλια) Θεωρώ φοβερό το πώς έχετε καταφέρει να διατηρήσετε τον ήχο σας τόσο χαρακτηριστικό και ταυτόχρονα να τον εξελίσσετε διαρκώς. Ποιο είναι το μυστικό μετά από τόσα χρόνια;

Νομίζω το να δημιουργώ μουσική είναι ακόμα πραγματικά φρέσκο και συναρπαστικό για μένα. Υπάρχουν άπειρα διαφορετικά είδη μουσικής και διαφορετικές προσεγγίσεις. Υπάρχουν δισεκατομμύρια και τρισεκατομμύρια μουσικοί συνδυασμοί και συναισθήματα που μπαίνουν σε ένα κομμάτι μουσικής, έτσι νομίζω ότι το διατηρούμε φρέσκο. Απλώς γυρίζεις τη σελίδα και «αναποδογυρίζεις» ένα κομμάτι και ακούγεται σαν κάτι άλλο. Κοιτάζω πάντα τη μουσική από διαφορετική οπτική γωνία και προκαλώ τον εαυτό μου να διατηρώ πάντα φρέσκους ήχους κάνοντας πράγματα που δεν έχω κάνει στο παρελθόν, οπότε αν ένα τραγούδι ακούγεται διαφορετικό, το αρπάζεις γιατί υπάρχουν εκατομμύρια τραγούδια εκεί έξω που περιμένουν να δημιουργηθούν.

Θα ήθελα να σε ρωτήσω για ένα πρότζεκτ που προσωπικά είχα ξεχωρίσει. Το "MIEN".

Α, ναι! Αυτό ήταν ένα από τα αγαπημένα μου.

Τι συνέβη με το MIEN; Υπάρχουν μελλοντικά πλάνα;

Αυτό που έγινε ήταν ότι μάλλον δεν υπήρξε πολύ σωστή προώθηση. Δεν πιστεύω πραγματικά ότι υπήρχε κάποιο «σπρώξιμο» του δίσκου. Ήταν ένα από τα πιο αγαπημένα μου πράγματα που έχω κάνει ποτέ μουσικά και νιώθω ότι ποτέ δεν είδε πραγματικά το φως της ημέρας, γιατί δεν υπήρξε σωστή διαχείριση από την πλευρά της δισκογραφικής. Εξακολουθούμε να είμαστε συγκρότημα, συνεχίζουμε να κάνουμε μουσική και ετοιμαζόμαστε να βγάλουμε και άλλο δίσκο, ελπίζω μέσα στον επόμενο χρόνο. Αλλά δεν εντυπωσιάστηκα πραγματικά από το πώς κυκλοφόρησε ο δίσκος. Θα ήθελα να περιοδεύσω λίγο περισσότερο για τη προώθηση του και να κυκλοφορήσω κι άλλη μουσική ως MIEN, γιατί είναι πραγματικά ένα πολύ ευχάριστο πρότζεκτ και outlift για μένα, το να γράψω περισσότερο σκοτεινή και ηλεκτρονική μουσική. Είναι ένας κόσμος στον οποίο θα ήθελα να υπάρχω μέσα σε αυτόν.

Ανυπομονούμε να επιστρέψουμε και να κάνουμε κι άλλο δίσκο ως MIEN

Ναι, ήταν σίγουρα ένα από τα πρότζεκτ που μου άρεσε πολύ και στο οποίο συμμετέχει επίσης ο Rishi από τους Elephant Stone, σωστά;

Ναι, είναι τόσο δημιουργικός! Ανυπομονούμε να επιστρέψουμε και να κάνουμε κι άλλο δίσκο ως MIEN. Και είναι η ιδανική στιγμή για να γίνει, γιατί όλος ο δίσκος έγινε διαδικτυακά, απλά μοιραστήκαμε ο καθένας ό,τι είχε. Δεν βρεθήκαμε ποτέ σε στούντιο μαζί, οπότε δεν υπάρχει λόγος να ξεκινήσουμε να το κάνουμε τώρα.

Δεν ήξερα ότι δημιουργήσατε ολόκληρο το άλμπουμ χωρίς να είστε σε στούντιο.

Ναι, ήταν ένα από τα πιο αγαπημένα πράγματα που έχω κάνει ποτέ και νομίζω ότι είναι κάπως ατυχές που δεν του δόθηκε σωστή προώθηση και θα ήθελα κάποιος να το κυκλοφορήσει ξανά ή να κάνει κάτι άλλο με αυτό... Δεν ξέρω, μου άρεσε πολύ αυτό το πρότζεκτ.

Alex Maas

Ελπίζω το 2021 να φέρει και ένα άλμπουμ "MIEN" λοιπόν, μεταξύ των άλλων. Βρισκόμαστε στο τέλος μιας περίεργης χρονιάς με πολλά σημαντικά γεγονότα και δεδομένου ότι έχεις πάρει πολιτική θέση ανοιχτά, πολλές φορές… Πώς αισθάνεσαι για την τρέχουσα κατάσταση στις ΗΠΑ και την εκλογή του Μπάιντεν;

Νομίζω ότι ήταν εφιάλτης αυτό που ζούσαμε. Όταν εκλέχτηκε ο Μπάιντεν ήταν σαν ο εφιάλτης να τελείωσε κάπως. Δεν θα αλλάξει τα πάντα, ούτε σημαίνει ότι τα πράγματα θα γίνουν πολύ καλύτερα, δεν ήρθε το τέλος ή η θεραπεία για τα προβλήματα του έθνους. Είμαστε ακόμα ένα έθνος γεμάτο ρατσισμό και απλά... καρκίνο, καρκίνο στο πνεύμα και στις ιδέες και θα είναι ένας μακρύς δρόμος για να θεραπευθούν οι ΗΠΑ. Χρειάζεται θεραπεία και πρέπει να ξεκινήσει από πολύ μικρή ηλικία. Υπάρχουν πολλοί σάπιοι άνθρωποι, σάπιοι σαν φρούτα και νομίζω ότι για να λύσουμε πραγματικά τα προβλήματα πρέπει να ξεκινήσουμε από τα παιδιά. Έτσι κάπως κοιτάζεις 30 ή 40 χρόνια στο μέλλον και τα πράγματα μπορεί να αρχίσουν να γίνονται καλύτερα για την Αμερική και για τον κόσμο, γιατί η Αμερική είναι η κορυφή του παγόβουνου όσον αφορά το τι άλλο συμβαίνει στον κόσμο, είναι η επιτομή κατά κάποιο τρόπο για το τι μπορεί να πάει στραβά με την καπιταλιστική κουλτούρα. Αλλά θα συμβαίνει πάντα, θα υπάρχει πάντα το «κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν εδώ». Πιστεύω, λοιπόν, το γεγονός ότι εκλέχθηκε ο Μπάιντεν είναι εκπληκτικό και όλοι όσοι τον ψηφίσαμε είμαστε συναισθηματικά φορτισμένοι, γιατί απλώς έκανε την προηγούμενη κυβέρνηση να μοιάζει με αστείο, που προφανώς και ήταν. Ένιωσα ότι ένας εφιάλτης τελείωσε, ειδικά όταν ο Μπάιντεν έδωσε την ομιλία αποδοχής, ήταν μια ανάσα φρέσκου αέρα. Υπάρχουν ακόμα πολλά προβλήματα και είναι μακρύς ο δρόμος. Καμία χώρα δεν είναι τέλεια, αλλά θα τα καταφέρουμε.

Οπότε, στο τέλος της ημέρας αισιόδοξος;

Εννοείται! Πάντα αισιόδοξος. Δεν είναι υποχρεωτικό να είσαι, αλλά σίγουρα κάνει τη ζωή σου πολύ πιο εύκολη.

Είμαι ενθουσιασμένος στην ιδέα να επιστρέψω στην Ελλάδα με νέα πρότζεκτς

Σε ευχαριστώ πολύ Alex, δεν ξέρω αν μου διέφυγε κάτι, η κουβέντα μας με έκανε να μην κοιτάξω σχεδόν καθόλου τις ερωτήσεις μου.

Τέλεια, έτσι πρέπει να είναι οι συζητήσεις. Σε ευχαριστώ πολύ για όλα, χαίρομαι που σου αρέσει το MIEN και ο νέος δίσκος. Είμαι ενθουσιασμένος στην ιδέα να επιστρέψω στην Ελλάδα με νέα πρότζεκτς, μιάς και το MIEN δεν έφτασε ποτέ στην Ελλάδα, όπως και ο σόλο δίσκος μου, αλλά μόλις τελειώσουν όλα αυτά θα κλείσω εισιτήρια και θα έρθω παίξω για εσάς. Ευτυχισμένο το νέο έτος!

Αυτό θα ήταν υπέροχο, ανυπομονούμε να σας δούμε και πάλι πάνω στη σκηνή. Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου, καλή χρονιά

 


 

Hello Alex, thank you so much for your time and happy birthday, by the way. How did you celebrate it?

Thank you! I spent it with my family, my dad and mom and now we’re back in Austin.

Sounds great. You also did several musical things during this time and many of them were in Austin. With covid having a huge impact in the music industry, do you think that this global situation helped some artists to go back to their roots in a way and do some new local projects?

Yes, I know that a lot of musicians are lucky to be musicians right now, because they have managed to create something and they are able to continue to do what they are doing. Although they are not able to tour, which is not a very good thing, they are able to continue to make music and to do something with their creativity. They are lucky to have that. Some people that they can’t work and don't have anything to do, it would be really difficult for them to runagate right now.

You have recently released your debut solo album "Luca". Tell me about it.

It was a really great experience. I recorded the album in Spaceflight Studios which is run by a friend of mine, who toured the Black Angels for eight years and he helped me produce the record. His name is Brett Orrison and he also runs Spaceflight Records. I recorded the album there because I really like our musical team and since we do music for TV, movies and documentaries there, it was naturally a great place for me to make the record. That was about a little over two and a half years ago when we started making the record and finished it up.

So, it wasn’t a ‘covid’ album.

No no, it was before covid.

And why "Luca"?

Luca is my son’s name. I didn't know what originally was to call it, so I started thinking about the record and what it meant to me, why I made it and what the record was about and everything kept pointing back to home, family, and the experience of having a child. When the record was finished I didn't have a name, so it seemed the perfect name, because it was really inspired by those moments. Having a child for the first time is pretty incredible.

I loved the album and especially the track ‘American Conquest’

Ah, yes yes, thank you.

I have the feeling that except the psychedelic effect, this time it is getting more ‘personal’, through lower tones that we’ve never met before.

Exactly!

How was the mixing and the instrumentation?

There are three of the songs on the record that I wrote, probably eight or nine years ago and the other seven were written around that time, right before Luca was born. In terms of instrumentation, I played most of the instruments on the record but I did bring a lot of people. There are a lot of instruments on the record, so when you look at the credits you can see a lot of people, which is true, but I just sat down and started building these songs from scratch, I would bring someone else for bass or I would play bass and if my bass wouldn't work I would try someone else to play, maybe with a different direction. But yeah, we just asked people around Austin, my friends, if they wanted to play on the record. So, a lot of people helped make the record and a lot of people didn't make the record. Not all recordings work, that’s obviously something that happens in music. You try a bunch of things and people’s ideas and some work and some don't. I tried to play as much as I could and if someone could play something better than me or have a better idea, then i would go with that.

I was about to ask you how was the solo experience but it actually sounds like a group combination.

It’s great to play music around with other people. I played most of the instruments on the record, but it was really great to play with other people whom I haven't played with before. That’s also a great thing. If you listen to Paul Simon, he had a tone of different instruments and musicians playing on his record, so I think it doesn't mean too much of what a solo record means. These are songs that I wrote.

There were some gigs that were already scheduled and finally went live through the internet. How do you feel about the live streaming option for concerts? You were part of many of them but you also have the sessions for the Levitation Festival, in which you are one of the curators.

Yeah yeah correct! And we have a couple of things coming up pretty soon. If you can't do live shows outside, you have to do them online. So, since we weren't able to do the levitation festival, we moved everything online and we will be hosting everything online which is good, we are getting really good responses from that.

I watched some of them, great work.

Yeah I’m looking forward to doing more things. Playing ‘Luca’ also live, maybe releasing it to levitation, we’ll see. But yeah, it’s been good and we’ll continue to do it and the Black Angels will do too.

The Black Angels

That was my next question… How was the quarantine for the band?

Well it’s been very slow obviously, we’ve been writing songs but we haven't been touring at all, as nobody does. We are finishing an album with the Black Angels right now. We finished the basic tracking back in March, when covid started. Since then, we were going back in the studio one by one, not in a group and doing overdoves and other tracking and mixing basically the record. So the record is finished.

Could you give us a teaser? Like the name of the new album?

We have a couple of names that we are considering right now, we haven't locked one down entirely. We have one that we consider possibly, but i’m not sure if i’m allowed to say it. Spoiler alert! (laughing)

Yeah It’s ok, it was worth the try! (laughing) I’m thrilled of how you have managed to keep your sound significant and original while evolving so much. What’s the secret after all these years?

I think making music is still really fresh and exciting for me. There is a tone of different styles of music and different approaches. There are billions of different combinations and trillions of musical combinations and emotions and feelings that go into a piece of music, so that’s how I think we keep it fresh, you just turn the page and flip a song over, turn it the other way and it sounds like something else. I always look at music from a different perspective, challenging myself to always keep fresh sounds and try to do things that I haven’t done before, so if a song sounds like something else, just grab it because there are million other songs out there to be created.

I would like to ask you for a project which I really loved. That was MIEN.

Ah yeah! That was one of my favourites.

What happened with MIEN? Are there any future plans?

I don't feel that it got a really proper push. I don't really think that there is a press behind the record. I honestly feel like there wasn't a lot of energy put into it from the label side. That was one of my most favorite things I’ve ever done musically and I feel that never really saw the light of day, because it wasn't properly handled. We are still a band, we are still making music, we’re gonna put another record out, hopefully next year. But I was really not impressed with how the record was released and the press that went behind it, I just feel that the people didn't give the album justice. I would like to tour on the record some more and release more music with MIEN, because it’s a very fun project and awesome outlift for me, to do more dark and electronic music. It’s a world that I would like to live in.

Yeah it was one of the projects I loved… There was also Rishi from Elephant Stone in this.

Yeah, he’s so creative. We’re looking forward to getting back and making another record with MIEN. And it’s the perfect time to do it because the whole record was done through the internet and we just passed anything for each person. We were never in a studio together, so there is no reason for us to start doing it now.

Didn't know that you made the whole album without being in a studio.

Yeah, that was one of my favorite things I’ve ever done and I think it’s kinda like unfortunate that it wasn't really given a proper push and I’ d like have maybe someone re - release it or do sth else with it, just seems... Don’t know, I really liked that project.

I hope that 2021 will bring a MIEN album, among the other ones. We are in the end of a weird year with a lot of significant political events and since you have been openly political several times… How do you feel about the current situation in the US and Biden’s election?

I think it's a nightmare where we were. Whenever Biden got elected, it felt like the nightmare was finally over a little bit. And it’s not that he’s gonna change everything. It doesn't mean that things will get a lot better, it’s not the end or the cure to all the nation’s problems. We are still a nation riddled with racism and just… cancer, a mental cancer and cancer the ideas and it’s gonna be a long road to mint the US. There is a lot of healing that needs to happen. And it needs to happen from a very young age. There are a lot of rotten people, just rotten like fruit and I think in order to really solve the issues you have to start from the children. So it seems that 30 or 40 years in the future things might start to get better for America and hopefully for the world, you look at America and it’s like the tip of the iceberg in terms of what else is happening in the world, cause it’s like the epitome in some ways of what it can go wrong with the capitalistic culture. But it’s always gonna happen, you’re gonna always have this ‘there are some things we need to change here’. So, I think that Biden’s election is amazing and we are all very emotional, all the people who voted for them, it just made the previous administration look like a joke, which obviously was this whole time. It felt like a nightmare was instantly over, especially when Biden gave his acceptance speech, it was just a breath of fresh air but again there are still a lot of problems and a long road to heal all the damage that has been going on in this country since it was first established. It's not perfect and no country is, but we’ll get there.

So, at the end of the day optimistic?

Absolutely! Always optimistic. You don't have to be, but it definitely makes your life much easier if you are.

Thank you so much Alex, I don't know if I missed anything. Our conversation almost made me not look at my questions.

Great, that’s how conversations should be. Thank you so much for everything, I’m glad that you like MIEN and the new record. I’m excited to come back with these projects and play in Greece, MIEN has never been in Greece and I haven’t also played my solo record there but as soon as all these are over i’m booking a flight over there and come play for you guys. Happy new year!

That would be great, can’t wait to see you back on stage. Thank you so much, happy new year, Alex.

  • SHARE
  • TWEET