Arcturus @ Gagarin 205, 04/02/12

Από τον Αντώνη Κονδύλη, 06/02/2012 @ 12:31
Περίμενα αυτή τη συναυλία με ιδιαίτερη ανυπομονησία, καθώς θα είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια από τις πιο ξεχωριστές και ιδιαίτερες μπάντες της Νορβηγικής σκηνής. Στο παρελθόν δεν είχα μπορέσει να παρευρεθώ σε κάποια από τις εμφανίσεις τους, οπότε το ενδιαφέρον ήταν ακόμα μεγαλύτερο, αλλά από την άλλη δεν είχα ούτε μέτρο σύγκρισης, ούτε ήξερα τι να περιμένω.

Οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ερώτηματα διαλύθηκαν με την εμφάνιση των Νορβηγών στη σκηνή του Gagarin. Ξεκίνησαν με το "Evacuation Code Deciphered" από το "Sideshow Symphonies". Ο ήχος αρχικά ήταν λίγο βαβουριάρικος, αλλά αυτό το πρόβλημα γρήγορα διορθώθηκε. Το μεγαλύτερο μέρος του setlist βασίστηκε σε κομμάτια από τα τρία τελευταία άλμπουμ τους. Από τις κορυφαίες στιγμές ήταν τα "Alone" και "The Chaos Path" από το αξεπέραστο και ασύγκριτο άλμπουμ τους (δεν χρειάζεται καν να το αναφέρω).

Arcturus

Η απουσία της μιας κιθάρας ήταν εμφανής σε κάποια σημεία, αλλά προσωπικά δεν με ενόχλησε αυτό, καθώς η προσοχή μου ήταν κυρίως στραμμένη στο συναίσθημα της μουσικής των Arcturus. Οι Νορβηγοί προσέφεραν ένα ταξίδι, σε ορισμένα σημεία πραγματικά μαγευτικό ("The Chaos Path", "Deamon Painter"), σε κάποια άλλα το έχαναν λίγο, αλλά σε κάθε περίπτωση προσέλκυαν και κέρδιζαν το ενδιαφέρον και την προσοχή του κόσμου.

Η μπάντα παρουσιάστηκε πολύ κινητική, η επικοινωνία με το κοινό ήταν συνεχής και έδειχναν να το διασκεδάζουν μαζί με τον κόσμο και γενικότερα έδιναν την αίσθηση ότι βρίσκονται σε πολύ καλή φόρμα. Η όλη τους παρουσία ασφαλώς και απέχει πολύ από μια τυπική metal μπάντα και συνδέεται με τη λογική και τον χαρακτήρα της μουσικής τους.

Arcturus

Εννοείτε ότι πάνω στη σκηνή ξεχώριζε η μορφή του θηριώδους Vortex, ο οποίος ήταν εντυπωσιακός και η απόδοσή του εξαιρετική. Μπορεί η φωνή του να μην έχει το εύρος της φωνής του Garm, αλλά δεν χάνει καθόλου σε εκφραστικότητα. Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον σημείο ήταν ότι όταν προλόγιζε ορισμένα από τα τραγούδια, συνοδευόταν είτε από την κιθάρα είτε από τα πλήκτρα που έπαιζαν διάφορα θέματα, δίνοντας την αίσθηση ότι παρακολουθούσαμε μία ενιαία παράσταση και προσδίδοντας με αυτό τον τρόπο μια επιπλέον θεατρικότητα στο show. Δεν πρέπει να ξεχάσω να αναφερθώ στο πάντα στοιβαρό και αψεγάδιαστο drumming του Hellhammer που αποτελούσε την ραχοκοκκαλιά των συνθέσεων και πάνω στο οποίο ξεδίπλωναν το ταλέντο τους και τα λοιπά μέλη της μπάντας. Όλοι τους ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις μιας τέτοιας περίστασης.

Arcturus

Το video wall που υπήρχε ουσιαστικά πέρασε απαρατήρητο, είτε γιατί εν μέρει κρυβόταν από το τεράστιο drumkit του Hellhammer, είτε γιατί χανόταν μέσα στον φωτισμό που σε καμία περίπτωση δεν βοηθούσε να φανούν τα video. Πιθανότατα κανείς δεν ασχολήθηκε με τα video σε όλη τη διάρκεια του set, αλλά μάλλον αυτό είναι μια λεπτομέρεια.

Μετά από περίπου μια ώρα αποχώρησαν για να επανέλθουν για το encore. Αφού παρουσιάσαν αρχικά το "Master Of Disguise" και στη συνέχεια το "Shipwrecked Frontier Pioneer", ήρθε η ώρα ο Vortex να πετάξει τη μάσκα και να αλλάξει γενικότερα και το κλίμα, αλλά και η κίνηση της μπάντας πάνω στη σκηνή. Έτσι λίγο πριν το τέλος, ανέλπιστα μας προσέφεραν δύο τραγούδια από το αριστουργηματικό "Aspera Hiems Symphonia" ("To Thou Who Dwellest In The Night" και "Raudt Og Svart"). Η απόδοση της μπάντας ήταν εξαιρετική και ασφαλώς έδειξαν ότι πέρα από το avant garde, δεν γίνεται να ξεχάσουν το black metal. Οι Arcturus ολοκλήρωσαν το set με μια εκπληκτική και θυελλώδη εκτέλεση του "Radical Cut".

Arcturus

Στα συνολικά ενενήντα λεπτά παρακολουθήσαμε σε γενικές γραμμές μια πολύ καλή εμφάνιση από τους Νορβηγούς, το setlist ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον και παρά τις λίγες παραλείψεις (βλ. "Kinetic") νομίζω ότι δεν άφησαν κανέναν παραπονεμένο. Η έλλειψη της δεύτερης κιθάρας απέτρεψε την πιο άρτια εκτέλεση των κομματιών και ουσιαστικά νομίζω ότι αυτό ήταν που μας στέρησε τη δυνατότητα να γίνουμε μάρτυρες μιας αξέχαστης εμφάνισης.

ArcturusSetlist:

Evacuation Code Deciphered
Ad Absurdum
Nightmare Heaven
Deception Genesis
Alone
The Chaos Path
Deamon Painter
Painting My Horror
Hufsa
--------------------
Master Of Disguise
Shipwrecked Frontier Pioneer
To Thou Who Dweller In The Night
Raudt Og Svart
Radical Cut

Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν


  • SHARE
  • TWEET