Anneke van Giersbergen, Jaded Star @ Μαύρη Τρύπα, 12/05/15

Μαγευτική για μια ακόμα φορά

Από τον Γιάννη Βόλκα, 14/05/2015 @ 13:45
Έχουν περάσει ώρες και ακόμα το χαμόγελο δεν έχει σβηστεί από τα χείλη μου. Αυτό συμβαίνει μετά από κάθε εμφάνιση της Anneke van Giersbergen. Φέτος είχα τους δικούς μου προσωπικούς λόγους να νιώθω ακόμα πιο ικανοποιημένος με την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης ημέρας, μιας ημέρας που μου έδωσε δύναμη να ξεπεράσω οποιαδήποτε δυσκολία.

Δεν ήταν όμως όλα εξαρχής ρόδινα. Η κούραση της ημέρας με έκανε γκρινιάρη και, για να είμαστε ειλικρινείς, ο χώρος όπου διοργανώθηκε η συγκεκριμένη συναυλία δεν βοήθησε ιδιαίτερα. Αντιθέτως, από ό,τι φημολογείται, ο χώρος όπου θα εμφάνιστει η Anneke στην Αθήνα αναμένεται να εντυπωσιάσει και να ικανοποιήσει απόλυτα τους παρευρισκόμενους. Φυσικά, στην συνέχεια της βραδιάς τα νεύρα μου εξανεμίστηκαν ως δια μαγείας και όλα κύλησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η αρχή έγινε με το ακουστικό σετ των Jaded Star, δηλαδή την Maxi Nil στην φωνή και τον Κώστα Βρετό στην κιθάρα. Η Maxi έχει γίνει γνωστή τα τελευταία χρόνια τόσο από την ενασχόλησή της με αρκετά συγκροτήματα όπως οι Vision Of Atlantis, Elysion και On Thorn I Lay όσο και από την μακροχρόνια αγάπη της προς το πρόσωπο της Anneke van Giersbergen.  Δίπλα της ο Κώστας Βρετός, αν και χωρίς την πολυαγαπημένη του ηλεκτρική κιθάρα, παραμένει ένας από τους καλύτερους κιθαρίστες του χώρου. Αν και δεν έχω ασχοληθεί αρκετά με τα κομμάτια των Jaded Star στην κανονική τους μορφή, οι ακουστικές εκτελέσεις κινούνταν σε υψηλό επίπεδο, με τον Βρετό να γεμίζει τον ήχο και την Maxi να κερδίζει το κοινό με την φωνή και την ερμηνεία της. Θα χαρώ πολύ να τους παρακολουθήσω σε μια ολοκληρωμένη full band εμφάνιση.

Με δυσκολία κατάφερε να ανέβει στην σκηνή του sold out συναυλιακού χώρου η ανέκαθεν γλυκύτατη Anneke van Giersbergen. «Σειρήνα» την αποκάλεσε πολύ σωστά ένας φίλος, διότι όποιος ακούει την φωνή της αφοπλίζεται με μοναδική ευκολία και αδυνατεί να «κρατήσει κακία» για οτιδήποτε έχει στον νου του. Ξαφνικά ο «χωρισμός» με τους Gathering φαντάζει μίλια μακριά και όλες οι συνθέσεις μοιάζουν εξίσου μεγαλειώδεις αν και τελικά γνωρίζουμε ότι είμαστε απλά εντυπωσιασμένοι από την μαγευτική της φωνή και την σεμνή και ευχάριστη παρουσία της.

Στην συγκεκριμένες εμφανίσεις έχουμε την ευκαιρία να την παρακολουθήσουμε μονάχα με την συνοδεία της κιθάρας της και τις συνθέσεις απογυμνωμένες από τον μουσικό τους πλούτο (αναφερόμενοι κυρίως στις συνθέσεις των Gathering). H Anneke, όμως, αν και δείχνει ντροπαλή και με αρκετό τρακ, στην πραγματικότητα δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα να κερδίσει το οποιοδήποτε κοινό. Με μπόλικο χιούμορ και μεγάλη άνεση στην διήγηση προσωπικών της ιστοριών γέμιζε ευχάριστα το χρονικό κενό ανάμεσα στα κομμάτια ενώ ταυτόχρονα έδινε ρεσιτάλ επικοινωνίας με το κοινό.

Για να περάσουμε στα πιο σημαντικά, ακούσαμε ένα σετ το οποίο περιείχε κάποια κομμάτια των Gathering (τα οποία φυσικά και έκλεψαν την παράσταση), ορισμένα από την προσωπική της καριέρα, κάποιες συμμετοχές σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών όπως το μαγευτικό "Valley Of The Queens" των Ayreon αλλά και μια μεγάλη γκάμα διασκευών δείχνοντας έτσι και το προσωπικό της γούστο. Από τα ανεβαστικά "I'm On Fire" του «αφεντικού» και το "Jolene" της Dolly Parton μέχρι το one-hit wonder "You're The Voice" και από το σπαραχτικό "Songbird" των Fleetwood Mac, αλλά και στο πασίγνωστο "Wish You Were Here", η Anneke κατάφερε να «χτίσει» ένα πλούσιο setlist το οποίο δεν κούρασε σε κανένα του σημείο παρά την λιτή μουσική του μορφή.

Συμπερασματικά, τόσο η εμφάνιση της Anneke όσο και οι μαρτυρίες των παρευρισκόμενων αποτελούν διαφήμιση για το υπόλοιπο την ελληνικής περιοδείας. Όσοι βρίσκεστε στην Αθήνα και είστε ακόμα αναποφάσιστοι, δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να το σκέφτεστε ακόμα. Γνωρίζετε που πρέπει να βρίσκεστε στις 16 και 17 του μήνα.
SETLIST

My Electricity (διασκευή The Gathering)
4 Years (διασκευή Lorrainville)
Wonder
Songbird (διασκευή Fleetwood Mac)
Wicked Game (διασκευή Chris Isaak)
Yalin
Somewhere (διασκευή Within Temptation)
Locked Away (διασκευή The Gathering)
Beautiful One
Day After Yesterday
Valley Of The Queens (διασκευή Ayreon)
Wish You Were Here (διασκευή Pink Floyd)
Circles
I'm On Fire (διασκευή Bruce Springsteen)
Jolene (διασκευή Dolly Parton)
Broken Glass (διασκευή The Gathering)
Drowing Man (διασκευή U2)
Not The Most Pretty Girl
You're The Voice (διασκευή John Farnham)
  • SHARE
  • TWEET