James: «Είναι απογοητευτικό μια περιοδεία να μην περιλαμβάνει την Ελλάδα»

Μιλήσαμε με τον Jim Glennie, το παλιότερο μέλος των James, για το νέο άλμπουμ και την επερχόμενη εμφάνιση τους στο Ejekt Festival

Από τον Γιάννη Βόλκα, 04/07/2016 @ 13:11

Όταν αναφερόμαστε στο όνομα James η πρώτη φυσιογνωμία που μας έρχεται στο μυαλό είναι αυτή του Tim Booth. Θα ήταν άδικο, όμως, να λησμονήσουμε τη συμβολή των υπολοίπων μουσικών του συγκροτήματος, οι οποίοι έπαιξαν σημαντικότατο ρόλο στην πορεία που χάραξαν οι Βρετανοί τα τελευταία 34 χρόνια. Ο μπασίστας και ιδρυτικό μέλος, Jim Glennie μας παρουσιάζει τη δική του πλευρά όσον αφορά το πολυαγαπημένο, στο ελληνικό κοινό, συγκρότημα.

Jim Glennie James

Καλημέρα Jim και ευχαριστώ προκαταβολικά για τον χρόνο σου. Ας ξεκινήσουμε με το καινούργιο άλμπουμ, το οποίο μέχρι στιγμής πηγαίνει πολύ καλά. Πώς νοιώθεις γι' αυτό;

Πολύ χαρούμενος. Ο δίσκος τα πηγαίνει πολύ καλά στην Αγγλία, τα κομμάτια ακούγονται στο ραδιόφωνο αλλά το πιο σημαντικό από τη δική μας πλευρά είναι ότι απολαμβάνουμε να παίζουμε τα καινούργια κομμάτια ζωντανά. Μόλις τελειώσαμε μια μεγάλη βρετανική περιοδεία όπου παίζαμε όλο το νέο άλμπουμ και ενθουσιαστήκαμε με αυτό.

Πριν μερικά χρόνια, σε μια συνέντευξη του Tim Booth στο Rocking.gr αναφερόμενος στην λίστα του HMV για τους καλύτερους δίσκους που κυκλοφόρησαν κατά την 60ετή βασιλεία της Ελισάβετ Β', μας είπε ότι η Adele δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στη λίστα αυτή. Φέτος, παραλίγο να τη «ρίξετε» από την πρώτη θέση των charts. Ποια η γνώμη σου γι' αυτό;

Φυσικά και είναι τέλεια να βρίσκεσαι σε υψηλή θέση στα charts και ειδικά αν βρίσκεσαι στην κορυφή, αλλά δεν ασχολούμαστε με το τί κάνουν οι άλλοι καλλιτέχνες, όπως πχ. η Adele που ανέφερες. Δεν υπάρχει κάποιος ανταγωνισμός μεταξύ μας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που το άλμπουμ πηγαίνει τόσο καλά και αυτός είναι ο σκοπός μας, όχι το να «ρίξουμε» την Adele από την κορυφή.

Δίνετε τον καλύτερο εαυτό σας και όπου σας βγάλει. Έτσι και αλλιώς, οι κριτικές μέχρι στιγμής είναι κυρίως θετικές, σωστά;

Φυσικά, δεν μπορείς ποτέ να τους ικανοποιήσεις όλους. Μπορεί να πάρεις 99 θετικές κριτικές και μία αρνητική και σκέφτεσαι «Τ'ι πήγε λάθος εδώ;».

Έχουν περάσει δεκαπέντε χρόνια από την τελευταία φορά που συνεργαστήκατε με τον Brian Eno, σωστά; Από το "Pleased To Meet You".

Πολύ σωστά.

Σου έλειψε να συνεργάζεσαι μαζί του; Με έναν τόσο σημαντικό παραγωγό και καλλιτέχνη.

Έχουμε κάνει συζητήσεις για να ξανασυνεργαστούμε, αλλά, όπως θα γνωρίζεις, ο Brian είναι πάντα τόσο απασχολημένος. Είναι μοναδικός, τόσο σαν χαρακτήρας όσο και ως επαγγελματίας. Αν υπάρξει η δυνατότητα να ξανασυνεργαστούμε θα το κάνουμε μετά χαράς.

Μετά από τόσα χρόνια, πιστεύεις ότι όλοι οι Έλληνες είναι φίλοι σας;

Λατρεύουμε την Ελλάδα, περνάμε τέλεια κάθε φορά που ερχόμαστε και έχουμε πάρα πολλούς φίλους στη χώρα σας. Έχουμε δώσει μερικές από τις καλύτερες συναυλίες μας στην Ελλάδα και πάντα περνάμε καταπληκτικά.

James

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ορισμένοι που «γκρινιάζουν» που επισκέπτεστε την Ελλάδα τόσο συχνά. Τι θα ήθελες να πεις στους ανθρώπους αυτούς;

Δεν μου φαίνεται ότι ερχόμαστε τόσο συχνά. Φυσικά έχουμε έρθει στην Ελλάδα αρκετές φορές και όπως σου είπα χαιρόμαστε πολύ σε κάθε μας επίσκεψη. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει κόσμος που δυσκολεύεται οικονομικά να έρθει στις συναυλίες μας και αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο «γκρινιάζουν». Για μας είναι απογοητευτικό να πραγματοποιούμε μια περιοδεία και να παρατηρούμε ότι η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτή.

Το καλό είναι ότι σχεδόν κάθε επίσκεψή σας βρίσκεται στα πλαίσια προώθησης ενός νέου δίσκου.

Φυσικά. Όπως στην επερχόμενη εμφάνισή μας. Θα περιέχει ορισμένα τραγούδια από το "La Petite Mort", πολλά από το καινούργιο άλμπουμ και φυσικά πολλά κλασικά κομμάτια. Ελπίζω πάντως οι Έλληνες οπαδοί μας να γνωρίζουν το νέο υλικό.

Ήσασταν headliners στο Ejekt του 2008, παίξατε κάτω από τους Kasabian το 2012 και φέτος θα βρίσκεστε κάτω από τους Editors στο billing. Δυο μπάντες πολύ νεότερες από σας. Σας ενοχλεί αυτό το γεγονός;

Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Ένα από τα βασικά πράγματα όταν συμμετέχεις σε μια μπάντα είναι ότι πρέπει να είσαι ταπεινός. Εκτός των άλλων, λατρεύω τους Editors και ανυπομονώ να παίξουμε μαζί τους. Γενικότερα, όμως, έτσι είναι η μουσική. Δεν υπάρχει μια θέση στη σκηνή που δικαιούσαι λιγότερο ή περισσότερο από κάποιον άλλο. Πρέπει απλά να δέχεσαι και να απολαμβάνεις την θέση που σου προσφέρουν, όποια και αν είναι αυτή και να δώσεις το 100% των δυνατοτήτων σου.

Σίγουρα θα γνωρίζεις ότι έχετε μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα. Τι πιστεύεις ότι αρέσει τόσο πολύ στους Έλληνες όσον αφορά τη μουσική σας;

Δεν γνωρίζω πραγματικά, ίσως εσύ να βρίσκεσαι σε πιο ευνοϊκή θέση να απαντήσεις. Ίσως το συναίσθημα, η ειλικρίνεια και ότι σε κάθε συναυλία μας προσπαθούμε να τους «ταξιδεύουμε» ώστε να αποχωρούν μετά με το χαμόγελο στα χείλη έχοντας περάσει μια φανταστική βραδιά. Πιστεύω ότι οι Έλληνες «πιάνουν» απόλυτα αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε με τη μουσική μας και υπάρχει μια σχέση αλληλεπίδρασης στις συναυλίες. Δεν εμφανίζεσαι απλά μπροστά στο κοινό, οι παρευρισκόμενοι επηρεάζουν πολύ το αποτέλεσμα που θα υπάρξει πάνω στη σκηνή.

Πώς είναι τα πράγματα στην Αγγλία και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έχετε την ίδια επιτυχία;

Ναι, τα πράγματα δείχνουν να πηγαίνουν πολύ καλά τελευταία. Υπάρχει μια ανανέωση στο ενδιαφέρον απεναντί μας ή οποία ξεκίνησε με το "La Petite Mort". Δεν ξέρω για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό. Ίσως η επιτυχία να κάνει «κύκλους», αλλά ξαναζούμε πράγματα που θυμόμαστε από το παρελθόν. Ακουγόμαστε περισσότερο στο ραδιόφωνο και γενικά έχουμε ένα ανεβασμένο προφίλ. Δεν γνωρίζω γιατί, ίσως να ευθύνονται οι συγκεκριμένοι δίσκοι και το υλικό τους, αλλά όπως και να 'χει είναι κάτι πολύ θετικό και το απολαμβάνουμε.

James

Ας επιστρέψουμε στον καινούργιο δίσκο. Ποιο είναι το κορίτσι στο τέλος του κόσμου;

Δεν υπάρχει πραγματικά ένα κορίτσι. Πρόκειται για τη στιγμή που πεθαίνεις, ή που πιστεύεις ότι θα πεθάνεις και όλη η ζωή σου περνά μπροστά από τα μάτια σου. Ουσιαστικά το κορίτσι συμβολίζει ό,τι σημαντικό συνέβη στη ζωή σου, όλες τις στιγμές που τη σημάδευσαν.

Ετοιμαζόμουν τώρα να σε ρωτήσω για το concept του δίσκου συγκριτικά με το αντίστοιχο του "La Petite Mort" που ήταν η ανθρώπινη απώλεια, αλλά με πρόλαβες. Πάμε σε κάτι άλλο. Πιστεύεις ότι τα καινούργια κομμάτια θα μπορέσουν να συναγωνιστούν στις κλασικές επιτυχίες, όπως το "Sit Down" ή το "Laid";

Το δύσκολο είναι ότι εξαρχής δεν μπορείς να γνωρίζεις ποιο κομμάτι θα γίνει επιτυχία. Θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε. Πάντως πιστεύω ότι ο δίσκος έχει πολύ καλές συνθέσεις και πολλές από αυτές θα μπορούσαν να γνωρίσουν μια αντίστοιχη επιτυχία. Δεν θα ήθελα να ξεχωρίσω κάποιες, γιατί ο καθένας μας προτιμά διαφορετικά κομμάτια από τον δίσκο.

Διάβασα κάπου ότι στις πρώτες μέρες του συγκροτήματος προσπάθησες να τραγουδήσεις. Θυμάσαι την εποχή αυτή;

Ναι, ήταν η πρώτη μας συναυλία και ο τότε τραγουδιστής μας φοβήθηκε να ανέβει στη σκηνή. Ηλιθιωδώς προσφέρθηκα να τραγουδήσω και δεν πήγε καθόλου καλά. Έτσι και αλλιώς, δεν είμαι τραγουδιστής. Πρόλαβα να τραγουδήσω δύο τραγούδια πριν μας σταματήσουν. Δεν είχα ποτέ την επιθυμία να γίνω βασικός τραγουδιστής στην μπάντα, απλά χρειάστηκε εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή.

Είσαι στην μπάντα εδώ και 34 χρόνια. Έχεις χάσει ποτέ καμία συναυλία των James;

Έχασα μόνο δύο συναυλίες στην Αγγλία, όταν η γυναίκα μου ήταν ετοιμόγεννη. Δύο συναυλίες πριν επτά χρόνια.

Πριν κλείσουμε, θα ήθελες να στείλες ένα μήνυμα στους οπαδούς σας στην Ελλάδα;

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους μας υποστηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια και να πω ότι ανυπομονώ για την εμφάνισή μας στο Ejekt Festival. Θα περάσουμε για άλλη μια φορά φανταστικά. Είμαι σίγουρος γι' αυτό.

  • SHARE
  • TWEET