Lucy In Blue: «Ζούμε μέσα στη δική μας φούσκα»

Μια κεφάτη και απρόβλεπτη συνομιλία με τα καινούργια αστεράκια της ψυχεδελικής prog σκηνής

Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 06/06/2019 @ 17:12

Οι Ισλανδοί Lucy In Blue αποτελούν μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις της μουσικής χρονιάς που διανύουμε αφού το δεύτερο άλμπουμ τους "In Flight" απέδειξε ότι το κουαρτέτο έχει όλα τα φόντα να γράψει τη δική του ιστορία στο psych/prog rock. Λίγο μετά αφού αποθεώσαμε το άλμπουμ, είχαμε την ευκαιρία να τους απολαύσουμε και ζωντανά για να διαπιστώσουμε ότι πρόκειται για τέσσερις μουσικούς εξαιρετικά νεαρής ηλικίας. Αν παίζουν έτσι στα 19 τους, τρομάζω με την ιδέα τι μπορούν να κάνουν σε μια δεκαετία.

Όλη η τετράδα απάντησε στις ερωτήσεις μας με τρόπο γεμάτο χιούμορ, με απρόβλεπτο ύφος αλλά και ποιητικότητα. Εμφανές είναι επίσης ότι έχουν γνήσιο πάθος για την ψυχεδελική μουσική. Όσο για το πόσο πιστεύουν στην μπάντα, απόδειξη αποτελεί ότι το καλοκαίρι θα αφήσουν την πατρίδα τους για να ζήσουν στην Ολλανδία, όπου θα μπορούν να παίζουν τακτικότερα και σε πολλές χώρες. Μακάρι να τους φέρει ο δρόμος και στην Ελλάδα σύντομα.

Απολαύστε με κάθε τρόπο αυτό το ταλαντούχο και φοβερά φρέσκο γκρουπ!

Lucy In Blue

Καλωσορίσατε στο Rocking.gr και συγχαρητήρια για το νέο σας άλμπουμ! Πώς είναι η υποδοχή του μέχρι στιγμής;

Ευχαριστούμε! Ως τώρα, η υποδοχή είναι πολύ καλή, η πρώτη κοπή βινυλίων εξαντλήθηκε ήδη κι έχουμε μαζέψει πολύ καλές κριτικές.

Φαίνεστε βαθιά αναμεμιγμένοι στην αισθητική των '70s. Σας εμπνέει αυτή η περίοδος και προσπαθείτε να την αναπαράγετε;

Σίγουρα μας εμπνέει πολύ και καποιες φορές προσπαθούμε να αναπαράγουμε συγκεκριμένες πλευρές αυτής της εποχής, αν και αυτήν τη στιγμή προσπαθούμε περισσότερο να χτίσουμε τον δικό μας ήχο.

Είναι σχεδόν αδύνατο να είναι κανείς εντελώς αυθεντικός

Ο ήχος σας έχει πολλές επιρροές από Pink Floyd και King Crimson, δεν ανησυχείτε μήπως το κοινό βρει αυτές τις επιρροές πολύ προφανείς; Μπορεί μια σύγχρονη psych/prog μπάντα να είναι πραγματικά αυθεντική;

Ανησυχούμε για διάφορες καταστροφές που συμβαίνουν στον κόσμο και για το ότι εμφανώς αποδεχόμαστε ότι είναι αναπόφευκτες, όχι για ανθρώπους που καταλαβαίνουν τις επιρροές μας. Εμείς απλώς φτιάχνουμε μουσική που ευχαριστεί τα αυτιά μας, σε άλλους αρέσει και σε άλλους όχι. Κάθε καλλιτέχνης είναι επηρεασμένος από τη μουσική που του αρέσει οπότε είναι σχεδόν αδύνατο να είναι κανείς εντελώς αυθεντικός, αν και μπάντες όπως οι Kikagaku Moyo και Thee Oh Sees έχουν ένα εντελώς δικό τους ύφος.

Ποιο νομίζετε ότι είναι το νέο στοιχείο που φέρνετε στην prog σκηνή;

Χμμ... νιάτα; (σσ: προσκυνώ την απάντηση!)

Είστε πολύ καλοί μουσικοί παρά το νεαρό της ηλικίας σας. Ποιο είναι το μουσικό σας υπόβαθρο;

Χρωστάμε πολλά στο εύκολα προσβάσιμο και φτηνό μουσικό εκπαιδευτικό σύστημα της Ισλανδίας, αν και μάθαμε πολλά πράγματα και μέσω Internet.

Σας είδα ζωντανά στο Roadburn 2019, ήταν μια πολύ ωραία συναυλία! Πώς πήγε αυτό για εσάς και πώς ήταν συνολικά αυτή η εμπειρία;

To Roadburn ήταν για εμάς η πιο υπέροχη εμπειρία! Με κάποιο παράξενο τρόπο, μαζεύτηκε αρκετός κόσμος ενώ παίζαμε ημέρα Κυριακή στις 14.00 και λόγω του φοβερά βοηθητικού και επαγγελματικού crew, περάσαμε φοβερά παίζοντας. Όλο το φεστιβάλ ήταν εμποτισμένο με τόσο θετικά κι ενθουσιώδη vibes και το line up ήταν ονειρικό, μέσα στην ποιότητα και την ποικιλία του.

Έχετε ήδη χτίσει τη φήμη μιας πολύ καλής live μπάντας. Θα περιοδεύσετε αρκετά για το "In Flight"; Πιστεύετε ότι το να είσαι καλός στο σανίδι είναι ακόμα πιο σημαντικό από το να είσαι καλός στο studio;

Δεν ξέρουμε πόσο εκτεταμένα θα περιοδεύσουμε, αν και σχεδιάζουμε να παίξουμε πολύ περισσότερο στην Ολλανδία και τις γύρω χώρες. Προσπαθούμε να είμαστε όσο καλύτεροι γίνεται στα live μας αλλά παλεύουμε να είμαστε ακόμα καλύτεροι στο studio. Έχουμε διαφορετικές απόψεις για το τι είναι πιο σημαντικό, τελικά κάθε ακροατής έχει την άποψη του.

Η ίδια η εμπειρία της ψυχεδέλειας εμπνέει μεγάλο μέρος των στίχων μας

Ποια είναι τα στιχουργικά θέματα που προτιμάτε για τη μουσική σας; Επενδύετε πολύ χρόνο και προσοχή στους στίχους;

Η ίδια η εμπειρία της ψυχεδέλειας εμπνέει μεγάλο μέρος των στίχων μας, παρά το γεγονός ότι είναι απερίγραπτη. Από εκεί ξεπηδούν και άλλα θέματα, όπως η σύνδεση μας με τη μητέρα γη και η φυσική άμπωτη και ροή του πνευματικού ευ ζην. Ενώ επενδύουμε πολύ προσοχή στους στίχους μας, συνήθως μας έρχονται πολύ γρήγορα , όταν τα φανταστικά δάχτυλα της βαρεμάρας τους φέρνουν ξαφνικά στην επιφάνεια.

Lucy In Blue

Λάτρεψα ιδιαιτέρως τα "Respire" και "In Flight", δηλαδή τα μακροσκελή τραγούδια του άλμπουμ. Νοιώθεις ότι ίσως ασχοληθείτε περαιτέρω στο μέλλον με ακόμα μεγαλύτερες συνθέσεις;

‘Ίσως γράψουμε ακόμα μεγαλύτερες συνθέσεις στο μέλλον, αν κι αυτήν τη στιγμή βρίσκουμε τα πατήματα μας κυρίως σε συντομότερες φόρμες.

Πώς νοιώθετε που ανήκετε στο roster της Karisma και πώς πάει η συνεργασία σας;

Νοιώθουμε πολύ ωραία που είμαστε μέρος μιας τόσο ποικίλης και συναρπαστικής ομάδας καλλιτεχνών, το να δουλεύουμε με την Karisma ήταν από την αρχή μια πολύ ομαλή διαδικασία. Έχουν μια πολύ αφοσιωμένη και φιλική ομάδα και μας έχουν βοηθήσει πολύ στο να φέρουμε τη μουσική μας σε ένα καινούριο κοινό.

Στην Ισλανδία υπάρχουν πολύ υψηλά standards ζωής

Μιλήστε μας λίγο για την ολοένα αναπτυσσόμενη ισλανδική σκηνή. Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσες φανταστικές μπάντες σε μια τόσο μικρή χώρα;!

Βασικά υπάρχουν πολύ υψηλά standards ζωής και κατά συνέπεια πολλοί άνθρωποι μπορούν να πληρώσουν για μουσικό εξοπλισμό και για εκπαίδευση, κατά κάποιο τρόπο όμως βοηθάει κι ο μικρός πληθυσμός. Όλοι ξέρουν τους πάντες οπότε αν κάποιος ψάχνει για ένα καινούριο μέλος, το πιο πιθανό είναι ότι κάποιος στην μπάντα έχει ήδη παίξει κάποια στιγμή με το κατάλληλο άτομο.

Υπάρχουν άλλες ψυχεδελικές και prog μπάντες από την Ισλανδία που μπορείτε να μας προτείνετε;

Δεν υπάρχουν άλλα ενεργά γκρουπ που φτιάχνουν νέο prog ή psych στην Ισλανδία απ’ όσο γνωρίζουμε, αν και οι φίλοι μας Vintage Caravan έχουν την proggy πλευρά τους. Prog θρύλοι όμως όπως οι EIK και οι Trubrot παίζουν περισσότερο τα τελευταία χρόνια.

Ζούμε τον χρόνο μας μέσα στη δική μας φούσκα

Μήπως το psych rock είναι λίγο της μόδας αυτήν την περίοδο;

Είναι λίγο δύσκολο να πούμε αφού ζούμε τον χρόνο μας μέσα στη δική μας φούσκα, εκεί όπου βλέπουμε πολύ καλό νέο psyched out υλικό από μπάντες σαν τους Unknown Mortal Orchestra και Mondo Drag. Όμως ο νοσταλγικός, ζεστός ήχος από τους πρώιμους psych rockers είναι σίγουρα της μόδας.

Μας αρέσει να πειραματιζόμαστε με οτιδήποτε από το doom metal μέχρι παλιά παραδοσιακά τραγούδια της Ισλανδίας

Πόσο ανοιχτοί είστε σε μελλοντικούς πειραματισμούς; Θα μπορούσατε να καταλήξετε να παίζετε κάτι εντελώς διαφορετικό;

Είμαστε πολύ ανοιχτοί, μας αρέσει να πειραματιζόμαστε με οτιδήποτε από το doom metal μέχρι παλιά παραδοσιακά τραγούδια της Ισλανδίας. Πιθανόν να έχουμε πάντα τα αναγνωρίσιμα Lucy vibes στη μουσική μας αλλά δεν σχεδιάζουμε να σταματήσουμε σύντομα οπότε μπορεί να καταλήξουμε να παίζουμε κάτι εντελώς διαφορετικό αν κάνουμε κέφι.

Ποια είναι τα όνειρα και οι φιλοδοξίες σας για την μπάντα;

Λοιπόν, μετακομίζουμε στην Ολλανδία αυτό το καλοκαίρι, μετά από αυτό ελπίζουμε να ζήσουμε ένα άγριο πάρτι μέχρι να πεθάνουμε.

Έχετε ξεκινήσει να δουλεύετε σε νέο υλικό κι αν ναι, πως ακούγεται;!

Έχουμε στα σκαριά πολύ νέο υλικό. Θα είναι ένα εντελώς ξεχωριστό ταξίδι.

Σας ευχαριστώ πολύ γι' αυτήν τη συνέντευξη και σας εύχομαι τα καλύτερα! Οι τελευταίες λέξεις είναι δικές σας.

"Beyond the novelties
Unfolding to your unfliching eyes
Are all the highs and lows of life
Beyond the strife and icons presented
Is beauty, unprecedented
But as all eyes
Gaze lazily away from their innermost cries
The disconnected herd falls off the edge"

Μωρέ, καλά τα λέτε!

Διαβάστε εδώ την κριτική του δίσκου "In Flight" από τον Αντώνη Καλαμούτσο.

  • SHARE
  • TWEET