Loreena McKennitt: «Εύχομαι να επιστρέψω στην Ελλάδα σύντομα»

Λίγο πριν την κυκλοφορία του νέου της δίσκου "Lost Souls" συνομιλήσαμε με την Καναδή καλλιτέχνιδα για το πρόσφατο παρελθόν αλλά και τα μελλοντικά της σχέδια

Από τον Γιάννη Βόλκα, 09/05/2018 @ 11:10

Οπως προανέφερα στην κριτική του "Lost Souls" όλες οι αναποδιές συνέβησαν ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια της ενασχόλησής μου με τη Loreena McKennitt. Δεν θα έπρεπε να γκρινιάζω όμως αφού δεν έχουμε κάθε μέρα την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με μια τόσο έντονη προσωπικότητα η οποία καταφέρνει να συνδυάζει την ταπεινοφροσύνη του απλού ανθρώπου με την βαρύτητα εκατομμυρίων πωλήσεων δίσκων.

Loreena McKennitt

Καλημέρα και ευχαριστώ για την ευκαιρία να μιλήσω μαζί σας. Ας αρχίσουμε από τον καινούργιο δίσκο "Lost Souls", η πρώτη δουλειά αποκλειστικά με νέες ηχογραφήσεις μετά το 2006. Πέρασε πολύς καιρός.

Ναι, πραγματικά. Συνέβησαν πολλά αυτά τα χρόνια. Πέρασα αρκετό καιρό με τη μητέρα μου λόγω της ασθένειας της από το 2009 ως το 2011. Αργότερα ασχολήθηκα αρκετά με μια έρευνα σχετικά με τους Κέλτες και το ταξίδι μου στην Ινδία αλλά κατάλαβα ότι αυτό θα απαιτούσε πάρα πολύ χρόνο. Επίσης επειδή οργανώνω μόνη μου την καριέρα μου πολλές φορές ξοδεύω αρκετό χρόνο «μανατζάροντας» τον εαυτό μου με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να γίνεις δημιουργικός. Με ρωτούσαν συχνά αν και πότε θα επιστρέψω με νέο υλικό και στην αρχή τους απαντούσα «Είμαστε πέντε άτομα, κάτι έχουμε  γράψει» αλλά ουσιαστικά έλεγα ψέματα. Κάποια στιγμή όμως βρεθήκαμε με τους συνεργάτες μου και ασχοληθήκαμε με το project αυτό.

Ορισμένα από τα κομμάτια του δίσκου δημιουργήθηκαν παλιότερα αλλά δεν ηχογραφήθηκαν ποτέ, σωστά;

Ναι, πολύ σωστά. Πιο συγκεκριμένα το "Manx Ayre" του οποίου η μελωδία έπαιζε στην καρδιά μου το 1987. Επίσης το "The Ballad Of The Fox Hunter" το οποίο γράφτηκε περίπου το 1989, το "Ages Past, Ages Hence" το οποίο είναι περίπου του 1990 και το "A Hundred Wishes" το οποίο γράφτηκε γύρω στο 1991. Τέλος το "La Belle Dans Sans Merci" το οποίο υπάρχει από παλιότερα απλά ορισμένα από αυτά τα κομμάτια «μεγάλωναν» με το πέρασμα των χρόνων.

Ακούγωντας τη μουσική σας, ο ακροατής νοιώθει ότι ταξιδεύετε ανά τον κόσμο συνεχώς. Ισχύει αυτό στην πραγματικότητα;

Ταξιδεύω αρκετά αλλά όχι συνέχεια. Φυσικά ταξιδεύουμε πάρα πολύ κατά τη διάρκεια των περιοδειών, στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν όμως και τα ταξίδια που κάνω προσωπικά. Ναι, θα μπορούσες να πεις ότι ταξιδεύω αρκετά, συγκριτικά ίσως με άλλους ανθρώπους.

Loreena McKennitt

Κατά τη διάρκεια των περιοδειών, υπάρχει χρόνος για νέες εμπειρίες ή πρόκειται για μια ασταμάτητη διαδικασία συνεχόμενων συναυλιών;

Πάντα υπάρχει λίγος χρόνος για να κάνεις μια βόλτα και να δεις νέα μέρη αν και συνήθως ο ελεύθερος χρόνος στις περιοδείες είναι περιορισμένος.

Διαλέγετε μόνη σας τους μουσικούς με τους οποίους συνεργάζεστε;

Συχνά συνεργάζομαι με συγκεκριμένες ομάδες μουσικών και υπάρχουν κάποιοι με τους οποίους συνεργάζομαι πολλά χρόνια. Επίσης έχω ορισμένους Βρετανούς συνεργάτες αφού ηχογραφώ στην Αγγλία όπως έγινε με το "Lost Souls". Έχω επίσης δυο Έλληνες μουσικούς, τον Πάνο Δημητρακόπουλο και τον Σωκράτη Σινόπουλο αλλά και μουσικούς από τον Καναδά ως την Ισπανία.

Από τους Κέλτες μέχρι τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, θα μπορούσες να ξεχωρίσεις κάποιον πολιτισμό που προτιμάς;

Είναι πάρα πολύ δύσκολο. Όλοι είναι σημαντικοί με τον δικό τους τρόπο. Ο κάθε πολιτισμός είναι τόσο διαφορετικός σε όλες τις μορφές του, στη μουσική, στην ποίηση αλλά και στη ζωή γενικότερα και έτσι δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να ξεχωρίσω κάποιον.

Loreena McKennitt

Στο τέλος της ημέρας, είμαστε όλοι «χαμένες ψυχές» ή απλά δεν φτάσαμε στον προορισμό μας ακόμα;

Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση! Έιχα σκεφτεί τον τίτλο αρκετά χρόνια πίσω και όταν άρχισα να ασχολούμαι με παλιότερες συνθέσεις σκέφτηκα ότι οι συνθέσεις αυτές είναι σαν «χαμένες ψυχές». Έτσι σκέφτηκα ότι θα ήταν όμορφος τίτλος για τον δίσκο. Κάπως αντίστοιχα περιγράφει τους ανθρώπους ο Ronald Wright στο βιβλίο του "A Short History Of Progress", ότι δηλαδή στην αναζήτηση της εξέλιξης έχασαν το ήθος τους και έγιναν «χαμένες ψυχές».

Έχετε σχέδια για περιοδεία ή δεν υπάρχει κάτι κανονισμένο ακόμα;

Σίγουρα θα περιοδεύσουμε στα επόμενα χρόνια στα πλαίσια της κυκλοφορίας του δίσκου αλλά δεν έχουμε ακόμα κάτι κανονισμένο. Σίγουρα θα έρθουμε στην Ευρώπη πάντως.

Καμιά πιθανότητα να σας δούμε ξανά στην Ελλάδα;

Όλα είναι πιθανά αλλα δεν γνωρίζω ακόμα. Θα ήθελα πολύ να επιστρέψω στην Ελλάδα πάντως.

Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα στους Έλληνες οπαδούς σας;

Θα ήθελα να πω ότι ελπίζω να επιστρέψω στην Ελλάδα σύντομα. Έχω τόσο θερμές και όμορφες αναμνήσεις από την τελευταία φορά που επισκέφτηκα τη χώρα σας και εύχομαι να επιστρέψω σύντομα.

Και εμείς το ευχόμαστε. Ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σας.

Διαβάστε εδώ την κριτική του δίσκου "Lost Souls" από τον Γιάννη Βόλκα.

  • SHARE
  • TWEET