London Afrobeat Collective: «Ως μουσικοί έχουμε το καθήκον να μιλήσουμε»

Οι Λονδρέζοι σωτήρες του afrobeat μιλούν για πολιτική και εξωγήινους, αποκαλύπτουν τα μελλοντικά τους σχέδια, αλλά και το τι θα πρέπει να κάνει μια νέα μπάντα για να πετύχει...

Από τον Άλκη Κοροβέση, 22/01/2018 @ 11:33

Με αφορμή την επερχόμενη εμφάνιση τους στην Αθήνα στις 17 Φεβρουαρίου, η κολεκτίβα των London Afrobeat Collective βρήκε το χρόνο να απαντήσει σε ορισμένες ερωτήσεις που της θέσαμε. Πρωτοπόροι στο χώρο του σύγχρονου afrobeat, αλλά και με αρκετά αυτοσχεδιαστικά στοιχεία επί σκηνής, οι Λονδρέζοι είχαν αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα να μας πουν σχετικά με την αγαπημένη τους μουσική δεκαετία, τους εξωγήινους αλλά και την εξέλιξή τους αν είχαν ακολουθήσει την καλύτερη συμβουλή που του είχαν δώσει.

London Afrobeat Collective

Ποια από τις συναυλίες σας θυμάστε ακόμα ως την αγαπημένη σας;

To να είσαι σε περιοδεία σίγουρα δίνει κάτι παραπάνω στα live σου, γιατί όταν ταξιδεύεις είναι σαν να καταβάλεις μεγαλύτερη προσπάθεια στις ζωντανές εμφανίσεις. Μπορώ να σκεφτώ διάφορες ωραίες συναυλίες - ας πούμε, πέρυσι στο Παρίσι ήταν απίστευτα. Επίσης, παίζουμε συχνά στην Ισπανία και το απολαμβάνουμε ιδιαιτέρως, και βασικά, πριν έναν χρόνο στην Αθήνα περάσαμε φανταστικά! Αγαπήσαμε πολύ τον χώρο και τους ανθρώπους του.

Πού θα ταξιδεύατε αν είχατε χρονομηχανή;

Ε, στα '70s. O πατέρας και ο θείος μου ταξίδευαν πολύ, γύρισαν την Αφρική με οτοστόπ και έκαναν παρέα με τον Fela Kuti και πολλούς ακόμα βιρτουόζους μουσικούς. Αυτό ήταν πάντα κάτι που ζήλευα αδιανόητα. Νομίζω ότι οι περισσότεροι μουσικοί θα επέλεγαν τη δεκαετία του '70.

Πες ένα τραγούδι που θα ήθελες πολύ να είχες γράψει εσύ.

Το "One Nation Under A Groove".

London Afrobeat Collective

Ανάλυσέ μας κάπως περαιτέρω την πολιτική διάσταση της μουσικής σας.

Ως μπάντα και ως άτομα υποστηρίζουμε με απόλυτο τρόπο ότι κανείς δεν θα πρέπει να ευνοείται ή να αδικείται ανάλογα με τον τόπο καταγωγής του, την οικονομική του θέση ή την εθνικότητά του. Όλοι πρέπει να έχουν τα στοιχειώδη δικαιώματα, όπως αυτό της διαβίωσης και ακόμα περισσότερα: όλοι αξίζουν να είναι ευτυχισμένοι, να δημιουργούν και να εξελίσσονται για το καλό του κοινωνικού συνόλου. Το υπάρχον κλίμα του επιθετικού καπιταλισμού που προωθείται από την πολιτική γενικώς, υποβαθμίζει τα ιδεώδη και ανταμείβει τους αδίστακτους και τους πλεονέκτες εις βάρος των υπόλοιπων ανθρώπων που θέλουν να έχουν μια απλή ζωή. Πιστεύουμε πως πρέπει σύντομα να υπάρξουν δραστικές αλλαγές αν θέλουμε να αποφύγουμε οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική καταστροφή.

Δεν έχουμε αυταπάτες, γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε παρά μια ελάχιστη φωνή, αλλά νομίζουμε πως ως μουσικοί έχουμε το καθήκον να μιλήσουμε ή τουλάχιστον να ενθαρρύνουμε με τη στάση μας το να γίνεται συζήτηση.

Για ποιον θα τζαμάρατε δωρεάν;

Για τους εξωγήινους, όταν επιτέλους έρθουν. Επίσης, για τον James Brown και τον Elvis, αν έρθουν μαζί τους.

Ποια είναι τα αντικείμενα που έχετε πάντα μαζί σας στις ηχογραφήσεις;

Σάλτσα aioli και μικρόφωνα.

London Afrobeat Collective

Ποια είναι τα αντικείμενα που θεωρείτε απαραίτητα όταν περιοδεύετε;

Πάμε τόσο συχνά περιοδείες, που έχουμε ήδη την παγιωμένη ρουτίνα μας: ο Giuliano ασχολείται με το φαγητό, ο Alex με τη μουσκή, ο Klibens οδηγεί και ο John μας μιλάει συνεχώς για τον James Brown, τον Bootsy και τον Zappa. Και όλα δουλεύουν ρολόι!

Αν η ζωή της μπάντας γινόταν ταινία, ποιος θα ήταν ο τίτλος της;

Change the fucking record, boss.

Αν μπορούσες να διαλέξεις μεταξύ ενός beach bar, ενός άδειου γκαράζ στο κέντρο της πόλης και την κορυφή ενός ουρανοξύστη, που θα έπαιζες ένα secret gig;

Προφανέστατα στο beach bar, γιατί τα πάντα είναι καλύτερα όταν είσαι στην παραλία.

Τι θα συμβουλεύατε μια μπάντα που κάνει τώρα τα πρώτα της βήματα;

Μου έκανε πρόσφατα μια μπάντα την ίδια ερώτηση, και τους είπα να παίζουν live όσο περισσότερο γίνεται, όπου μπορούν: απλώς παίξε! Ένα live ισοδυναμεί, κατ' εμέ, με τουλάχιστον 20 πρόβες.

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σου έχουν δώσει εσένα;

«Καλύτερα να γίνεις δικηγόρος - είναι μια δουλειά με ασφάλεια, καλοπληρωμένη και χωρίς εκπλήξεις. Η μουσική έχει ρίσκο και αστάθεια»

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Πρώτα ένα φλυτζάνι τσάι, μετά να τελειώσουμε το νέο άλμπουμ και μετά να κάνουμε ακόμα περισσότερες περιοδείες στην Ευρώπη. Και γενικά να το πάμε ακόμα παραπέρα, να ξεπεράσουμε τα όριά μας τόσο στη σύνθεση όσο και στα live, και να μοιραστούμε το πάθος μας για τη μουσική με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό!

  • SHARE
  • TWEET