Blues Pills: «Δεν είχαμε τόσο καλό κλίμα εδώ και χρόνια»

Μιλήσαμε με την Elin Larsson για το εξαιρετικό νέο άλμπουμ "Holy Molly!", τους καινούριους Blues Pills, τη δύσκολη πραγματικότητα της πανδημίας και τις συναυλίες στην Ελλάδα

Από τον Θοδωρή Ξουρίδα, 18/08/2020 @ 15:22

Έχοντας απουσιάσει από τα δρώμενα για σημαντικό χρονικό διάστημα, οι ανανεωμένοι Blues Pills επέστρεψαν εν μέσω πανδημίας στην ενεργό δράση με το τρίτο τους ολοκληρωμένο άλμπουμ "Holy Molly!". Με την ευκαιρία λοιπόν της επικείμενης κυκλοφορίας για την εξαιρετική νέα δουλειά του συγκροτήματος, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε εφ' όλης της ύλης με την Elin Larsson. Η χαρισματική και ιδιαίτερα ευδιάθετη ερμηνεύτρια τοποθετήθηκε με ειλικρίνεια και σαφήνεια για όλα τα ζητήματα που τέθηκαν, εκφράζοντας την πίστη της στο νέο υλικό. Ας δούμε αναλυτικά όλα όσα μας εκμυστηρεύτηκε.

Blues Pills - Elin Larsson

Λοιπόν, έχουμε συνομιλήσει με τον Zack, τον André και τον Cory, οπότε είμαστε πολύ χαρούμενοι που μιλάμε επιτέλους μαζί!

Αλήθεια; Ωραία!

Είμαστε επίσης χαρούμενοι που επιστρέφετε με ένα πραγματικά δυνατό άλμπουμ!

Ευχαριστώ!

Το προηγούμενο διάστημα εξαιτίας της πανδημίας αναβάλετε την κυκλοφορία και κάποιες συναυλίες. Πώς αντιμετωπίζετε την κατάσταση;

Είναι χάλια για όλους μας. Τώρα ανυπομονούμε γιατί έχουμε νέα ημερομηνία κυκλοφορίας για το άλμπουμ, 21 Αυγούστου. Το άλμπουμ ήταν ήδη έτοιμο από τον Ιανουάριο, οπότε περιμένουμε από τότε να κυκλοφορήσει. Είναι πολύ δύσκολη περίοδος για εμάς που ανήκουμε στη μουσική βιομηχανία, το εισόδημά μας εξαρτάται από τις ζωντανές εμφανίσεις, δεν μπορούμε να επιβιώσουμε με τις πωλήσεις δίσκων και τα έσοδα από το streaming. Τα πάντα αναβάλλονται, αλλά τουλάχιστον είμαι χαρούμενη που έχουμε ημερομηνία κυκλοφορίας για το "Holy Molly!".

Τι σημαίνει ο τίτλος "Holy Molly!";

Σημαίνει "holy shit"! (γέλια) Θέλαμε κάτι αστείο για τον τίτλο αυτού του δίσκου επειδή είναι σε μεγάλο βαθμό αυτοβιογραφικό και δεν θέλαμε να πάρουμε τους εαυτούς μας πολύ στα σοβαρά, θέλαμε να κάνουμε λίγο περισσότερο πλάκα. Το 2018 το συγκρότημα είχε ένα διάλειμμα για ένα χρόνο και έχουμε επίσης νέα σύνθεση, οπότε θέλαμε κάτι αστείο για τον τίτλο και το εξώφυλλο του άλμπουμ.

Πώς έγινε η μετάβαση στο νέο ύφος, όσον αφορά το εξώφυλλο;

Είναι σαν ένα νέο ξεκίνημα, φαίνεται ότι είμαστε μια νέα μπάντα, παρόλο που είμαστε μαζί για δέκα χρόνια. Είμαι οπαδός της Daria Hlazatova που έχει κάνει το εξώφυλλο του άλμπουμ. Όταν είχαμε σαφή εικόνα για το πως θα ηχεί και θα πως θα εξελιχθεί το άλμπουμ, ερωτευτήκαμε αυτήν την εικόνα που ζωγράφισε. Το εξώφυλλο απεικονίζει μια μια γυναίκα που αγκαλιάζει έναν δαίμονα, ένα θηρίο ή τον διάβολο. Για εμένα, υπό μία έννοια, φαίνεται ότι συνάπτει ειρήνη με τους δαίμονες της και αυτό συνοψίζει αρκετά καλά τι αφορά ολόκληρο το άλμπουμ.

Πώς λειτουργεί μέχρι στιγμής η νέα σύνθεση;

Νομίζω ότι λειτουργεί υπέροχα! Δεν είμχαμε τόσο καλό κλίμα εδώ και χρόνια! Τώρα εστιάζουμε στα σωστά πράγματα, νομίζω ότι η νέα σύνθεση δουλεύει εξαιρετικά, ακούγεται περισσότερο rock 'n' roll και κατά κάποιον τρόπο "in your face".

Είναι το "Holy Molly!" κατά κάποιον τρόπο επιστροφή στις ρίζες του πρώτου άλμπουμ;

Ναι! Θέλαμε αυτό να ακούγεται πιο ωμό, να έχουμε περισσότερο rock παραγωγή. Για εμένα, το "Holy Molly!" είναι σαν ένας συνδυασμός ανάμεσα στο πρώτο άλμπουμ και το "Lady In Gold".

Blues Pills

Το γεγονός ότι κινείστε ανάμεσα στα blues και το heavy ενσωματώνοντας διαφορετικά στοιχεία είναι απελευθερωτικό ή αγχωτικό;

Απελευθερωτικό. Δεν μου αρέσουν όλες αυτές οι διαφορετικές ταμπέλες που μας βάζουν όπως retro rock ή blues rock. Θέλω να πω ότι η μουσική είναι τέχνη και πρέπει να είναι απελευθερωμένη. Μου άρεσε αυτή τη φορά γιατί δεν σκεφτόμασταν το είδος που θα παίξαμε. Λέγαμε «αυτό είναι ένα υπέροχο τραγούδι, οπότε ας το δουλέψουμε».

Νομίζω ότι το πρώτο single, το "Proud Woman" αποτελεί κάτι περισσότερο από ένα τραγούδι, μία δήλωση.

Μιλώντας με βάση τη δική μου εμπειρία, είναι πολύ πιο δύσκολο για εμάς τα κορίτσια στη μουσική βιομηχανία όπως είναι διαμορφωμένη, ιδιαίτερα στο rock και το metal όσον αφορά τις καλλιτέχνιδες και τα συγκροτήματα με άτομα διαφορετικών φύλων. Δεν πρέπει να είναι έτσι. Αισθάνομαι επίσης λίγο απογοητευμένη από το ότι πολλοί θαυμαστές δεν μπορούν να κρίνουν πέρα από το γεγονός ότι είμαι γυναίκα, αντί να κρίνουν για τη μουσική και ούτω καθεξής.

Φαίνεται ότι οι στίχοι είναι αρκετά προσωπικοί.

Ναι, είναι πολύ προσωπικοί. Πολύ άγχος, κακές συνήθειες, απογοητεύσεις, κατάθλιψη, απώλεια, χάσαμε πολλούς φίλους. Υπάρχουν επίσης πολλά τραγούδια που δεν είναι τόσο σοβαρά, όπως το "Bye Bye Birdie", που αφορά ένα νεκρό πουλί που πήραμε ως δώρο και το είχαμε στο στούντιο.

Μία από τις πιο έντονες στιγμές είναι το σημείο που λες "stop packing now" στο "Bye Bye Birdie". Πρόκειται για μεταφορά λοιπόν;

Ναι! (γέλια) Αυτό ήταν λίγο χιουμοριστικό, γιατί θέλαμε κάτι πριν μπει το σόλο, οπότε δοκίμασα διαφορετικά είδη φωνητικών γραμμών, το "stop packing now" ήταν σαν να ξεφεύγω από τον έλεγχο! Είμαι χορτοφάγος και είναι μια πολύ αστεία ιστορία γιατί πήραμε αυτό το πουλί από έναν φίλο όταν φτιάχναμε αυτό το στούντιο. Μια μέρα στο στούντιο καθόμασταν κοιτάζοντας αυτό το πουλί και ήταν τόσο λυπηρό, όπως το τι κάναμε σε αυτό το πουλί, και αυτό έγινε το τραγούδι!

Αυτό το τραγούδι συνδέεται κατά κάποιον τρόπο με το επόμενο, το "Song From A Mourning Dove", που είναι και το αγαπημένο μου;

Έχασα μέλος της οικογένειάς μου, ήταν το κατοικίδιο μου, το μικρό μου σκυλί σε ένα ατύχημα. Ξέφυγε από το λουρί, έτρεξε στο δρόμο και χτυπήθηκε από λεωφορείο. Ήταν μόλις ένα κουτάβι, δεκατεσσάρων μηνών. Όντας άνθρωπος που ζει πάντα στο δρόμο και δεν βλέπει τόσο συχνά φίλους και συγγενείς, έγινε η αληθινή μου αγάπη. Το νόημα είναι ότι είμαι το περιστέρι που θρηνεί και αυτό είναι ένα τραγούδι θρήνου, σαν να αποχαιρετώ το σκυλί μου. Αυτό είναι και το δικό μου αγαπημένο μου τραγούδι!

Κάνατε μόνοι σας την ηχογράφηση και απευθυνθήκατε σε επαγγελματία για τη μίξη και το mastering.

Το ηχογραφήσαμε μόνοι μας, ο Zach ήταν ο μηχανικός ήχου, εγώ, ο Zach και ο Andre κάναμε την παραγωγή και κατόπιν στείλαμε όλα τα τραγούδια στον Andrew Scheps που έβαλε τη μαγεία του. Είναι σίγουρα ένας από τους καλύτερους!

Νομίζω πως έγινε εξαιρετική δουλειά από όλους σας!

Ευχαριστώ!

Blues Pills

Σε τι διαφέρει το νέο άλμπουμ από τα δύο προηγούμενα;

Η σύνθεση άλλαξε. Νομίζω ότι είναι πιο ωμό, γραμμένο από την καρδιά μας, μόνο Blues Pills σε όλο τον δίσκο. Περισσότερη ακατέργαστη παραγωγή, περισσότερο live feeling που νομίζω ότι έλλειψε στο προηγούμενο στούντιο άλμπουμ. Και είναι πολύπλευρο. Θα έλεγα ότι είναι το πιο ώριμο άλμπουμ που έχουμε γράψει ποτέ.

Συμπληρώνετε μία δεκαετία ως μπάντα. Πως φαντάζεσαι τους Blues Pills σε δέκα χρόνια από σήμερα;

Δεν ξέρω, εύχομαι να παίζουμε ακόμα και να διασκεδάζουμε. Δεν μπορούμε καν να προγραμματίσουμε οτιδήποτε κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας, οπότε ίσως όλα να αλλάξουν. Ελπίζω να παίζουμε ακόμα μουσική.

Ως συντακτική ομάδα, επιλέξαμε το "Blues Pills" στα καλύτερα άλμπουμ της προηγούμενης δεκαετίας. Γιατί πιστεύεις ότι είναι τόσο ξεχωριστό;
Δ
εν ξέρω, ίσως επειδή κανείς δεν είχε προσδοκίες, κανείς δεν ήξερε ποιοι ήμασταν τότε. Πραγματικά δεν ξέρω! (γέλια)

Καταλαβαίνει ένα συγκρότημα πότε γράφει ένα ξεχωριστό τραγούδι;

Όχι! (γέλια) Δεν το καταλαβαίνει! Κάποιος με ρώτησε ποιο πιστεύω ότι θα είναι το αγαπημένο τραγούδι του κοινού και δεν το είχα σκεφτεί καν! Όχι, δεν το ξέρουμε!

Εκτός από τις συναυλίες του Σεπτεμβρίου, θα βρεθείτε στην Ελλάδα με την κρουαζιέρα Keeping the Blues Alive Αt Sea που θα διασχίσει το Αιγαίο τον Αύγουστο του 2021. Έχεις βρεθεί σε ανάλογα event;

Ναι, αλλά όχι με τόσες πολλές μπάντες, νομίζω ότι θα διαρκέσει μια εβδομάδα, σωστά; Έχω εμφανιστεί σε κρουαζιέρες παλιότερα, ανάμεσα σε Σουηδία και Φιλανδία, αλλά ποτέ σε rock κρουαζιέρα. Νομίζω ότι θα είναι πολύ ωραία!

Τι θυμάσαι από τις συναυλίες σας στην Ελλάδα;

Θυμάμαι τους φοβερούς ανθρώπους. Είναι εντελώς διαφορετικό να παίζεις ζωντανά στην Ελλάδα σε σύγκριση με το να παίζεις ζωντανά στη Σουηδία, γιατί οι άνθρωποι είναι πιο χαλαροί θα έλεγα. Θυμάμαι αυτόν τον τύπο που ήταν βοηθός του διοργανωτή, νομίζω στην Αθήνα, και τα παιδιά με κορόιδεψαν και μου είπαν ότι αυτός είναι ο τύπος που παίζει τον Borat. Ήμουν σε φάση "όχι, αλήθεια;". Ήταν τόσο ίδιοι που το πίστεψα. Ήταν πάρα πολύ αστείος αυτός ο τύπος, ήταν ξεκαρδιστικός. Τον θυμάμαι.

Ελπίζουμε ότι η συναυλίες που είναι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθούν.

Ναι, κι εγώ το ελπίζω. Ελπίζω αυτή η πανδημία να τελειώσει να να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Διαφορετικά θα έρθουμε σίγουρα του χρόνου.

Νομίζω ότι έχετε να εμφανιστείτε τακτικά ζωντανά από το 2017.

Η τελευταία μας συναυλία ήταν τον Αύγουστο του 2018.

Πώς νιώθετε γι' αυτό;

Είναι χάλια! Θέλω να πω ότι ήταν πολύ ωραία στην αρχή γιατί κάναμε πράγματα που κάνει ο απλός κόσμος, όπως το να παίρνει πρωινό. Αλλά τώρα βαριέμαι πολύ! (γέλια)

Θα ήθελες να προσθέσεις κάτι τελευταίο;

Ελπίζω ότι θα έρθουμε στην Ελλάδα, μείνετε ασφαλείς!

  • SHARE
  • TWEET