Borknagar

True North

Century Media (2019)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 19/09/2019
Προεξαρχούσης μιας ηγετικής ερμηνείας από τον ICS Vortex, οι Borknagar μπορούν να περηφανεύονται πως βρίσκονται εκεί που ανέκαθεν στόχευαν, εκεί που είναι ο δικός τους πραγματικός βορράς
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Στην ορολογία των χαρτογράφων, ο «πραγματικός βορράς», είναι η αναλλοίωτη σταθερά προσανατολισμού. Μπορεί οι μαγνητικοί πόλοι να αντιστρέφονται, μπορεί οι τεκτονικές πλάκες να κινούνται και καταστροφές να αλλάζουν την επιφάνεια της γης, ο γεωγραφικός, πραγματικός βορράς θα είναι ανέκαθεν ο ίδιος. Είναι αλήθεια πως το εξώφυλλο και ο τίτλος του νέου δίσκου των σπουδαίων Νορβηγών, θα μπορούσαν να παραπλανήσουν για το τελικό αποτέλεσμα. Πράγματι, ίσως έχει επικρατήσει στο φαντασιακό των black metal οπαδών πως το κρύο, τα δάση και ο βαρύς χειμώνας, είναι συναφή με καταιγιστικές συνθέσεις, μια μεταμόρφωση του αρνητισμού που συσσωρεύεται από την κοινωνία. Για τους Borknagar, ο βορράς και η δύναμη που μεταδίδει η φύση, είναι πλέον μια πιο φιλοσοφική στάση, με τη ζυγαριά να γέρνει στο «είναι» έναντι του «φαίνεσθαι».

Το «κακό» είχε αρχίσει να διαφαίνεται πριν από τρία χρόνια. Ο προηγούμενος δίσκος των Borknagar, διατήρησε τις δάφνες ποιότητας του "Urd". Διέθετε όμως και ένα τραγούδι πιθανό προπομπό του "True North". Το ομότιτλο, "Winter Thrice", με τη συμμετοχή του Garm και την παρουσία και των τεσσάρων τιτάνων στα φωνητικά (Vinersorg, Lazare, Vortex, Garm), ήταν μια πανέμορφη σύνθεση που σου αγαλλίαζε πραγματικά την ψυχή. Ο προπομπός του νέου δίσκου, "The Fire That Burns", σίγουρα δεν κινούταν στο ίδιο στυλ, καθ' ότι μια πιο κλασική Borknagar σύνθεση, με τις εναλλαγές progressive και Viking black metal, παρουσίασε όμως στο κοινό την επιστροφή του ICS Vortex στα κύρια φωνητικά.

Το δεύτερο τραγούδι όμως που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, τα άλλαξε όλα. Το "Up North", είναι το πρόσωπο που επιθυμεί ο Øystein G. Brun για την μπάντα του. Κιθάρες που έχουν λόγο ύπαρξης, μια υποβόσκουσα ένταση και μια αίσθηση κίνησης, μια σπίθα περισυλλογής. Όλα αυτά βέβαια, για να αναδειχθούν, χρειάζονταν τα καύσιμα για το δύσκολο αυτό ταξίδι. Τα φωνητικά του Vortex, βρίσκονται στο προσκήνιο. Μέχρι κάποιος να αναρωτηθεί αν είναι μια κίνηση νοσταλγίας, έρχεται το σημείο στο δεύτερο λεπτό. Black metal, που, διαμέσου μιας αρχαϊκής πορείας, εκτοξεύεται στην στρατόσφαιρα, εξαιτίας της φωνητικής εναλλαγής. Είσαι μέσα στην κακοκαιρία, οι δυσκολίες του ταξιδιού φαντάζουν απροσπέλαστες, αλλά πρέπει η ζωή, όπως και αυτή η φωνή, να δείξουν τον δρόμο.

Είναι αυτή η ροπή των riff που ηχούσαν επιθετικά χωρίς να είναι ακραία, αυτή η πίστη πως η παλαιά αίσθητική μπορεί να είναι επιθετική αλλά και σαγηνευτική

Τα φωνητικά λοιπόν του ICS Vortex, είναι η κινητήριος δύναμη του δίσκου. Η έμφαση της μπάντας σε αυτόν τον τομέα, θα θυμίσει, ιδίως μέσω διάσπαρτων ρυθμικών εναλλαγών, τις σχετικές κυκλοφορίες των Arcturus. Θα ήταν όμως άδικο να βιωθούν οι συνθέσεις υπό αυτό το πρίσμα. Σύμφωνα με δηλώσεις τους, οι Borknagar, στην έναρξη κάθε συνθετικής διαδικασίας, στρέφονται ενδοσκοπικά στο παρελθόν τους. Στην τελική, αν δεν ξέρεις από πού έρχεσαι, δεν ξέρεις προς τα πού θες να πας. Οι Νορβηγοί όμως κατέχουν τη γνώση και των δυο, και έτσι, επικαλούνται το πνεύμα του "The Olden Domain". Αυτό, δεν είναι όμως η αδιαμφισβήτητη ποιότητα των συνθέσεων του, όσο αυτή η καλλιτεχνική οπτική, αυτή η ροπή των riff που ηχούσαν επιθετικά χωρίς να είναι ακραία, αυτή η πίστη πως η παλαιά αίσθητική μπορεί να είναι επιθετική αλλά και σαγηνευτική. Η ιδέα που ξεπήδησε το μακρινό 1997, έδεσε ένα χρόνο μετά με τα φωνητικά του ICS Vortex στο εκπληκτικό "The Archaic Course". Αν αυτή η νοοτροπία συνδυαστεί με την τεχνοτροπία και το ισχυρό παρόν των δυο τελευταίων δίσκων τους, τότε καταλήγουμε στο "True North".

Είναι σπάνια η ικανότητα της μπάντας να επιτρέπει στις κιθάρες να κρατούν τα ηνία και ταυτόχρονα να αναδεικνύουν τα φωνητικά, αλλά δεν πρέπει να εκπλήσσει

Το "Thunderous" είναι μια επιβλητική έναρξη, του οποίου οι καταιγισμοί θα οδηγήσουν μέσω ατμοσφαιρικών περασμάτων σε ένα προοδευτικό extreme metal έπος. Υπάρχουν όμως και στιγμές όπου οι ταμπέλες διαλύονται. Μια τέτοια, είναι τα όσα συντελούνται στο "Lights". Μια σύνθεση, της οποίας η πρώτη ακρόαση θα σε συντροφεύει για πάντα, έχει βάλει πλώρη για τα καλύτερα τραγούδια της χρονιάς και όχι μόνο. Η rock αισθητική, που δεν φοβάται τα retro solo, ούτε τους απλούς ρυθμούς, συναντά δια μέσου μιας πανέμορφης γέφυρας τις καλύτερες φωνητικές γραμμές του Vortex πιθανώς εδώ και χρόνια, συνδυασμένες με εκπληκτικούς στίχους. Η υποβόσκουσα μελαγχολία θα συνεχιστεί και στο "Wild Father's Heart" που είναι και η πιο συναισθηματική στιγμή του δίσκου. Οι Borknagar όμως κοιτούν στο παρελθόν τους και μνήμες του "Quintessence" θα κάνουν την εμφάνισή τους κατά τη διάρκεια του "Into The White". Είναι σπάνια η ικανότητα της μπάντας να επιτρέπει στις κιθάρες να κρατούν τα ηνία και ταυτόχρονα να αναδεικνύουν τα φωνητικά, που κυριαρχούν με κάθε τρόπο, αλλά δεν πρέπει να εκπλήσσει.

Οι Borknagar, καταφέρνουν να κυκλοφορήσουν έναν ακόμη δίσκο με διάσπαρτα εξαιρετικά τραγούδια. Το concept είναι πιο συνεκτικό, με αποκορύφωμα το εννιάλεπτο ναυτικό έπος του "Tidal", το οποίο είναι μια χρονομηχανή και ένας καθρέπτης ταυτόχρονα. Στην πραγματικότητα όμως, αν κοιτάξουμε κάτω από την κορυφή του παγόβουνου, θα αρχίσουμε να διακρίνουμε κάποια προβλήματα. Η διάρκεια δεν είναι σύμμαχος, όπως δεν είναι και η έντονη παραγωγή που στα καταιγιστικά σημεία αποπροσανατολίζει με τις εντάσεις που επικρατούν. Πράγματι, αρκετές συνθέσεις θα μπορούσαν να διαρκούν ένα με δυο λεπτά λιγότερο, ενώ το φινάλε είναι προσπελάσιμο. Το "True North", είναι ενδοσκοπικό, είναι ένας δίσκος - απόρροια του καλλιτεχνικού πνεύματος των δημιουργών του, και εν τέλει, αποτελεί ένα δώρο στους οπαδούς της μπάντας. Οι τελευταίοι, καλούμαστε να τους ακολουθήσουμε σε αυτό το ταξίδι, να τους συναντήσουμε εκεί που θέλουν να βρίσκονται. Εκεί όπου η ελευθερία υφίσταται υπό ένα ανώτερο πρίσμα.

  • SHARE
  • TWEET