Tomas Lindberg: «Θεωρώ τον εαυτό μου περισσότερο οπαδό της μουσικής παρά μουσικό»

Ο Τomas Lindberg μοιράστηκε μερικές πληροφορίες σχετικά με τη νέα του μπάντα και φυσικά δεν μπορούσαμε να αφήσουμε τους At The Gates έξω από την κουβέντα

Από τον Άλκη Κοροβέση, 01/08/2017 @ 10:51

Τον γνωρίσαμε από τους At The Gates. Υπήρξε μέλος πολλών διαφορετικών project και αυτή τη φορά επιστρέφει με τους Lurking Fear. Του ζητήσαμε επίσης να σχολιάσει τα τελευταία τραγικά συμβάντα με τον Chris Cornell και τον Chester Bennigton, καθώς και την άποψή του σαν καθηγητής και μουσικός σχετικά με τη νέα γενιά. Διαβάστε παρακάτω τι μας είπε.

Tomas Lindberg

Tomas, εσύ είσαι; Είμαι ο Άλκης από το Rocking.gr.

Ναι, εγώ είμαι. Είσαι καλά;

Μια χαρά. Εσύ;

Κι εγώ, πολύ καλά.

Είσαι στις ΗΠΑ;

Όχι, όχι είμαι ακόμα στη Σουηδία.

Σε ρωτάω γιατί η συνέντευξη κανονίστηκε σε Επίσημη Ώρα Ειρηνικού (PST).

Ναι, επειδή κλείστηκε από την αμερικανική εταιρία. 

Μάλιστα. Σε μερικές εβδομάδες κυκλοφορεί το "Out Of The Voiceless Grave". Η πρώτη μου εντύπωση είναι ότι πρόκειται για ένα αρκετά ευχάριστο άκουσμα. Μεγαλώνει, όσο περισσότερο το ακούω. Πώς αποφάσισες να κάνεις μια νέα μπάντα; 

Βασικά, νομίζω, ήμασταν πολύ πρόθυμοι να γίνουμε δημιουργικοί ξανά. Εμείς - εγώ και ο Adrian (Erlandsson - ντράμερ) περάσαμε τα τελευταία δύο χρόνια στο δρόμο, προωθώντας το "At War With Reality". Θέλαμε απελπισμένα να αρχίσουμε να γράφουμε πάλι. Οι At The Gates χρειάζονταν ένα διάλειμμα μετά τις εκτεταμένες περιοδείες, αλλά εμείς ήμασταν πολύ ανήσυχοι για να ξεκουραστούμε. Οπότε βρήκαμε κάποιους παλιούς φίλους με αρκετά κοινά σημεία αναφοράς και το προχωρήσαμε.

Οπότε θεωρείται κανονική μπάντα και όχι κάποιο side project, σωστά;

Ακριβώς.

Και πιστεύω πως όλοι σας έχετε μια αγάπη προς τον Lovecraft.

Ο δίσκος είναι βασικά δικά μου λόγια, όπως συνήθως, δική μου θεματολογία. Αλλά έβαλα μια επιπλέον επίστρωση με πράγματα από τον Lovecraft, ώστε να προσθέσω αυτό την έξτρα death metal πινελιά, αυτή την τρομαχτική, αφύσικη αίσθηση που θέλαμε για αυτόν τον δίσκο. Αν και τα κομμάτια το είχαν ήδη μέσα τους, ήθελα οι λέξεις να αντανακλούν τα συναισθήματα των συνθέσεων.

Και δουλεύει πολύ καλά.

Ήταν επίσης μια πραγματικά καλή συνθετική διαδικασία. Πάντα χρειάζομαι μια επιπλέον πνευματική πρόκληση για να μπω σε διάθεση σύνθεσης.

Οπότε τώρα βρίσκεστε σε διαδικασία περιοδείας;

Ξεκινάμε με μερικά φεστιβάλ στην Ευρώπη. Υπάρχουν ήδη κάποια σχέδια για εμφανίσεις στην Ευρώπη το φθινόπωρο. Κοιτάμε τα προγράμματά μας, γιατί ηχογραφούμε τον νέο δίσκο με τους At The Gates την ίδια στιγμή. Έχουμε κάποια υλικοτεχνικά θέματα, αλλά είμαστε βέβαιοι πως θα τα λύσουμε όλα και θα κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα show με αυτή τη μπάντα.

Χαίρομαι που το ακούω αυτό. Εσείς, οι Vallenfyre και οι Bloodbath προσπαθείτε να κάνετε την underground μουσική λίγο πιο δημοφιλή. Μαζί με την old school μουσική καταφέρνετε να συλλάβετε και το old school feeling μέσω της παραγωγής. Έχω την αίσθηση πως σήμερα οι μπάντες ξοδεύουν περισσότερα σε μια τέτοια παραγωγή απ' ό,τι στις καλογυαλισμένες των περασμένων δεκαετιών. Συμφωνείς;

Νομίζω πως για μας στόχος μας ήταν μια ισορροπία, να μη γίνουμε μια old school μπάντα χωρίς λόγο. Όσον αφορά τα κομμάτια ή την παραγωγή θέλαμε κατά ένα μέρος το συναίσθημα του παρελθόντος, δηλαδή, το πώς τα κομμάτια θα σε επηρέαζαν ως ακροατή. Θέλαμε επίσης να έχουμε μια πραγματικά ωμή παραγωγή στο δίσκο, αλλά την ίδια στιγμή να προχωράμε προς τα μπρος. Να φέρουμε old school στοιχεία και να τα συνδυάσουμε με έναν νέο τρόπο που έχει νόημα σήμερα, όχι απλά να αναμασάμε το παρελθόν. Το ίδιο με την παραγωγή. Θα έπρεπε να είναι ωμή, αλλά όχι χωρίς λόγο, σαν μια κακή παραγωγή. Όπως κάποιες death metal μπάντες κάνουν, προσπαθώντας να ακουστούν όπως στο παρελθόν. Θέλαμε να ακουγόμαστε ωμοί, χρησιμοποιώντας τα όργανα και την τεχνολογία που είχαμε.

The Lurking Fear

Και παρ' όλα αυτά να μην ακούγεστε σαν τις άλλες μπάντες σας.

Είναι ένας συνδυασμός των πέντε μας. Υπάρχουν αρκετά παρόμοια σημεία αναφοράς. Έγιναν αρκετές συζητήσεις σχετικά με το προς τα ποια κατεύθυνση θα κινηθούμε και έγιναν κάποιες, εξαιρετικές, συνειδητές επιλογές που σε συνδυασμό με μια πολύ δημιουργική ατμόσφαιρα, οδήγησαν στην ολοκλήρωση αυτού του δίσκου.

Ένας ειλικρινής brutal δίσκος πρέπει να είναι σαν να παίζει ένας τύπος στο δωμάτιο σου

Υπάρχει μια αίσθηση σα να παίζετε live το δίσκο. Όλοι σας βρίσκονταν στο studio κατά την ηχογράφηση, σωστά;

Ναι, θέλαμε να το κάνουμε να ακούγεται σα μια πάντα να παίζει σε ένα δωμάτιο. Όταν ξεκινήσαμε να κάνουμε πρόβες, αισθανθήκαμε σαν μπάντα και αρχίσαμε να ακουγόμαστε σαν μια, αρκετά νωρίς. Σαν ένα συγκρότημα που παίζει μαζί για αρκετό καιρό. Εννοώ πως όλοι έχουμε τις εμπειρίες μας, αλλά το πώς θα τα δέσεις όλα αυτά μαζί; Θέλαμε να περάσουμε αυτή την ατμόσφαιρα και στον δίσκο. Σαν μια ευλογία που έγινε πραγματικότητα, που ακούγεται φυσική και «ρολάρει». Οπότε, ναι, ήταν μια συνειδητή απόφαση. Ένας ειλικρινής brutal δίσκος πρέπει να είναι σαν να παίζει ένας τύπος στο δωμάτιο σου.

Όντως ακούγεται έτσι. Το καταφέρατε αυτό. Παρατήρησα πως στο δελτίο τύπου αποφεύγεται ο χαρακτηρισμός super band.

Ναι, και αυτή ήταν μια συνειδητή απόφαση. Ο κόσμος θα μίλαγε για αυτό ούτως ή άλλως, και θα χρησιμοποιούσε τη λέξη project, κλπ. Απλά συνέβη να είμαστε πέντε άτομα που γνωριζόμαστε πολύ καιρό, είμαστε καλοί φίλοι και έχουμε τις ίδιες επιρροές και σημεία αναφοράς όσον αφορά την ακραία μουσική. Τυχαίνει να έχουμε προϊστορία με άλλες μπάντες που είναι γνωστές. Αλλά δεν δημιουργηθήκαμε για αυτό.

Θεωρείς πως προσθέτει πίεση μια τέτοια ταμπέλα του super group;

Λοιπόν, μπορεί να είναι καλό πράγμα σε κάποια σημεία και κακό σε άλλα. Επειδή ο κόσμος τείνει να το βλέπει σαν κάτι όχι τόσο ζωτικής σημασίας, απλά ένα project, για χαβαλέ. 

Εμπεριέχει πολλή καρδιά και ειλικρίνεια αυτός ο δίσκος. Οπότε γι' αυτό αποφύγαμε τη φράση super group. Ακόμα και αν χρειάστηκε να πείσουμε την εταιρία γι' αυτό.

Ή ότι μπορεί να χρησιμοποιήσατε ό,τι έχει ξεμείνει από τις άλλες σας μπάντες.

Ακριβώς. Είναι κάτι στο οποίο δουλέψαμε πολύ σκληρά. Εμπεριέχει πολλή καρδιά και ειλικρίνεια αυτός ο δίσκος. Οπότε γι’ αυτό αποφύγαμε αυτή τη φράση. Ακόμα και αν χρειάστηκε να πείσουμε την εταιρία γι’αυτό.

Μιλώντας για πίεση, πιστεύω ότι ακούσες τι έγινε με τον Chester Bennington, και πριν δύο μήνες επίσης με τον Chris Cornell. Πόσο δύσκολο πιστεύεις πως είναι να είσαι στα φώτα της δημοσιότητας και να διατηρείσαι ακέραιος; Πώς το καταφέρνεις εσύ;

Βασικά, είναι αλλιώς για διαφορετικά άτομα. Δεν μπορώ να μιλήσω για τους λόγους που έκαναν ό,τι έκαναν.

Πρέπει πραγματικά να προσπαθείς να διαχωρίζεις την εικόνα σου από τον πραγματικό εαυτό σου. Να προσπαθείς να είσαι εσύ όσο περισσότερο, ακόμα και όταν είσαι στο επίκεντρο.

Προφανώς, κανείς δεν ξέρει τι συνέβαινε στο μυαλό τους.

Δεν ξέρω αν η φήμη είχε να κάνει με αυτό, αλλά πρέπει πραγματικά να προσπαθείς να διαχωρίζεις την εικόνα σου από τον πραγματικό εαυτό σου. Να προσπαθείς να είσαι εσύ όσο περισσότερο, ακόμα και όταν είσαι στο επίκεντρο. Είμαι ένας death metal μουσικός, οπότε δεν έχω τα ίδια προβλήματα με αυτά τα παιδιά. Προσπάθησε να είσαι όσο πιο φυσιολογικός γίνεται, να είσαι ρεαλιστής, να θυμάσαι ποιος είσαι. Ίσως είναι κλισέ αλλά είναι το όλο θέμα. Πέρνα χρόνο με άτομα που ενδιαφέρονται για την μπάντα σου, άκουσε τους, να είσαι ευγνώμων για ό,τι έχεις.

Πιστεύεις ότι η κατάθλιψη συναντάται πιο συχνά στους καλλιτέχνες;

Εξαρτάται. Κάποιοι άνθρωποι το αντιμετωπίζουν ευκολότερα, άλλοι πιο δύσκολα. Αναλόγως της ανατροφής σου, τις αξίες από το σπίτι, την εκπαίδευση και τις εμπειρίες στη ζωή σου. Για μένα, όπως είπα, δεν είμαστε τόσο γνωστοί για να έχουμε τα ίδια προβλήματα. Θεωρώ τον εαυτό μου περισσότερο οπαδό της μουσικής παρά μουσικό. Είμαι χαρούμενος που μπορώ να κάνω αυτό που μου αρέσει.

Είσαι πολύ μετριόφρων.

Ίσως και αυτό χρειάζεται για να επιβιώσεις σε αυτό το παιχνίδι. Να είσαι προσγειωμένος.

Όλες οι μορφές τέχνης σου δίνουν την ευκαιρία να συλλογιστείς και να αναθεωρήσεις πράγματα. Είναι μια αντανάκλαση του εσωτερικού σου κόσμου. Γνωρίζεις τον εαυτό σου λίγο καλύτερα. Μοιάζει με θεραπεία.

Η σύνθεση επιθετικής μουσικής βοηθάει να αποδεσμεύσεις μερική από την αρνητική ενέργεια που όλοι έχουμε μέσα μας;

Ναι, ίσως. Εννοώ ότι όλες οι μορφές τέχνης σου δίνουν την ευκαιρία να συλλογιστείς και να αναθεωρήσεις πράγματα. Είναι μια αντανάκλαση του εσωτερικού σου κόσμου. Γνωρίζεις τον εαυτό σου λίγο καλύτερα. Μοιάζει με θεραπεία.

Μάλιστα. Έχω και μερικές ερωτήσεις για τους At The Gates. Είδα ότι δουλεύεις σε νέο υλικό, από μια φωτογραφία με βιβλία, παρατήρησα ένα εξ αυτών ήταν "Ο μύθος του Σίσυφου" του Camus. Έχει να κάνει με το concept του δίσκου; 

Δεν θέλω να πω πολλά. Χρησιμοποιώ πολλούς συγγραφείς και τέχνη σαν επιρροές για διαφορετικά σημεία της δουλειάς μου, οπότε το να μιλήσω συγκεκριμένα για τον Camus, το να σου πω πως κολλάει στο νέο δίσκο των At The Gates, θα αποκάλυπτε πολλά.

At The Gates

Μπορώ να περιμένω τότε.

Δεν είναι σίγουρα ένας δίσκος σχετικά με τη δουλειά του Camus. Χρησιμοποίησα μερικές από τις ιδέες του σε ορισμένα σημεία. Θα μάθετε περισσότερα αρκετά σύντομα.

Οπότε, τουλάχιστον, το πρώτο μισό του 2018 θα έχουμε τον νέο δίσκο (των At The Gates)

Υπέροχα νέα. Οπότε υπάρχει έτοιμο υλικό.

Σαφώς, είμαστε σε προχωρημένη φάση. Είμαστε πολύ εμπνευσμένοι και δημιουργικοί αυτή τη στιγμή. Είμαστε συγκεντρωμένοι και κυλάει πολύ ομαλά και γρήγορα για την ακρίβεια. Οπότε, τουλάχιστον, το πρώτο μισό του 2018 θα έχουμε τον νέο δίσκο.

Εξαιρετικά. Ανυπομονώ. Ο Anders (Bjorler) έφυγε από τους At The Gates λίγο καιρό πριν, ενώ είχε αφήσει και τους Haunted νωρίτερα. Είναι καλά; Φαίνεται να απομονώνεται λίγο.

Δουλεύει στον νέο του δίσκο. Πριν λίγο καιρό έκανα το solo δίσκο του. Κοιτάζει να το επεκτείνει λίγο και να κάνει μερικά άλλα πράγματα, ίσως όχι υπό το ίδιο όνομα. Δεν ξέρω ακριβώς πως θα το παρουσιάσει ακόμα. Έχει νέο υλικό αλλά ήθελε να απομακρυνθεί από τις περιοδείες και τη σύνθεση, και την πίεση που έρχεται με αυτά. Για ένα διάστημα, τουλάχιστον. Αλλά είναι ακόμα μουσικός, αν και κάποιες φορές δεν θέλει να είναι. Ανυπομονώ να ακούσω το καινούργιο υλικό του. Θα είναι πραγματικά ενδιαφέρον.

Κι εγώ. Έχετε βρει κάποιον να τον αναπληρώσει;

Θα υπάρξουν σύντομα νεότερα σχετικά με αυτό. Μην ανησυχείς.

Δεν ανησυχώ, σας εμπιστεύομαι. Έχεις μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές όχι μόνο στο ακραίο - αλλά και στο metal γενικότερα. Θα επιχειρούσες να τραγουδήσεις καθαρά κάποια στιγμή;

Όχι για τους At The Gates. Έχουμε τον δικό μας ήχο, είμαστε μια death metal μπάντα, αν και ποτέ δεν μπορείς πότε για τίποτα. Δεν είναι όμως στα σχέδιά μας. Χρησιμοποίησα κάποια καθαρά φωνητικά στους Great Deceiver, για παράδειγμα. Μπορώ να το κάνω, αρκεί να υπάρχει το κατάλληλο πλαίσιο. Και τα φωνητικά είναι ένας ακρογωνιαίος λίθος μιας death metal μπάντας, οπότε δεν πρόκειται να το αλλάξουμε αυτό. 

At The Gates

Μάλιστα. Δουλεύεις ακόμα σαν καθηγητής κοινωνικών σπουδών;

Ναι.

Πώς μπορείς να έχεις μια καθημερινή δουλειά, και να έχεις το συγκρότημα στις διακοπές; Πότε ξεκουράζεσαι;

Στο tour bus ανάμεσα στα show. Για την ακρίβεια τώρα βρίσκομαι σε άδεια διακοπών, για εννιά βδομάδες. Οπότε ξεκουράζομαι, αλλά μετά θα συγκεντρωθώ στον νέο δίσκο των At The Gates.

Πάντα σε εγρήγορση.

Έχει πλάκα, μου αρέσει. 

Υπάρχει πιο πολλή δεκτικότητα από όσα λαμβάνω από τα παιδιά μου και τους μαθητές μου. Βλέπω πρόοδο προς πιο ανθρώπινες αξίες.

Σαν δάσκαλος, και μουσικός, συναντάς πολλούς νέους ανθρώπους. Πώς βλέπεις τη νέα γενιά;

Είναι δύσκολο να κατανοήσεις μια ολόκληρη γενιά, αλλά θα έλεγα ότι υπάρχουν πολλά καλά πράγματα σε κάθε γενιά. Υπάρχει πιο πολλή δεκτικότητα από όσα λαμβάνω από τα παιδιά μου και τους μαθητές μου. Βλέπω πρόοδο προς πιο ανθρώπινες αξίες. Σπάνε τα στεγανά του παλιού πατριαρχικού συστήματος. Πιστεύω πως πάνε προς την σωστή κατεύθυνση οι νέοι σήμερα.

Το ελπίζω κι εγώ. Φτάνοντας προς το τέλος της συνέντευξης, πότε θα σας δούμε ξανά live; Πιστεύω δικαίως ρωτάω μιας και τα show σας είναι τόσο γεμάτα ενέργεια κάθε φορά.

Γουστάρουμε να ερχόμαστε Ελλάδα. Νιώθουμε πολύ καλοδεχούμενοι εκεί και ανυπομονούμε να έρθουμε. Με τον νέο δίσκο των At The Gates, είναι δεδομένο ότι θα περάσουμε από την Ελλάδα για μερικές εμφανίσεις. Τόσο σε φεστιβάλ όσο και σε club. Επίσης, θα ήταν καλό με τους Lurking Fear, αφού υπάρχει δυνατή death metal σκηνή στην Ελλάδα. Θα θέλαμε πολύ να έρθουμε εκεί. Το κοιτάζουμε.

Χαίρομαι που το ακούω. Ανυπομονώ και γω να σας δω. Ήταν τιμή μου που μιλήσαμε. Παρακαλώ, τελείωσε την συνέντευξη όπως θες.

Πάντα μου αρέσει να μιλάω με κάποιον από την Ελλάδα. Πραγματικά εκτιμούμε ότι έχει κάνει η Ελλάδα για μας, με όλα τα project μου, αισθανόμαστε πολύ καλοδεχούμενοι. Ανυπομονούμε να επιστρέψουμε με τους At The Gates ή τους Lurking Fear να παίξουμε εκεί το δυνατόν συντομότερο.

Σε ευχαριστώ πολύ Tomas.

Να προσέχεις.

Διαβάστε εδώ την κριτική του δίσκου "Out Of The Voiceless Grave" από τον Άλκη Κοροβέση.

  • SHARE
  • TWEET