Συνέντευξη Switchblade

«Το πιο πρόσφατο άλμπουμ είναι αυτό που αντιπροσωπεύει πάντα καλύτερα τους Switchblade»

Από τον Μανώλη Κληρονόμο, 21/02/2013 @ 12:31
Μέσα από τα έγκατα του ευρωπαϊκού underground μας έρχονται οι Σουηδοί drone / sludge ήρωες Switchblade, για μία και μοναδική εμφάνιση που ανάμενεται να μας ταρακουνήσει συθέμελα. Αν και «πετσοκομμένοι» μετά τη φυγή του frontman και ιδρυτικού μέλους, Anders Steen, το ντουέτο Thomas Bertilsson (τύμπανα) και Johan Folkensson (κιθάρα) κατάφερε να κυκλοφορήσει πέρσι τον καλύτερο ίσως δίσκο στην 14-έτη πορεία τους, οπότε η συναυλία τους αναμένεται με κάτι περισσότερο από έντονο ενδιαφέρον. Μόλις λίγες ώρες πριν την εμφάνισή τους προλάβαμε και μιλήσαμε με τον Thomas για αρκετά και ενδιαφέροντα θέματα, όπως τη φυγή του Anders, την πορεία των Switchblade μέχρι σήμερα και το μέλλον της μπάντας.

Γεια χαρά. Ο περσινός σας δίσκος ήταν ο πρώτος που κάνατε σαν ντουέτο, καθώς ο για χρόνια συνοδοιπόρος σας, ο Andrers δεν συμμετείχε σε αυτόν. Πώς νιώθετε σχετικά με αυτό;
Λοιπόν είμαστε πραγματικά χαρούμενοι με το τρόπο που προέκυψε το άλμπουμ. Στα τελευταία μας άλμπουμ εγώ και ο Johan γράφαμε όλη τη μουσική οπότε από αυτή την άποψη η διαφορά δεν ήταν αξιοσημείωτη. Και συνηθίσαμε να προβάρουμε σαν ντουέτο από τη στιγμή που ο Anders ζούσε εκτός πόλης για λίγο. Η διαδικασία της ηχογράφησης ήταν σχετικά ομαλή από τη στιγμή που ήμασταν μόνο εμείς οι δύο ηχογραφώντας τα βασικά μέρη ταυτόχρονα. Αλλά φυσικά είναι λίγο διαφορετικά χωρίς τον Anders.

SwitchbladeΟφείλω να πω ότι εξεπλάγην όταν έμαθα ότι θα αντικαθιστούσατε τα φωνητικά του Anders με αυτούς τους τρεις καλεσμένους. Πώς προέκυψαν αυτές οι συνεργασίες και γιατί επιλέξατε αυτούς τους συγκεκριμένους τρεις;
Δεν προσπαθήσαμε να έχουμε διάσημους καλεσμένους σε αυτό το άλμπουμ για να τραβήξουμε τη προσοχή. Είναι μάλλον τρεις πολύ καλοί φίλοι μας που θαυμάζουμε και πιστεύαμε ότι θα μπορούσαν να προσφέρουν κάτι μοναδικό στο άλμπουμ. Τα mantra φωνητικά του Cuckoo ταιριάζουν στα μονότονα μέρη, τα μελωδικά φωνητικά του David είναι φοβερά και είναι σπουδαίο να ακούς τον Jonas να «γρυλλίζει» ξανά.

Άλλος ένας ειδικός προσκεκλημένος ήταν ο Per Wiberg στο Hammond. Γιατί επιλέξατε να αντικαταστήσετε τις μπασογραμμές με το Hammond; Πιστεύετε ότι το συγκεκριμένο όργανο μπορεί να προσφέρει περισσότερα από ότι ένα μπάσο;
Στη πραγματικότητα δεν αντικαταστήσαμε το μπάσο. Ο Johan χρησιμοποιεί δύο ενισχυτές κιθάρας και έναν μπάσου με πετάλι οπότε ακούγεται σαν μπάσο. Το Hammond χρησιμοποιήθηκε στο τέλος για να προσθέσει μια επιπλέον διάσταση. Ο Johan έπαιξε λίγο Hammond στο [2009] άλμπουμ και σκεφτήκαμε να το πάμε αυτό ένα βήμα πιο πέρα οπότε κάναμε τη πρόταση στον καλύτερο που ξέραμε. Είμαι μεγάλος οπαδός του 70s heavy/prog με Hammond, οπότε είμαι πολύ χαρούμενος που ο Per ήθελε να δουλέψει μαζί μας.

SwitchbladeΥπάρχει πιθανότητα κάποιος από τους τρεις τραγουδιστές να γίνει κανονικό μέλος των Switchblade ή υπάρχουν σκέψεις να προσλάβετε κάποιον άλλον για τη θέση του τραγουδιστή;
Νιώθουμε αρκετά άνετα σαν ντουέτο, οπότε δεν νομίζω να προσθέσουμε σύντομα ένα κανονικό μέλος.

Εάν δε σε πειράζει, θα μπορούσες να μου πεις καταρχήν γιατί έφυγε ο Anders; Υπήρχαν σκέψεις να διαλύσετε; Τι σας έκανε να συνεχίσετε;
Ο Anders ένιωσε ότι είχε χάσει το κίνητρο του να είναι στη μπάντα και δεν ήθελε να μας καθυστερεί οπότε έκανε θα μπορούσες να πεις στην άκρη. Δεν υπήρξαν ποτέ μεταξύ μας άσχημα συναισθήματα ή κάτι ανάλογο. Όχι, δεν σκεφτήκαμε ποτέ να διαλύσουμε τη μπάντα και νιώθουμε ότι έχουμε ακόμα αρκετή μουσική να γράψουμε και πολλά ακόμη να καταφέρουμε.

SwitchbladeΤώρα που είστε οι δυο σας, πώς σχεδιάζετε να αποδώσετε τη μουσική σας ζωντανά; Θα υπάρχουν καθόλου φωνητικά;
Θα κάνουμε μερικά shows σαν ντουέτο και μερικά με προσκεκλημένους. Ο Johan χρησιμοποιεί δύο ενισχυτές κιθάρας και έναν μπάσου οπότε ο ήχος είναι παρόμοιος με αυτόν που ήταν όταν είχαμε μπασίστα στη μπάντα. Πάντοτε χρησιμοποιούσαμε samples ανάμεσα στα κομμάτια και μερικές φορές μέσα στα ίδια τα κομμάτια επίσης και θα το κάνουμε ακόμη περισσότερο τώρα με κάποια φωνητικά «θαμμένα» μέσα στη μίξη.  Ο David έχει περιοδεύσει μαζί μας και έχει κάνει αρκετά φωνητικά.

Μου φαίνεται ότι από το 2000 που κυκλοφόρησε το ντεμπούτο σας, συνεχώς διευρύνεται το ίδιο μονολιθικό τραγούδι και ότι γι' αυτό το λόγο δεν δίνεται ονόματα στους δίσκους και τα τραγούδια σας. Είναι αυτό ένα είδος ταξιδιού; Ποιά είναι τα θέματα που εξερευνάτε και ποια συναισθήματα προσπαθείτε να περάσετε στο κοινό;
Πιστεύουμε ότι έχουμε πάντοτε ένα κουβάρι κατά κάποιο τρόπο που τρέχει σε όλο μας το υλικό και ότι απλά εξελισσόμαστε και το ότι πηγαίνουμε σε διαφορετικές κατευθύνσεις είναι απλά κάτι το οποίο έρχεται φυσικά ώστε να κρατήσουμε το ενδιαφέρον για μας και τους ακροατές. Ο λόγος για τον οποίο τα άλμπουμ μας δεν έχουν κανονικούς τίτλους είναι επειδή νιώθουμε ότι το πιο πρόσφατο άλμπουμ είναι αυτό που αντιπρσωπεύει τους Switchblade.

Switchblade - SwitchbladeΕπίσης εσύ «τρέχεις» την Trust No One Recordings. Πες μου μερικά πράγματα γι' αυτό. Πώς και πότε ξεκίνησε και ποια ανάγκη σε ώθησε να ανακατευτείς με τη διανομή; Είναι δύσκολο να «τρέχεις» μια μικρή D.I.Y. εταιρία όπως αυτήν;
Ξεκίνησα την Trust No One το 1994 και ήταν πάντοτε απλά ένα hobby για μένα και τον ίδιο καιρό περίπου ξεκίνησα να δουλεύω σε μια εταιρία διανομής οπότε η κανονική μου δουλειά πάει χέρι-χέρι με το τρέξιμο της εταιρίας μου. Καθώς ήταν πάντοτε κάτι που κάνω στον ελεύθερό μου χρόνο ποτέ δεν είχα την πίεση να βγάλω χρήματα από αυτό ή κάτι τέτοιο. Οπότε θα έλεγα ότι είναι εύκολο να «τρέχεις» μια μικρή εταιρία.

Οι Terra Tenebrosa είναι αυτή τη στιγμή η μοναδική μπάντα (εκτός από τους Switchblade) στην Trust No One. Τι να περιμένουμε από τον δεύτερό τους δίσκο;
Όντως, κάνω περισσότερο μία κι έξω κυκλοφορίες οπότε αυτή τη στιγμή στην εταιρία είναι μόνο οι Switchblade και οι Terra Tenebrosa. Λατρεύω φυσικά τους Terra Tenebrosa, διαφορετικά δεν θα ήταν στην εταιρία. Νομίζω ότι παρόλο που η μουσική τους είναι αρκετά «απρόσιτη» έχουν την δυνατότητα να γίνουν πολύ δημοφιλείς. Το νέο τους album είναι μια καλή συνέχεια του ντεμπούτου τους αλλά ακόμη πιο δυναμικό. Νομίζω πως ο κόσμος θα λατρέψει το άλμπουμ.

SwitchbladeΝομίζεις πως υπάρχει χώρος για εξέλιξη στο drone doom ιδίωμα; Θα έπρεπε να υπάρχει όριο στον πειραμματισμό;
Ναι, πάντα πρέπει να προσπαθείς να εξελιχθείς και να πηγαίνεις ένα βήμα πιο πέρα και όχι να μένεις στάσιμος και να είσαι ήπιος.

Τι άλλα σχέδια έχετε για το μέλλον; Ξέρω πως είναι πολύ νωρίς, αλλά υπάρχουν σχέδια για ένα νέο δίσκο;
Έχουμε κάποιο υλικό και σκοπεύουμε να ηχογραφήσουμε δύο τραγούδια για ένα 12" ή κάτι ανάλογο στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

Ποιά ήταν τα αγαπημένα σου άλμπουμ για το 2012;
Υπήρχαν αρκετά πραγματικά καλά άλμπουμ που βγήκαν πέρυσι αλλά κάποια από τα δικά μου αγαπημένα ήταν τα καινούργια των Eagle Twin, Astra, Black Magician, Aluk Todolo, Diagonal και Necrovation.

Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου. Τα τελευταία λόγια ανήκουν σε σένα. Doom on.
Σ' ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου προς τους Switchblade.
  • SHARE
  • TWEET