Συνέντευξη με τους Angra

Από τον Αντώνη Μουστάκα, 25/02/2005 @ 07:48
Συνέντευξη με τους Rafael Bittencourt & Eduardo Falaschi των Angra 2 μέρες πριν τις εμφανίσεις τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Διαβάστε για τη σχέση τους με τους Kai Hansen και Hansi Kursh, που θα γυριστεί το επερχόμενο DVD τους και τι πιστεύουν για την μελωδική και την Βραζιλιάνικη metal σκηνή. Επίσης πως βλέπουν την επιτυχία του καινούργιου τους άλμπουμ και ποιες είναι οι αγαπημένες τους μπάντες!

Καλημέρα και στους δύο, λέγομαι Αντώνης Μουστάκας και εκπροσωπώ το webzine Rocking.gr. Καλώς ήρθατε στην Ελλάδα.
Ευχαριστούμε πολύ.

Θα ξεκινήσω με λίγες ερωτήσεις για το τελευταίο σας άλμπουμ "Temple Of Shadows" το οποίο πάει πολύ καλά και από ότι γνωρίζω έχει πουλήσει γύρω στις 120.000 κόπιες παγκοσμίως με τις 50.000 από αυτές μόνο στην Βραζιλία.
Rafael: Οι άλλες 50.000 είναι στην Ιαπωνία και οι υπόλοιπες 20.000 στην Ευρώπη.

Είναι αυτό το άλμπουμ το επόμενο βήμα για το συγκρότημα, ένα σκαλί παραπάνω προς την ευρύτερη καταξίωση; Αν ναι πως το έχετε αντιληφθεί αυτό; Ο κόσμος είναι περισσότερος στις συναυλίες σας, παίζετε σε μεγαλύτερους χώρους (σε συνδυασμό πάντα με την εμπορική επιτυχία του "TOS");
Eduardo: Νομίζω πως ναι, ελπίζουμε σίγουρα σε αυτό!

Όσον αφορά τώρα τη διαδικασία ηχογράφησης του "TOS", οι στίχοι του οποίου είναι αποκλειστικά του Rafael, περιγράψτε μου λίγο το πώς κάθε μέλος συμβάλλει στο μουσικό μέρος.
Rafael: Το κάθε μέλος φέρνει τις δικές του ιδέες, εγώ βέβαια με τον Kiko (Loureiro) έχουμε μια δικιά μας διαδικασία σύνθεσης τραγουδιών και οι υπόλοιποι μας βοηθούν με τις ιδέες τους και δίνουν μια φρεσκάδα και μια καινούργια ταυτότητα ίσως στο συγκρότημα. Για το κάθε τραγούδι βέβαια υπάρχει και μια άλλη ιστορία, άλλα τα βγάζουμε όλοι μαζί στο στούντιο, άλλα τα γράφει ένας από εμάς και τα παρουσιάζει στους υπόλοιπους και τα δουλεύουμε από εκεί και πέρα.

Στο νέο άλμπουμ συναντάμε κάποια καινούργια πράγματα όπως τα γυναικεία φωνητικά και τους Βραζιλιάνικους παραδοσιακούς ρυθμούς. Προσπαθείτε πάντα να προχωράτε σε κάτι καινούργιο ή προτιμάτε να μένετε σταθεροί στον γνωστό σας ήχο χωρίς πειραματισμούς;
Rafael: Είμαστε ανοιχτοί σε ιδέες μέχρι το τέλος, δηλαδή στην διαδικασία της τελικής μίξης πάντα αλλάζουμε ότι δε μας αρέσει και προσθέτουμε πράγματα επίσης. Αν πιστέψουμε ότι πρέπει να κάνουμε μια δραστική αλλαγή για να γίνει το άλμπουμ καλύτερο θα το κάνουμε σίγουρα.

Ας μιλήσουμε λίγο για τη μουσική σκηνή στη χώρα σας, τη Βραζιλία. Υπάρχει νομίζετε δυνατή metal σκηνή εκεί ή μόνο κάποιες δυνατές μπάντες και μέχρι εκεί;
Eduardo: Το μικρότερο κοινό που μαζεύουν οι Angra στην Βραζιλία είναι 2000 άτομα, ενώ παίζουμε συχνά μπροστά σε 5 και 6 χιλιάδες άτομα. Η metal σκηνή στη Βραζιλία έχει πολλούς οπαδούς και πολλές καλές μπάντες επίσης. Δε θεωρούνται ακόμα μεγάλες αλλά βελτιώνονται και νομίζω έχουν πολύ μέλλον. Όσον αφορά τους Angra, το τελευταίο μας cd πούλησε περισσότερο από το "Dance Of Death" των Iron Maiden οπότε παίρνεις μια ιδέα για το τι γίνεται περίπου στην χώρα μας.

Πολύς κόσμος σας θεωρεί ηγέτες στην σκηνή του μελωδικού metal. Συμφωνείτε με αυτό το χαρακτηρισμό ή έχετε κάποιο δικό σας που να θεωρείτε ότι χαρακτηρίζει καλύτερα την μουσική σας;
Rafael: Νομίζω ότι μας ταιριάζει περισσότερο ο όρος alternative power metal αν και δεν μας αρέσει να βάζουμε ταμπέλες στην μουσική μας. Προσπαθούμε να έχουμε το δικό μας στυλ, γι' αυτό έχουμε στο νέο άλμπουμ έναν άνθρωπο όπως ο Hansi Kursh. Τον θαυμάζουμε για το ότι είναι ένας μοναδικός καλλιτέχνης, έχει το δικό του στυλ, όπως και το συγκρότημά του, οι Blind Guardian. Στοχεύουμε στο να είμαστε κάτι διαφορετικό, κάτι νέο. Για αυτό νομίζω ότι μας ταιριάζει περισσότερο ο χαρακτηρισμός alternative power metal τον οποίο άκουσα πρώτη φορά σήμερα από έναν άλλο δημοσιογράφο και σκοπεύω να τον κρατήσω!


Που βρίσκετε έμπνευση για να γράφετε τραγούδια; Ακούγοντας μουσική, διαβάζοντας κάποιο βιβλίο ή κάτι άλλο;
Eduardo: Με εμένα λειτουργεί κάπως έτσι: Όταν είμαι χαρούμενος ή ενθουσιασμένος γράφω γρήγορα τραγούδια, όταν είμαι σε ρομαντική διάθεση συνήθως γράφω μπαλάντες. Δεν προσπαθώ να πάρω ιδέες ακούγοντας μουσική από άλλες μπάντες. Πραγματικά δεν γνωρίζω από πού μου έρχονται οι ιδέες!

Θέλω τώρα να σας ρωτήσω για τις συναυλίες που θα δώσετε σε Θεσσαλονίκη & Αθήνα. Συνήθως οι οπαδοί θέλουν να μάθουν τι ακριβώς θα παίξετε, αν θα στηριχτεί το set list στο καινούργιο άλμπουμ κτλ.
Rafael: Για μένα οι συναυλίες είναι μια ευκαιρία να πούμε την ιστορία της μπάντας. Οπότε παίζουμε τα χαρακτηριστικά τραγούδια των Angra και φυσικά ρίχνουμε και αρκετό βάρος στο νέο μας άλμπουμ.

Προσπαθείτε να κάνετε πάντα μια best of ή greatest hits επιλογή όσον αφορά τα παλιά τραγούδια που θα ακουστούν ζωντανά ή παίζει ρόλο και το πως λειτουργεί ένα τραγούδι ζωντανά;
Rafael: Λίγο και από τα 2. Γιατί καμιά φορά τα τραγούδια που θα διάλεγες για μια best of συλλογή δεν είναι αυτά που ακούγονται τόσο καλά ζωντανά. Καμιά φορά τα τραγούδια που ακούγονται από ραδιοφωνικούς σταθμούς δεν έχουν θερμή ανταπόκριση στις συναυλίες.

Νομίζω ότι η Ελλάδα είναι ο τελευταίος σταθμός της ευρωπαϊκής περιοδείας σας.
Eduardo: Ναι και νομίζω ότι οι Έλληνες θα χαρούν γιατί θα τους προσφέρουμε ένα πολύ καλά παιγμένο πρόγραμμα αφού μετά από περίπου 60 συναυλίες παγκοσμίως έχουμε καταλήξει σε ένα ισορροπημένο και πολύ σφιχτό σύνολο που θα τους ενθουσιάσει!

Θα υπάρξει κάποια έκπληξη, για παράδειγμα κάποιο τραγούδι που το παίζετε σπάνια ή κάτι άλλο;
Rafael: Έχουμε κάποιους Άσους στο μανίκι μας αλλά δεν ξέρουμε ακόμα ποιους από αυτούς θα χρησιμοποιήσουμε!

Θα συμμετάσχετε φέτος το καλοκαίρι σε φεστιβάλ;
Eduardo: Στην Ευρώπη κυρίως και ίσως στο Μεξικό και την Βραζιλία.

Που προτιμάτε να παίζετε; Σε μεγάλα φεστιβάλ ή σε μικρότερους χώρους όπου μπορείτε να ελέγχετε καλύτερα τα πράγματα (sound check, μεγαλύτερο set list).
Rafael: Εξαρτάται. Το να παίζεις σε φεστιβάλ σημαίνει ότι δεν θα κάνεις sound check, οι συνθήκες δε θα είναι τόσο καλές και ότι θα παίξεις σε ένα κοινό που πολλοί άνθρωποι δεν έχουν έρθει για να δουν το δικό σου συγκρότημα. Αλλά σου προσφέρει αυτό το μεγαλείο του να παίζεις μπροστά σε ένα τεράστιο κοινό. Όταν είμαστε headliners είναι μια πιο ιδιωτική κατάσταση. Παίζεις για τους οπαδούς σου, είσαι πιο κοντά με το κοινό. Ο ήχος είναι 100% εντάξει και παίζεις και περισσότερη ώρα.

Ποια είναι η σχέση σας με τους Kai Hansen και Hansi Kursh και πως συνέβη αυτή η συνεργασία;
Rafael: Όλα ξεκινούν στο ότι είμαστε οπαδοί τους. Βέβαια με τα χρόνια γίναμε και φίλοι. Ο Kai πάντα πίστευε στο συγκρότημά μας, έχουμε ηχογραφήσει 2 άλμπουμ στο στούντιο του και ήρθαμε κοντά με τον καιρό. Πιστεύω ότι είναι ο εφευρέτης του μελωδικού metal. Όταν το heavy metal άρχισε να πέφτει και το grunge και alternative άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια, αυτός ήταν που με τους Helloween και τους Gamma Ray κράτησε ένα φρέσκο στυλ και ήταν από τους ελάχιστους που κατάφερε να διασωθούν. Αυτό ήταν κάτι πολύ σημαντικό γιατί διαφορετικά όλο το οικοδόμημα θα γκρεμιζόταν. Φυσικά αποτελεί και μεγάλη μας μουσική επιρροή. Έτσι αποφάσισα ότι πρέπει να τον τιμήσω και για αυτό του ζήτησα να συμμετάσχει. Έχει ένα μοναδικό στυλ και οι Angra προσπαθούν να έχουν το δικό τους. Ο Hansi αποτελεί για εμάς έναν οδηγό και τον θαυμάζουμε για την μοναδικότητά του και την πολύ φρέσκια και δυνατή μπάντα του. Όσον αφορά τον Milton, είναι Βραζιλιάνος με παραδοσιακά στοιχεία στην μουσική του. Είναι πολύ μεγάλο όνομα εκεί αλλά είναι αναγνωρισμένος και παγκοσμίως και έχει βραβευθεί 2 φορές με Grammy.

Θέλω να κάνω μια ερώτηση στον Edu, που βρίσκεται στην θέση του τραγουδιστή στα 2 τελευταία άλμπουμ του γκρουπ. Ξέρουμε ότι πολλές φορές η αλλαγή τραγουδιστή σε ένα συγκρότημα είναι κάτι που δεν το δέχεται εύκολα μια μερίδα οπαδών. Εσύ είχες προβλήματα με την συμπεριφορά των οπαδών ή σε δέχτηκαν από την αρχή και ένοιωσες κατευθείαν μέλος της οικογένειας των Angra;
Eduardo: Για να είμαι ειλικρινής από την αρχή μου έδειξαν σεβασμό και στις συναυλίες όλα ήταν καταπληκτικά. Τραγουδούσαν τα καινούργια τότε κομμάτια μαζί μου, είχα καλές κριτικές και στην Ιαπωνία με ψήφισαν ως τον τρίτο καλύτερο τραγουδιστή της χρονιάς του 2001. Η κατάσταση ήταν από την αρχή πολύ καλή και τώρα πλέον ακόμα καλύτερη. Από την πλευρά μου κι εγώ δεν μπήκα σε κάποια διαδικασία κόντρας με τον Andre, απλά ήρθα στο συγκρότημα για να κάνω την δουλειά μου και να δείξω το ταλέντο μου. Για μένα η μουσική είναι σημαντική και ο κόσμος το κατάλαβε αυτό.

Θα ήθελα να μου πείτε και οι 2 αν διοργανώνατε ένα φεστιβάλ ποια γκρουπ θα καλούσατε να παίξουν σε αυτό μαζί με τους Angra; Φτιάξτε μου μια τέλεια σύνθεση για εσάς, ένα τέλειο φεστιβάλ.
Rafael: Σίγουρα headliners θα έβαζα τους Iron Maiden και μετά τους Metallica αλλά θα τους ανάγκαζα να πάρουν πίσω τον Jason Newsted και να παίξουν τραγούδια από το "Black Album" και πίσω!
Eduardo: Μετά σίγουρα τον Dio.
Rafael: Ναι, με τον Craig Goldy στην κιθάρα και μετά τον Ozzy με τους Jake E. Lee, Zakk Wylde & Randy Rhoads να μοιράζονται τις κιθάρες! Α, και για τους Iron Maiden θα έδιωχνα τον Janick Gers!

Από μπάντες του δικού σας στυλ ποιες θα καλούσατε;
Eduardo: Τους Helloween και τους Blind Guardian.
Rafael: Μας αρέσουν επίσης και οι Symphony X αλλά και διαφορετικών ειδών συγκροτήματα όπως οι Soilwork, Children Of Bodom, Arch Enemy και οι Temptation. Όσον αφορά την μελωδική metal σκηνή νομίζω ότι τα γκρουπ επαναλαμβάνονται συνέχεια και αντιγράφουν ο ένας τον άλλο, πολλές φορές και τον εαυτό τους. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη έμπνευσης. Μερικά γκρουπ μου φαίνονται ότι βγάζουν δίσκους μόνο και μόνο για την προβολή και τα εξώφυλλα. Δεν νοιάζονται για τη μουσική.

Ακούτε παραδοσιακή Βραζιλιάνικη μουσική ή προτιμάτε μόνο ροκ και heavy ακούσματα;
Rafael: Ακούμε πολύ παραδοσιακή μουσική και αυτό είναι κάτι που πήραμε από τους γονείς μας. Μεγαλώσαμε με αυτή, πολύς κόσμος εκεί ασχολείται με αυτή την μουσική και αυτό φυσικά μας επηρέασε.


Πρόκειται να ηχογραφήσετε κάποια από τις εμφανίσεις σας φέτος, ίσως για κάποιο DVD; Η εταιρία σας έχει ζητήσει ίσως κάτι τέτοιο;
Eduardo: Ναι μας έχει ζητηθεί και σκοπεύουμε να το κάνουμε τον Ιούλιο.
Rafael: Θα είναι στη Βραζιλία και θα προσπαθήσουμε να έχουμε και τους Kai Hansen & Hansi Kursh μαζί μας! Μακάρι να πραγματοποιηθεί γιατί θα είναι πολύ ωραίο!

Σας ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη και εύχομαι τα καλύτερα για το συγκρότημα.
Σε ευχαριστούμε πολύ.

Αντώνης Μουστάκας

  • SHARE
  • TWEET