Συνέντευξη Maybeshewill

«Είναι γελοίο να δηλώνεις ή να προφητεύεις τον θάνατο οποιουδήποτε μουσικού είδους»

Από τον Γιάννη Βόλκα, 17/09/2012 @ 11:27
Ελαφρώς λακωνικοί οι Maybeshewill, λογικό θα αναρωτηθεί κανείς αφού ως αποκλειστικά instrumental συγκρότημα αποφεύγουν τα πολλά λόγια και πάνω στην σκηνή, Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν έχουν να μας πουν ορισμένα ενδιαφέροντα πράγματα στην παρακάτω συνέντευξη αλλά κυρίως στις εμφανίσεις τους στην χώρα μας σε μερικές μέρες.

Καλησπέρα, θα ήθελα να ξεκινήσουμε με τις δύο εμφανίσεις σας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (21/9 και 22/9 αντίστοιχα). Πρόκειται για μέρος περιοδείας προώθησης του τελευταίου σας δίσκου ("I Was Here For a Moment, Then I Was Gone" - 2011) ή δύο μεμονωμένες συναυλίες για την χώρα μας;
Πρόκειται για κάτι ενδιάμεσο. Περιοδεύουμε για το "I Was Here For A Moment, Then I Was Gone" για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτές οι εμφανίσεις μας είναι, υποθέτω, οι τελευταίες της περιοδείας. Επιθυμούσαμε να επιστρέψουμε στην Ελλάδα από την τελευταία φορά που παίξαμε και έτσι χαιρόμαστε πολύ γι'αυτό.

Δουλεύετε πάνω σε νέο υλικό ή είναι ακόμα πολύ νωρίς για καινούργιο άλμπουμ;
Ετοιμάζουμε νέο υλικό αυτή την στιγμή. Δεν γνωρίζω αν θα έχουμε κάτι έτοιμο να σας παρουσιάσουμε στις εμφανίσεις μας αλλά το προσπαθούμε σκληρά.

MaybeshewillΑπό την αρχή της καριέρας σας, σας περιγράφουν ως ένα συγκρότημα με μια μίξη heavy κιθάρας με ηλεκτρονικά στοιχεία. Riff εναντίον ηλεκτρονικής μουσικής, ποιός θα επικρατήσει τελικά;
Χαχα! Δεν πρόκειται για διαγωνισμό. Θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει αρμονία ανάμεσα στα δύο.

Και όσον αφορά στους στίχους; Θα συνεχίσετε μόνιμα ως μια instrumental μπάντα;
Ανέκαθεν πειραματιζόμασταν με φωνές στη μουσική μας αλλά ποτέ με στίχους κατά τον παραδοσιακό τρόπο. Δεν μπορώ να είμαι απόλυτα σίγουρος αλλά δεν πιστεύω ότι θα γίνουμε ποτέ συγκρότημα με τραγουδιστή.

Θα συμφωνούσες αν θεωρούσα τους 65daysofstatic ως μεγαλύτερη επιρροή σας; Κάποια άλλα συγκροτήματα που σας επηρέασαν;
Όχι μεγαλύτερη επιρροή αλλά συμφωνώ ότι έχουμε σημεία στην μουσική μας που έχουν κοινά στοιχεία.

MaybeshewillΥπάρχουν διάφοροι που δηλώνουν τον «θάνατο» του post rock επειδή η μουσική αυτή δεν έχει κάτι καινούργιο και διαφορετικό να παρουσιάσει (αν και προσωπικά διαφωνώ). Ποιά είναι η γνώμη σου για αυτό το θέμα και ποιά συγκροτήματα πιστεύεις ότι έχουν τις δυνατότητες να κάνουν τη διαφορά στο μέλλον;
Δεν ερχόμαστε σε μεγάλη επαφή με την post rock σκηνή και έτσι η γνώμη μας για το θέμα αυτό μάλλον δεν έχει μεγάλη βαρύτητα. Να δηλώνεις ή να προφητεύεις τον «θάνατο» οποιουδήποτε μουσικού είδους είναι γελοίο. Από την άλλη πλευρά όμως πρέπει να υπάρχει εξέλιξη. Το να βρίσκεσαι σε μια μπάντα που ΑΠΛΑ προσπαθεί να ακουστεί σαν τους Explosions In The Sky δεν δημιουργεί καμία εξέλιξη και αυτό είναι και το πρόβλημα που υπάρχει με τα instrumental συγκροτήματα με αποτέλεσμα η σκηνή να κινδυνεύει να παραμείνει στάσιμη.

MaybeshewillΑς επιστρέψουμε σε σας και στην τελευταία σας κυκλοφορία "I Was Here For A Moment, Then I Was Gone" (μία από τις κορυφαίες κυκλοφορίες στο είδος του για το 2011 κατά την προσωπική μου άποψη) αφού δεν είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε όταν κυκλοφόρησε. Ποιά ήταν η ανταπόκριση του κοινού αλλά και του μουσικού Τύπου;
Τόσο από πλευράς κοινού όσο και από τον μουσικό τύπο οι κριτικές ήταν πολύ θετικές. Είναι πολύ ευχάριστο να έχεις θετική ανταπόκριση από τον κόσμο για την μουσική που δημιουργείς.

Έχετε επίσης αρκετές συμμετοχές σε διάφορες συλλογές. Σας βοηθά αυτό ώστε να αποκτήσετε περισσότερους οπαδούς ή απλά πρόκειται για κάτι που απολαμβάνετε να κάνετε;
Δεν θα έλεγα ότι είναι τόσο πολλές οι συμμετοχές μας αλλά προσφέρουμε συνθέσεις μας σε συλλογές συνήθως όταν πρόκειται για καλό σκοπό ή για να βοηθήσουμε κάποιους φίλους. Μας αρέσει όταν μέσω αυτών των συλλογών συγκεντρώνονται μπάντες που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ταιριάζουν μεταξύ τους. Αυτό βοηθά τον κόσμο να ανακαλύπτει νέα ονόματα και με αυτό τον τρόπο έμαθα και εγώ ορισμένα συγκροτήματα που μου αρέσουν πολύ.

Το συγκρότημα υφίσταται για λιγότερο από μια δεκαετία αλλά ήδη έχετε αρκετές αλλαγές μελών. Σας έχει επηρεάσει αυτό με θετικό ή αρνητικό τρόπο;
Πιστεύω ότι μας επηρέασε θετικά. Ο καθένας μας φέρνει κάτι διαφορετικό «στο τραπέζι», κρατά τα πράγματα «φρέσκα» και δίνει το προσωπικό του στοιχείο στην μουσική μας. Δεν έχουμε κάποια σημαντική αλλαγή μελών τα τελευταία χρόνια αν και ο Mat (Matthew Daly, πλήκτρα) παίζει μαζί μας μόλις έναν χρόνο. Είμαστε πάντως τελείως ικανοποιημένοι με την κατάσταση που επικρατεί στο συγκρότημα αυτή την στιγμή.

MaybeshewillΤι θυμάσαι από την τελευταία σας εμφάνιση στην χώρα μας;
«Κολλήσαμε» στο αεροδρόμιο γιατί χάσαμε την πτήση της επιστροφής. Είναι κρίμα να έχει παραμείνει αυτή η ανάμνηση γιατί περάσαμε εκπληκτικά στην εμφανίσεις μας στην Ελλάδα. Χρειάστηκε να κοιμηθούμε στο πάτωμα όλο το βράδυ, είναι μια από τις χειρότερες στιγμές που είχαμε με την μπάντα, σε αντίθεση με την φανταστική ανταπόκριση του κοινού στις συναυλίες μας.

Θα ήθελες να προσθέσεις κάτι ή να δηλώσεις προς τους Έλληνες οπαδούς σας;
Απλά ανυπομονούμε να σας ξαναδούμε παιδιά!

Το ίδιο και εμείς. Ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σου.
  • SHARE
  • TWEET