Συνέντευξη James (Tim Booth)

«Ένα συγκρότημα μπορεί να έχει τα πάνω και τα κάτω του, αλλά η διάρκεια είναι αυτή που σε καταξιώνει»

Από τον Παναγιώτη Λουκά, 19/06/2012 @ 13:25
Η πρώτη αντίδραση όταν ακούς το όνομα των James και Ελλάδα, είναι το σύνηθες «πάλι αυτοί;». Η αλήθεια είναι ότι από την πρώτη τους εμφάνιση στα τέλη των 90s, έχουν έρθει αρκετές φορές, αλλά και πάλι η φετινή τους εμφάνιση είναι σίγουρο ότι θα αποζημιώσει με το παραπάνω τους πολυάριθμους οπαδούς τους. Στα πλαίσια της επίσκεψης της μπάντας για το Ejekt festival, είχαμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά με τον Tim Booth, για μια συζήτηση που, εκτός από το μουσικό κομμάτι, κινήθηκε και γύρω από την τρέχουσα οικονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα μας.

Την τελευταία φορά που είχες έρθει στη χώρα μας ήταν για  solo εμφάνιση. Λίγες μέρες μετά είχες κάνει κάποια workshop με τίτλο «Love Life». Μπορείς να μας δώσεις κάποιες πληροφορίες για αυτά;
Όπως είναι γνωστό, ήμουν στο Πανεπιστήμιου του Μάντσεστερ σπουδάζοντας δραματικές τέχνες. Όταν γνώρισα τα μετέπειτα μέλη των James, τους άρεσε ο τρόπος που κινούμουν στη σκηνή και αρχικά με ήθελαν στο συγκρότημα ως χορευτή για να καταλήξω τελικά ο τραγουδιστής της μπάντας. Ο χορός και γενικά οι τέχνες είναι κάτι που έχω στο αίμα μου από μικρή ηλικία. Από το 2000 και μετά, όταν οι James είχαν διαλυθεί, επικεντρώθηκα στη διδασκαλία του 5Rhythms που είναι η εκμάθηση ενός ιδιαίτερου χορού που έχει ως σκοπό οι συμμετέχοντες να βρεθούν σε έναν χώρο αυθόρμητης δημιουργικότητας (χορός, κίνηση, δραματουργία) και βαθιάς συνειδητότητας. Είναι μια τεχνική που υπάρχει από τα 70s και αυτή τη στιγμή είμαστε ελάχιστοι πιστοποιημένοι καθηγητές που μπορούν να τη διδάξουν. Είναι κάτι που μου αρέσει πάρα πολύ και όποτε μπορώ θα συνεχίσω να παραδίδω μαθήματα.

JamesΣήμερα (την ημέρα της συνέντευξης) βγήκε στην δημοσιότητα μία λίστα από το HMV για τις καλύτερες ταινίες και τους καλύτερους δίσκους που βγήκαν κατά τα 60 έτη βασιλείας της Ελισάβετ Β' της Αγγλίας. Θα σου διαβάσω τα αποτελέσματα και θα ήθελα να τα σχολιάσουμε λίγο.
Πριν ξεκινήσεις να μου λες, θα σου πω απλά ότι κάποτε είχαμε ψηφιστεί ως το καλύτερο συγκρότημα που βγήκε ποτέ από τη σκηνή του  Μάντσεστερ και οι The Stone Roses ήταν στο νούμερο 10. Ήταν τότε που οι The Stone Roses είχαν διαλυθεί και το ενδιαφέρον του κοινού είχε ατονήσει για αυτούς. Είμαι σίγουρος ότι εάν γινόταν τώρα το ίδιο ερώτημα η σειρά θα ήταν διαφορετική. Αλλά για πάμε να δούμε τις λίστες.

Διαβάζοντας τα ονόματα...
Για άλλη μια φορά η γνώμη μου για τις λίστες είναι η ίδια. Δεν πρέπει ποτέ μα πότε να τους δίνεις καμία σημασία. Ειδικότερα εάν είναι με βάση αυτά που ψήφισε το κοινό. Από πού προκύπτει ότι η Adele είναι σε αυτή την λίστα; Ποιά είναι η Adele και η κάθε Adele που τυχαίνει να είναι στα πάνω της αυτή την περίοδο και έχει μια επιτυχία; Έχουν πίσω τους μια βιομηχανία που τους στηρίζει όσο πουλάει, μόλις σταματήσει να πουλάει θα τελειώσει και η στήριξη. Θυμάται πια κανείς την Duffy; Αυτά τα λέω γενικά, δεν έχω ακούσει το άλμπουμ της Adele, αλλά είναι ιεροσυλία να μπαίνουν τέτοια ονόματα σε λίστες. Εάν είναι ακόμα ενεργή μετά από δέκα χρόνια τότε τα ξαναλέμε. Αφού έχουν τους Bealtes πάλι καλά, αλλά φυσικά τους ανήκει το νούμερο ένα. Το ίδιο και για τις ταινίες. Καλό, χρυσό το "Trainspotting", αλλά υπάρχουν εκατοντάδες ταινίες που αξίζουν για το νούμερο ένα.

Tim Booth (James)Από την απάντηση σου καταλαβαίνω ότι δίνεις μεγάλη σημασία στην διάρκεια ενός συγκροτήματος.
Ένα συγκρότημα μπορεί να έχει τα πάνω του και τα κάτω του. Με κάποια διαλείμματα είμαστε στον χώρο από το 1982. Κάτι δηλώνει αυτό νομίζω. Ήμασταν ένα group που ξεκίνησε, πάλεψε, έχτισε έναν πυρήνα οπαδών, είχαμε τις μεγάλες δόξες μας και τώρα μετά από τόσα χρόνια ο κόσμος μας θέλει ακόμα. Και για όσο μας θέλει, θα συνεχίσουμε. Ποτέ δεν είχαμε φανταστεί ότι είχαμε τόσο κοινό στην Ελλάδα, και από το 1999 που ήρθαμε για πρώτη φορά μέχρι και σήμερα απολαμβάνουμε την κάθε μας εμφάνιση σαν να είναι η πρώτη μας φορά.

Το 2010 είχατε κυκλοφορήσει τα mini άλμπουμ  "The Night Before" και "The Morning After". Ποιός ήταν ο λόγος που βγάλατε mini άλμπουμ;
Είμαι ακόμα της παλιάς σχολής. Πιστεύω ότι ένα συγκρότημα πρέπει να κυκλοφορεί έναν δίσκο που να έχει πραγματικά καλά τραγούδια και όχι δύο-τρία καλά και τα υπόλοιπα απλά να συμπληρώνουν την κυκλοφορία. Το 2010 αρχικά είχαμε τα τραγούδια του "The Night Before", θεωρήσαμε ότι είναι αρκετά δυνατά και γι' αυτό τα κυκλοφορήσαμε. Στη συνέχεια προέκυψε και το "The Morning After" με τον ίδιο τρόπο.

Tim Booth (James)Τα σχέδιά σας από εδώ και πέρα;
Σε σχέση με άλλες χρόνιες, αυτό το καλοκαίρι κάνουμε επιλεγμένες εμφανίσεις και κάποια στιγμή από το φθινόπωρο θα μαζευτούμε στο studio για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε σχετικά με νέο άλμπουμ. Ιδέες υπάρχουν και το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή την φορά θέλουμε να κυκλοφορήσουμε full άλμπουμ. Στο ενδιάμεσο στις 16 Ιουλίου θα κυκλοφορήσει το "The Gathering Sound". Είναι το πρώτο μας box-set. Πιστεύω ότι θα ικανοποιήσει στο έπακρο τους φίλους των James καθώς θα έχει σπάνια τραγούδια, demo, ένα live CD, ένα live DVD καθώς και τα mini άλμπουμ μας.

Στην Αθήνα παίζετε στα πλαίσια του Ejekt Festival μαζί με τους Kasabian, Miles Kane, Band Of Skulls, Customs και Wheatman...
(με διακόπτει ρωτώντας) Ποιά είναι η σειρά εμφάνισης;

Εμ, παίζετε πριν τους Kasabian.
A οκ, δεν το ήξερα αυτό, απλά το μόνο που ήξερα είναι ότι παίζουμε Ελλάδα, τίποτα άλλο.

JamesΝα υποθέσω ότι είσαι ενημερωμένος για το τι γίνεται στην Ελλάδα αυτό τον καιρό;
Εάν είμαι λέει! Έχω πολλούς Έλληνες φίλους που με ενημερώνουν συνεχώς για τα τεκταινόμενα, αλλά και φίλους να μην είχα είστε συνεχώς στις ειδήσεις. Ξέρεις, είναι κάπως τραγικό να βλέπεις παρόμοια πράγματα σε χώρες όπως η Αργεντινή, να είσαι ξαπλωμένος στον καναπέ σου και να σκέφτεσαι ότι αποκλείεται αυτό να συμβεί στη χώρα σου. Κι όμως, τα σημάδια υπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια και ήταν θέμα χρόνου το πότε θα ξεσπάσει η κρίση και σε άλλες χώρες. Τώρα, από εδώ και πέρα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τι θα γίνει. Πιστεύω πάντως ότι κάπως θα τα καταφέρετε.

Καθώς ο χρόνος μας τελειώνει, τι να περιμένουμε στην εμφάνισή σας;
Το setlist κατά κανόνα το ετοιμάζω εγώ. Υπάρχει μια σκέψη να παίξουμε κάποια πολιτικά μας τραγούδια για να είμαστε και στο κλίμα της χώρας σας. Από την άλλη σκέφτομαι ότι ίσως το μόνο που θέλετε είναι να διασκεδάσετε στον χρόνο που θα έχουμε και για αυτό να παίξουμε ένα greatest-hits. Θα δούμε μέχρι τότε. Θα μας επισκεφτούν και κάποιοι Έλληνες φίλοι μας πριν την συναυλία οπότε θα ψυχολογήσω την κατάσταση και θα αποφασίσω εκείνη την στιγμή.

Τim, ο χρόνος μας τελείωσε. Έχεις κάτι τελευταίο να προσθέσεις;
Ξέρω ότι σύντομα έχετε εκλογές. Μην τις αντιμετωπίσετε με χαλαρότητα, να πάτε να ψηφίσετε και ίσως να αλλάξουν τα πράγματα για εσάς προς το καλύτερο.
  • SHARE
  • TWEET