Συνέντευξη: Cerebrum

Από τον Βαγγέλη Ευαγγελάτο, 19/05/2010 @ 11:04
Εννοιολογικά η λέξη cerebrum αναφέρεται στο μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου εγκεφάλου, αλλά και το νεότερο εξελικτικά. Αντίληψη, φαντασία, σκέψη, κρίση, απόφαση: όλα συμβαίνουν εδώ. Όλα αφυπνίζονται με το τεχνικό / προοδευτικό death metal της αθηναϊκής μπάντας, όπως αυτό καταγράφθηκε στο περσινό της ντεμπούτο, "Spectral Extravagance". Ας δούμε τί έχουν να μας πουν οι πολλά υποσχόμενοι Cerebrum, σχετικά με τη μουσική τους, τις ανησυχίες τους, τις προσδοκίες τους και πολλά άλλα, σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

Καταρχήν συγχαρητήρια για το album σας. Δώστε μας λίγες πληροφορίες για την μπάντα. Πώς ξεκινήσατε;
Δημήτρης: Συναντηθήκαμε αρχικά, εγώ με τον Μιχάλη, σε μια σχολή που πηγαίναμε για ηχοληψία, όπου ήμασταν στην ίδια τάξη. Από τις αρχές ανταλλάζαμε απόψεις για τη μουσική, αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι μαζί, και σιγά σιγά ξεκινήσαμε, οι δυο μας στην αρχή. Είχε κάποιες ιδέες ο Μιχάλης και κάποιες εγώ, ορισμένες από τις οποίες έγιναν τραγούδια που κατέληξαν στο CD. Μετά γνωρίσαμε τον πρώτο μας drummer, ο οποίος μας έφερε σε επαφή με τον Απόλλωνα, τον τραγουδιστή μας. Κατόπιν αλλάξαμε πολλούς drummer, θέση στην οποία έχουμε ταλαιπωρηθεί πολύ, γιατί είναι δύσκολο το στυλ που παίζουμε και δυστυχώς δεν υπάρχουν στη χώρα μας τόσο καλοί drummer, ή υπάρχουν και δεν τους ξέρουμε… Αργότερα είχαμε τον Πέτρο που τώρα είναι στους Need, και μαζί του ηχογραφήσαμε ένα demo το 2005. Αυτή η πρώτη μας απόπειρα είχε πάει αρκετά καλά, μάλιστα ήταν και demo του μήνα στο Metal Hammer. Μετά, έχοντας έτοιμο και τον δίσκο, ψάχναμε κάποιον που θα μπορούσε να ηχογραφήσει τα τύμπανα. Τότε το ζητήσαμε από τον φίλο μας, τον Γιώργο Kόλλια, ο οποίος γούσταρε να το κάνει, αλλά ήταν η περίοδος που έφευγε από την Ελλάδα λόγω των Nile. Τελικά πέρυσι βρήκε χρόνο ο Γιώργος και ηχογράφησε στο προσωπικό του στούντιο, πήγαμε κι εμείς μετά στη Σλοβενία όπου το γράψαμε στα DB Recording σε δεκαπέντε μέρες, και γυρίσαμε εδώ όπου ολοκληρώθηκε ο δίσκος με την μίξη και το mastering στο Grindhouse στούντιο του Γιώργου Μπόκου.Παρόλα αυτά το "Spectral Extravagance" κυκλοφόρησε μόλις πριν λίγες μέρες στα ελληνικά δισκοπωλεία, επτά μήνες μετά την κανονική κυκλοφορία του. Γιατί αυτή η τόσο μεγάλη καθυστέρηση;
Δημήτρης: Στην Ελλάδα υπήρχε ένα θέμα, δεν υπήρχε καλή συνεννόηση μεταξύ του διανομέα και της εταιρείας μας.
Απόλλωνας: Στην ουσία, δεν είναι ότι δεν υπήρχε καλή συνεννόηση, δεν υπήρχε καν επικοινωνία. Εμείς τα κάνουμε όλα, εμείς είμαστε ο manager μας. Ό,τι promo πήρατε κι εσείς και όλοι, εμείς ασχοληθήκαμε, στέλναμε στην εταιρεία τις διευθύνσεις, επιφέραμε επικοινωνία της Soundforge με την εταιρεία μας...

Αν εξαιρέσουμε αυτή την καθυστέρηση, είστε ικανοποιημένοι από την εταιρεία σας και την προώθηση του δίσκου;
Απόλλωνας: Όχι ιδιαίτερα, δεν είμαστε. Δεν ξέρουμε ακριβώς τι παίζει με την εταιρεία, αν και έχουνε μια αρκετά καλή φήμη στο underground. Στην αρχή ασχολήθηκε, επικοινωνούσε αρκετά, αλλά, σου λέω, σε ένα 80% από όλες τις κριτικές και τις συνεντεύξεις που θα δεις, ασχολούμαστε μόνοι μας. Αυτός έστειλε στους φίλους του 20-30 promo, και μετά όλα τα άλλα τα κάναμε μόνοι μας. Και εδώ και λίγους μήνες έχουμε χάσει κάπως την επικοινωνία, δεν ασχολείται πολύ... Δηλαδή για το δεύτερο άλμπουμ σίγουρα θα κοιτάξουμε για άλλη εταιρεία.

Αυτό ακριβώς θα ρωτούσα τώρα. Αν θα ανανεώσετε με την Lacerated Enemy ή θα ψάξετε για κάτι καλύτερο.
Απόλλωνας: Κοίτα, βασικά, αν είχαμε λεφτά, και με τους ανθρώπους που γνωρίζουμε, θα ήμασταν εμείς η εταιρεία μας, θα τα κάναμε όλα μόνοι μας. Γιατί έχουμε δικτυωθεί κάπως, φαντάσου ότι δεν έχουμε κάνει ούτε ένα live και μας ξέρουν τόσοι. Αλλά δεν έχουμε λεφτά. Και θα κοιτάξουμε να βρούμε κάτι καλύτερο τουλάχιστον. Εντάξει, οι εταιρείες εκμεταλλεύονται και βγάζουν, έτσι κι αλλιώς, πολύ περισσότερα, αλλά τουλάχιστον να γίνεται η δουλειά που θέλουμε εμείς. Δηλαδή, ας κάνει τη δουλειά που έχει να κάνει, κι ας βγάλει όσο κέρδος θέλει μετά.
Δημήτρης: Το θέμα για μας είναι να γίνει σωστή διανομή και προώθηση του δίσκου, τίποτα άλλο. Και να μπορούμε να συνεννοούμαστε σε κάποια πράγματα που θέλουμε, να υπάρχει μία επικοινωνία. Πάντως σίγουρα δεν πρόκειται να συνεχίσουμε στην ίδια εταιρεία, εγώ προσωπικά το αποκλείω.
Απόλλωνας: Εντάξει, αν το δούμε θετικά, εγώ χαίρομαι που έχουμε κυκλοφορήσει στη βιομηχανία τον δίσκο μας, κάπως. Που κάποτε δεν ξέραμε αν θα το καταφέρουμε καν αυτό. Και στην αρχή η εταιρεία ασχολήθηκε, αλλά... Είναι κι αυτός ένας τύπος μόνο, δεν είναι εταιρεία με πολλά άτομα. Ένας τύπος μόνο, 31-32 χρόνων, με παιδιά, με δουλειές...
Δημήτρης: Απλά το λάθος που κάνει, είναι ότι προσπαθεί να τα κάνει όλα μόνος του και δεν γίνεται. Γιατί έχει και booking agency, και συγκρότημα, και την δικιά του δισκογραφική, και τα πάντα όλα. Δε γίνονται όλα. Θέλει τουλάχιστον δύο-τρία άτομα να μετριάζεται κάπως η κατάσταση.

Διαβάζω στο MySpace σας για καινούριο μέλος στο μπάσο, και ότι ο τρόπος που τον βρήκατε ήταν τρελός... λεπτομέρειες;

Απόλλωνας: Ναι, έγινε με πολύ ωραίο τρόπο. Είχαμε βγει ένα βράδυ όλοι μαζί και τα πίναμε κάπου, και συζητούσαμε συνέχεια για το τί θα κάνουμε τελικά με τη θέση του μπασίστα. Στο μεταξύ είχαμε ήδη βρει τον drummer που θα παίξει τα μέρη του Γιώργου στα live μας, και λέγαμε ότι βρήκαμε τον drummer που ήτανε το πιο δύσκολο και δεν έχουμε βρει τον μπασίστα. Και το θέλαμε τόσο πολύ και οι τρεις, που την επόμενη μέρα το πρωί, λες και στάλθηκε κάπου αυτή η ενέργεια, επικοινωνεί στο MySpace ένας τύπος, και μας λέει «παιδιά, ακόμα ψάχνετε για μπασίστα; Είμαι διαθέσιμος». Αλλά είχε τις προδιαγραφές σε όλα τα υπόλοιπα, και δεν είχε σταθερή δουλειά, και ήθελε να δεσμευτεί με την μπάντα, σε όλα ήτανε μέσα. Έκατσε τέλεια.
Δημήτρης: Και είναι και καλός μπασίστας πάνω απ' όλα. Και κολλήσαμε και σαν άτομα, είναι πολύ σημαντικό και αυτό. Θέλει κι αυτός να κάνει αυτό που θέλουμε κι εμείς, πήρε κατευθείαν τα τραγούδια, τα έμαθε και... αυτό ήτανε.Η συνεργασία με τον Γιώργο Μπόκο στην παραγωγή του album πώς προέκυψε;

Δημήτρης: Ο Γιώργος ήταν καλός φίλος και μας βοήθησε σε αυτό, και στην ουσία είχε τα μηχανήματα που χρειαζόμαστε. Ούτως ή άλλως εγώ με τον Μιχάλη είμαστε ηχολήπτες, οπότε ξέραμε ακριβώς τι θέλαμε, απλά θέλαμε έναν χώρο και κάποιον να μας καθοδηγήσει λίγο παραπάνω, για να το κάνουμε σωστά. Και έτσι έγινε και η επιλογή του στούντιο που ηχογραφήσαμε, γιατί ξέραμε τι θέλαμε. Πήγαμε στην Σλοβενία, ήταν πολύ πιο οικονομικά από εδώ, μπορεί να μας βγήκε παρακάτω από τα μισά λεφτά εκεί, από ότι αν το κάναμε στην Ελλάδα.

Η παραγωγή, κατά τη γνώμη μου, είναι καταπληκτική. Παραπέμπει κατευθείαν στις 90s εποχές του death metal, έχει κάτι το παλιομοδίτικο, δεν είναι τόσο κρυστάλλινη και «πλαστική» όπως οι περισσότερες σύγχρονες παραγωγές. Φαντάζομαι ήταν κάτι που θέλατε να πετύχετε;
Απόλλωνας: Old school.
Δημήτρης: Ακριβώς, το θέλαμε να ακούγεται old school. Απλά δεν μπορούσαμε να το κάνουμε σε τόσο μεγάλο βαθμό, θα ήταν ακόμα πιο «μουντός» ο ήχος όπως σε αυτές τις εποχές, απλά έχουμε πολλά τεχνικά μέρη, με διαφορετικά θέματα μεταξύ της μίας και της άλλης κιθάρας, αλλά και του μπάσου. Θα υπήρχε ένα θέμα διαύγειας, και αν θα μπορούσε να το καταλάβει ο ακροατής. Αλλά πιστεύω ότι καταφέραμε αυτό ακριβώς που θέλαμε και μπορούσαμε.
Απόλλωνας: Εντάξει, για πρώτη δουλειά είμαστε πολύ ικανοποιημένοι.

Δεν θα αλλάζατε δηλαδή κάτι, αν μπορούσατε;
Δημήτρης: Όχι. Ίσως μόνο να ήθελαν λίγο παραπάνω όγκο οι κιθάρες, λίγο μόνο. Αλλά φοβάμαι ότι τότε ίσως να υπήρχε πρόβλημα στο να καταλαβαίνεις τι παίζει.
Μιχάλης: Βασικά δεν θα ήταν εύκολο να ξεχωρίζουν τα θέματα. Γιατί παίζει άλλα το μπάσο, άλλα η μία κιθάρα, άλλα η άλλη.
Δημήτρης: Εντελώς. Κάθε μας θέμα είναι εντελώς διαφορετικό από τη μία κιθάρα στην άλλη, σε ένα ποσοστό 70% τουλάχιστον.
Απόλλωνας: Εγώ το μόνο που πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να αλλάξουμε θα ήταν λίγο παραπάνω ένταση στα σόλο, λίγο πιο δυνατά, αυτό μόνο...

Μεγάλη δυναμική, ομολογουμένως, προσέθεσε στον δίσκο το τρομερό παίξιμο του Γιώργου Κόλλια. Θα δοκιμάσετε κάτι παρόμοιο και στο μέλλον ή θέλετε έναν δικό σας drummer ως πιο "αφοσιωμένο" μέλος;
Δημήτρης: Καταρχήν, η μουσικότητα του Γιώργου είναι κάτι το φοβερό. Δεν μπορεί να το έχει οποιοσδήποτε drummer, γι’ αυτό και ο Γιώργος ξεχωρίζει. Δε θέλω να πω ότι δεν εμπιστευόμαστε κάποιον άλλο να το κάνει, απλά ο Γιώργος πιστεύω ότι θα το κάνει καλύτερα. Γιατί είναι πολύ καλός μουσικός, και έχει όλο αυτό το feeling και την νοοτροπία. Και παίζει κι άλλα πράγματα. Οπότε το δεύτερο album θα το κάνει πάλι ο Γιώργος 100%, και θέλει κι ο ίδιος να το κάνει, γιατί το διασκέδασε κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης, λόγω αυτής της ελευθερίας που έχει η μουσική μας, που έδωσε και στον Γιώργο την ελευθερία να βάλει οτιδήποτε γουστάρει. Και στους Nile, φυσικά, έχει ελευθερία, απλά το κλίμα των Nile είναι πιο στάνταρ, έχει συγκεκριμένο mood.
Απόλλωνας: Θα ήτανε καλό, βέβαια, να βρούμε κάποιον, είτε τον Γιώργο είτε κάποιον άλλο, που να είναι κανονικό μέλος. Γιατί τώρα έχουμε το πρόβλημα ότι βγάλαμε το CD και όλα OK, αλλά είναι τόσος καιρός που το έχουμε βγάλει και είμαστε στούντιο μπάντα. Δεν είναι εύκολο να βγούμε να παίξουμε, δεν είμαστε στην Αθήνα όλοι. Και ο drummer που έχουμε βρει τώρα, που είναι Πολωνός, είναι session, θα πληρωθεί, θα τον βρούμε έξω, θα κάνουμε κάποιες πρόβες και μετά θα βγούμε για live. Δηλαδή, στον δεύτερο δίσκο, θα πρέπει κάποια στιγμή να γίνουμε «πιο μπάντα», θα το θέλαμε αυτό.

Πάντως τελικά βρήκατε τον drummer που να μπορεί να βγάλει ζωντανά τα μέρη του Γιώργου.
Μιχάλης: Μα ο Γιώργος μας τον πρότεινε.
Απόλλωνας: Είναι τέλειος, είναι πολύ καλός. Είναι ίσως ο μόνος που μας έστειλε ηχογραφημένο κομμάτι και «το είχε». Αν μπεις και στο youtube θα δεις δύο κομμάτια μας που παίζει αυτός, και φαίνονται οι ικανότητές του. Θέλαμε να μας στείλει βίντεο, να τον βλέπουμε ότι όντως μπορεί να τα βγάλει, να δούμε και την δικιά του την έμπνευση, γιατί έχει αλλάξει λιγάκι κάποια σημεία, και είναι ωραίος.

Ποιες είναι οι επιρροές σας; Ποιά είναι τα αγαπημένα σας συγκροτήματα;
Δημήτρης: Ο καθένας έχει και τα δικά του. Εγώ προσωπικά μπορώ να επηρεαστώ από τα πάντα. Προφανώς, κυρίως death metal, εποχής από αρχές μέχρι μέσα 90s, το πολύ. Από μπάντες κυρίως Death, Atheist, Pestilence, Morbid Angel, κλπ. Και από εκεί και πέρα πολλά άλλα, όπως fusion μουσική, jazz, progressive rock, 70s, κλπ.
Μιχάλης: Εκτός από αυτά που είπε ο Δημήτρης, thrash περισσότερο για μένα, τα τεχνικά, ας πούμε Watchtower, Death Row, Toxik, Realm, death metal σίγουρα όπως Demilich, Gorguts, τέτοια πράγματα περισσότερο. Μετά από 70s: Gentle Giant, Yes, Emerson, Lake & Palmer, Frank Zappa, αλλά ακούω και πολύ jazz μουσική.
Απόλλωνας: Πλέον από metal μόνο παλιά αγαπημένα γκρουπ κυρίως σε death, black και thrash κύκλους. Entombed, Autopsy, Morbid Angel, Atheist, Repulsion, Coroner, Ulver, Arcturus είναι κάποια αγαπημένα γκρουπ. Εκτός αυτών prog / psychedelic rock σε φάση Gong, Gentle Giant, ambient, rock n’ roll, blues, folk, jazz... τα πάντα βασικά.Λοιπόν, συνθετικά υπεύθυνοι είναι ο Μιχάλης και ο Δημήτρης, σωστά; Ενώ για τους στίχους αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο Απόλλωνας. Σε τί αναφέρονται οι στίχοι σου, και από πού αντλείς την έμπνευσή σου;
Απόλλωνας: Όλο το album έχει μία κοινή συνιστώσα, χωρίς όμως να είναι concept. Εξαίρεση αποτελεί το “Intolerable Ado”, που ήταν μια αρχική ιδέα του Δημήτρη, και έχει συγκεκριμένη ιστορία, η οποία μπορεί να είναι φανταστική, μπορεί και όχι. Οι επιρροές μου προέρχονται από παντού, από την καθημερινή μου ζωή, από την κοσμοθεωρία που έχω για την δημιουργία της ζωής, το σύμπαν, τα πάντα. Διαβάζω αρκετά πράγματα όπως αστρονομία, αρχαιολογία, ψυχολογία. Με απασχολεί η ποιότητα της ζωής που ζούμε, ο λόγος που ζούμε, η ενέργεια που υπάρχει τριγύρω μας, όλα αυτά που μας συνδέουν, η δημιουργία, οι αξίες, τα ήθη που έχουμε σαν άνθρωποι. Πιστεύω ότι έχουμε χάσει τα περισσότερα από αυτά, είμαστε κοιμισμένοι, δεν σκεφτόμαστε πλέον… Βλέπουμε πράγματα καθημερινά και δεν τα εκτιμάμε. Ένα δέντρο που υπάρχει πριν γεννηθείς, και συνεχίζει να υπάρχει αφού πεθάνεις, έξω από το σπίτι σου, και μεγαλώνει, και αναπνέει, και ζει σαν κι εσένα, και σου προσφέρει το οξυγόνο, που εσύ αναπνέεις. Αυτά τα απλά καθημερινά πράγματα, τα οποία δεν τα κοιτάμε ότι υπάρχουν, τα θεωρούμε δεδομένα. Για ποιο λόγο ζεις; Για να δουλεύεις, να καταναλώνεις και να πεθάνεις; Δεν έχεις απορίες; Τί είναι τα όνειρα; Τί είναι η ψυχή; Τί είναι ο θάνατος; Από συγκεκριμένες επιρροές, υπάρχουν στο CD κάποιοι στίχοι από ένα βιβλίο του William Blake, ο οποίος μου αρέσει πολύ. Επίσης διαβάζω πολύ Castaneda, Terence  McKenna, Osho, αλλά και αρχαίους Έλληνες φιλόσοφους. Είμαι της άποψης ότι η ζωή θέλει ειλικρίνεια, αγάπη και αρμονία. Και όταν πιστεύεις σε τέτοιες αξίες, η όλη ενέργεια σε καθοδηγεί σε καλύτερο αποτέλεσμα, για καλύτερη ποιότητα ζωής. Γενικά, υπάρχουν πολλά μηνύματα μέσα, και πιστεύω ότι αν κάτσεις και ακούσεις το CD με ακουστικά, διαβάζοντας και τους στίχους, θα σε πάει και σε ένα σημείο παραπάνω. Γενικά, με ενοχλεί πάρα πολύ ο άνθρωπος του σήμερα, ειδικά ο δυτικός πολιτισμός το έχει χάσει λίγο το νόημα. Έχουμε κλειστεί μέσα στα σπίτια μας, βλέπουμε την τηλεόρασή μας, νομίζουμε ότι ενημερωνόμαστε από αυτήν, αλλά δεν είναι έτσι. Δε διαβάζουμε πλέον βιβλία, εφημερίδες. Έχουμε χάσει μεγάλες αξίες, και όσο περνάνε τα χρόνια, τα πράγματα γίνονται χειρότερα σ’ αυτόν τον τομέα. Ο άνθρωπος δεν ασχολείται πλέον για να ανακαλύψει το ποιος πραγματικά είναι, να «βρει» τον αληθινό του εαυτό, τον θεό μέσα του βασικά... Όλοι μας έχουμε δυνατότητες για απίστευτα, ασύλληπτα πράγματα, απλά ποτέ δεν μας δίδαξαν για αυτά. Όλα είναι θέμα «εκπαίδευσης»... Ευτυχώς έχουν ξεκινήσει τελευταία αρκετοί σαμάνοι και γενικότερα φωτεινοί άνθρωποι, οι οποίοι διδάσκουν τεχνικές και αλήθειες στον κοιμισμένο δυτικό πολιτισμό. Οι εποχές αλλάζουν και η αφύπνιση πλησιάζει. Πάντως πιστεύω ότι τώρα, στην εποχή του mp3 και του downloading, οι περισσότεροι δεν ασχολούνται με τους στίχους. Εγώ πάντα το έκανα αυτό, αγόραζα album π.χ. του King Diamond, γύρναγα σπίτι μου, καθόμουνα και το μελέταγα. Για να δούμε, τί λέει αυτός; Τί λένε οι Cynic; Τί λένε οι Aghora, που σκέφτονται διαφορετικά; Ήθελα πάντα να διαβάζω κάτι σοβαρό, κάτι που να έχει νόημα. Γενικά, δε μου άρεσαν ποτέ οι κλασικοί death metal στίχοι του στυλ των Deicide, ήταν απλά η φάση τότε που το έκαναν όλοι.

Στη σελίδα σας υπάρχουν σχόλια δύο μουσικών-θρύλων, των Mike Browning και Alan Tecchio... Πώς ήρθαν σε επαφή με το υλικό σας;
Απόλλωνας: Είχαμε επικοινωνία με αυτούς, όπως και με διάφορους άλλους μουσικούς, και μέσω του Γιώργου, ο οποίος έδωσε το CD σε κάποιους.
Δημήτρης: Έχουν πει πολλοί καλοί μουσικοί πολλά καλά λόγια, πολλοί μάλιστα έχουν έρθει σε επαφή μαζί μας από μόνοι τους. Αυτοί που γουστάρουνε τη μουσική, ασχολούνται και έχουν να πούνε κάτι παραπάνω. Είχαμε επικοινωνία με τον Browning και με τον Tecchio, μας είχαν πει ότι τους αρέσει πολύ ο δίσκος μας, τους ρωτήσαμε αν ήθελαν να πουν κάποια πράγματα για μας, και μας έστειλαν κατευθείαν αυτά τα quotes και οι δύο. Φοβερά λόγια, πολύ τιμητικά. Είναι μουσικοί που εμείς τους ακούγαμε όταν ήμασταν δέκα χρόνων.

Και όταν σου λέει ο Tecchio «μου θυμίζεις την εποχή μου στους Watchtower»...
Απόλλωνας: Δεν χρειάζεσαι τίποτα άλλο μετά, ούτε κριτικές ούτε τίποτα.
Δημήτρης: Εντάξει... αυτό δεν έχει προηγούμενο. Έχουμε διαβάσει σε πολλές κριτικές για τον δίσκο ότι δεν έχουμε καμία σχέση με τους Watchtower, και απλά το είπε ο ίδιος ο τραγουδιστής τους!
Απόλλωνας: Ναι, έχουμε ακούσει πολλά άσχετα σχόλια, πολλοί φαίνεται το ακούνε πρόχειρα και λένε «τεχνικό death metal σε στυλ Necrophagist» ή κάτι τέτοιο επιφανειακό. Εντάξει, δε θα το πιάσουνε όλοι το νόημα, δε χρειάζεται κιόλας. Μόνο και μόνο, όμως, που σου λέει ο Browning «σου εξιτάρει τον κωνοειδή αδένα», δε θες τίποτα άλλο να ακούσεις. Θεός!Υπάρχουν σχέδια για live, σε Ελλάδα και εξωτερικό;
Δημήτρης: Από την εταιρεία πλέον είναι λίγο δύσκολο, ελπίζουμε βέβαια. Από εκεί και πέρα ψαχνόμαστε μόνοι μας, να βρούμε κάποιο touring agency, το οποίο θα μπορεί να μας κανονίσει κάποιες συναυλίες σαν support. Εμείς το μόνο που θέλουμε είναι να βγούμε να παίξουμε, ούτε λεφτά θα ζητήσουμε, μόνο να παίξουμε, τίποτα άλλο. Φυσικά είναι και θέμα προβολής, αλλά εμείς είμαστε καταπιεσμένοι τόσο καιρό, θέλουμε να εκφραστούμε παίζοντας live.

Δεν νιώθεις ολοκληρωμένος μουσικός αν δεν παίζεις live...
Δημήτρης: Δεν είσαι ολοκληρωμένος μουσικός αν δεν παίζεις live. Όταν δεν έχεις την ανταπόκριση από το κοινό, δε μπορείς να καταλάβεις αυτό το vibe, το συναίσθημα που υπάρχει στη συναυλία. Το πάρε-δώσε με τον κόσμο, αυτό είναι το σημαντικότερο. Και γενικά αυτή η ενέργεια που νιώθεις στο live, είναι κάτι το φοβερό, που δε μπορεί να σου το προσφέρει κανένας δίσκος.

Κι έτσι μέχρι τώρα δεν έχετε κάνει τίποτα από live;

Δημήτρης: Όχι, δεν έχουμε παίξει live ακόμα. Γιατί είχαμε πολλά θέματα με τους drummer. Τώρα που έχουμε, ψάχνουμε να βρούμε κάποιον που έχει agency, εμείς είμαστε έτοιμοι να βγούμε να παίξουμε.

Επόμενη δουλειά για τους Cerebrum;
Δημήτρης: Ο δεύτερος δίσκος είναι έτοιμος στην ουσία, από πλευράς σύνθεσης. Απλά τώρα θέλουμε χρόνο για να δούμε καταρχήν πότε θα το ηχογραφήσουμε εμείς, και κατ’ επέκταση και ο Γιώργος, ο οποίος έχει λίγο δύσκολο πρόγραμμα, και πρέπει να βρούμε αυτόν τον κενό χρόνο για να μας βολεύει όλους, ώστε να ηχογραφήσουμε.

Να ρωτήσω πότε να το περιμένουμε;
Δημήτρης: Ελπίζουμε να ηχογραφήσουμε κοντά στον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο. Ίσως τότε να μην έχει γίνει μίξη και mastering, αλλά θα το έχουμε ηχογραφήσει σίγουρα. Για να το κυκλοφορήσουμε, είναι θέμα εταιρείας, και λογικά δεν θα είμαστε στην ίδια, αν θα έχουμε βρει κάποια εταιρεία μετά θα εξαρτηθεί και από αυτήν. Πάντως ο δίσκος είναι έτοιμος.

Κάτι άλλο που θέλετε να προσθέσετε;
Δημήτρης: Εγώ το μόνο που θέλω να προσθέσω είναι ότι εμείς αυτό θέλουμε να κάνουμε, είμαστε αφοσιωμένοι όλοι σε αυτό το πράγμα, ρυθμίζουμε έτσι ακόμα και τις δουλειές μας, ουσιαστικά δηλαδή βλέπουμε τις δουλειές μας σαν μέσο για να έχουμε κάποια χρήματα και να κάνουμε αυτό που θέλουμε. Πιστεύω ότι λίγες μπάντες είναι στην κατάσταση που είμαστε εμείς τώρα. Είμαστε αφοσιωμένοι και απλά περιμένουμε τις ευκαιρίες για να το κάνουμε. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ένα χρόνο περιοδεία ας πούμε, το κάνουμε και αύριο.
Απόλλωνας: Απλά γενικά είναι λίγο δύσκολα τα πράγματα, όταν είσαι νέα μπάντα και δεν σε ξέρει κανείς. Ακόμα και το όνομα του Γιώργου δεν το διαφημίσαμε πουθενά, δεν θέλαμε. Δεν είμαστε τέτοιο στυλ, θέλουμε να τα κάνουμε όλα με την αξία μας, μόνοι μας. Μακάρι να είχαμε κάποια λεφτά, μακάρι να πιάσουμε το Λόττο και να είμαστε εμείς οι κυρίαρχοι της μπάντας μας. Έχουμε κάνει κάποιες γνωριμίες, αν είχαμε και την εταιρεία μας θα ήτανε καλύτερα.Πιστεύω ότι το ένα φέρνει το άλλο, πρώτα η επίσημη κυκλοφορία, μετά η πρώτη περιοδεία, και ούτω καθεξής.
Δημήτρης: Είναι μέχρι να μπούμε στο ποτάμι, τώρα είμαστε στην όχθη του (γέλια). Σίγουρα έχει μπει κάποια βάση με την κυκλοφορία του CD, αλλά θα θέλαμε οι ρυθμοί να είναι λίγο πιο γρήγοροι, φυσιολογικής μπάντας δηλαδή.
Απόλλωνας: Νομίζω ότι το μόνο που μπορεί να μας βοηθήσει είναι, ή ένας καλός manager ή ένας άνθρωπος που να έχει λεφτά και να θέλει να επενδύσει σε εμάς. Δυστυχώς, πλέον μετράνε μόνο οι γνωριμίες. Είναι πολύ βρώμικη η φάση. Όλοι κοιτάνε αν έχεις πολλές γνωριμίες και πολλά «ονόματα». Εδώ για να βάλεις ένα κομμάτι σε compilation CD σε περιοδικό, πρέπει να «τα σκάσεις». Δεν είναι δηλαδή ότι σε ανακάλυψαν αυτοί, σε γουστάρουν και θέλουν να σε προωθήσουν.
Δημήτρης: Εντάξει, αυτές οι εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, προφανώς. Είναι λίγα τα περιοδικά που μπορεί να το κάνουν ακόμα αυτό δωρεάν. Αλλά έτσι είναι το εμπόριο και το marketing, σ’αυτή την εποχή ζούμε, δε μπορούμε να αλλάξουμε κάτι.
Απόλλωνας: Μπορούμε τουλάχιστον να στεκόμαστε όρθιοι σ’αυτά που πιστεύουμε. Από Ελλάδα η υποστήριξη που έχουμε πάρει είναι σχεδόν μηδαμινή, ειδικά από τα μεγάλα έντυπα. Τί κι αν δεν ξέρουμε κανέναν, δεν έχουμε εκείνο ή το άλλο; Άκου το CD κι αν πιστεύεις ότι αξίζει, κάτσε και ασχολήσου. Και αυτό το λέω γιατί βλέπω άλλες μπάντες που «ανεβαίνουνε» και «σπρώχνονται», και δεν θέλω να πω καμία κακή κουβέντα για καμία μπάντα. Ο καθένας ακούει και κρίνει. Γενικά στην Ελλάδα έχουμε τόσες πολλές και ωραίες μπάντες, τις οποίες δεν τις βλέπουμε πουθενά στα έντυπα, δεν τις προωθούν. Έχουμε τα κλασικά, και είμαστε κολλημένοι στην παλιά σχολή μας, στο ορθόδοξο black metal, όπως θες πες το. Αλλά όπως είπες κι εσύ, σιγά - σιγά όλα θα γίνουν. Άμα θες κάτι πολύ και το πιστεύεις, και το κάνεις με καλή ενέργεια, θα γίνει. Μέχρι τώρα, ο δρόμος μας ήταν πάρα πολύ καλός, αντικειμενικά. Που συνεργαστήκαμε με τον Γιώργο, που κυκλοφορήσαμε το CD μας, που κάποιοι άνθρωποι έχουν να πουν κάτι για τη μουσική μας, που είμαστε εμείς πολύ ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Είμαστε περήφανοι για όλα αυτά.

Το τέλος δικό σας. Θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες του Rocking.gr;

Απόλλωνας: Να είναι όλοι καλά.  Περιμένουμε πώς και πώς να βγούμε έξω, να παίξουμε τη μουσική μας, να σας γνωρίσουμε όλους και να συζητάμε με μπύρες, βίβα!
Δημήτρης: Να είναι καλά, να διαβάζουνε συχνά, και να ακούνε περισσότερο!

Βαγγέλης Ευαγγελάτος
  • SHARE
  • TWEET