Συνέντευξη The Raveonettes (Sune Rose Wagner)

«Είμαι πολύ περήφανος που μπορούμε ακόμα και παράγουμε ποιοτική μουσική. Οι περισσότερες μπάντες δεν μπορούν»

Από την Τόνια Πετροπούλου, 02/01/2015 @ 12:32
Μιλήσαμε με τον ιθύνοντα νου του δημοφιλούς ντουέτου The Raveonettes, Sune Rose Wagner, και μάθαμε τα πάντα για τον καινούργιο τους δίσκο, "Pe'ahi", αλλά και τι να προσέξουμε στις επερχόμενες συναυλίες τους, στις 29/1 στο Principal Club Theater, στη Θεσσαλονίκη και στις 30/1, στο Gagarin 205, στην Αθήνα.

Το 2012 είχατε ανακοινώσει ότι επρόκειτο να σταματήσετε να φτιάχνετε άλμπουμ. Τι σας οδήγησε να κάνετε αυτή τη δήλωση;
Νιώθω ότι οι άνθρωποι πλέον, δεν έχουν την όρεξη να κάτσουν κάτω και να διαθέσουν την προσοχή τους, στο να ακούσουν ένα ολόκληρο άλμπουμ. Οπότε γιατί να ασχοληθείς; Η αγορά ευνοεί τα singles, σαν τις παλιές εποχές, το οποίο είναι κουλ.  

Τι σας άλλαξε τη γνώμη;
Δεν είχαμε κάτι καλύτερο να κάνουμε, ενώ είχαμε τόσα πολλά καλά τραγούδια.

Γιατί το surprise release;
Στην ουσία, ήταν για το δικό μας καλό. Δεν μου αρέσει και πολύ να μιλάω για την μουσική μου, οπότε κυκλοφορώντας τον δίσκο, με αυτόν τον τρόπο, απέφυγα τις πολλές συνεντεύξεις που θα είχα να κάνω, πριν την επίσημη κυκλοφορία του.

The Raveonettes

Πώς και διαλέξατε το δημοφιλές σημείο για surf, στο Maui, για τίτλο;
Ήταν ένας αρχικός τίτλος, που μας κόλλησε. Είναι το ιδανικό όνομα για το άλμπουμ μας. Συμβολίζει τον κίνδυνο, το αναπάντεχο, τον θάνατο και τη «γαματοσύνη».

Το "Pe'ahi" έχει μια πικρή γεύση και μια σκοτεινή ομορφιά. Τι σας ενέπνευσε;
Η ζωή γενικότερα και ο θάνατος του πατέρα μου.

Στιχουργικά, το άλμπουμ θίγει έντονα θέματα. Τον παρ' ολίγον πνιγμό σου, τη σχέση με τον πατέρα σου, τον θάνατο του και την απιστία. Ποιο σε δυσκόλεψε περισσότερο να το γράψεις;
Κανένα θέμα δεν είναι δύσκολο να γραφτεί, όσο είσαι ειλικρινής απέναντί του. Εάν υπεκφεύγεις και προσπαθείς να κρύψεις τα αληθινά σου συναισθήματα, τότε ναι, γίνεται δύσκολο.

Πώς είναι να δουλεύεις με τον παραγωγό Justin Meldal - Johnsen;
Καταπληκτικά! Δεν έχω τίποτα άσχημο να πω για τη συνεργασία μας. Είναι μια μουσική ιδιοφυία και καταλαβαίνει την μουσική εντυπωσιακά καλά.

The Raveonettes - Pe'ahi

Ποιανού ιδέα ήταν να προσθέσετε άρπα, χορωδία και στακάτο;

Αυτό ήταν δική μου ιδέα. Σκέφτηκα ότι χρειαζόμασταν καινούριους ήχους και τα συγκεκριμένα είναι τόσο όμορφα και ταίριαξαν πολύ καλά.

Μπορείς να πιστέψεις ότι είστε ενεργοί σχεδόν 13 χρόνια; Πίστευες ποτέ ότι θα διαρκούσατε τόσο;
Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ και ούτε πρόκειται να το σκεφτώ. Ναι, είναι αρκετά υπέροχο και είμαι πολύ περήφανος που μπορούμε ακόμα και παράγουμε ποιοτική μουσική. Οι περισσότερες μπάντες δεν μπορούν.

Κάθε καινούριο βήμα που κάνετε, διαφέρει απ' το προηγούμενο. Σας αρέσει να μπερδεύετε τα είδη και να συνθέτετε κάθε φορά και «κάτι καινούριο»: μια τεχνική που καθιστά αδύνατο το να κατηγοριοποιήσουμε τον ήχο σας, σ' ένα είδος. Πώς αισθάνεστε γι' αυτό;
Η τεχνική αυτή, γίνεται σκόπιμα, καθώς είναι ενδιαφέρουσα τόσο για εμάς, όσο για τον ακροατή. Όλα σχετίζονται με τη δημιουργικότητα και την αίσθηση της ελευθερίας. Δεν μπορείς να μας βάλεις ταμπέλα και είμαι πολύ περήφανος γι' αυτό.

Θεωρώ πως ο ήχος σας έχει έναν κινηματογραφικό χαρακτήρα και τα κομμάτια σας θα γινόντουσαν υπέροχα soundtracks. Συμφωνείτε; Είναι όντως το cinema μεγάλη επιρροή στην μουσική σας;
Συμφωνώ απολύτως, 100%. Όταν συνθέτω, με εμπνέουν πολύ τα οπτικά ερεθίσματα. Θα προτιμούσα να βλέπω ταινίες απ' το να ακούω μουσική αλλά, ευτυχώς, αυτά τα δύο συνδυάζονται. Για την ακρίβεια, αυτή τη στιγμή, δουλεύω πάνω σ’ ένα soundtrack μιας μεγάλης ταινίας!

The Raveonettes

Είδες κάτι πρόσφατα που να σε συγκίνησε ή να σε ενέπνευσε;
Παρακολούθησα ξανά μια νορβηγική ταινία, η οποία λέγεται "Max Manus" και είναι αληθινά εκπληκτική και σε γεμίζει έμπνευση. Λατρεύω τους ελεύθερους μαχητές!

Πώς αισθάνεστε για το επερχόμενό σας show, στην Ελλάδα;
Φέρνουμε μαζί μας τον καλύτερο φωτιστή του κόσμου! Οπότε προσέξτε, εάν φοβάστε τα έντονα φωτορυθμικά και τον κινηματογραφικό φωτισμό, μείνετε σπίτια σας!

Ευχαριστώ πολύ!
Κι εγώ! Sune Rose Wagner.
  • SHARE
  • TWEET