Saxon, Chinchilla σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη

11/11/2004 @ 06:01
31/10/04, Gagarin 205, Αθήνα

Κυριακή 31 Οκτωβρίου. Η ημέρα που οι Saxon θα εμφανίζονταν άλλη μία φορά στην σκηνή του Gagarin είχε φτάσει. Αν και ο καιρός που μεσολάβησε από την τελευταία παρουσία τους στην Ελλάδα ήταν σχετικά μικρός το ελληνικό κοινό δεν χορταίνει ποτέ από τέτοια ονόματα. Το Rocking.gr και ο υπογράφων βρέθηκαν από νωρίς στον συναυλιακό χώρο να παρακολουθήσει το soundcheck και να έχει μια μικρή κουβέντα με τον γνωστό και μη εξαιρετέο Biff Byford και τον κιθαρίστα Doug Scarratt για το παρόν και το μέλλον του συγκροτήματος (περισσότερα για τη συνέντευξη: εδώ).

Η ώρα πήγε 19:00 και οι πόρτες του Gagarin άνοιξαν για να δεχθούν άτομα κάθε ηλικίας που στο βλέμμα τους διέκρινες την αναμονή για ένα πραγματικά σπουδαίο live. Ποιά άλλωστε μπορεί να είναι μεγαλύτερη απόδειξη επιτυχίας και κοινής αποδοχής ενός group από το να έχει φανατικό κοινό από 15 έως 50 ετών; Αφού, λοιπόν, ο χώρος άρχισε να γεμίζει, εκεί κάπου βγήκαν στην σκηνή οι γερμανοί Chinchilla. Αν και οι σχέση που είχα με το συγκεκριμένο group δεν ήταν και η καλύτερη δεν μπορώ να μην παραδεχτώ ότι ο ρόλος τους να ζεστάνουν την ατμόσφαιρα για τους Saxon στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία. Οι γερμανοί, που αποτελούν άλλο ένα power συγκρότημα, κέρδισαν το κοινό από την πρώτη στιγμή καθώς ο τραγουδιστής τους εμφανίστηκε με μπλούζα της εθνικής Ελλάδος. Οι Chinchilla, εκτέλεσαν τραγούδια από τους προηγούμενους δίσκους τους αλλά, ασφαλώς, παρουσίασαν και το καινούριο τους album το οποίο κινείται σε Maiden στοιχεία (τι πρωτότυπο!). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Chinchilla ολοκλήρωσαν το live τους με μια πολύ καλή διασκευή του "Ι Stole Your Love" του μεγαλύτερου, όπως οι ίδιοι είπαν, rock 'n' roll σχήματος, των Kiss.


O χρόνος πέρασε και τα φώτα έκλεισαν. Το riff του καινούριου "Lionheart" κατέκλεισε τον χώρο και οι Saxon εμφανίζονται, με των κύριο Byfford να αποδεικνύει τρανά την ηγετική του φυσιογνωμία αφού μόνος του θα μπορούσε να γεμίσει μια σκηνή. Ο ήχος πολύ καλά ρυθμισμένος, αποτέλεσε και την βασική αιτία του ότι επακολούθησε. Η ατμόσφαιρα εκρηκτική και σαφέστατα όχι αποπνικτική καθώς ο φόβος των οργανωτών για ανεπαρκές σύστημα εξαέρωσης του χώρου ευτυχώς δεν επαληθεύτηκαν. Όλα, λοιπόν, συνετέλεσαν και επέτρεψαν στο group να "δράσει" ανενόχλητο από μη μουσικούς παράγοντες. Και οι Saxon έκαναν αυτό που έπρεπε και με το παραπάνω. "Ένα live που έφτασε περίπου τις 3 ώρες ξεπερνώντας κάθε ανάλογη προσδοκία. Όλα τα διαμάντια των βρετανών (και όχι μόνο πλέον) είχαν το ρόλο τους στο τελικό εκπληκτικό αποτέλεσμα. Τα καινούρια "To Live By The Sword", "Searching For Atlantis" και άλλα συνυπήρξαν σε ένα ανεπανάληπτο setlist, χωρίς να υστερούν, με ιστορικά κομμάτια από το παρελθόν όπως τα "Ride Like the Wind", "Town rocks", "Rocking Heroes", "Never Surrender", "Dogs Of War" και πολλά , πολλά άλλα. Το κυρίως μέρος του live έλαβε τέλος με το κομμάτι-σήμα κατατεθέν των Saxon "Princess Of the Night". Κανείς δε μπορούσε να διανοηθεί ότι ο Byfford και η παρέα του θα είχαν κι άλλες δυνάμεις για ένα μεγαλειώδες πραγματικά encore με τα "747 (Strangers In the Night)", "Wheels Of Steel", "Denim And Leather" και βεβαιότατα το "Crusader" να δεσπόζουν πραγματικά σε αυτό αφήνοντας σε οποιονδήποτε βρέθηκε εκεί ένα τεράστιο χαμόγελο και μια πολύ ευχάριστη ανάμνηση.


Υ.Γ. Στα θετικά του live δεν θα έπρεπε να ξεχάσουμε να αναφέρουμε το εκπληκτικό δέσιμο του καινούριου μέλους των Saxon , Jorge Michael (ex-Stratovarius) που έδωσε μια νέα δυναμικότητα στα τύμπανα.

Κείμενο / Φωτογραφίες: Δημήτρης Μπάρμπας


30/10/04, Υδρόγειος, Θεσσαλονίκη

Σάββατο βράδυ και ο κόσμος που έχει μαζευτεί στην Υδρόγειο περιμένει με ανυπομονησία τη προσγείωση του αετού. Saxon και Chinchilla λοιπόν με τους δεύτερους να ανοίγουν τη συναυλία. Με Power metal ύφος, αρκετά διασκεδαστικοί οι Γερμανοί Chinchilla γοήτευσαν το κοινό με αποκορύφωμα το "I Stole Your Love" των Kiss με το οποίο έκλεισαν τo set τους. Μάλιστα ο frontman φορούσε μία φανέλα της Εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου (για να μας καλοπιάσει!).

Κατά τις 21:30 σβήνουν τα φώτα και μία ατμοσφαιρική εισαγωγή ηχεί στα αυτιά 800 περίπου ατόμων που φωνάζουν ρυθμικά "Biff". Οι Saxon επί σκηνής και ξεκινούν με το ομώνυμο κομμάτι του νέου τους άλμπουμ "Lionheart". Ξεσπάσματα ενθουσιασμού από τον κόσμο που φάνηκε να το απολαμβάνει από τη πρώτη στιγμή. Η συνέχεια δυναμική με τα "Backs To The Wall" και "Power And The Glory" που μας ταξίδευσαν σε άλλες εποχές ενώ σειρά παίρνουν τα "20.000 Ft." και το νέο "Flying On The Edge", όπου ο Biff Byford πετούσε νερά στον κόσμο αφού αρχίσαμε να ζεσταινόμαστε για τα καλά. Μεγάλη όρεξη από το συγκρότημα με καλή απόδοση και χωρίς ιδιαίτερα λάθη, η ιδανική συνταγή για ένα καλό live. Και η συνέχεια ήταν πραγματικά καταλυτική. "Are We Travelers In Time", "Never Surrender", "Heavy Metal Phantom", "Ride Like The Wind", "Broken Heroes" και ακόμα δύο ακόμα κομμάτια από το νέο τους άλμπουμ, "Man And Machine" και "To Live By The Sword". Σ' αυτό το σημείο έγινε μία διακοπή για να μας πει ο Biff πόσο καλό κοινό είμαστε κτλ. ενώ τόνισε κοιτάζοντας το ρολόι του ότι υπάρχει χρόνος για αρκετά κομμάτια ακόμα. "Dogs Of War" και "Crusader" με τα γνωστά brutal φωνητικά στην αρχή για να τελειώσει έτσι το κύριο μέρος της συναυλίας.


Το encore ξεκίνησε με το "747 (Stranger In The Night)" και ακολούθησαν τα "This Town Rocks", "Solid Ball Of Rock" και "Princess Of The Night" με τον κόσμο να παραληρεί, τραγουδώντας καθ' όλη τη διάρκεια των τραγουδιών. Το ίδιο μοτίβο και στα "Denim And Leather" και "Wheels Of Steel" ενώ η συναυλία έκλεισε με τα "Forever Free" και "And The Bands Played On".

Ένα από τα συγκροτήματα-σταθμός για τη διαμόρφωση του NWOBHM άφησε και πάλι το στίγμα του ως ένα από τα καλύτερα μουσικά γεγονότα της χρονιάς για το hard/heavy κοινό της Θεσσαλονίκης.

Έτσι, ο Αετός απογειώθηκε και πάλι για να κατακτήσει ακόμα ένα ελληνικό κοινό, αυτό της Αθήνας.

Κείμενο: Λάμπης Παρταλάς
Φωτογραφίες: Δημήτρης Μπάρμπας

  • SHARE
  • TWEET