Συνεντευξη Satyricon (Frost)

«Στα χρόνια που έρχονται θα δούμε τους καλύτερους Satyricon, πιο δημιουργικούς από ποτέ»

Από τον Αντώνη Κονδύλη, 06/09/2013 @ 14:25
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Satyricon αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα τις κάποτε σπουδαίας νορβηγικής black metal σκηνής. Από τότε βέβαια έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και έχουν αλλάξει πολλά. Σε όλη τους πορεία είχαν μια διάθεση να διαφοροποιηθούν από τις υπόλοιπες μπάντες της σκηνής, ενώ στα τελευταία τους άλμπουμ έκαναν μια στροφή σε έναν πιο mainstream ήχο. Το γεγονός αυτό κάνει την αναμονή για τον καινούριο τους δίσκο ακόμα μεγαλύτερη. Ευκαιρίας δοθείσης μιλήσαμε με τον drummer της μπάντας, Frost. Δυστυχώς, ο περιορισμένος χρόνος που είχαμε στη διάθεση μας δεν επέτρεψε να αναφερθούμε σε κάποια από τα επιπλέον θέματα που είχαμε προγραμματίσει.

SatyriconΓεια σου, τι κάνεις;
Είμαι μια χαρά.

Είστε έτοιμοι να κυκλοφορήσετε ένα νέο άλμπουμ. Πόσο καιρό έχετε δουλέψει για αυτό;
Η δουλειά για το καινούριο μας άλμπουμ διήρκησε για τουλάχιστον δύο χρόνια. Ήταν μια πολύ έντονη περίοδος για να γράψουμε τη μουσική και για την ηχογράφηση, αλλά από την άλλη πλευρά, ήταν μια πολύ παραγωγική, με ξεχωριστό κίνητρο και ιδιαίτερα απαιτητική περίοδος για τους Satyricon. Εκτός αυτού, ήταν μια πολύ ευχάριστη και ανταποδοτική διαδικασία για εμάς. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το τελικό αποτέλεσμα. Έτσι τώρα περιμένουμε την κυκλοφορία του άλμπουμ και περιμένουμε ότι όλα θα είναι μια χαρά .

Μέχρι στιγμής δεν έχω ακούσει ακόμα το άλμπουμ (σ.σ.: η συνέντευξη έγινε πριν το streaming του άλμπουμ στο Rocking.gr) . Θα μπορούσες να μας δώσεις κάποιες πληροφορίες σχετικά με αυτό, κυρίως για τη μουσική;
Βασικά, είναι ένα Satyricon άλμπουμ. Περιέχει πολλά από τα στοιχεία και τα διαφορετικά πράγματα που αποτελούν κομμάτι των Satyricon καθ’ όλη τη διάρκεια της ύπαρξής μας.  Έχουμε αναπτύξει μια διαφορετική δυναμική μέσα στην μπάντα. Το άλμπουμ είναι τόσο δεμένο. Ακούγεται σαν Satyricon και έχει πολλά από τα στοιχεία που χαρακτήρισαν τους Satyricon αυτά τα χρόνια. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τα τραγούδια και την παραγωγή. Πρόκειται για ένα άλμπουμ που κάθε οπαδός των Satyricon θα πρέπει να ασχοληθεί, θα πρέπει να το ακούσει και να απολαύσει τη μουσική που δημιουργήσαμε. Νομίζω ότι θα είναι τους ικανοποιήσει.

Satyricon - SatyriconΣτα τελευταία δύο άλμπουμ σας ακολουθείτε μια πιο heavy προσέγγιση στο γράψιμο των riff. Εξακολουθεί να συμβαίνει αυτό και με τον καινούριο σας δίσκο;
Ναι, κάποιες στιγμές αισθάνεσαι ότι θέλεις να κάνεις κάποιες σημαντικές αλλαγές, να πας ακόμα πιο πίσω στο παρελθόν και να προσθέσεις κάτι που σκεφτόσουν για πολύ καιρό. Υποθέτω ότι στο προηγούμενο άλμπουμ μας υπήρχαν αρκετά κοινά στοιχεία λίγο πολύ βασιζόμενα σε κάποια heavy μέρη και αυτό ανέδειξε μια αρκετά groovy πλευρά των Satyricon. Το νέο μας άλμπουμ βασίζεται πολύ περισσότερο σε ατμοσφαιρικές και συναισθηματικές δομές που κάνουν χώρο για τους νεαρούς οπαδούς των Satyricon να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο τα τραγούδια προέκυψαν και πέρα από αυτό μας βοηθά να προσαρμοστούμε πολύ πιο εύκολα στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Επιπλέον, σε αυτό το άλμπουμ παίζουμε πολύ πιο δυναμικά.  Έπρεπε να δουλέψουμε πολύ σε όλα τα μέρη ατομικά ο καθένας ή μαζί ως μπάντα, με σκοπό να συνθέσουμε κάποια κομμάτια,  να προσθέσουμε κάτι που ήταν δύσκολο να κατανοήσουμε και γενικά δουλέψαμε και εστιάσαμε πολύ σε αυτό που κάναμε. Συγκεντρώσαμε πολλά για να πετύχουμε το τελικό αποτέλεσμα. Έχουμε περάσει αμέτρητες ώρες σε διάφορα μέρη μόνο και μόνο για να μας έρθει η δημιουργικότητα που μας οδήγησε μέχρι εδώ. Στις πρώτες ημέρες των Satyricon , ο Satyr συνήθιζε να μου παρουσιάζει πολύ υλικό που είχε ήδη γράψει και εγώ συνέβαλα με κάποιες ιδέες και χρειαζόταν μόλις λίγες ώρες πριν προκύψει η τελική σύνθεση των τραγουδιών. Για το νέο άλμπουμ αφιερώσαμε πολλές ώρες για να επικοινωνήσουμε, να συνθέσουμε μουσική από την αρχή, να μας προκύψουν ιδέες και να βρούμε έναν τρόπο να εργαστούμε και βεβαίως να απελευθερώσουμε τη δημιουργικότητα μας.

SatyriconΥπήρχαν περίοδοι που αλλάζατε τον ήχο σας. Με αυτές τις αλλαγές τι προσπαθούσατε να επιτύχετε; Προσπαθείτε να διευρύνετε τα όρια του ιδιώματος συνολικά ή ήταν κάτι που προέκυψε φυσικά;
Στην πραγματικότητα, προέκυψε φυσικά. Ο συνολικός ήχος προέκυπτε από κάθε τραγούδι του άλμπουμ. Θέλαμε να έχουμε αυτόν τον ήχο έτσι ώστε να ακούγονται τα τραγούδια μας παγωμένα και καταθλιπτικά. Τώρα, ο  ήχος της κιθάρας μας είναι δυναμικός και έχουμε τα στοιχεία αυτά, προκειμένου να καταστεί δυνατόν να έχουμε ένα πιο δυναμικό και σκληρό άλμπουμ. Αυτό είναι δύσκολο να το εξηγήσω. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι κάτι που το νιώθεις όταν ακούς το άλμπουμ. Υπάρχει μια ενέργεια που είναι παρούσα ακόμη και στα πιο απαλά στοιχεία του άλμπουμ. Ηχογράφησα τα τύμπανα με ένα drum set που δημιουργεί ένα ήχο πολύ όμορφο, αλλά πιθανόν και πολύ εκφραστικό και δημιουργεί πολύ ενέργεια.  Ό,τι δημιουργήσαμε είναι γεμάτο από ενέργεια και συναίσθημα. Θέλαμε η παραγωγή να είναι αρκετά σκληρή. Ο ήχος υπηρετεί την ιδέα και τη γενική φιλοσοφία του άλμπουμ.

SatyriconΈχετε κάποια σχέδια για περιοδεία;
Ναι έχουμε.

Μόνοι σας, ή μαζί με άλλα συγκροτήματα;
Οι συναυλίες που πρόκειται να κάνουμε φέτος θα είναι συναυλίες των Satyricon. Θα πραγματοποιήσουμε μια εμφάνιση με τη Νορβηγική Χορωδία στη Νορβηγία , το Σεπτέμβριο και θα ακολουθήσουν κάποιες συναυλίες στη Νορβηγία και στη Ρωσία. Μετά από αυτό έχουμε σχέδια για μια Ευρωπαϊκή περιοδεία τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Στη συνέχεια θα πάμε στο εξωτερικό στις ΗΠΑ και ίσως και στη Βόρεια Αμερική. Το πρόγραμμά μας δείχνει πολύ γεμάτο τώρα με πολλές υποχρεώσεις και συναυλίες από το Σεπτέμβριο, μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ .

SatyriconΠοιό είναι το όραμά σου για τους Satyricon; Πώς θα ήθελες να δεις την μπάντα σε μερικά χρόνια;
Αυτό που θέλω τώρα είναι να συνεχίσουμε τη δουλειά μας για το καινούριο άλμπουμ και να πραγματοποιήσουμε τις παραστάσεις με την Νορβηγική Χορωδία. Εκτός από αυτά, μου αρέσει πάρα πολύ η ιδέα ότι οι Satyricon θα είναι τριγύρω για πολύ καιρό, θα έχουμε κάνει διαφορετικά πράγματα και θα απολαύσουμε τις εμπειρίες που ακόμα έχουμε να ζήσουμε. Επιπλέον, να φτιάξουμε πολύ περισσότερη μουσική, φαντάζομαι τους Satyricon να μεγαλώνουν στον κόσμο της μουσικής στα χρόνια που έρχονται. Θα ήθελα να δω την μπάντα να μεγαλώνει σε μέγεθος με την κυκλοφορία του νέου άλμπουμ. Εμείς πάντα θέλουμε να κάνουμε τα πράγματα που φέρνουν στη μπάντα κάποιου είδους ενέργεια και δυναμική. Κατά κάποιο τρόπο, μπορούμε να βελτιώνουμε συνεχώς την απόδοση του άλμπουμ που είναι απαιτητικό και όμορφό και με μεγάλη ποικιλία. Θεωρώ ότι έχουμε βρει μια πηγή ενέργειας με αυτό το άλμπουμ και εμείς θα χρησιμοποιήσουμε αυτή την ενέργεια για να φέρουμε τον ήχο μας στο κόσμο της μουσικής. Εξακολουθούμε να μεγαλώνουμε ως μπάντα και σίγουρα είναι πολύ πιθανό να προχωρήσουμε ακόμα παραπέρα και να βρούμε τέτοια δυναμική που να αποτελεί επιρροή για τους άλλους, είτε για μπάντες είτε για το κοινό. Στα χρόνια που έρχονται θα δούμε τους καλύτερους Satyricon, πιο συγκεντρωμένους και πιο δημιουργικούς από ποτέ.

SatyriconΕίσαι μέλος των Satyricon από το ξεκίνημά τους. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 οι Satyricon ήταν ένα εξαίρετο μέλος της Νορβηγικής σκηνής, αλλά από την άλλη πλευρά φαινόσασταν να είστε ξεκομμένοι από τα άλλα συγκροτήματα. Αυτή ήταν η εντύπωση που είχαμε. Πως το εξηγείς αυτό;
Υποθέτω ότι για μια μπάντα σαν τους Satyricon είναι πολύ συνηθισμένο να προσπαθήσει να προσδιορίσει τον εαυτό της. Υποθέτω ότι συνέβη το ίδιο πράγμα και με τα άλλα συγκροτήματα. Όταν εξελίσσεσαι και μεγαλώνεις, προσπαθείς μόνος σου να βρεις μια ισχυρή και δική σου ταυτότητα. Ακόμα κι αν είσαι κομμάτι μιας σκηνής, θες  να βρεις τον δικό σου δρόμο στη ζωή. Αυτό λίγο πολύ είναι που έχουμε κάνει.  Έχουμε μεγαλώσει και ως οντότητα και νομίζω ότι και οι άλλες μπάντες ήταν πολύ διαφορετικά συγκροτήματα, που προσπαθούσαν να βρουν το δικό τους δρόμο. Όλοι αυτοί αποτέλεσαν την Νορβηγική black metal σκηνή των αρχών της δεκαετίας του '90. Οι περισσότερες από αυτές τις μπάντες είχαν το δικό τους ήχο και ήθελαν να βρουν το δρόμο τους από μόνοι τους. Εμείς εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το πνεύμα είναι ακόμα εκεί. Πολλοί από αυτούς εξακολουθούν να ασχολούνται με την μουσική και με κάποιο τρόπο διατηρούν τη φλόγα αναμμένη. Δεν έχουμε ένα κοινό πνεύμα ή κοινό όραμα πια. Κάθε συγκρότημα έχει την ατομικότητά του και ακολούθησε μια διαφορετική πορεία. Νομίζω ότι είναι λογικό και φυσικό.

Δυστυχώς, δεν έχουμε άλλο χρόνο. Σε ευχαριστώ για το χρόνο σου και καλή τύχη με το νέο σας άλμπουμ.
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ.
  • SHARE
  • TWEET