Συνέντευξη Nightwish (Marco Hietala)

«Δεν μπαίνουμε σε πολυεθνική γιατί δεν θέλουμε να στοχεύσουμε στο mainstream κοινό και να γράφουμε τραγούδια με συνταγή»

Από τους Χρήστο Καραδημήτρη, Νίκο Καταπίδη, 27/11/2013 @ 12:25
Oι Nightwish θεωρούνται ηγέτες στο χώρο του female fronted metal, έχοντας περάσει από πολλές αλλαγές στη σύνθεσή τους, αλλά καταφέρνουν ακόμη να παραμένουν στην κορυφή, κάνοντας sold out συναυλίες και δημιουργώντας ακόμη ποιοτική μουσική που απολαμβάνουν οι οπαδοί σε όλο τον κόσμο. Είχαμε την ευχαρίστηση να μιλήσουμε με τον Marco Hietala για όσα αφορούν τους Nightwish, το νέο DVD τους που θα κυκλοφορήσει σύντομα, τη μετάβαση στο καινούριο lineup, τα σχέδια για το επερχόμενο άλμπουμ, νέα σχετικά με τους Tarot, τις guest εμφανίσεις του Marco και πολλά ακόμη!

NightwishΓεια σου Marco, τι κάνεις;
Είμαι πολύ καλά, βασικά έχω ξαπλώσει εδώ στον καναπέ στο σπίτι μου.

Καλό αυτό, είσαι στη Φινλαδία δηλαδή;
Ναι εδώ στη Φινλαδία, παλεύω με τον παγερό καιρό...

Εμείς εδώ περιμένουμε ακόμη το χειμώνα να έρθει, έχουμε αρκετή ζέστη...
Λογικό, αφού είστε στην Ελλάδα, εδώ κάνει πολύ κρύο!

Νομίζω πως είναι πολύ πιο ζεστά απ'ότι περιμέναμε για τον Νοέμβριο!
Μια χαρά μου ακούγεται! Μπορώ να έρθω απο κεί; (γέλια)

Εννοείται, όποτε θέλεις, πες μου απλά πότε να σε περιμένω! Υποθέτω πως δεν θα είσαι για πολύ στο σπίτι, αφού είσαι πολυάσχολος ως μουσικός και ταξιδεύεις πολύ.
Αυτό είναι αλήθεια, αλλά είχα ένα καλό διάλειμμα απο τα ταξίδια κι όλα αυτά, έχω βέβαια μερικές ηχογραφήσεις, αλλα αυτό δεν με πάει και μακρυά από το σπίτι μου γιατί τα περισσότερα τα κάνω εδώ, στο εργαστήριό μου.

Marco Hietala - Floor Jansen (Nightwish)Οπότε είναι μια σχετικά χαλαρή περίοδος για σένα, σωστά;
Ήταν, αλλά τώρα που το αναφέρεις, την Παρασκευή θα φύγω για να κάνω μερικά «Heavy Christmas» σόου που κάνουμε με μερικούς τύπους περίπου εδώ και δέκα χρόνια στη Φινλανδία, οπότε θα λείψω από το σπίτι μου για καμιά εβδομάδα.

Μίλησέ μας για αυτά τα σόου, θα παίξετε χριστουγεννιάτικα τραγούδια;
Ναι, είναι αλήθεια! Είναι μια μπάντα, για την ακρίβεια το παιδί που το άρχισε και παίζει στη μπάντα, είναι κιθαρίστας, ο Erkka Korhonen που παίζει κιθάρα και στους Northern Kings, οπότε ναι, είναι παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα τραγούδια σε συμφωνικό epic metal ύφος. Θα κάνουμε αυτό, όπου εγώ είμαι ένας από τους τραγουδιστές, και θα έχουμε περίπου τέσσερις τραγουδιστές κάθε βράδυ και σε μερικά μέρη ακόμη πιο πολλούς. Νομίζω πως στο Ελσίνκι θα έχουμε έξι ή επτά τραγουδιστές.

Ωραία, τους γνωρίζω τους Northern Kings και καταλαβαίνω το στυλ στο οποίο θα κινηθούν οι διασκευές, θα είναι ενδιαφέρον.
Ναι, είναι ένα διασκεδαστικό project, αλλά δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα με αυτό εδώ και καιρό, αφού όλοι μας είχαμε φορτωμένα προγράμματα με τα συγκροτήματα και τα projects μας, οπότε είναι δύσκολο να μαζευτούμε όλοι.

Nightwish - Showtime, StorytimeΩραία, ας προχωρήσουμε σε κάποιες άλλες ερωτήσεις. Πρόκειται να κυκλοφορήσετε σύντομα το νέο σας DVD με τους Nightwish, με τίτλο "Showtime, Storytime". Μπορείς να μας πεις πώς προέκυψε η ιδέα για το DVD και γιατί διαλέξατε το Wacken Open Air για να κάνετε αυτή την κυκλοφορία;
Λοιπόν, η συναυλία ήταν αρκετά αργά για την κυκλοφορία όλου αυτού. Αρχικά, σκεφτόμασταν να κυκλοφορήσουμε ένα ντοκιμαντέρ το οποίο είχαμε ήδη στα σκαριά για λίγο καιρό, είχαμε αρχίσει τα γυρίσματα από το ξεκίνημα της περιοδείας για το "Imaginaerum", οπότε ήταν ήδη πολύ προχωρημένη η διαδικασία, αλλά την άνοιξη, νομίζω ήταν στα τέλη του Μαϊου με αρχές Ιουνίου, τα παιδιά από τη δισκογραφική μας τη Nuclear Blast, μας είπαν: «Θα ήταν πολύ ωραίο εάν γυρίζαμε και μια συναυλία για να πάει μαζί με το ντοκιμαντέρ». Κι εμείς σκεφτόμασταν πως είχαμε λίγα σόου μπροστά μας και πως θα ήταν μπελάς να μπορεέσουμε να κανονίσουμε τα πάντα εγκαίρως, αλλά τελικά σκεφτήκαμε πως θα ήταν ωραίο να έχουμε κάτι με το καινούριο lineup γιατί δεν έχουμε κυκλοφορήσει κάτι, οπότε ας το κάνουμε. Αποφασίσαμε να γίνει στο Wacken, ήταν η δεύτερη συναυλία πριν το τέλος, και θα μας έδινε δύο μήνες για να κανονίσουμε τις λεπτομέρειες. Επίσης, στο Wacken υπάρχει μεγάλο metal κοινό, χιλιάδες κόσμου, και θα είχαμε καλό φωτισμό, οθόνες κι όλα αυτά, οπότε προσπαθήσαμε να καταφέρουμε να γίνει εκεί. Τελικά το πετύχαμε, και τώρα που κοιτάμε πίσω ήταν μια καλή απόφαση, γιατί τώρα έχουμε πολύ καλή παρουσία στις συναυλίες, με το νέο lineup, όπου βλέπεις τα παλιά κομμάτια και πως τα αποδίδει το καινούριο lineup, οπότε το επόμενο καλοκαίρι θα κάνουμε νέα πράγματα, οπότε το timing ήταν πολύ καλό.

Το ντοκιμαντέρ που περιλαμβάνεται στο DVD, έχει τίτλο "Please Learn The Setlist In 48 Hours". Όντως η Floor είχε 48 ώρες για να μάθει τα κομμάτια του setlist;
Πάνω κάτω, ναι! (γέλια)

NightwishΦοβερό δεν είναι;
Ναι, φυσικά ακούγεται αδύνατο και κατα κάποιον τρόπο ήταν. Ήξερε κάποια κομμάτια από πριν, επειδή μας άκουγε και είχαμε κάνει μαζί περιοδεία σε κάποια μέρη όπου δώσαμε και συναυλίες μαζί, αλλά όταν την καλέσαμε της είπαμε: «Έχουμε μια κατάσταση εδώ, πρέπει να πάρεις το πρώτο αεροπλάνο που θα βρεις, τι λες, μπορείς να τα καταφέρεις; Α, εδώ είναι και το setlist». Ήταν λίγο κομμένο βέβαια, οπότε μπήκε στο πρώτο αεροπλάνο που μπορούσε, ήρθε στις H.Π.Α, ακούγοντας τα τραγούδια στο iPod, διαβάζοντας τους στίχους και προσπαθώντας να τους μάθει. Μόλις έφτασε, της δώσαμε μια ευκαιρία να τραγουδήσει όλα τα κομμάτια στο soundcheck, και μετά ήταν η ώρα για τη συναυλία. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μάθει όλους τους στίχους άμεσα, οπότε για τις πρώτες συναυλίες είχαμε διάφορα φύλλα με στίχους κολλημένα σε διάφορα σημεία της σκηνής, αλλά σταδιακά μετά από μερικά σόου, αυτά τα φύλλα άρχισαν να εξαφανίζονται, τα έμαθε τόσο γρήγορα, με τόσο επαγγελματισμό και αποφασιστικότητα που εγώ δεν πίστευα πως είναι δυνατόν. Αλλά τα κατάφερε.

Έχετε δύο νέα μέλη στο συγκρότημα, τη Floor και τον Troy. Αποφασίσατε να τους κρατήσετε ως μόνιμα μέλη αφού περιοδεύσατε μαζί τους, ή το είχατε σκεφτεί και πρίν την περιοδεία;
Κοίτα πως έιχε το πράγμα, όταν η Floor ήρθε στο tour bus μαζί μας, προσπαθήσαμε να μείνουμε μακριά από το να αποφασίσουμε για οτιδήποτε, ήμασταν απλά αποφασισμένοι να προσπαθήσουμε να κάνουμε τα υπόλοιπα σόου και την υπόλοιπη περιοδεία όσο πιο καλά μπορούμε, χωρίς να σκεφτόμαστε καθόλου το μέλλον. Αλλά ήδη μες στην άνοιξη είχε αρχίσει ήδη να γίνεται ξεκάθαρο ότι είχαμε κάτι πολύ καλό με το συγκρότημα, με τις προσωπικές χημείες και όλα αυτά, οπότε ήδη από την αρχή του καλοκαιριού, καταλήξαμε να την ρωτήσουμε εάν θα ήθελε να μείνει. Επίσης σκεφτήκαμε πως ο Troy είναι πολύ καλός τύπος, ήταν μαζί μας σε όλη την περιοδεία, και είναι καλή παρέα, ταιριάζει σαν προσωπικότητα με το συγκρότημα, οπότε είπαμε να του προτείνουμε να μείνει μαζί μας. Τότε λοιπόν, πήγαμε σε μια ήρεμη γωνία μετά το show στο Tampere για να ρωτήσουμε: «Παιδιά, θα θέλατε να το κάνουμε μόνιμο όλο αυτό;», και αυτοί μας απάντησαν θετικά. Το επόμενο βήμα ήταν να σκεφτούμε πότε θα δημοσιευτούν τα νέα, αφού είχαμε υποσχεθεί πως δεν θα λάβουμε νέες αποφάσεις πριν το 2014, οπότε είπαμε να τελειώσουμε και τις καλοκαιρινές συναυλίες και να δούμε μετά τι θα κάνουμε. Φυσικά η ώρα αυτή ήρθε, τώρα που έχουμε την κυκλοφορία του DVD με την προώθηση και όλα αυτά, οπότε δεν είχε νόημα να κάνουμε κύκλους γύρω απο το θέμα άλλο πια, είναι καλύτερα να μιλήσουμε γι' αυτό τώρα που υπάρχει όλη αυτή η δημοσιότητα με την κυκλοφορία του DVD και του ντοκιμαντέρ.

Marco Hietala - Tarja Turunen (Nightwish)Σας επηρέασε καθόλου η αποδοχή των οπαδών για τα νέα μέλη και ειδικά για την Floor; Αισθανθηκατε πίεση έχοντας να παρουσιάσετε αυτά τα νέα μέλη στο κοινό, ειδικά μετά τη φασαρία που έγινε με την αντικατάσταση της Tarja;
Δεν το σκέφτηκα ιδιαίτερα. Το μόνο πράγμα που σκεφτήκαμε ήταν πως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με διαφορετικές απόψεις, και επίσης, δεν θέλαμε να δώσουμε τροφή στα μέσα που είναι πολύ πιθανό να κάνουν κατάχρηση της πληροφορίας που τους δίνεται. Γι’ αυτό βασικά μείναμε σιωπηλοί όσο όλο αυτό συνέβαινε.

Κρατάς προσωπικά επαφή με την Tarja και την Annette;
Οχι, δεν θα το έλεγα. Συνάντησα μια φορά τυχαία την Tarja σε ένα αεροδρόμιο στο Ελσίνκι και μιλήσαμε λίγο, με ρωτούσε για τα παιδιά μου, εγώ για την περιοδεία και μπλαμπλαμπλα, είχε πλάκα, αλλά δεν παραμένουμε ενεργά σε επαφή.

Γυρίζοντας πίσω, θεωρείς πως η διαφορά μεταξύ της Tarja και της Annette ως προς το στυλ ήταν πολύ μεγάλη για να την αποδεχθούν οι οπαδοί;
Δεν ξέρω, γιατί χάσαμε μερικούς αλλά κερδίσαμε και μερικούς, υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που προτιμούν τη μπάντα με λίγο πιο «γήινα» φωνητικά, άλλοι προτιμούν το κλασικό στυλ. Προσωπικά, μου αρέσουν και οι δύο περίοδοι, γιατί τουλάχιστον στοχεύσαμε στο να κάνουμε την καλύτερη μουσική που μπορούσαμε, και νομίζω αυτό ήταν πάντα το σημαντικό στους Nightwish, να βγαίνει η μουσική και η προσωπικότητα της μπάντας ως σύνολο.

Marco Hietala (Nightwish)Ανακοινώσατε πως θα ξεκινήσετε τη σύνθεση του επόμενου δίσκου μέσα στο 2014. Υπάρχουν τραγούδια που έχουν ήδη γραφτεί; Στην ιστοσελίδα του συγκροτήματος γράφεται πως το νέο άλμπουμ θα περιέχει το μεγαλύτερο σε διάρκεια κομμάτι στην ιστορία των Nightwish. Μπορείς να μας πείς κάτι περισσότερο γι' αυτό;
Δεν γνωρίζω για το τραγούδι συγκεκριμένα, επειδή δυο μας με τον Tuomas γράφουμε υλικό, αλλά αν το λέει ο ίδιος τότε φαίνεται πως ήδη γράφει. Έχω κι εγώ γράψει κάποια πράγματα και θα αρχίσουμε σύντομα να ανταλλάσσουμε demos. Θα το στείλω υλικό, θα μου στείλει κι αυτός τα δικά του, και ο Emmpu στο παρελθόν έχει γράψει διάφορα οπότε για να δούμε αν έχει τίποτα, αν και φαντάζομαι πως τώρα θα είναι με το τροχόσπιτο κάπου στην Ευρώπη και θα πίνει μπύρες (γέλια), δεν έχω ακούσει νέα του εδώ και λίγο καιρό. Όπως και να χει, όντως γράφουμε οπότε για να δούμε τι θα συμβεί, μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι θα πρέπει να έχουμε ήδη έτοιμα τραγούδια ώστε να αρχίσουμε να τα προβάρουμε, να τα ενορχηστρώσουμε και να τα ηχογραφήσουμε.

Marco Hietala (Nightwish)Το "Imaginaerum" ήταν μια σχετικά δραστική αλλαγή από τον παραδοσιακό ήχο των Nightwish και θα ήθελα πολύ να σας δώ να πειραματιστείτε και να εξερευνήσετε νέα μουσικά μονοπάτια. Είναι πιθανό αυτό ή θα επιστρέψετε στο παλιό σας στυλ τώρα με τη Floor στο μικρόφωνο;
Δεν έχω ιδέα! Με αυτή τη μπάντα, το θέμα είναι πάντα να κάνουμε τα πάντα έτσι ώστε να αισθανόμαστε ότι κάνουμε το καλύτερο τη δεδομένη χρονική στιγμή, οπότε όταν αρχίζουμε να ακούμε τις όποιες ιδέες έχουμε και αρχίσουμε να ενορχηστρώνουμε και να προβάρουμε, τότε είναι πιθανότητα και η στιγμή όπου αποφασίζουμε τι είδους δίσκος είναι αυτός που έχουμε στα σκαριά. Στην αρχή, πάντα προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε τους εαυτούς μας, να κάνουμε κάτι που μας ακούγεται καλό χωρίς να σκεφτόμαστε κάτι άλλο, τι δομές θα ακολουθήσουμε ή τις mainstream τάσεις, πράγμα που δούλεψε στο παρελθόν, γιατί φαίνεται πως αρέσει στον κόσμο η μουσική όταν την δημιουργείς έτσι, οπότε είναι ένα καλό bonus.

Eίσαι πιθανότατα ο πιο μεταλλάς του συγκροτήματος. Πώς και γράφεις κυρίως τις μπαλάντες για τους Nightwish και όχι κάποια πιο επιθετικά κομμάτια;
(Γέλια) Δεν νομίζω πως είμαι κυρίως μεταλλάς! Ακούω πολλή μουσική, διαφορετικά είδη, φυσικά η πρώτη μου αγάπη ήταν πιθανότατα οι Black Sabbath και οι Deep Purple, οπότε πάντα θα αγαπώ τη heavy μουσική, αλλά ακούω και πολύ σύγχρονο metal, διάφορα στο ενδιάμεσο από αυτούς τους θρύλους, διαφορετικά συγκροτήματα όπως οι Jethro Tull, και Ιρλανδικά folk κομμάτια, που πιθανόν μπορεί ς να ακούσεις ως επιρροές στις μπαλάντες που ανέφερες.

Marco Hietala (Nightwish)Οι Nightwish έχουν ξεπεράσει τα όρια της μέσης metal μπάντας και έχουν γίνει ορόσημο για τις female fronted metal μπάντες. Ξέρω πως θα ισχυριστείς ότι δεν σκέφτεσαι με τέτοιους όρους, αλλά η επιχειρηματική πλευρά των πραγμάτων είναι πολύ επηρεασμένη, οπότε πως προσπαθείς να το αντιμετωπίσεις;
Η επιτυχία είναι καλή από την άποψη πως ναι, πουλάς δίσκους και κάνεις συναυλίες που αξίζουν τα λεφτά τους και αξίζει να παρουσιάζεσαι στον κόσμο, φαίνεται πως αξίζει και για τον κόσμο που έρχεται να δει το συγκρότημα, αλλά φυσικά η επιτυχία και το πως το αντιμετωπίζεις είναι κάτι που υποσυνείδητα θυμίζεις στον εαυτό σου, κάθεσαι και συ στην ίδια πορσελάνινη θέση κάθε πρωί όπως όλοι οι άλλοι. Είμαστε απλά μια ομάδα ανθρώπων, που προσπαθούμε να κάνουμε αυτό με το οποίο ασχολούμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Συνεπώς η μουσική που γράφουμε και παίζουμε μετράει για εμάς και είναι φοβερό να βλέπουμε ότι μετράει σε πολύ περισσότερους ανθρώπους πέρα από εμάς.

Η Νuclear Blast έιναι μια μεγάλη εταιρία, αλλά πως και οι Nightwish δεν ανήκουν στο roster κάποιας μεγάλης πολυεθνικής δισκογραφικής; Φαντάζομαι πως σας έχουν προσεγγίσει, οπότε έχει αλλάξει η αγορά ή απλά οι Nightwish προτιμούν να είναι σε μια δισκογραφική που προσανατολίζεται στο metal;
Νομίζω πως μέχρι τώρα η Nuclear Blast έχει κάνει φοβερή δουλειά για εμάς, σε θέματα προώθησης και publishing, με την κυκλοφορία όλων των δίσκων και συνεντεύξεις σαν αυτή, και πιστεύω πως το συγκρότημα και η δισκογραφική έχουν μεγέθη τέτοια ώστε να ταιριάζουν μεταξύ τους. Εάν πηγαίναμε σε μια μεγάλη πολυεθνική, θα έπρεπε  πάντα να αντιμετωπίζουμε αυτό, όπως είπα δεν θέλουμε να γράφουμε μουσική με συνταγή η να στοχεύουμε στο mainstream κοινό, οπότε θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πίεση, γιατί όταν πάς σε τέτοιες εταιρίες, πάντα θέλουν κάτι τέτοιο.

Annete Olzon - Marco Hietala (Nightwish)Στο παρελθόν είχατε μια δυσάρεστη εμπειρία παίζοντας στην Ελλάδα, λόγω οργανωτικών λαθών, υπάρχει περίπτωση να σας ξαναδούμε ζωντανά εδω; Έχετε μεγάλο κοινό στην Ελλάδα που θα ήθελε πολύ να σας δεί ξανά στη σκηνή...
Ναι, σίγουρα, αυτό ήταν σαν να πυροβολούν κάποιοι τα στόματά τους! Δεν είχα πρόβλημα να παίξω στην Ελλάδα, πέρασα καλά, φυσικά την τελευταία φορά υπήρξαν κάποια προβλήματα, και είχαμε οικονομικά προβλήματα με τον διοργανωτή, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει κόσμος για τον οποίο θέλουμε να παίξουμε, οπότε εάν υπάρξει μια καλή ευκαιρία θα επιστρέψουμε.

Υπάρχει ένα πρόβλημα για συγκροτήματα όπως οι Nightwish που γίνονται ολοένα και μεγαλύτερα με όλο και πιο ακριβές παραγωγές, ενώ η Ελλάδα περνάει ακόμη μια οικονομική κρίση. Πιστεύεις πως είναι δύσκολο να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα;
Χμμ, για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω. Κοίτα, σίγουρα αν πάρεις το μέσο promoter για rock & roll συναυλίες η φεστιβάλ, πιθανότατα περνούν δύσκολα στην Ελλάδα, ώστε να μην έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να κλείσουν τις μπάντες που θα ήθελαν, αλλά και πάλι, όπως και σε κάθε μέρος στην Ευρώπη ή σε κάποια χώρα, σίγουρα υπάρχουν τα κατάληλα άτομα που είναι επιτυχημένοι στο να συγκεντρώσουν τα χρήματα, οπότε θα έπρεπε να βρούμε τέτοια άτομα να προωθήσουν τα φεστιβάλ.

TarotΦεύγοντας για λίγο από τους Nightwish, θα ήθελα να σε ρωτήσω, ποιά είναι η κατάσταση με τους Tarot; Υπάρχουν σχέδια για νέο δίσκο;
Πράγματι υπάρχουν, δεν έχουμε ακριβές χρονοδιάγραμμα αλλά έχουμε ήδη αρχίσει τη σύνθεση και έχουμε κάποια demo, οπότε φαντάζομαι πως θα ηχογραφήσουμε σοβαρά μέσα στο χειμώνα.

Θα κάνετε κάποια περιοδεία μετά την κυκλοφορία του δίσκου;
Ναι πιθανότατα, έτσι νομίζω, θα περιοδεύσουμε μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ αλλά δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα, όπως σου έιπα έχω ένα μικρό εργαστήριο, ένα studio, και ο Janne ο πληκτράς μας έχει κι αυτός επίσης ένα, οπότε τα τελευταία άλμπουμ των Tarot τα ηχογραφούμε μόνοι μας και γι αυτό δεν έχουμε αυστηρό χρονοδιάγραμμα, διότι χρησιμοποιούμε το δικό μας εξοπλισμό ώστε να μη χρειάζεται να κλείνουμε studio.

Marco Hietala (Nightwish)Συμμετείχες επίσης στο "The Theory Of Everything" του Arjen Lucassen με φωνητικά. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία για εσένα; Σε μια πρόσφατη συνέντευξη που κάναμε μαζί του, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για σένα!
Αυτό είναι πολύ ευχάριστο, γιατί κι εγώ μόνο τα καλύτερα έχω να πω γι αυτόν! Είχα τα προηγούμενα άλμπουμ του και μου άρεσε πολύ η ποιότητα της δουλειάς του, είναι σίγουρα κάτι που δεν στοχεύει στο mainstream κοινό, είναι όσο πιο prog μπορεί να γίνει αυτές τις μέρες, οπότε θαύμαζα τη δουλειά του και το υπόβαθρο του, κάνοντας όλα αυτά τα concepts. Ανταλλάσσαμε κάποια email τα τελευταία χρόνια, και μου έστειλε ένα email λέγοντας πως είχε ένα δίσκο στα σκαριά και πως είχε ένα ρόλο για μένα, ρωτώντας με εάν ενδιαφέρομαι. Είπα άμεσα ναι, του είπα να μου στείλει μερικά demos και στίχους, και να κανονίσουμε να βρούμε το κατάλληλο χρονοδιάγραμμα για να μπορέσω να το κάνω, έτσι κι έγινε.

Είπε πως όταν χρειαζόταν έναν κακό χαρακτήρα, σκέφτηκε αμέσως εσένα!
(Γέλια) Φαντάζομαι πως ακούγομαι λίγο μοχθηρός μερικές φορές! (γέλια)

(Γέλια) Νομίζω πως ταίριαξες στο ρόλο σαν γάντι, έκανες φοβερή δουλειά!
Σε ευχαριστώ πολύ!

NightwishΕπρόκειτο να είσαι και ο τραγουδιστής στο project του, τους Guilt Machine. Γιατί δεν προχώρησε;
Ω ρε φίλε! Δεν ξέρω! Υποτίθεται ότι θα το έκανα αυτό; Μάλλον ρώτησέ τον όταν τον πετύχεις! (γέλια)

Είσαι οπαδός της progressive rock και της metal μουσικής γενικότερα;
Ναι είμαι, γιατί ακούω πολλή μουσική όπως οι παλιοί Jethro Tull, Yes και Genesis και όλες αυτές τις μπάντες, μαζί με παλιές metal μπάντες. Δίσκοι όπως αυτοι της ακουστικής περιόδου των Jethro Tull έχουν επηρεάσει και τον τρόπο που γράφω επίσης.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σου! Έχεις κάποιο μήνυμα για τους Έλληνες οπαδούς;
Ευχαριστώ κι εγώ για τον χρόνο σου! Ξέρω πως έχουμε οπαδούς στην Ελλάδα και γνωρίζω πως περνάτε δύσκολους καιρούς, οπότε εάν υπάρχει η πιθανότητα να καλυτερέψει η κατάσταση το οποίο και θα γίνει, να είστε σίγουροι πως θα προσπαθήσουμε να επιστρέψουμε και να παίξουμε για εσάς!
  • SHARE
  • TWEET