Συνέντευξη Motorama (Vladislav Parshin)

«Δεν είμαι fan όλης αυτής της streaming φάσης, ποτέ δεν άκουσα κάποιον δίσκο με τέτοιο τρόπο»

Από την Κατερίνα Μυτιληναίου, 06/10/2015 @ 11:39
Εν όψει της διπλής τους εμφάνισης στην χώρα μας, στις 9/10 στην Αθήνα, μαζί με τους Κωμωδία Θανάτου και Deadbeat Escapement και στις 10/10 στην Θεσσαλονίκη παρέα με τους BrightSide και The Alcoholic's Afternoon, αλλά και με αφορμή τον νέο τους δίσκο "Poverty", μιλήσαμε με τον τραγουδιστή και αρχηγό των Ρώσων post-punkers Motorama -μίας μπάντας-μεγάλης αγάπης του ελληνικού κοινού-, Vladislav Parshin. Ή απλά, Vlad.

Χαίρομαι που σας γνωρίζω. Αν και είστε μαζί σαν μπάντα από το 2005, μόνο τα τελευταία δύο-τρία χρόνια αρχίζουμε να γνωρίζουμε το υλικό σας σε μεγαλύτερη κλίμακα. Εγώ θα έλεγα πως παίζετε κάτι ανάμεσα στο new wave και το post-punk, αλλά εσύ πώς θα περιέγραφες ο ίδιος την μουσική σας;
Θα προτιμούσα να μην την περιγράψω, ας πούμε απλά ότι είναι κιθαριστική...

Με τρεις λέξεις;
Μουσική απ' το Rostov.

Κάπου διάβασα ότι το όνομα της μπάντας το δανειστήκατε από μία σουρεαλιστική ταινία των '90s (με μία cameo εμφάνιση του Flea!), αλλά δεν σου πολυ-αρέσει. Πώς θα προτιμούσες να σας λένε;
Το «Motorama» δεν σημαίνει τίποτα για μένα, δεν μου λέει κάτι, είναι μόνο μια λέξη. Όντως θα ήθελα να μετονομαστεί η μπάντα, αλλά ακόμα είμαι σε αναζήτηση ενός άλλου ονόματος.

Κατάγεστε από την Ρωσία (από το Rostov-on-Don) κι αυτό από μόνο του με ιντριγκάρει να σε ρωτήσω για την ρωσική new wave / post-punk σκηνή. Μάθε μας μερικές μπάντες που θεωρείς αξιόλογες.
Αν μιλάμε για σύγχρονα συγκροτήματα, ξέρω μία πολύ καλή από το St. Petersburg, λέγεται Pinkshinnyultrablast, και πολλές άλλες ρωσόφωνες μπάντες. Γενικά, δεν είμαι μεγάλος fan του μοντέρνου μας post-punk / new wave. Είχαμε πολύ καλές μπάντες πίσω στα '80s. Η αγαπημένη μου είναι οι Kino.

Πες μας για το τρέχον line-up...
Ο Maxim παίζει κιθάρα, ο Alex είναι στα synths κι εγώ παίζω το μπάσο και τραγουδάω. Η Irene, η σύζυγός μου και η πραγματική μας μπασίστρια, είναι ακόμα μέλος της μπάντας αλλά προς το παρόν είναι απασχολημένη με το management, τα λογιστικά, το merch και πολλά άλλα τέτοια. Δεν θα βρεθεί μαζί μας στην περιοδεία, γιατί πρέπει  να μείνει πίσω στο Rostov-on-Don με το νεογέννητο μωρό μας. Επίσης, έχουμε και νέο ντράμερ, λέγεται Oleg!

Motorama

Έχεις κατά καιρούς εκφράσει ενδιαφέρον και για άλλες μορφές τέχνης, όπως την φωτογραφία. Έχεις κάτι άλλο στα σκαριά να μας το γνωρίσεις;
Όχι, δεν νομίζω, απλώς τραβάω καμιά φωτογραφία. Δεν έχω σχέδια γι' αυτό...

Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από την τελευταία επίσκεψή σας στην χώρα μας. Όσον αφορά το ακροατήριο, τι περιμένεις να έχει μείνει ίδιο και τι να έχει αλλάξει; Τι θυμάσαι από το live στην Αθήνα, τον Οκτώβρη του 2013;
Ελπίζω το κοινό να είναι το ίδιο παθιασμένο για την καινούρια μας μουσική όπως ήταν πίσω το 2011 και το 2013. Περάσαμε υπέροχα στην Ελλάδα, ειδικά το 2011, που ήταν και η πολύ πρώτη μας εμφάνιση εκτός συνόρων! Οι άνθρωποι ήταν τόσο καλοσυνάτοι και «ανοιχτοί» στην μουσική μας, που πραγματικά είμαι ευτυχής που μας δίνεται ακόμα μία ευκαιρία να επιστρέψουμε.

Τι συνδέεις συνειρμικά με την Ελλάδα;
Τους φιλοσόφους, τα νησιά, την ζέστη, μια ειδική αρχιτεκτονική, την θάλασσα, μια όμορφη γλώσσα, ένα συγκρότημα των '80s -Λευκή Συμφωνία- με το τραγούδι τους "Μυστικοί Κήποι" και την μπάντα Συνθετικοί.

Αισθάνεσαι τον τρόπο που προσεγγίζεις την μουσική να αλλάζει με τον χρόνο;
Βλέπω τις αλλαγές, ναι.

Θεωρεις -μετά από μια δεκαετία- πως έχετε φτάσει σε κάποιο κομβικό σημείο της μουσικής πορείας σας με τον καινούργιο σας δίσκο;
Όχι, δεν θεωρώ ότι είναι μια κορυφή. Έχουμε ήδη αρκετά νέα τραγούδια και είμαστε έτοιμοι να ξαναμπούμε στο στούντιο και να αρχίζουμε πάλι να ηχογραφούμε.

Υποψιάζομαι πως ο τίτλος του νέου σας δίσκου, "Poverty", έχει να κάνει με την καθημερινότητα στη Ρωσία. Είναι έτσι;
Δεν επιθυμώ να εξηγήσω ή να προσπαθήσω να κατανοήσω τον τίτλο, μιας και βλέπω πολλές διαφορετικές ερμηνείες, που δεν έχουν υποχρεωτικά να κάνουν με χρήματα. Άλλωστε, ποτέ δεν το βρήκα ενδιαφέρον να μιλάω για τα τραγούδια. Τα τραγούδια μπορούν να μιλήσουν από μόνα τους!

Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής καιρό τώρα, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης. Στην Ρωσία, έχετε παρόμοια προβλήματα;
Δύσκολη ερώτηση! Δεν πολυασχολούμαστε με πολιτική και οικονομία. Είχαμε βέβαια μερικές τρελές αλλαγές της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου φέτος, αλλά δεν ήταν ιδιαίτερα κρίσιμο για τις ζωές μας, εμάς και των φίλων μας.

Η φύση έχει μία μόνιμη θέση στην θεματική παλέτα σας. Αληθεύει ότι είστε χορτοφάγοι;
Ναι και είμαι πολύ χαρούμενος που η χορτοφαγία εξαπλώνεται σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ρωσία. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να σκοτώνεις ζώα για να τραφείς πλέον, είναι πανέμορφα και απροστάτευτα, σαν μικρά μωρά.

Παρεμπιπτόντως, αυτά που βλέπουμε στο εξώφυλλο του δίσκου είναι χιονονιφάδες;
Όχι, λουλούδια είναι!

Η αγάπη σου για τους The Velvet Underground, τους Joy Division και τους The Smiths είναι εμφανέστατη, αλλά καταφέρνεις να δώσεις στον ήχο σας μια πολύ ενδιαφέρουσα '70s τροπή. Ποιές είναι οι επιρροές του "Poverty";
Πέρυσι άκουγα σοβιετικούς τραγουδιστές της pop από τα '70s και σοβιετικά συγκροτήματα των '80s, καθώς και The Bats, The Chills, Sun Kil Moon και 16Horsepower.

Motorama

Εσύ προσωπικά, ως φωνή της μπάντας, νομίζω παίζεις καθοριστικό ρόλο για το μουσικό σας ύφος. Τα φωνητικά σου ξεσπάσματα, η φωνή «μέσα από το πηγάδι» μαζί με την παρουσία σου επί σκηνής, φτιάχνουν μεγάλο μέρος της μουσικής σας ταυτότητας. Τι περιμένεις από το κοινό που είναι από κάτω;
Δεν έχω προσδοκίες. Είμαι ευτυχής για αυτούς που θα απολαύσουν μια εμφάνισή μας και λυπάμαι για όσους δεν θα μπορέσουν.

Ποιοί τραγουδιστές σε έχουν επηρεάσει περισσότερο;
Ο Muslim Magomaev, ο Lee Hazlewood και ο Morrissey.

Πολλοί κριτικοί αναφέρονται στα "Corona" και "Lottery" ως τα καλύτερα τραγούδια του δίσκου. Ποιό είναι το δικό σου αγαπημένο;
Όλα τα τραγούδια είναι διαφορετικά και είναι πολύ δύσκολο να διαλέξεις κάποιο. Ας πούμε το "Impractical Advice" για σήμερα.

Ποιά είναι η άποψή σου για τις υπηρεσίες μουσικού streaming και την πειρατεία;
Δεν είμαι fan όλης αυτής της streaming φάσης, ποτέ δεν άκουσα κάποιον δίσκο με τέτοιο τρόπο. Χρησιμοποιώ το vk.com για να ακούω όλες τις παλιές και τις καινούριες μουσικές, καμιά φορά το YouTube. Δεν έχω τίποτα κατά της πειρατείας, αλλά με κάποιον μικρό σεβασμό στον καλλιτέχνη με τα ωραία, ποιοτικά sleeves, τα credits του δίσκου και τα link για νόμιμο «κατέβασμα».

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια σαν μπάντα;
Να γυρίσουμε στην περιοδεία την Ελλάδα, την Γαλλία, το Βέλγιο και την Ελβετία. Και ως συνήθως: γράψιμο και ηχογράφηση.

Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να πεις ιδιαιτέρως στους Έλληνες φίλους σας;
Ευχαριστώ που ακούτε τα τραγούδια μας και ευχαριστώ που τα μοιράζεστε, εντός και εκτός Διαδικτύου. Μην είστε κυνικοί και εγωιστές, να τρώτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, να πίνετε καθαρό νερό και να είστε ευγενικοί με τους κοντινούς και τους αγαπημένους σας. Σας ευχαριστώ!

Και εγώ σε ευχαριστώ πολύ με την σειρά μου για τον χρόνο σου. Ανυπομονούμε να σας δούμε στην Ελλάδα! Τα λέμε και από κοντά!
  • SHARE
  • TWEET