Συνέντευξη Anekdoten (Jan Erik Liljestrom)

«Για μένα, το "Until All The Ghosts Are Gone" είναι η απόλυτη μουσική μας δήλωση»

Από τον Πάνο Παπάζογλου, 03/06/2015 @ 13:05
Οκτώ χρόνια μεσολάβησαν από την κυκλοφορία του προηγούμενου, εξαιρετικού άλμπουμ των Anekdoten για να επανέλθουν δριμύτεροι στα δισκογραφικά δρώμενα και να προσφέρουν μια από τις κυκλοφορίες της χρονιάς. Το διάστημα μεγάλο, οι δισκάρες τους επίσης μεγάλες, αλλά το αποτέλεσμα που μετράει είναι η ποιότητα. Και αυτή, όχι μόνο συνεχίζει να προβάλλει κάθε έργο τους, αλλά προσμετράται και ως μια υπέρλαμπρη συνεισφορά στον παγκόσμιο χάρτη του σύγχρονου προοδευτικού rock. Με το "Until All The Ghosts Are Gone" οι Σουηδοί διανύουν μια εξαιρετικά δημιουργική απόσταση από το ντεμπούτο τους και συνεχίζουν να προσφέρουν απτές αποδείξεις της σουηδικής πρωτοκαθεδρίας στον χώρο τους. Μιλήσαμε με τον Jan Erik Liljeström, για το νέο τους αριστούργημα, τα παλιά αριστουργήματα, αλλά και για το μέλλον των Anekdoten. Μεγάλη μπάντα, εξαιρετικοί μουσικοί, mellotron. Οι Anekdoten κυκλοφόρησαν ένα άλμπουμ διαχρονικής ποιότητας και σπάνιας υπεροχής.

Πρώτα απ' όλα συγχαρητήρια για το νέο σας άλμπουμ. Πέρασε καιρός...
Σ' ευχαριστώ πολύ!

Γιατί σας πήρε τόσο πολύ να κυκλοφορήσετε νέο άλμπουμ;
Γράφαμε και προβάραμε συνεχώς καθ' όλη τη διάρκεια των «σιωπηλών ετών», αλλά πήρε λίγο καιρό να βρούμε τα συγκεκριμένα κομμάτια καθώς και την πορεία της μουσικής που θέλαμε να ακολουθήσουμε. Επίσης γεννήθηκαν τέσσερα παιδιά μετά το "A Time Of Day", έτσι η οικογενειακή ζωή έλαβε πολύ χρόνο για κάποιους από μας. Και βέβαια ο Nicklas  (Barker, κιθάρα, πλήκτρα, φωνή) κυκλοφόρησε τρεις δίσκους με τους My Brother The Wind, αλλά και έναν προσωπικό δίσκο, οπότε ήταν ήδη απασχολημένος.

Θα μπορούσες να μας περιγράψεις τη συνήθη διαδικασία ηχογράφησης που ακολουθούν οι Anekdoten;
Όσον αφορά το νέο μας άλμπουμ αυτή υπήρξε πιο μακροχρόνια από ποτέ. Πρώτα προβάραμε τα τέσσερα κομμάτια που ήταν ήδη έτοιμα να ηχογραφηθούν. Μετά ηχογραφήσαμε τα ντραμς, το μπάσο και μερικές κιθάρες στο στούντιο Atlantis Grammofon, εκεί που επίσης ηχογραφήσαμε κάποια μέρη για το "From Within" και το "Gravity". Κάναμε overdubs σε διάφορα μέρη και τα κομμάτια εξελίχθηκαν ακόμα περισσότερο. Όταν αυτές οι συνθέσεις ήταν ήδη σχεδόν έτοιμες πήγαμε πάλι στο Atlantis για να ηχογραφήσουμε τα δύο τελικά κομμάτια και να δουλέψουμε πάνω σ' αυτά. Ο παλιός φίλος και πολύ καλός μηχανικός ήχου, Simon Nordberg, μίξαρε τα κομμάτια όταν νιώσαμε ότι ήταν έτοιμα, οπότε κάθε κομμάτι έγινε ξεχωριστά. Ακούσαμε τις εκδόσεις εκείνες, δώσαμε συμβουλές και συνεχίσαμε μέχρι να μας ευχαριστεί το τελικό αποτέλεσμα. Πήρε πολύ χρόνο μέχρι να το τελειώσουμε, αλλά είμαστε πολύ χαρούμενοι και περήφανοι για το τελικό αποτέλεσμα.

Anekdoten

Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη θεματολογία πίσω από το "Until The All Ghosts Are Gone";
Όχι, αλλά ο κύκλος θεμάτων περιστρέφεται γύρω από την ανθρώπινη ευπάθεια, την ανικανότητα να πάρουμε μακροπρόθεσμες αποφάσεις που είναι καλές για μας και τον πλανήτη, αλλά και την συνεχή, ασταμάτητη ροή του χρόνου.

Έχετε σχέδια για κανονική ευρωπαϊκή περιοδεία;
Όχι για το 2015. Υπάρχουν άλλες προτεραιότητες (δουλειές, σπουδές, οικογένεια) που το κάνουν αδύνατο για αυτή τη χρονιά, αλλά ελπίζουμε να κάνουμε μια κανονική περιοδεία την επόμενη χρονιά.

Είναι πιθανό να υπάρξει και μια συναυλία στην Ελλάδα κάποια στιγμή;
Για το 2015 κάνουμε μόνο περιστασιακές εμφανίσεις τα Σαββατοκύριακα. Μόλις γυρίσαμε από μια συναυλία στο Quebec του Καναδά, οπότε μια συναυλία στην Ελλάδα θα ήταν λιγότερο περίπλοκη, οπότε γιατί όχι; Θα ήταν υπέροχο.

Έχετε σχέδια για επανακυκλοφορίες σε βινύλιο των προηγούμενων άλμπουμ σας;
Ναι. Σχεδιάζουμε να επανακυκλοφορήσουμε όλους τους δίσκους μας και τώρα ψάχνουμε να βγάλουμε το "Vemod" ξανά (θα 'ναι εύκολο αυτό) και το "From Within", το οποίο θα απαιτήσει περισσότερη δουλειά καθώς είναι εξαντλημένο εδώ και καιρό.

Κάποιο DVD;
Αυτό είναι κάτι που συζητάμε για πολλά χρόνια και θα το κάνουμε αν υπάρξει η κατάλληλη ευκαιρία. Το επόμενο βήμα για το συγκρότημα είναι να προσθέσουμε έναν ακόμα μουσικό για τις ζωντανές εμφανίσεις μας. Είναι κάτι που δεν έχουμε κάνει ποτέ πριν είμαστε ενθουσιασμένοι που θα προστεθεί ένα «πέμπτο μέλος», καθώς πολλά κομμάτια, ιδίως από το καινούριο άλμπουμ θα ακουστούν καλύτερα. Για την επόμενη συναυλία, θα συνεισφέρει ο Marty Wilson-Piper (The Church, All About Eve) στην κιθάρα. Αυτό σημαίνει ότι ο Nicklas θα παίξει πλήκτρα και πάλι επί σκηνής, κάτι που δεν έχει κάνει για πολύ καιρό.

Νομίζεις ότι η σύγχρονη progressive rock σκηνή και η σχετική δημοφιλία της δίνει στους Anekdoten μια νέα ευκαιρία να αποκτήσει καινούργιους ακροατές;
Έτσι φαίνεται. Ο χάρτης φαίνεται τόσο διαφορετικός τώρα απ' ό,τι πριν οκτώ χρόνια και ακόμα έχουμε να ανακαλύψουμε τι άλλο έχει αλλάξει. Το «streaming» βέβαια είναι κάτι που έχει προκαλέσει επανάσταση στην ακρόαση της μουσικής. Το κατέβασμα και το βινύλιο επίσης έχουν γίνει πιο σημαντικά, ενώ είναι δυσκολότερο να πουλήσεις CD. Οι τρόποι και τα κανάλια προώθησης έχουν επίσης αλλάξει. Για παράδειγμα το Prog Magazine δεν υπήρχε το 2007 και τώρα είναι πολύ ευκολότερο να στείλεις κομμάτια σε περιοδικά και ραδιοφωνικές εκπομπές. Είμαι χαρούμενος που επιλέξαμε να κυκλοφορήσουμε αυτό το άλμπουμ μόνοι μας. Παρόλο που δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε σαν μια μεγάλη εταιρεία, κρατάμε όλα τα άλμπουμ μας σε κυκλοφορία και μπορούν να τα παραγγείλουν από όλον τον κόσμο. Οπότε σε γενικές γραμμές τα πάμε πολύ καλά.

Anekdoten - Until All The Ghosts Are Gone

Πλέον οι Anekdoten αποτελούν ένα από εκείνα τα λίγα συγκροτήματα, τα οποία στη δεκαετία του '90 κράτησαν ζωντανό το prog rock με εξαιρετικές κυκλοφορίες. Θα μπορούσες να μας περιγράψεις κάθε ένα άλμπουμ με λίγες λέξεις;
Ξεκινήσαμε σαν ένα συγκρότημα διασκευών King Crimson το 1990 και το "Vemod" ήταν η συνέχεια αυτού. Ήταν λίγο μια βιαστική προσπάθεια και τελικά δεν μας ταίριαξε ποτέ, εφόσον και τότε δεν ήμασταν και τόσο έμπειροι. Η επιλογή τραγουδιών ήταν καλή και ποικιλόμορφη, αλλά έχουμε κάνει καλύτερες εκδόσεις εκείνων των τραγουδιών στα χρόνια που ακολούθησαν. Ακόμα πάντως έχει ένα αφελές άγγιγμα.

Το "Nucleus" ήταν ένα μεγάλο βήμα μπροστά για μας όσον αφορά την εκτελεστική δύναμη. Η ηχογράφηση ήταν χαοτική. Κάναμε τα βασικά κομμάτια σε ένα στούντιο και μετά τα overdubs σε ένα δωμάτιο πρόβας, αλλά δεν ξέραμε πού θα ακουγόμασταν καλύτερα μέχρι που ξεκίνησε η μίξη και προέκυψε ότι ήμασταν κοντά σε αυτό που θέλαμε. Ποτέ δεν ακούστηκε η μπάντα πιο βαριά και δεν έχω ακούσει τίποτα σαν και αυτό, είναι πιθανότατα το πιο επιδραστικό μας άλμπουμ. Είμαι ακόμα πολύ περήφανος γι' αυτό.

Όσον αφορά το "From Within" είχαμε δυσκολίες στο να μεταφράσουμε τα κομμάτια του "Nucleus" σε ένα live set και θέλαμε να πάμε σε μια πιο βασική, minimal κατεύθυνση. Δυνατά τραγούδια, αλλά η ενορχήστρωση είναι εκ των υστέρων πιο σποραδική. Ο Nicklas είχε τραγουδήσει μόνο περιστασιακά στο "Nucleus", αλλά από αυτό και μετά έκανε όλα τα φωνητικά σχεδόν.

Το "Gravity" είναι πιθανότατα το πιο εμπορικό άλμπουμ μας. Θυμάμαι ότι ήμασταν πολύ περήφανοι γι' αυτό μόλις κυκλοφόρησε και καταλαβαίνω γιατί. Οι ενορχηστρώσεις ήταν πιο δουλεμένες και η επιλογή κομματιών είχε ποικιλία. Το κομμάτι "Ricochet" είναι πιθανότατα το πιο κοντινό σε hit που έχουμε γράψει.

Στο "A Time Of Day" θέλαμε να ξαναβρούμε τον ήχο μας κατά κάποιο τρόπο και είναι ένα άλμπουμ Anekdoten. Δυστυχώς ακούγεται λίγο δύσκαμπτο και υπάρχει πολύ συμπίεση γενικά. Εκτός από το νέο μας άλμπουμ, αυτό είναι πάντως το άλμπουμ που ακούω περισσότερο ακόμα.

Όσον αφορά το "Until All The Ghosts Are Gone" είμαστε πολύ περήφανοι που καταφέραμε να κάνουμε αυτές τις ιδέες τραγούδια από την αρχή. Προσπαθήσαμε να ανεβάσουμε τις απαιτήσεις μας και ζητήσαμε και από μερικούς φίλους μας να προσθέσουν το κερασάκι στην τούρτα. Για μένα, αυτό το άλμπουμ είναι η απόλυτη μουσική μας δήλωση.

Πώς θα περιέγραφες την εξέλιξη από τα προηγούμενα άλμπουμ σας μέχρι το καινούργιο;
Προσπαθήσαμε να είμαστε πιο διερευνητικοί όταν ηχογραφήσαμε αυτή τη φορά, να είμαστε βέβαιοι ότι τα όργανα ακούγονταν σωστά και χρησιμοποιήσαμε μόνο εξοπλισμό υψηλής ποιότητας. Θέλαμε έναν οργανικό, φυσικό και δυναμικό ήχο. Στο "A Time Of Day" υπήρχε περιορισμός στον ήχο, αλλά δεν νομίζω ότι το "Until All The Ghosts Are Gone" έπεσε θύμα του θορύβου.

Το mellotron πάντα είχε τον δικό του, ιδιαίτερο χώρο στον ήχο σας. Ποιά συγκροτήματα του ήχου είχαν τη μέγιστη επιρροή στους Anekdoten;
Οι Black Sabbath, Pink Floyd, Soft Machine, King Crimson, Caravan, The Beatles, Can, Joy Division και η λίστα θα μπορούσε να συνεχιστεί για πολύ.

Πριν λίγο καιρό φτιάξαμε ένα άρθρο για τη σύγχρονη progressive rock σκηνή της Σουηδίας. Ποιά η γνώμη σου γι' αυτή;
Δεν ακολουθώ τόσο στενά τη σύγχρονη μουσική, αλλά σίγουρα υπάρχει πολλή μουσική που έρχεται από τη Σουηδία και η ποιότητα είναι καλύτερη από ποτέ. Για παράδειγμα πρόσφατα ανακάλυψα έναν τύπο, τον Daniel Norgren που είναι κάτι σαν ο Σουηδός Neil Young ή κάτι τέτοιο. Νομίζω ότι η μουσική σκηνή δεν έχει υπάρξει τόσο καλή στη Σουηδία από τα '70s.

Anekdoten

Είναι το prog τόσο δυνατό εκεί όσο φαίνεται; Έχεις κάποιο αγαπημένο γκρουπ;
Η ικανότητα των μουσικών είναι γενικά πολύ δυνατή μεταξύ των σουηδικών συγκροτημάτων, αλλά είναι δύσκολο να επιλέξω μόνο ένα αγαπημένο συγκρότημα. Είμαι περίεργος να ακούσω περισσότερα από τους Νορβηγούς Tusmorke. Το πρώτο τους άλμπουμ υπήρξε αρκετά υποσχόμενο.

Τι ακούς τελευταία;
Βασικά τα πάντα, αλλά κυρίως '70s rock. Για παράδειγμα ξαναέπιασα κάποια από τα πράγματα που άκουγα μικρός. Το "No Heavy Petting" των UFO παίζει πολύ συχνά φερ' ειπείν. Η κιθαριστική δουλειά του Michael Schenker και τα φωνητικά του Phil Mogg είναι κορυφαία, όπως και η παραγωγή του άλμπουμ, τόσο ακατέργαστη και σαφής όμως.

Υπάρχει κάποιο νέο άλμπουμ που σε εντυπωσίασε;
Είδα τους Magma στο Quebec πριν λίγες βδομάδες και ήταν φανταστικοί. Το νέο, μεγάλο κομμάτι τους "Slag Tanz" έδεσε καλά με τα κλασικά, οπότε ακόμα είναι δυνατοί. Θα πάρω το άλμπουμ όταν δοθεί η ευκαιρία.

Υπάρχουν κάποια project σας που θα ’πρεπε να ελέγξουμε; Ειδικά ο Nicklas έχει ένα-δυο.
Νομίζω ότι ο Nicklas έχει ακόμα μερικά κόλπα στο μανίκι του αλλά δεν τα ‘χει αποκαλύψει ακόμα. Στην παρούσα χρονική στιγμή το νέο μας άλμπουμ μας κρατά πολύ απασχολημένους. Καθώς είμαστε τελείως DIY περίπτωση, στέλνουμε μόνοι μας τα άλμπουμ κατευθείαν στους ακροατές μέσα από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα και ασχολούμαστε και με την προώθηση (όπως αυτή η συνέντευξη)!

Αν και νωρίς, έχετε κάποια σχέδια για επόμενη κυκλοφορία;
Βασικά έχουμε ήδη  γράψει υλικό για το επόμενο άλμπουμ, επομένως δε θα αργήσει οκτώ χρόνια την επόμενη φορά. Αλλά τώρα συγκεντρωνόμαστε στην προώθηση του "Until All The Ghosts Are Gone" και μια στο τόσο δίνουμε και συναυλίες ώστε να μείνουμε σε φόρμα σε περίπτωση που θα μας προσφερθεί να παίξουμε για παράδειγμα στην Ελλάδα!
  • SHARE
  • TWEET