Συνέντευξη Amaranthe (Olof Morck)

«Η metal μουσική πάντα όφειλε να είναι επαναστατική και όχι αντιδραστική, και θεωρώ πως οι Amaranthe κινούνται περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση σε σχέση με την πλειονότητα των «true» συγκροτημάτων»

Από τον Χρήστο Καραδημήτρη, 23/10/2014 @ 12:54
Υπάρχουν φορές που η θετική στάση κάποιων μουσικών σε κάνει να δεις με πολύ πιο θετικό τρόπο την μουσική τους και αυτό συνέβη μετά την συνομιλία μου με τον κιθαρίστα και βασικό συνθέτη των Amaranthe, Olof Morck. Διαβάστε τι μας λέει για την σχέση της pop και της metal μουσικής, για το όραμα που έχουν στην μπάντα και την επιτυχία που δείχνει να είναι στο κατώφλι τους. Λογικά θα σας πείσει και εσάς για τις σωστές προθέσεις και απόψεις που έχουν.

AmarantheΚαλησπέρα Olof. Πώς πάνε τα πράγματα στην αμερικάνικη περιοδεία με τους Within Temptation ως τώρα;
Η περιοδεία μόλις ολοκληρώθηκε και ήταν φανταστικά! Μερικές από τις εμφανίσεις ήταν από τις καλύτερες που έχουμε κάνει ποτέ, αναφορικά με την ανταπόκριση του κόσμου και την ατμόσφαιρα, όπως στο Μόντρεαλ και στην Νέα Υόρκη!

Αυτή η περιοδεία αποτελεί μια ακόμα απόδειξη πως το female-fronted metal περνάει μια πολύ καλή φάση. Τι πιστεύεις για την εξέλιξη αυτού του στυλ στη metal μουσική;
Πιστεύω πως υπάρχουν πολλές καλές μπάντες στο εν λόγω είδος, στις μέρες μας. Φυσικά, μου αρέσουν οι πιο παλιές female-fronted μπάντες, όπως οι Within Temptation και οι Nightwish, αλλά είναι ωραίο να υπάρχουν μπάντες όπως οι In This Moment και οι Halestorm που κάνουν κάτι πολύ διαφορετικό σε σχέση με το συμφωνικό στυλ, με κορίτσια που τραγουδούν με περισσότερο νεύρο και αρνούνται να το παίξουν καλές.

Είστε κατηγοριοποιημένοι κι εσείς ως female-fronted μπάντα, παρόλο που είναι μόνο εν μέρει αληθινός χαρακτηρισμός. Πώς θεωρείς ότι οι Amaranthe διαφοροποιούνται από τη συνηθισμένη female-fronted μπάντα;
Όπως είπες κι εσύ, είμαστε μόνο εν μέρει female-fronted  μπάντα. Κάποιοι θα συνεχίζουν να μας κατηγοριοποιούν ως female-fronted metal, και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με αυτό, μιας και ο κόσμος διαρκώς προσπαθεί να βάλει μια ταμπέλα σε εμάς, καθώς και στο είδος το οποίο παίζουμε. Όμως, όπως και στις δυο μπάντες που ανέφερα στην παραπάνω ερώτηση, νομίζω πως το μόνο πράγμα που είναι female-fronted στην δική μας μπάντα είναι το ότι έχουμε ένα κορίτσι στη μπάντα. Συνήθως, αυτός ο όρος υποδεικνύει ένα συγκεκριμένο είδος και ένα μουσικό στυλ, και υπό αυτή την έννοια είμαστε μια τελείως διαφορετική μπάντα.

Amaranthe - Massive AddictiveΚυκλοφορείτε ένα πολύ ωραίο άλμπουμ, το "Massive Addictive". Πες μας μερικά πράγματα γύρω από τη δημιουργία του.
Ξεκινήσαμε να το συνθέτουμε στα τέλη του Σεπτεμβρίου του προηγούμενου έτους, σχεδόν έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του "The Nexus" που δεν συνθέσαμε τίποτα, οπότε είχαμε μια πραγματικά καλή προοπτική σχετικά με την συνθετική διαδικασία. Πριν γράψουμε κάποιο τραγούδι ή κάποιο demo, περάσαμε κάνα δυο μήνες κάνοντας πειράματα με ήχους και διαφορετικά κουρδίσματα κ.ο.κ., ενώ παράλληλα πειραματιζόμασταν με την μουσική και το πώς θα μπορούσε να είναι ουσιαστικά διαφορετική αλλά την ίδια στιγμή να παραμένει μουσική των Amaranthe. Το αποτέλεσμα όλης αυτής της διαδικασίας είναι το CD που μόλις κυκλοφόρησε.

Αυτό το άλμπουμ μοιάζει να είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά αναφορικά με τον ήχο που προσπαθείτε να πετύχετε, ο οποίος κατά την γνώμη μου είναι μια μίξη pop και metal μουσικής, οπότε ελπίζω να μην παρεξηγηθείς αν τον αποκαλώ «pop metal». Συμφωνείς πως κάνετε κάτι καινούργιο με την μίξη αυτών των στοιχείων στο νέο σας άλμπουμ;
Ναι. Προσπαθούμε πολύ συνειδητά να κάνουμε κάτι που δεν έχει γίνει χίλιες φορές στο παρελθόν, και με αυτό το CD θεωρώ πως είμαστε κατά ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά σ' αυτόν τον στόχο. Καθώς μεγαλώναμε, πάντα υπήρχαν πάρα πολλές νέες και εντυπωσιακές που το έκαναν αυτό με τα άλμπουμ που έβγαζαν, αλλά νομίζω πως αυτό το είδος μουσικής έχει γίνει λίγο πιο συντηρητικό σε σχέση με τότε. Θεωρώ πως μπάντες όπως οι Amaranthe συμβάλλουν στο να κινηθούν λίγο τα πράγματα και να χαλαρώσουν λίγο.

Έχετε πλέον τον Henrik Englund στα ακραία φωνητικά μαζί σας. Πόσο επηρέασε η προσθήκη του το τελικό προϊόν;
Αρκετά θα έλεγα, τουλάχιστον όσον αφορά τον τομέα των φωνητικών. Ο Henrik είναι ένας πολύ δυναμικός και groovy growler και ακούγαμε πολλές από τις άλλες μπάντες στις οποίες τραγουδάει όταν βγάζαμε τα growl μέρη, ενώ επίσης είναι πολύ ανοιχτόμυαλος σχετικά με τα πράγματα που τραγουδάει. Επίσης, έχει έναν πολύ μεταδοτικό ενθουσιασμό, ο οποίος βοήθησε πολύ στο να επιβιώσουμε στους πολλούς μήνες ηχογραφήσεων.

AmarantheΠαρόλο που πλέον τίποτα δεν θα έπρεπε να σοκάρει τον metal κόσμο, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι -τόσο μουσικοί, όσο και οπαδοί- που θεωρούν ότι αυτό το είδος θα έπρεπε να είναι αντισυμβατικό και αντιεμπορικό αν θες, τουλάχιστον να μην παίζει με τους όρους της mainstream μουσικής. Τι άποψη έχεις για αυτό;
Το αστείο με αυτές τις απόψεις είναι ότι προέρχονται συνήθως από ανθρώπους που ακούνε «true» metal, όπως το παλιακό thrash, το black metal κλπ. Τα εν λόγω είδη δημιουργήθηκαν για να είναι σοκαριστικά και επαναστατικά, αλλά στις μέρες μας δεν σοκάρουν απολύτως κανέναν. Για μένα, η metal μουσική πάντα όφειλε να είναι επαναστατική και όχι αντιδραστική, και θεωρώ πως οι Amaranthe κινούνται περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση σε σχέση με την πλειονότητα των «true» συγκροτημάτων.

Γίνονται ποτέ πολύ αυστηροί μαζί σας οι μεταλλάδες; Δεν θα με εξέπληττε αν έχετε αντιμετωπίσει τίποτα δυσάρεστες καταστάσεις, καθώς δεν είναι ακριβώς δεκτικοί και ευγενικοί όταν δεν εγκρίνουν κάτι...
Βασικά, ποτέ δεν σου το λένε κατάμουτρα, οπότε δεν έχει γίνει ποτέ δυσάρεστο. Υπάρχουν κάνα δισεκατομμύριο σχόλια μίσους στα videos μας στο YouTube πάντως, κάτι που μας έχει βοηθήσει σημαντικά στο να προβάλουμε τη μουσική μας, χαχα. Καθένας μπορεί να έχει την άποψή του και αν σε κάποιους δεν αρέσει η μουσική μας, δεν είναι υποχρεωμένοι να μας ακούνε. Τόσο απλό είναι.

Πίσω στο "Massive Addictive", είναι εντυπωσιακό το πώς καταφέρατε να κάνετε κάθε τραγούδι να ακούγεται τόσο πιασάρικο. Είναι οι πιασάρικες μελωδίες και τα ρεφρέν το βασικό συστατικό για κάθε τραγούδι που συνθέτετε; Επίσης, η βάση της μουσικής σας είναι σχεδόν χορευτική. Θα σκεφτόσασταν να προχωρήσετε σε κάποια remix για το ακροατήριο της dance σκηνής; Παρακολουθείτε κι αυτή τη σκηνή;
Κάποια μέλη της μπάντας κατανοούν καλύτερα και δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην πραγματική pop και dance μουσική, αλλά ο περισσότερος κόσμος έρχεται σε επαφή μαζί της μέσω του ραδιοφώνου κλπ. Θεωρώ πως υπάρχουν πολλές καλές ιδέες στην εμπορική pop μουσική από την οποία κάθε metal μουσικός θα μπορούσε να μάθει πολλά πράγματα, ανεξάρτητα του αν παίζει pop metal ή αγνό death metal. Οι mainstream συνθέτες συνήθως έχουν μια σούπερ ξεκάθαρη αίσθηση της μελωδίας, της αλληλουχίας των συγχορδιών και της δομής, παρόλο που ένα μέρος αυτού μπορεί να θεωρεί ότι παράγεται μαζικά. Όμως, μεγάλο μέρος της mainstream pop μουσικής μπορεί να είναι πολύ περίεργο και προκλητικό - απλά κάτσε να ακούσεις το "Aura" της Lady Gaga, το πρώτο τραγούδι από το νέο της άλμπουμ, για παράδειγμα. Είναι σίγουρα πολύ πιο avant-garde, δυσαρμονικό και περίεργο από τις περισσότερες underground metal κυκλοφορίες.

AmarantheΈχετε έναν τεράστιο ήχο, όσον αφορά στην παραγωγή. Πόση δουλειά χρειάζεται για να επιτευχθεί ένας τέτοιος ήχος στο στούντιο;
Ξοδεύουμε πολύ χρόνο στο στούντιο, σχεδόν τρεις μήνες για κάθε άλμπουμ. Συνήθως δεν χαλάμε μεγάλο μέρος αυτού του χρόνου στο να γυαλίζουμε τον ήχο, αλλά στο να πειραματιζόμαστε και να ετοιμάζουμε νέες ιδέες για την παραγωγή. Είναι μια πολύ διασκεδαστική διαδικασία, αλλά και πολύ εξαντλητική. Θέλαμε να επιτύχουμε κάτι διαφορετικό με αυτό το άλμπουμ και καταλήξαμε με κάτι που ακούγεται πολύ οργανικό για μια μοντέρνα metal μπάντα. Είναι πραγματικά ενδιαφέρον το πόσο καλά έδεσαν οι ηλεκτρονικοί ήχοι με τους πιο οργανικούς metal ήχους.

Πρέπει να είναι δύσκολο να αναπαραχθεί αυτός ο ήχος ζωντανά! Νομίζω πως οι περισσότερες μπάντες αναγκάζονται να έχουν προ-ηχογραφημένα μέρη της μουσικής τους. Το κάνετε κι εσείς αυτό; Είναι αδύνατο να αποφευχθεί;
Τα μόνα προ-ηχογραφημένα μέρη είναι τα πλήκτρα, και αυτό είναι όντως αναπόφευκτο. Ένας πληκτράς θα έβγαζε πολύ διαφορετικά αποτελέσματα, καθώς τα ηλεκτρονικά μέρη έχουν φτιαχτεί για να ακούγονται «προγραμματισμένα», εν αντιθέσει με τα metal μέρη που παίζουμε στο μουσικό κομμάτι. Δεν βλέπω απολύτως κανένα πρόβλημα με αυτό, καθώς είναι κατά βάση πλήκτρα που δεν αποδίδονται παιγμένα ζωντανά μέσα στη μουσική, σε αντίθεση με μπάντες που έχουν πληκτρά ο οποίος κάνει σόλο, παίζει μεγάλα πιανιστικά θέματα κλπ. Ποτέ δεν χρησιμοποιούσα ηχογραφημένα μέρη για κάτι τέτοιο.

Έχετε ήδη βγάλει το video clip του "Drop Dead Cynical", το οποίο δείχνει να είναι ακριβή παραγωγή, όπως τα περισσότερα clip σας. Θεωρείς ότι τα video και η γενικότερη οπτική εικόνα της μπάντας αποτελούν σημαντικό κομμάτι του τι αντιπροσωπεύουν οι Amaranthe;
Σίγουρα! Όταν καθίσαμε και σχεδιάσαμε επακριβώς του τι θα θέλαμε να γίνουν οι Amaranthe καταλήξαμε στο ότι το να βγάζουμε πολύ ωραία και ενδιαφέροντα video θα ήταν μια από τις προτεραιότητές μας. Είναι τόσες πολλές οι μπάντες που βγάζουν video στα οποία απλά κάθονται και παίζουν, αν γυρνάνε και κανένα video. Θέλαμε τα video μας να είναι σαν μικρές ταινίες, να κάνουν τον κόσμο να τα ξαναβλέπει και να διαδώσει τη μουσική μας ακόμα πιο πολύ. Επίσης, βρήκαμε πολύ διασκεδαστική τη διαδικασία δημιουργίας τους.

AmarantheΚακά τα ψέματα, η Elize έχει τα φώτα στραμμένα πάνω της, κάτι που υποθέτω θα περιμένατε. Είναι όλοι στην μπάντα εντάξει με το γεγονός αυτό;
Κατά κάποιο τρόπο, φυσικά ισχύει, γιατί είναι μια πολύ ταλαντούχα τραγουδίστρια και μια πολύ όμορφη κοπέλα, αλλά στο τέλος της μέρας αυτό που έχει πραγματική σημασία είναι η μουσική. Η μουσική μας παίζεται στο ραδιόφωνο κάθε μέρα, όπου έχει γίνει πολύ δημοφιλής, ακόμα και χωρίς την εμφάνιση της Elize. Και μια από τις μεγαλύτερες συνεισφορές της εν τέλει είναι οι φοβερές φωνητικές γραμμές που γράφει.

Πραγματικά πιστεύω πως το "Massive Addictive" θα αποδειχθεί το πιο επιτυχημένο άλμπουμ σας ως τώρα. Το βλέπεις και εσύ να αλλάζει το στάτους της μπάντας όταν θα έχει κλείσει ο κύκλος αυτού του άλμπουμ; Τι θα ήθελες να έχετε πετύχει ως τότε;
Το ελπίζω κι εγώ αυτό! Αλλά το πιο σημαντικό είναι πως αυτό είναι με διαφορά το άλμπουμ με το οποίο είμαστε πιο ευχαριστημένοι από κάθε άλλο. Η επιτυχία δεν λέει τίποτα αν δεν ακολουθείς την καρδιά σου και δεν κάνεις ακριβώς αυτό που θέλεις να κάνει. Αν η επιτυχία και το νέο στάτους της μπάντας έρθουν με αυτό το άλμπουμ, τότε φυσικά αυτό θα είναι κάτι ωραίο, κυρίως γιατί θα μας επιτρέψει να στήσουμε μεγαλύτερα σόου και να κάνουμε ακόμα πιο ωραία video! Με αυτό τον τρόπο, όλα επιστρέφουν στους οπαδούς.

Θεωρείς πως με το "Massive Addictive" βρήκατε έναν ήχο που αντιπροσωπεύει τη μπάντα και θα τον διατηρήσετε στο μέλλον ή θα συνεχίσετε να εξελίσσεστε και ίσως να αλλάζετε μουσικά στυλ;
Η μουσική των Amaranthe θα συνεχίσει να εξελίσσεται, αλλά ο πυρήνας θα μείνει ο ίδιος. Θα υπάρχουν πάντα οι τρεις τραγουδιστές και τα μεγάλα ρεφρέν, αλλά έχουμε την ελευθερία να πειραματιστούμε σε έναν βαθμό με τη μουσική μας, από τη στιγμή που βασιζόμαστε σε τόσες πολλές επιρροές και έχοντας τρεις τραγουδιστές. Το πόσο μακριά θα φτάσει ο πειραματισμός είναι κάτι που θα φανεί στο μέλλον, αλλά συνήθως δεν είναι κάτι που σκεφτόμαστε και πάρα πολύ.

AmarantheΤα μελλοντικά σας σχέδια για περιοδεία ποιά είναι; Υπάρχει πιθανότητα να σας δούμε από τα μέρη μας;
Θα θέλαμε πάρα πολύ να παίξουμε στην Ελλάδα για πρώτη φορά και σύντομα! Η καρδιά μου σε μεγάλο βαθμό βρίσκεται στην Ελλάδα, έχοντας περάσει πολύ χρόνο εκεί, όταν έπαιζα με μια ελληνική μπάντα, τους Nightrage. Δεν έχω έρθει εδώ και λίγα χρόνια πλέον, οπότε θα ήταν υπέροχο να επιστρέψω σύντομα. Να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά.

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου, Olof. Ολοκλήρωσε αυτή την κουβέντα όπως θα ήθελες.
Πολλά ευχαριστώ κι από την πλευρά μου. Ανυπομονώ να παίξω για τους Έλληνες οπαδούς, για πρώτη φορά, ΣΥΝΤΟΜΑ! Μολών Λαβέ!
  • SHARE
  • TWEET