Haken: «Η ομορφιά του progressive είναι η διάρκειά του»

Ο Ross Jennings μας μίλησε για το "Affinity", τη σύγχρονη prog σκηνή και τα μελλοντικά σχέδια του συγκροτήματος

Από τον Πάνο Παπάζογλου, 14/04/2016 @ 14:24

Με το επερχόμενο, τέταρτο άλμπουμ έτοιμο προς κυκλοφορία, οι Βρετανοί Haken μετά το προηγηθέν "The Mountain", βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ως ένα συγκρότημα εκ των βασικότερων εκπροσώπων του σύγχρονου progressive metal. Αν και με πολλές περισσότερες αναφορές στις συνθέσεις τους από εκείνες που παραπέμπουν στην αναφερθείσα «ταμπέλα», με το "Affinity", εδραιώνονται πλέον και συνεχίζουν να προσφέρουν εκπλήξεις με τη δισκογραφική τους συνέχεια. Μιλήσαμε με τον τραγουδιστή των Haken, Ross Jennings, ο οποίος ανέλαβε να ξεναγήσει τους ενδιαφερόμενους γύρω από το πλαίσιο του νέου του "Affinity"¸ αλλά και γύρω από τα πράγματα που οδηγούν το συγκρότημα με σταθερά βήματα προς την κορυφή.

Haken

Πρώτα απ΄όλα συγχαρητήρια για το "Affinity". Ακούγεται εξαιρετικό και φρέσκο, ένα κλασικό άλμπουμ των Haken.

Σ’ ευχαριστώ πολύ, είμαστε πολύ περήφανοι για τη δημιουργία του και ανυπομονούμε να το μοιραστούμε με τον κόσμο!

Αυτήν τη φορά ακολουθήσατε διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά τις ηχογραφήσεις;

Είχαμε όντως μια διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά το γράψιμο, στο οποίο και τα έξι μέλη συνεισέφεραν ιδέες συγκεκριμένες κι έγραψαν τραγούδια μαζί από την αρχή. Αυτή επισήμανε την αλλαγή, καθώς ο Richard (κιθάρα-πλήκτρα) έγραφε τα βασικά μέρη των συνθέσεων στα προηγούμενα άλμπουμ. Νομίζω ότι είναι ορατό στο τελικό αποτέλεσμα ότι αυτό ήταν ένα τεράστιο κέρδος στο πνεύμα του να κρατήσουμε τα πράγματα φρέσκα και προοδευτικά.

Επειδή έχει πεντακάθαρα κάποια ηχοτοπία '80s. Στο The Architect για παράδειγμα, γίνονται κάποιοι συνειρμοί με τους King Crimson των '80s.

Είμαστε τεράστιοι οπαδοί αυτών που έκαναν μερικά από τα συγκροτήματα της χρυσής εποχής του prog κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας. Δε χρειάζεται να καταδικάζεται όλη η μουσική της δεκαετίας του '80 και μέρος αυτού του άλμπουμ είναι μια τέτοια δήλωση.

Μετά το "Mountain", το οποίο είναι ένα άλμπουμ - σταθμός στην καριέρα των Haken, φαίνεται ότι το "Affinity" είναι ένα νέο βήμα για το συγκρότημα, το οποίο επανακαλύπτει τον εαυτό του. Αισθάνεσαι ότι έχετε πετύχει να κάνετε το prog, κυρίως το metal, λίγο περισσότερο δημοφιλές;

Ένα πράγμα που είναι σίγουρο είναι ότι δε θέλαμε να κάνουμε άλλο ένα άλμπουμ σαν το "Mountain". Έχουμε ακόμα τόσα πολλά να προσφέρουμε που δε θα αισθανόμασταν ειλικρινείς να επαναλάβουμε την ίδια φόρμουλα ξανά και ξανά απλά για να ευχαριστήσουμε και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του κοινού. Αισθανόμαστε πιο άνετα να ορίζουμε αυτές τις προσδοκίες, αυτοί είμαστε απλά και νομίζω ότι αυτή η λογική του απρόβλεπτου συνεισφέρει στην εικόνα μας. Μ’ αρέσει να πιστεύω ότι είμαστε μια ανάσα φρέσκου αέρα για κάποιους αλλά δε νομίζω ότι έχουμε κάνει και πολλά για τη δημοφιλία του prog metal, αλλά μπορεί και να κάνω λάθος.

Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο concept πίσω από το "Affinity"; Κάτι ίσως γύρω από τη δεκαετία του '80 ειδικά, όπως οι υπολογιστές κτλ; Γιατί υπάρχει σε κάποια σημεία φαίνεται μια ατμόσφαιρα που θυμίζει κάτι από Tron.

Η δεκαετία του '80 θέτει το σκηνικό και προσφέρει αυτό το σύνολο τραγουδιών με μια χρονολογική αναφορά. Αν ήταν να πάρεις από αυτό κάποια υπόδειξη της αφήγησης, μπορεί ή μπορεί και όχι να έχεις δίκιο, αλλά υπάρχουν κάποια καθαρά θέματα που προκύπτουν σε όλη τη διάρκεια και πολλές αναφορές στην τεχνολογία. Ένα ταξίδι που ξεκινάει με τις βασικές κονσόλες υπολογιστών που ήρθαν στα σπίτια μας κατά τη δεκαετία του '80 και εξελίχθηκαν σε κάτι πολύ περισσότερο έξυπνο. Σαν κάτι πολύ ελάχιστο προσφέραμε ένα soundtrack σε αυτή την εξέλιξη και τα σχετικά θέματα που προκύπτουν από αυτή, και όλα ξεκινάνε το 1985.

Όσον αφορά το κομμάτι 1985 συνδυάζετε μερικά στοιχεία '80s pop με δεξιοτεχνία και φυσικά κλασική prog κατεύθυνση. Φαίνεται ότι περάσατε καλά φτιάχνοντας αυτό το άλμπουμ.

Είναι μια περίοδος που θέλαμε να αποτίσουμε φόρο τιμής για πολύ καιρό και τελικά βρήκαμε την κατάλληλη ευκαιρία να το κάνουμε. Στο επίπεδο των demos σίγουρα ήταν πολύ ευχάριστα και συναρπαστικά. Οι ιδέες και η δομή του 1985 που έφερε ο Charlie (κιθάρα), αλλά και οι στίχοι ήταν εξαιρετικοί και ένα από τα πρώτα κομμάτια που γράψαμε για το άλμπουμ, οπότε στο τέλος η σκληρή δουλειά ήταν στο σχεδιασμό του ήχου του. Νομίζω ότι πήρε πολλές μέρες και πολλές ώρες στον Ray (ντραμς) και τον Diego (πλήκτρα) για να δημιουργήσουν τους απαραίτητους ήχους που απαιτούνται, αλλά σίγουρα η σκληρή δουλειά στο τέλος μας αποζημίωσε όταν το ακούσαμε ολοκληρωμένο.

Haken

Πώς θα συνέκρινες το "Affinity" με τα προηγούμενα άλμπουμ σας;

Θα μπορούσαν να υπάρξουν διάφορες παράλληλες μεταξύ τους, αλλά πλέον φαίνονται αρκετά καθαρότερα και αυτό που περιμένει ο κόσμος από μας είναι μια επιθυμία να δοκιμάζουμε νέα πράγματα και να προσθέτουμε νέες γεύσεις στο κοκτέιλ. Αυτό το στοιχείο ήταν πάντα εμφανές στη δουλειά μας, αν και στον πυρήνα της είμαστε ακόμα έξι μέλη που παίζουμε τα ίδια όργανα. Αυτή φορά ωστόσο κάποιοι είχαμε μερικά νέα παιχνίδια για να παίξουμε.

Όσον αφορά το εξώφυλλο; Ταιριάζει τέλεια στον παλμό του άλμπουμ.

Με τις οδηγίες μας, το artwork σχεδιάστηκε ξανά από τους Blacklake Design, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι και για το "Mountain" και το "Restoration". Πήραν επιρροές από 80’s συσκευασίες, εταιρικά και διαφημιστικά λογότυπα και όλα αυτά τα πράγματα που αφορούσαν υπολογιστές εκείνη τη δεκαετία ώστε να καταλήξουν με ένα λογότυπο που να ταιριάζει στο project του Affinity. Κάθε πουλί αντιπροσωπεύει ένα μέλος του συγκροτήματος και αυτά μπορείς να τα δεις και στο εξώφυλλο του "Mountain".

Πώς ήταν να παίζετε σε events σαν εκείνα τα Prog Love Boats κτλ; Ήταν αυτή μια εξέχουσα στιγμή και εμπειρία στην καριέρα των Haken;

Όλοι μας θεωρούμε το "The Mountain" κάτι σαν ένα άλμπουμ ορόσημο καθώς άνοιξε πολλές πόρτες στο συγκρότημα και μας συνέδεσε με τους βασικούς παίκτες της βιομηχανίας. Το ότι μας ζητήθηκε να παίξουμε στο Prog Nation At Sea το 2014 από τον Mike Portnoy ήταν ένα όνειρό μας που έγινε πραγματικότητα. Όταν ξεκινήσαμε πρώτη φορά στο συγκρότημα το 2007 ήταν πάντα φιλοδοξία μας να παίξουμε σε κάποια από τις περιοδείες για το Prog Nation. Το γεγονός ότι το καταφέραμε και τελικά κατέληξε να είναι μια rock κρουαζιέρα στο τέλος, αυτό μάλλον ήταν ένα μεγάλο κερασάκι σε κείνη την τούρτα.

Ποια είναι η άποψή σου για τη σύγχρονη prog σκηνή γενικά; Νομίζεις ότι οι Haken πλέον μπορούν να είναι βασικοί εκπρόσωποί της;

Θα ‘λεγα ψέματα αν έλεγα ότι δε θέλουμε να γίνουμε σε βασικούς εκπροσώπους της σκηνής. Πάντα κοιτάγαμε συγκροτήματα σαν τους Dream Theater και τους Opeth και ακόμα το κάνουμε. Αυτοί είναι εκείνοι που κρατούν τη σημαία κατά τη γνώμη μου. Στο ξεκίνημα είχαμε τη ρεαλιστική άποψη ότι μόνο ένα στα πέντε χιλιάδες συγκροτήματα που παίζουν αυτή τη μουσική καταφέρνουν να ζήσουν από αυτή. Ακόμα το παλεύουμε για να φτάσουμε εκεί και η αίσθηση είναι ότι φαίνεται να πατάμε τα κατάλληλα κουμπιά αυτή τη στιγμή. Ας ελπίσουμε ότι αν συνεχίσουμε για λίγο ακόμα θα μπορέσουμε να κάνουμε κάτι μετά από όλα αυτά. Ο χρόνος θα δείξει. Η σκηνή σε γενικές γραμμές ακμάζει και νομίζω ότι το μέλλον του Progressive είναι υποσχόμενο. Η ομορφιά του είναι η διάρκειά του. Γενικά μιλώντας τα περισσότερα από τα άλλα είδη έχουν μικρή διάρκεια.

Τι ακούς αυτόν τον καιρό;

Αρκετά από μοντέρνο τεχνικό metal όπως Killswitch Engage και TesseracT. Bjork, Aphex Twin και δίσκοι των Animal Collective παίζουν πολύ τελευταία. Ωστόσο είμαι γνωστός για την αγάπη μου στο country και το southern ή το κλασικό rock, αλλά προκειμένου να κρατηθούν οι νέοι οπαδοί δεν χρειάζεται να πάω εκεί τώρα!

Κάποιο φαβορί για την Premier League; Σαν συγκρότημα βρίσκετε χρόνο να παρακολουθήσετε ποδόσφαιρο καθόλου;

Κάποτε είχα τη φιλοδοξία να γίνω τερματοφύλακας στο πρωτάθλημα, αλλά το γόνατο και η πλάτη δεν βοήθησαν. Εκτός από αυτό, δεν έχω παρακολουθήσει ένα παιχνίδι για περίπου 15 χρόνια...

Υπάρχουν σχέδια για ευρωπαϊκή περιοδεία; Αθήνα μήπως;

Ξεκινάμε στην Ευρώπη τον Μάιο και τον Ιούνιο αλλά δυστυχώς για οποιουσδήποτε λόγους δεν κατέστη δυνατό να προστεθεί η Αθήνα σε αυτή τη λίστα. Ελπίζουμε κάποια στιγμή να καλύψουμε και περιοχές που δεν έχουμε παίξει και καθώς και η δημοτικότητα του συγκροτήματος αυξάνει, θα αυξάνονται και οι πόλεις που θα επισκεπτόμαστε. Συνήθως αυτά τα πράγματα είναι ρίσκα για τους promoters ή τους χώρους συναυλιών. Αν το νέο άλμπουμ κάνει κάποια επιτυχία τότε ελπίζουμε να προσθέσουμε την Ελλάδα σε κάποια μελλοντική περιοδεία.

Ευχαριστώ Ross, θα ήθελες να προσθέσεις κάτι τελευταίο;

Είναι πραγματικά ιδιαίτερη ευχαρίστηση να ξέρουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον και υποστήριξη προς τους Haken στην Ελλάδα. Ελπίζουμε να ευχαριστηθείτε με τα καινούρια κομμάτια και να τα αφήσετε να γίνουν το soundtrack της ζωής σας. Αν καταφέρετε να έρθετε σε κάποια από τις εμφανίσεις μας στην Ευρώπη, θα θέλαμε αν σας δούμε εκεί!

  • SHARE
  • TWEET