Theigns & Thralls

Theigns & Thralls

Rockshots Records (2022)
Από τον Πάνο Ζαρκαδούλα, 11/04/2022
Διαλεχτά μέλη της folk οικογένειας συντροφεύουν τον Kevin Ridley σε έναν άκρως βρετανικό δίσκο
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Υπάρχουν καλλιτέχνες και συγκροτήματα που φτάνουν μετά από χρόνια να θεωρούνται συνώνυμο της μουσικής που παίζουν. Ποιος δε θα φωνάξει "Skyclad", όταν ερωτηθεί περί folk metal; Και ποιος δε θα αναφωνήσει "folk" μόλις στην κουβέντα πέσει το όνομα του Kevin Ridley; Άμα τη εμφανίσει του line up των Αφεντάδων και Υπηρετών, το πράγμα ήρθε κι έδεσε. Τέκνα της Γηραιάς Αλβιώνας με υπηρεσία και προϋπηρεσία σε Waylander και Cruachan, με την Ολλανδία να συνδράμει εις διπλούν για την τελική μορφή της μπάντας.

Αυτό που ξεκίνησε ως κάτι περιστασιακό, άλλαξε σχηματισμό εν μέσω πανδημίας. Το κάλεσμα προς φίλους λειτούργησε εν τέλει ως χιονοστιβάδα, με αποτέλεσμα 25 καλεσμένους μουσικούς. Δεν τους λες και λίγους. Ανάμεσά τους μέλη από Korpiklaani, Ensiferum, Skiltron και μουσικοί από την Ισπανία, όπου πλέον ζει ο ιθύνων νους της μπάντας. Η σπορά των Skyclad δηλαδή. Και αν υποψιάζεστε ότι θα ακουστούν βιολί, τσέλο, μαντολίνο, hurdy-gurdy και λοιπά συναφή, διαβάζετε βουλωμένο γράμμα. Το folk ξεδιπλώνεται σε όλες του τις πτυχές εδώ, από rock και metal, έως punk και ballad.

Μας συστήθηκαν με το "Drinking" και ο συνειρμός είναι άμεσος με το folk rock. Ένα από τα πρόσωπα των Theigns & Thralls, τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά. Το εύθυμο και sing along, ιδανικό για beer pubs παρακολουθώντας ντέρμπι της Premier League, το Six Nations Championship ή αγώνες με βελάκια. Ο στιχουργός δεν εστιάζει εκεί αποκλειστικά πάντως. Η ζωή, όπως δηλώνει και το όνομα του συγκροτήματος, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις των "Theigns", συνήθως εις βάρος των "Thralls". Χρησιμοποιώντας την αλληγορία ενίοτε και επιλέγοντας την ευθεία αντιπαράθεση άλλες φορές, παίρνει θέση και ασκεί κριτική στην εξουσία.

Θα συναντήσουμε ακόμα προσωπικές ιστορίες, έμπνευση από ποίηση και λογοτεχνία, ενώ παράλληλα οι ρυθμοί αυξομειώνονται, πάντα εντός του folk πλαισίου. Το βιολί οδηγεί με ευκολία στα πεπραγμένα των Cruachan, οι Levellers και οι Dropkick Murphys σε cameo εμφάνιση, βεβαίως και οι Skyclad.Το πνεύμα και το μουσικό ύφος της Μεγάλης Βρετανίας συναντάται απ' άκρη σ' άκρη και ένα νοητό ταξίδι αρχίζει, αστικής και επαρχιακής ταυτόχρονα διαδρομής. Που ανασύρει θύμησες από μυρωδιές και γεύσεις. Βρετανίλα ως το κόκαλο, σαν τη μαύρη O' Hara’s και την πίτα του βοσκού.

Σε αυτό το rollercoaster ρυθμών και συναισθημάτων μία έκπληξη κάνει την εμφάνισή της. "Life Will Out" λέγεται και με το πειραματικό του ύφος διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα του δίσκου. Κατά τον δημιουργό του άξιζε και ένα remix, το οποίο θα βρούμε ως bonus track παρέα με άλλα πέντε (ανάμεσά τους και το "The Queen of The Moors" των Skyclad). Εν αναμονή της παρουσίας του Kevin Ridley με τους Skyclad στη χώρα μας τον Ιούνιο, καλοβλέπουμε και μια πιθανή εμφάνιση των Theigns and Thralls. Θα είναι μεγάλο κρίμα να μη βιώσουμε ζωντανά το "Strive" και το αιματοβαμμένα χορευτικό "The Highwayman". Χορός, ιδρώτας και μπύρες μέχρι τελικής πτώσεως.

Spotify

  • SHARE
  • TWEET