Scanner

The Cosmic Race

Rock Of Angels Records (2024)
Από τον Σπύρο Κούκα, 17/01/2024
Ένα άλμπουμ που τιμά στο ακέραιο τη Scanner κληρονομιά, πηγαίνοντας την κι ένα βήμα παραπέρα
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Εννέα ολόκληρα χρόνια άργησε η δισκογραφική επιστροφή των πολύπειρων Scanner, με το σχήμα του Axel Julius να έχει γράψει χρυσές σελίδες στο τευτονικό power metal στερέωμα, τόσο με τα δύο πρώτα, κλασικά του άλμπουμ, όσο και με τα "Mental Reservation" και "Ball Of The Damned" των mid '90s. Από εκεί κι έπειτα, η μπάντα κάνει σποραδικές εμφανίσεις στη δισκογραφία, με πιο πρόσφατη το αρκετά ενδιαφέρον "The Judgement", από το οποίο έχει διατηρηθεί το δίδυμο του AJ με τον τραγουδιστή Ευθύμη Ιωαννίδη και στο νέο άλμπουμ, πλαισιωμένο από νέους έμπειρους μουσικούς.

Περνώντας στα του νέου δίσκου, το "Cosmic Race" εμφανίζεται ουσιαστικά συνεπές, αποτελώντας μια σπουδαία προσθήκη στο δημιουργικό κατάλογο της μπάντας. Κατά βάση mid-tempo αλλά με καίρια ξεσπάσματα που αναδεικνύουν τον power metal χαρακτήρα τους, το υλικό του άλμπουμ στέκεται πλούσιο σε συγκινήσεις, διαθέτοντας εξαιρετικά, στακάτα riffs, εύμορφες κιθάρες και τον Ευθυμιάδη να συνεχίζει το σερί της μπάντας σε αξιοπρόσεκτους male vocalists.

Ο τελευταίος, μάλιστα, διαθέτει αρκετά ιδιαίτερη και χαρακτηριστική χροιά, με όμορφο ηχόχρωμα, συγκρατημένες ψηλές και, εκ του αποτελέσματος, ταιριάζει άψογα στον Priest-ικό, τευτονικό ήχο τους. Οι ενορχηστρώσεις και τα backing vocals προσθέτουν βάθος στα κομμάτια, η παραγωγή και μίξη από τον ίδιο τον Julius είναι υποδειγματική, ενώ αξίζει να αναφερθεί η υπέροχη ροή και διαδοχή των τραγουδιών, αφού δεν υπάρχει αδύναμη στιγμή παρά μονάχα επί μέρους στιγμές για όλα τα γούστα – με προσωπικά αγαπημένα το εναρκτήριο "Earth's Song", το ταχυδύναμο "Scanner's Law" και το καταληκτικό "The Last & First In Line".

Μοναδική ένσταση – αν μπορεί να υπάρξει τέτοια – οφείλει να ειπωθεί για συγκεκριμένα παιξίματα των τυμπάνων (κάποιες – ας πούμε επιλήψιμες – διπλομποτιές), όπως για παράδειγμα στο – κατά τα άλλα εξαιρετικό – "Warriors Of The Light", όπου και μοιάζουν κάπως παράταιρα, να βάζουν αχρείαστα κόφτη στην κλιμάκωση των δυναμικών του. Κατά τα λοιπά, μιλάμε για σταγόνα στον ωκεανό, σε ένα άλμπουμ που τιμά στο ακέραιο την κληρονομιά της μπάντας, πηγαίνοντας την κι ένα βήμα παραπέρα.

Μακάρι όλες οι επιστροφές έπειτα από χρόνια σιωπής και απραξίας να στέκονταν σε τέτοιο επίπεδο όπως κάνει το "Cosmic Race" φέτος, στην εκκίνηση κιόλας της νέας χρονιάς. Απολαυστική όσο και απροσδόκητη έκπληξη, το δίχως άλλο, με ένα άλμπουμ που υπό συνθήκες κοιτάζει στα μάτια τις πρότερες μεγαλειώδεις στιγμές του Scanner παρελθόντος.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET